Hand- en voetreflexologie: wat is het en hoe pas je het toe?

De basis voor reflexologie, een vorm van massage door middel van de behandeling van reflexpunten,  wordt gevormd door eeuwenoude kennis en ervaring. In deze blog zal ik het hebben over hand- en voetreflexologie en wat een lichaamsmassage met je doet . Handen en voeten zijn de meest bekende reflexzone therapie. Wat minder bekend is, dat er over het hele lichaam in de huid zenuwreceptoren zitten. Deze staan in verbinding met het zenuwstelsel en met de hersenen.

Massage en reflexologie is een oppepper voor lichaam en geest en goed te combineren met homeopathische middelen en Bach bloesems. Ontdek verschillende reflexpunten, voor een goede nachtrust, ontspanning op werk, of tegen de hik!

Kennisbank: Natuurgeneeskunde --> Reflexologie

Product

Voordelen

Prijs

 • Handig overzicht voor beginners

 • Rijk geïllustreerd

 • Direct toe te passen!

Houten voetroller

 • Geef jezelf een fijne voetmassage

 • Stimuleert alle drukpunten

 • Mooi en duurzaam

Online cursus Reiki

 • Eenvoudig leren

 • Alles over energie en handoplegging

 • Leer hoe je jezelf en anderen kunt helen met jouw energie!

Gratis Bach remedie consult per e-mail

Altijd al willen weten hoe Bach bloesems jou kunnen helpen om meer rust, vertrouwen en evenwicht te ervaren? Dit is je kans!

Geschiedenis van de hand- en voetreflexologie

De reflexologie is opnieuw in kaart gebracht door Dr. William Fitzgerald (1872-1942). Hij had grote interesse voor genezingsmethoden  uit de volksgeneeskunst van de Amerikaanse indianen. In combinatie met zijn eigen ervaringen, ontdekte hij dat wanneer bepaalde zones of punten van het lichaam gemasseerd worden, een corresponderend orgaan beter gaat functioneren en de pijn verzacht of helemaal verdwijnt.

Pieter Langedijk heeft veel geschreven over hoe belangrijk lichamelijk contact is voor fysiek, emotioneel en verstandelijk functioneren van de mens. Baby’s die veel geknuffeld worden, bouwen meer weerstand op. Het is niet voor niets dat een lichaamsmassage preventief werkt tegen stress, omdat door lichamelijk contact de acupressuurpunten worden geactiveerd en gaan organen en hersenen beter functioneren.

De verschillende reflexzones

In het hele lichaam, maar vooral in de handen als in de voeten zitten reflexzones die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam. Door massage van de zenuwuiteinden/zones op de voeten (en handen)  kan men spanningen opheffen, de eigen genezingskracht van het lichaam stimuleren en het immuunsysteem versterken. De reflexpunten worden gemasseerd om zo het lichaam weer in balans te brengen. Door de behandeling wordt het lichaam zelf aan het werk gezet om blokkades op te heffen. Deze punten zijn in kaart gebracht op de handen en voeten, zodat je weet welke punten je kunt masseren voor de klacht die je hebt.

Toepassing van hand- en voetreflexologie

Op het reflexzone gebied oefen je met de duimen lichte druk uit. De duim blijft op zijn plaats, waarbij je draaiende bewegingen maakt (alsof je suiker fijn wrijft). Maak ritmische, niet te snelle bewegingen. Een andere manier is om de duim op het reflex gebied te houden, eerst zacht en daarna iets harder. Het mag geen pijn doen! Door te oefenen ga je ervaren wat het prettigste werkt.

Rechts beginnen

Begin bij een behandeling rechts, voor een goed resultaat. De rechterkant van het lichaam wordt gezien als de spiegel van het heden, het tastbare en het verstand. Aan het eind van de behandeling kunnen beide handen/voeten worden “uitgestreken” door aan de binnenkant van de hand of de voet met één hand van de tenen naar de hiel of van de vingertoppen naar de pols te strijken.

Werking van de therapie

De werking van deze therapie is niet wetenschappelijk bewezen. Ervaringen wijzen echter uit dat het werkt en dat mensen er baat bij hebben. Voor de werking wordt er vanuit gegaan, dat (net als bij acupunctuur) de energiebanen (meridianen) beïnvloed worden. Tijdens en na een behandeling is de doorbloeding en het functioneren van één of meerdere organen verbetert. Ook spanningen in bepaalde gebieden zijn minder aanwezig en lijkt het of bestaande blokkades geheel of deels worden doorbroken.

voetreflexologie neemt blokkades weg
Blokkades leiden tot verstoring van het evenwicht van het lichaam. Wordt het geblokkeerde punt gemasseerd, dan vermindert of verdwijnt de blokkade en kan het betreffende orgaan beter functioneren.

De voeten: voetreflexologie

Voetreflex heeft dan wel een sterker effect. Toch zijn er bijkomende factoren die de behandeling kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij een afwijking aan de voet, of litteken/eelt vorming. Dat maakt het moeilijker om het juiste reflexpunt te vinden. Daarbij beïnvloeden je schoenen en manier van lopen ook de reflexpunten. Wanneer je bijvoorbeeld op hakken loopt, oefen je extra druk uit op je voorvoet en stimuleer je ongewild een aantal punten. Waarschijnlijk net niet de punten die je wilt stimuleren.

Daarom is ook en goede stand van de voeten en een goede voetconditie belangrijk. Het helpt ook al, als je regelmatig op blote voeten loopt. Vooral lopen in het zand, goed om je spieren te trainen en het eelt van je voeten te scrubben.

Wat is voet reflexologie?

Eenvoudig zelf toepassen met een tennisbal of roller

Er gaat natuurlijk niets boven een lekkere voetmassage.

Is er niemand voorvoeten… eh, voorhanden die jou daarop wil trakteren? Dan kun je ook eenvoudig zelf aan de slag! Wist je bijvoorbeeld dat je de drukpunten van je voet zelf met een tennisbal een heel eenvoudige voetreflex massage kunt geven?

Wil je net een stapje verder gaan?

Overweeg dan de aanschaf van een voetroller. Bekijk bijvoorbeeld deze houten variant (lekker natuurlijk), of een wat goedkopere plastic voetroller. Handig voor op de bank aan het einde van een lange dag!

Slecht fundament

Platvoeten zijn een slecht fundament. Daar had ik als kind last van, steunzolen vond ik maar niets, die deden pijn aan mijn voeten. Na een zoektocht kwam ik terecht bij bewegingstherapeute Mida Schutte in Bloemendaal.

Haar filosofie: maak een vergelijking met het fundament van een huis, als het fundament zwak is zal het huis niet stevig staan, er zullen scheuren ontstaan in de muren. Zo is het ook met platvoeten. Dit slechte fundament zorgt voor problemen met pijnlijke voeten, benen, knieën, heupen, rug, schouders en nek.  Hierdoor ontstaat spierspanning, uit balans zijn en vermoeidheid. Dit is mij altijd bijgebleven, en nu nog steeds doe ik de oefeningen die ik van haar geleerd heb om mijn voetspieren te oefenen. Tijdens het oefenen worden ook de reflexpunten gestimuleerd.

Tips voor een goede nachtrust

Op je voet zitten twee drukpunten die helpen om dieper te slapen en beter uitgerust wakker te worden. De eerst zit tussen de grote en tweede teen, een eindje naar boven op de voet. Duw ongeveer 5 seconden op de plek tussen de botjes van je tenen, vlakbij het punt waar ze samenkomen.

Het tweede punt zit aan de onderkant van je voet, middenin de inkeping in de bal van de voet. Hier duw je 30 seconden. Dat wissel je een keer of vijf af. En sssssssslapen maar.

Leestip: nog meer natuurlijke manieren om sneller in slaap te vallen

Deze reflexpunten helpen bij een goede nachtrust

De handen: handreflexologie

Op de handen zitten bijna net zoveel reflexpunten als op de voeten. Het verschil is wel, dat voetreflex een sterker effect heeft, omdat de handen iets minder gevoelig zijn voor massageprikkels. Verder is het een kwestie van voorkeur. Voor zelf behandeling is handreflex natuurlijk wel handiger. En je kunt het overal toepassen waar je maat wilt. Bijvoorbeeld als je de hik hebt:

Reflexzone van de zonnevlecht: drukpunt tegen de hik

Deze zone van de zonnevlecht en het middenrif is één van de belangrijkste zones.

Deze zone is altijd betrokken is bij spanning en behandeling dus kan helpen met ontspanning. Het kan een behandeling versterken/blokkades opheffen vanwege dat ontspannende effect.  Bijvoorbeeld: Wanneer je de hik hebt, kun je het punt van de zonnevlecht (bij het middenrif) zachtjes masseren. Door deze massage ontspant het middenrif en stopt de hik.

We kennen allemaal het rijmpje hik spik spouw om van de hik af te komen. Deze reflexmassage is een stuk effectiever. Het juiste punt is gemakkelijk te vinden. Aan de binnenkant van je hand, onder de knokkels van je wijs- en middelvinger. Duw de duim van je andere hand daar stevig in je handpalm.

“Handigheidje” om de juiste plek te vinden: maak zoals in die goeie ouwe kindertijd een pistool van je hand. Waar je middelvinger je handpalm raakt, daar moet je zijn!

Reflexpunt tegen de hik: zo vind je die!

Iets voor het voetlicht brengen

Er zijn een aantal spreekwoorden die duidelijk maken hoe belangrijk onze voeten zijn. Als je allerlei plannen hebt, en het heeft voeten (gunstige omstandigheden), dan weet je dat de kans van slagen groot is. Zet iemand je een voet dwars, dan wordt het al een stuk lastiger.

Gezien vanuit ons hoofd (meestal leven we teveel vanuit ons denken/hoofd), zijn onze voeten ver weg. We vergeten goed voor ze te zorgen. En dat is jammer. De grond onder onze voeten is letterlijk en figuurlijk onze basis. Zorg goed voor je voeten, met voet reflexologie en training van je voetspieren. Ze zijn de basis van gezond blijven bewegen.

Dan zorg je goed voor je geestelijke en lichamelijke vitaliteit en een goede lichaamshouding.

Bonus reflexpunt: het derde oog

Het laatste drukpunt dat we aan je willen voorleggen, heet het derde oog. Je vindt hem een stukje onder het midden van je voorhoofd, tussen je twee “andere” ogen. Net boven je neusbrug, tussen de wenkbrauwen. Ideaal als je al de hele dag op je werk van deadline naar deadline rent en je even rap wilt ontspannen. 1 – 2 minuten zachte tot stevige druk op dit punt uitoefenen kunnen al een wereld van verschil maken.

Verder lezen? Ontdek de beste mindfulness app voor meer evenwicht in je leven

Product

Voordelen

Prijs

 • Handig overzicht voor beginners

 • Rijk geïllustreerd

 • Direct toe te passen!

Houten voetroller

 • Geef jezelf een fijne voetmassage

 • Stimuleert alle drukpunten

 • Mooi en duurzaam

Online cursus Reiki

 • Eenvoudig leren

 • Alles over energie en handoplegging

 • Leer hoe je jezelf en anderen kunt helen met jouw energie!

Gratis Bach remedie consult per e-mail

Altijd al willen weten hoe Bach bloesems jou kunnen helpen om meer rust, vertrouwen en evenwicht te ervaren? Dit is je kans!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

16 reacties

 1. Pingback: Wat is chakra therapie? Ontdek alles over chakra's!

 2. ik ga zelf naar voetreflex therapie weldaad voor geest en body, de ook zelf bepaalde drukpunten thuis

  • Leuk Eliane! Heb je nog tips die wij hebben gemist, die andere mensen die dit blog lezen echt niet mogen mislopen? 🙂

 3. Ik heb het zojuist uitgeprobeerd of ik de punten vind en zal het dan 5x doen zoals het wordt voorgesteld Dank om duidelijk de punten aan te tonen waar je moet duwen

 4. …iets ‘onder’ het voetlicht brengen?

  Er worden steeds meer zoute slakken op laag water gespijkerd, maar wat is er gebeurd met ‘over’?

  • Hoi Casper, bedankt voor je reactie! Het moet natuurlijk zijn: “voor het voetlicht brengen”. Goed dat er oplettende lezers zijn.

 5. Ik heb last van mijn ogen en ook van druk in mijn hoofd. Is er een punt in de voeten dat in verbinding staat ?

  • Voor een specifiek advies over voetreflex kun je beter contact opnemen met een deskundige op dit gebied. het is lastig om op er op deze manier antwoord op te geven. Succes!

 6. Pingback: Voetreflexologie: dit betekent het voor je gezondheid (en voor je slaap!)

Reacties zijn gesloten.