Aromatherapie werkt met etherische oliën, afkomstig van plant, bloem, boom of zaden. De geur van deze olie wordt gebruikt voor o.a. ontspanning.
In dit artikel bespreken we herkomst, toepassing en tips voor het gebruik van aromatherapie!
Je hebt er eens van horen zeggen en een vaag idee, maar hoe zit het nou echt? In deze blog leggen we je uit wat de gedachte is achter aromatherapie. Ontdekt hoe het werkt, en wat geuren ook met jou kunnen doen. Lees snel verder!
Spring naar:
Eigen aromatherapie ketting maken
Kennisbank: Natuurgeneeskunde --> Aromatherapie
Dus, wat is aromatherapie nu precies?
Geuren kunnen meer invloed op ons hebben dan we denken. Ze kunnen bepaalde herinneringen oproepen, omdat we geuren precies kunnen onthouden. Dit soort herinneringen zijn wel persoonlijk bepaald. Afhankelijk van de soort herinnering, positief of negatief.
Geuren kunnen ons humeur beïnvloeden. Omdat die geur een fijne herinnering oproept, of omdat de geur bijvoorbeeld rustgevend of kalmerend is, zoals bijv. citroenmelisse of lavendel.
Je neus achterna
De primitieve mens maakte meer gebruik van zijn neus dan dat we dat nu nog doen. Logisch, dat was ook nodig om te overleven. Zo kon men elkaars sporen volgen, of het spoor van een dier waarnaar men op jacht was. Probeer dat nu nog maar eens: als je over de grond gaat lopen snuffelen, wat zou je dan aan geuren tegenkomen, van alles en nog wat door elkaar! Door de vervuiling van het milieu en doordat ons reukvermogen is aangetast door ons dieet en het roken van sigaretten maak je geen schijn van kans om een geurspoor op te pikken. Honden hebben dan ook een veel betere neus dan wij!
Onze zintuigen
Voor het waarnemen en interpreteren van de wereld om ons heen spelen de zintuigen een belangrijke rol. Misschien is de neus niet meer de belangrijkste, toch speelt die een grote rol. Bijvoorbeeld bij het proeven, maar ook het onderscheid tussen goede en slechte geuren als waarschuwingssignaal. Bij het gebruik van etherische oliën speelt de neus een belangrijke rol.
Etherische oliën
Aromatherapie is het werken met etherische oliën, met het aroma van de plant, de boom of de zaden. De flesjes olie van de aromatherapie zijn zeer geconcentreerd materiaal van de plant. Daarom is de geur vaak sterk en kun je het niet onverdund gebruiken.
Aromatische oliën worden gebruikt op verschillende manieren en in verschillende producten:
- Voedingsmiddelen: citroen, sinaasappel en limoen zijn natuurlijke smaakmakers in bijvoorbeeld jam.
- Toiletartikelen: bekend is het gebruik in parfums, maar ook bijvoorbeeld om smaak aan de tandpasta te geven.
- Geneesmiddelen: oliën met specifieke eigenschappen worden op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld eucalyptus voor inhalering bij verkoudheid, kruidnagelolie bij kiespijn.
- Met een aroma diffuser: dit is een apparaat dat water omzet in damp. De in het water opgeloste oliën verdampen mee, en verspreiden zich door de ruimte waar de diffuser staat. Dit zorgt voor een heerlijke, verfrissende geur op werk of thuis.
Lichaam en geest
De etherische oliën werken zowel op het lichaam als op de geest in. De aromatherapie is meer medisch gericht, omdat je lichamelijke klachten er rechtstreeks mee kunt behandelen. De oliën kunnen ook, net als de bachbloesems, inwerken op de gemoedstoestand van mens en dier.
“Artsen zouden (naar mijn mening) meer nut en goeds kunnen verkrijgen uit geuren dan ze doen. Want ikzelf heb dikwijls waargenomen, dat ze, al naar hun kracht en kwaliteit, mijn geest bewegen en veranderen en vreemde invloed op mij uitoefenen: hetgeen mij ertoe aanzet de bekende uitspraak dat de uitvinding van wierook en reukwerken in kerken, die al zo oud is en zo wijd verbreid onder alle volkeren en religies, in het bijzonder bijdroeg aan het verblijden, opwekken, prikkelen en louteren van onze zinnen, te onderschrijven”. Montaigne
Toepassing van aromatherapie: behandeling met geuren
De essentiële oliën kun je op verschillende manieren toepassen.
- Baden: Lekker in het warme water zitten, en laat de huid de werkzame stoffen opnemen. De werking wordt bepaald door de soort olie, vermengd met een neutraal badschuim: rustgevend, opwekkend of spier ontspannend. Het baden met geneeskrachtige kruiden en oliën is eind vorige eeuw weer op de kaart gezet door Pastoor Kneipp. Deze producten zijn nog steeds bekend en worden op vele plaatsen verkocht. Wie kent er niet het kruiden voetbad, of lekkere ontspannende badolie!
- Kompressen: Meng in 2 dl warm water een eetlepel molkosan en 5 druppels etherische olie, bijvoorbeeld lavendel als het voor ontspanning is. Leg een katoenen doek in het mengsel, tot het helemaal nat is en leg deze doek op de te behandelen plaats. Of doe een kleipasta met de etherische olie op de plek en dek het af met de vochtige doek.
- Verdamping: Gebruik hiervoor een aromabrander, of hang waterbakjes aan de radiator met je favoriete olie. De olie (vermengt met wat water) in de brander wordt verwarmd door een waxinelichtje of een lampje. Het is vooral bedoeld om een lekkere geur te verspreiden, waar jij je prettig bij voelt.
- Massage: Het voordeel is dat massage een dubbele werking heeft, de olie wordt door de huid in het bloed opgenomen en daarbij de liefdevolle aanraking die ook ontspannend en helend kan werken.
Tips voor eigen gebruik van aromatherapie
Hoe kun je dat zelf toepassen? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
Verzachtend bad bij verkoudheid
Laat het bad vollopen met warm water en voeg hieraan toe, een mengsel van neutraal badschuim met 5 druppels lavendel, 3 druppels mirte, 5 druppels den, 1 druppel pepermunt, 1 druppel tijm. Geniet van de ontspanning van het warme bad en laat de essentiële oliën op je inwerken, terwijl je die inademt. Helpt om vrijer te ademen door de neus.
Eucalyptus
Zet een punt achter puistjes door ze aan te stippen met eucalyptus olie; dit ontsmet en laat ze indrogen.
Verder is eucalyptus een vriend om vrijer te ademen. Verlicht de ademhalingswegen als men de borst en de rug inwrijft met eucalyptus. Zuivert de lucht bij verdamping doordat het negatieve ionen afgeeft.
Kamille
Een veel gebruikt kruid, vanwege de verzorgende en verzachtende eigenschappen. Kamille is verzorgend en verzachtend voor een rode en gevoelige huid. Goed om mee te stomen bij verkoudheid.
Wilde tijm
Helpt bij kriebel in de keel. Dit zit vaak in hoestdrankjes, zoals je die bij de drogist kunt kopen. Eén of twee druppels tijmolie oplossen in een glas water, met een beetje honing helpt tegen een kriebel in de keel, en heeft een verzachtende invloed op het hoofd.
Hopelijk hebben we je antwoord kunnen geven op de vraag “wat is aromatherapie?” en heb je aan deze blog ook nog een paar tips overgehouden om het zelf in je dagelijks leven te gebruiken. Heb je nog vragen? Stel ze dan zeker hieronder, of deel je eigen tips met onze andere lezers!
Ook interessant: probeer dit om je concentratie te verbeteren
Aromatherapie ketting
Wist je dat er ook handige kettingen zijn, waarmee je altijd je favoriete geur bij je draagt? Je sprenkelt gewoon de etherische olie op het kussentje in de hanger. Nu ben je altijd omringd door je persoonlijke aromatherapie! Ontdek hoe je er zelf een maakt.
Pingback: Geneeskrachtige stenen en de betekenis van edelstenen
Pingback: Wat is chakra therapie? Ontdek alles over chakra's!
Pingback: Tea Tree olie | Een natuurlijk middel met veel toepassingen | DigiBach
Pingback: Goudsbloemen | 8 Toepassingen. Met Ervaringen en Recepten | DigiBach