Vind jouw beste aroma diffuser om met volle teugen te genieten

Aroma diffusers worden steeds populairder. Niet zo gek, want ze zorgen op een natuurlijke manier voor een aangename geur in huis. Door het grote aanbod in oliën heb je veel meer keuze dan bij de kant-en-klare luchtverfrissers die je in de supermarkt kunt kopen. Die populariteit heeft gezorgd voor een gigantische hoeveelheid keuzes. Dat zorgde bij ons voor de vraag: welke soorten aroma diffusers zijn er eigenlijk? En, misschien wel nog belangrijker, hoe vind je de beste aroma diffuser voor jouw behoeften?

Zoals met zoveel dingen in het leven, is dat vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten diffusers. Wanneer je op internet zoekt, krijg je meestal de moderne, elektrische variant te zien. Maar, misschien voel jij wel meer voor de charme van het olieschaaltje boven een brander of kaars. Wij waren zelf ook wel benieuwd naar de voordelen van de verschillende opties, dus gingen we op onderzoek uit.

Wat is een aroma diffuser?

Een aroma diffuser – of aroma vernevelaar, in goed-vertaald Nederlands – is een apparaat dat water omzet in waterdamp. Door etherische oliën in dat water op te lossen, krijgt de waterdamp een heerlijke geur die zich vervolgens verspreidt door de ruimte waarin de vernevelaar staat. Er zijn verschillende soorten diffusers: van een simpel schaaltje boven een kaars, tot elektrische vernevelaars.

In ons onderzoek kwamen vier populaire categorieën naar voren. In het overzicht van aroma diffusers hieronder, hebben we voor ieder van deze categorieën goede opties geselecteerd. De foto’s van de producten zijn afkomstig van de webshops die de diffusers aanbieden.

De beste aroma diffusers, elektrisch

Een elektrische diffuser maakt gebruik van hoge frequentie trillingen om het water om te zetten in damp.

O’dor® Aroma Cool Mist 300 ml

Een elektrische aroma diffuser

Een stijlvol design, LED verlichting die van kleur verandert en een groot reservoir. Dat zijn de highlights van de Aroma Cool Mist van O’dor. Het LED licht beschijnt de nevel, zodat niet alleen de neus maar ook de ogen verwend worden.

Met €39,95 is dit ook direct een wat duurdere diffuser. Maar, daarmee heb je wel een exemplaar dat ook met grote ruimtes raad weet. Ideaal voor op kantoor, of in een grote woonkamer.

In reviews van gebruikers worden vooral de prijs-kwaliteit verhouding, en het gebruiksgemak geroemd. Sowieso is dit – afgaand op diezelfde reviews – een van de beste diffusers op de markt.

De genoemde minpunten die wij tegenkwamen, was dat het een kwetsbaar apparaat is. Niet op een plek zetten waar de kat hem van tafel kan gooien dus!

Meer specificaties, of bestellen via Bol.com

Aromaverdamper Design PR-A501

Een goedkope aroma diffuserMet zijn €19,95 de goedkoopste optie in dit overzicht (behalve de niet-elektrische opties hieronder).

Dat wil niet zeggen dat er geen goedkopere versies te vinden zijn, maar bij de exemplaren die we tegenkwamen stonden veel klachten over de korte levensduur. Goedkoop wordt dan al snel duurkoop!

Overigens viel ons op dat de kwetsbaarheid een voortdurend terugkerend thema is bij alle reviews van aroma diffusers. Dus nogmaals: let op je kat, andere huisdieren, kinderen…

Meer specificaties, of bestellen via Bol.com

De beste aroma diffusers, draadloos

Werkt hetzelfde als zijn elektrische broeders en zusters, maar dan zonder draadje. Handig, als je hem bijvoorbeeld op een tafel middenin de woonkamer neer wilt zetten. Zo verspreidt de geur zich optimaal, en breek je niet voortdurend je nek over het snoer.

Toch zijn er opvallend weinig draadloze diffusers te vinden. We kwamen er bij LivingZenzes een tegen die moet worden aangesloten op een powerbank. Handig, maar als je nog geen powerbank in bezit hebt ook een duur grapje.

De beste optie lijkt dan ook deze draadloze diffuser op accu, ook van LivingZenzes. De accu gaat tot 80 uur mee, en opladen gebeurt via een usb-kabel. Dat maakt deze vernevelaar ook geschikt voor op reis.

Let op: wat deze vernevelaar in onze ogen extra uniek maakt, is dat hij geen water gebruikt. Je sluit je flesje olie rechtstreeks aan. Volgens de beschrijving is de aansluit geschikt voor de standaard afmeting van vrijwel alle flesjes olie (10 mm), maar houd hier dus wel rekening mee.

De beste aroma diffusers, hout

Veel aroma diffusers zijn gemaakt van hout, of hebben op zijn minst die uitstraling. Niet zo gek natuurlijk, want van dat natuurlijke design gaat als vanzelf een zekere rust uit. Veel mensen zijn daarom specifiek op zoek naar een houten aroma diffuser. Hoewel er hierboven daardoor al een aantal houten designs terug kwamen, vonden we het daarom belangrijk om er toch speciaal een uit te lichten.

Trendy bamboe diffuser

Simpel en elegant, dat zijn de beste woorden om deze bamboo diffuser te omschrijven.

Dat bamboe een bijzonder duurzaam materiaal is, maakt hem voor ons alleen nog maar aantrekkelijker.

Het is een klein en compact apparaat, wat hem vooral geschikt maakt voor bescheiden kantoorruimtes en woonvertrekken. De fabrikant claimt dat hij nauwelijks geluid maakt, wat het een goede optie maakt voor de slaapkamer.

Daar moet bij gezegd worden dat wij zelf een aromadiffuser hebben die wel goed te horen is, maar dat pruttelen en zachte zoemen werkt ook wel weer rustgevend.

Hoe dan ook…

Met €23,90 valt hij in het goedkopere segment van de diffuser uit dit artikel. En wat ons betreft één van de fraaiste!

Meer specificaties lezen, of bestellen bij Bol.com

O’dor® Aroma Diffuser met Bluetooth Speaker

Een bijzonder mooie, houten aroma diffuserDeze vonden we toch te mooi om je te onthouden. Een prachtig uitgevoerde houten diffuser.

Maar, deze vernevelaar prikkelt meer dan je neus en je ogen. Via bluetooth sluit je er ook nog eens je telefoon op aan, om je favoriete muziek, podcast of luisterboek op af te spelen.

Ideaal voor een geleide meditatie, of rustgevende yoga muziek.

Met €49,95 is het de duurste optie uit dit overzicht. Daar staat tegenover dat de reviews lovend zijn, en dat de duurzaamheid geprezen wordt. Deze vernevelaar lijkt dus sneller een lange tijd mee te gaan dan andere exemplaren, waardoor je onder de streep juist voordeliger uit bent.

Meer specificaties, of bestellen bij Bol.com

De beste aroma diffusers, kaars

De klassieke manier van vernevelen. Al ver voor de populariteit van moderne vernevelaars, verbrandden mensen water met etherische oliën op een schaaltje boven een kaars om de geur te verspreiden. In plaats van trillingen, wordt het water door middel van hitte omgezet in damp.

Zoutsteen Aromabrander

Een mooie aroma diffuser met een kaars houder van zoutsteenHier zijn we zelf erg fan van.

Deze aromabrander is een minimalistische uitvoering van het waxinelichtje met daarboven een schaaltje voor de etherische olie. Door zoutsteen te kiezen als materiaal voor de kaarshouder, geniet je niet alleen van de heerlijk geur, maar ook van het warme samenspel van het vlammetje en de zoutsteen.

Zoutsteen wordt bovendien gezien als een steensoort die zelf rust symboliseert. Deze brander is dus een dubbel baken van ontspanning!

Aromabrander, zoutsteen | €13,99

Simpele aromabrander

Een simpele en goedkope aromabranderDe goedkoopste optie in dit overzicht, maar daardoor niet minder geschikt voor zijn taak. Dit type aromabrander is prima geschikt voor kleinere ruimtes. Een thuiskantoor of toilet bijvoorbeeld.

Door de vormgeving is deze arombrander als je het ons vraagt ook bijzonder sfeervol.

Zie jij jezelf al zitten op een donkere winteravond, met het gezellig flakkerende vuur binnenin dit kleine blauwe huisje?

Met wat water, een paar druppels van je favoriete geur en een waxinelichtje is deze aromabrander met zijn €6,99 een heel betaalbare optie voor een lekkere geur in huis!

Aromabrander | €6,99

Aroma diffuser met kaars in houten houder

Aroma diffuser met kaarsDeze houten aroma diffuser heeft wel iets van een klein gebedsaltaar. Door zijn houten, minimalistische vormgeving past hij in vrijwel ieder interieur. Daar verdient hij een centraal plekje.

Niet alleen als eye catcher; daar is hij ook het beste in staat om zijn werk te doen en zijn heerlijke aroma’s te verspreiden.

Ook bijzonder geschikt voor tijdens een meditatie. Kies een ontspannende geur, steek het kaarsje aan en laat je gedachten vervliegen terwijl je focust op het rustig kabbelende vlammetje.

Van de besproken diffusers met kaarsen is deze waarschijnlijk het meest geschikt voor grotere ruimtes. Toch moet je er rekening mee houden dat ook deze brander niet hetzelfde resultaat zal halen als een van de elektrische vernevelaars.

Aromabrander, hout | €14,99

Zat jouw ideale apparaat hier nog niet tussen? Lees dan nog even verder en ontdek waar je op moet letten bij het kopen van een aroma diffuser.

Aroma diffusers, wat is er veel keus!

Verspreiden van die heerlijke aroma’s, is tegenwoordig eigenlijk heel simpel met een aroma diffuser. Het is natuurlijk heerlijk thuiskomen in een huis dat lekker ruikt. Niet alleen vanwege de geur op zich: het kan je ook helpen ontspannen aan het einde van een drukke dag.

Tip: verdiep je eerst in de werkwijze van de diffuser. Als je verschillende apparaten gaat vergelijken let dan ook zeker op de olie, het design en uiteraard ook de kostprijs van het product. Eigenlijk is het niet zo simpel om er eentje uit te zoeken, omdat er veel keuze is.

Waar moet je op letten?

Het is bijvoorbeeld goed om te weten welke inhoud jouw diffuser moet hebben, wat de ervaringen zijn van gebruikers, of je er verlichting in wilt. Dit kan bijvoorbeeld weer handig zijn, als je een kind het dat een beetje bang is in het donker. Mooi om dan de ontspannende geur te combineren met een rustgevend lichtje, wat een extra gevoel van veiligheid kan geven. In dit geval is het dan wel goed om te weten of je een apparaat hebt wat zich vanzelf zal uitschakelen als het reservoir leeg is.

Waar je ook rekening mee moet houden, is het geluid dat sommige apparaten maken. Voor de woonkamer zal het minder storend zijn als je een zoemend geluid hoort, dan in de slaapkamer. Tenzij je sowieso gevoelig bent voor geluidjes! Zorg dat je goed bent voorgelicht dus.

Stijlvolle luchtzuivering en luchtbevochtiging

Het oog wil ook wat: er is voldoende keuze in het uiterlijk van de diffuser, zodat het past in elk interieur. Wat dat betreft kun je het bijna zo gek niet bedenken, of het is er in diffuser uitvoering. Met of zonder verlichting.

Hoe werkt zo’n diffuser, is dat een soort stoom apparaat? Eigenlijk klopt dat wel: dankzij hoogfrequente trillingen wordt het water in de diffuser omgezet in stoom. Dat gaat heel snel: als je het apparaat aanzet, zie je dat er bijna gelijk stoom uitkomt. Door de koude verneveling blijven de moleculen van het water en de olie die je toevoegt intact. Het zuivert niet alleen de lucht, maar is ook gelijk een goede luchtbevochtiging. Dat komt in onze huizen met centrale verwarming zeker goed van pas, die vochtige lucht is ook goed tegen droge lippen en een droge huid.
Voor mensen die milieu bewust willen leven: goed om te weten dat deze apparaten milieuvriendelijk zijn!

aroma diffusers

Verschillende toepassingen en gebruik

Het gaat dus vooral om de elektrische diffusers, die steeds populairder worden. Een handig apparaat om de lucht in huis gezond te houden. De geuren die je toevoegt kunnen zorgen voor ontspanning of luchtzuivering, zoals we al hebben kunnen lezen. Goed voor mensen, planten en dieren.

Geen fan van elektrische apparaten?

Dan zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om een ontspannen of fijne geur in huis te verspreiden, met de oude, bekende aromabrander met waxinelichtje. Of de stokjes in een flesje met etherische olie: de stokjes absorberen het mengsel van etherische oliën in het flesje waar ze in staan en geven de geur af aan de omgeving. Het voordeel is, dat dit zowel in de badkamer, als in de keuken of de woonkamer gebruikt kan worden. Het product is klaar voor gebruik, zet de stokjes in het flesje en de rest gaat vanzelf! Deze producten hebben dan weer niet het voordeel van de luchtbevochtiging en zuivering, wat de aroma diffusers wel hebben.

Locatie, locatie, locatie

Het vernevelen van etherische oliën kun je gebruiken als een natuurlijke geurverspreider in huis of op de werkplek. De geur zorgt voor een gezellige, opfrissende of gezonde omgevingslucht. Welk doel je met de verneveling wilt bereiken, bepaalt natuurlijk wat voor olie je gebruikt. Zo zul je op kantoor – waar je waarschijnlijk een opwekkende en stimulerende geur wilt – andere olie gebruiken dan thuis, waar je vooral wilt ontspannen na een dag hard werken.

Ook de keuze voor het soort vernevelaar hangt af van waar hij komt te staan.

Een diffuser met kaarsen is bijvoorbeeld minder geschikt voor een ruimte waar je er niet altijd bij aanwezig bent. Op kantoor of slaapkamer kies je dus beter voor een elektrische variant.

Een te klein apparaat zal dan weer moeite hebben om een grote kantoorruimte van aroma te voorzien.

Aroma therapie voor onderweg

E zijn ook hele leuke producten voor in de auto, in de vorm van een metalen clip waar je een aroma pad in kunt doen, met je favoriete geur. Digibach heeft geurzakjes voor in de auto, met geurige kruiden, voor een mentale oppepper tijdens de saaie of lange autorit. Bij iedere bestelling sturen we een proefmonster van de mentale oppepper mee. En daar krijgen we regelmatig leuke reacties op!

En wat we toch ook nog leuk vinden om te noemen: er is een steeds groter wordend aanbod van geur sieraden. Zo draag je altijd je geurtje bij je waar jij blij of ontspannen van wordt. En die sieraden zijn echt heel leuk vorm gegeven. Bij deze sieraden krijg je, net als bij de auto clips, een aantal aroma pads waar je de etherische olie op kunt doen.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.