Tea Tree olie | Een natuurlijk middel met veel toepassingen

Het gebruik van Tea Tree olie is al duizenden jaren oud. De inheemse bevolking van de gebieden waar de teatree struik groeit, gebruikt de olie voor allerlei kwalen. In onze moderne tijd ontstaan veel ziekten door stress. Daarom kunnen we, juist nu, wel wat extra ondersteuning vanuit de natuur gebruiken. Wat valt er allemaal te vertellen over deze veelzijdige etherische olie?

Direct naar:

Welke olie is het beste?

Gebruik

Voor huisdieren

In het huishouden

Ervaringen

Waar moet je op letten?

Wat is teatree olie?

Tea Tree olie is een etherische olie die wordt gewonnen uit, niet geheel verrassend, de teatree plant. Het is een veelzijdig en mild natuurlijk middel, dat al duizenden jaren gebruikt wordt door de Aboriginals. Zij gebruikten olie van teatree bij verschillende klachten, vooral die aan de luchtwegen en de huid.

De Aboriginals hebben die kennis nooit ergens opgeschreven, maar mondeling doorgegeven in vertellingen en liederen; de zogenaamde dreamings. In deze dreamings worden de mythen van het ontstaan van de aarde doorgegeven, maar ook de ervaringen op het gebied van de geneeskunde. Daardoor is deze kennis gelukkig niet verloren gegaan, omdat die van generatie op generatie is doorgegeven.

Een leuk weetje over de naam: in 1770 was er een botanist die de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook op zijn expeditie begeleidde. Hij gebruikte de bladeren van de teatree struik om er thee van te zetten. Vandaar de naam: teatree, oftewel “theeboom”.

Teatree olie
Geven wij ook een leefbare aarde door, met de wijsheid uit de natuur?

Veelgestelde vragen

Welke Tea Tree olie is het beste?

Let er goed op, dat je de beste kwaliteit alleen zuivere Teatree olie koopt. Omdat er veel vraag naar de olie is, zijn er firma’s die niet voldoen aan de voorgeschreven normen of die de olie vermengen. Dan heb je natuurlijk geen zuivere olie meer!
Bij een gerenommeerde natuurwinkel als deze. weet je dat je goede kwaliteit koopt.

Waar kun je Tea Tree olie kopen?

Tea Tree olie is bij de meeste drogisterijen en natuurwinkels, en zelfs bij sommige supermarkten te krijgen. Online kun je het ook bestellen. Ga voor een goede kwaliteit bijvoorbeeld voor de verkooptip die we hierboven gaven.

Is Tea Tree olie gevaarlijk voor honden?

Tea Tree olie is niet gevaarlijk voor honden. Sterker nog: vlooien hebben er bijvoorbeeld een hekel aan. Daar kun je het dus tegen inzetten. Het kan wel zijn dat je hond zelf de geur ook niet waardeert. Lees hieronder meer over Teatree en huisdieren.

Hoe gebruik je Tea Tree olie

Tea Tree olie kun je op verschillende manieren gebruiken.

Je kunt het door een bad mengen, als kompres gebruiken of er mee gorgelen. Daarnaast wordt het verwerkt in massage olie en in huidverzorgingsproducten, en kan het gebruikt worden in een stoombad en de aroma diffuser.

Van de bladeren van de teatree struik kun je – net als die botanist van Cook – ook thee maken. Ook daar wisten de Aboriginals wel raad mee. Zij waren een kei in het samenstellen van dranken uit de geurige bladeren van deze struik. De bladeren werden geplet en geweekt voordat er thee van gezet werd.

Die thee kan ook gebruikt worden om een kompres te maken om het herstellend vermogen van de huid te ondersteunen. Heel fijn als je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gezeten.

En over het herstellend vermogen van de huid gesproken.

Tea Tree en Aloë Vera gel is een fijne combinatie. Aloë Vera gel is gemaakt uit de bladeren van de Aloë Vera, een plant die je eigenlijk altijd in huis of in de tuin zou moeten hebben.

Want wist je dat het sap uit de bladeren direct gebruiksklaar is voor de uitwendige huidverzorging? Het is bovendien een plant die snel stekt. Zo heb je al heel snel allemaal kleine Aloë Vera plantjes, en kun je met een gerust hart af en toe een blad plukken om de gel voor je huid en kleine onzuiverheden te gebruiken.

Toepassingen voor allerlei kwaaltjes

Tea Tree olie is een natuurlijk middel, dat voor van alles en nog wat gebruikt kan worden. De olie kent geen bijwerkingen. Sterker nog: door het gebruik van de olie wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund. 

De combinatie van Aloë Vera gel met teatree kun je gebruiken ter verzorging en verzachting van de huid bij insecten- en kwallen beten. Het beste van twee werelden kun je wel zeggen!

Zelf een verzorgende Tea Tree handgel maken? Voeg een paar druppels Tea Tree toe aan een natuurlijke handgel, voor een verfrissende, reinigende en antibacteriële werking. Ideaal om bij de hand te hebben als je geen water en zeep in de buurt hebt.

In een Australisch marktonderzoek is ontdekt dat Tea Tree olie ‘overal’ goed voor is. Sindsdien staat het ook bekend als eerste hulp in een flesje of tube (net als de Rescue van Dr. Bach).

Verzorging van je huisdieren

De natuurlijke, milde werking van Teatree olie is bij dieren net zo werkzaam als bij mensen. Bij de behandeling van jonge en kleine huisdieren mag je alleen verdunde Teatree olie gebruiken. Verder moet je er ook rekening mee houden dat huisdieren een fijne en gevoelige neus hebben. Daardoor zullen ze de nogal sterke geur niet altijd waarderen.

Waar kun je het dan voor inzetten?

Vlooien hebben een hekel aan de geur van de olie. Neem je huisdier wel even mee naar buiten, want dan springen de vlooien in de tuin weg en niet in je huis! Gebruik een dierenshampoo met daarin een paar druppels Teatree. Gebruik dit elke week om de vlooien op afstand te houden.

Heeft jouw huisdier een beschadigde huid, dan kun je een mengsel maken van olijfolie, met een paar druppels Teatree (reken met 10 druppels op 100 ml olijfolie) om de huid mee in te masseren.

Ook andere insecten op afstand houden bij huisdieren en paarden kan. Meng 20 druppels pure Teatree olie met 100 ml gekookt en afgekoeld water, bijvoorbeeld in een plantenspuit. Besproei het dier hier dagelijks mee. Houd er natuurlijk wel rekening mee of het dier in kwestie dit weet te waarderen.

Tea Tree olie in het huishouden

Tegenwoordig wordt de markt overspoeld door allerlei desinfecterende middelen. De reclames roepen op om je gezin te beschermen tegen het gevaar van de bacterie. Maar: in elk huishouden kom je verschillende soorten ziekteverwekkers tegen. Die horen er gewoon bij en je kunt ze niet helemaal uitbannen. Teatree olie kan er wel een steentje aan bijdragen om de huiselijke omgeving zo gezond mogelijk te maken. De olie werkt namelijk desinfecterend en insecten werend. Bijkomend voordeel: de frisse geur.

Inmiddels zijn er verschillende producten op de markt waar deze natuurlijke olie aan toe is gevoegd, zoals wasmiddelen, schoonmaakmiddelen of afwasmiddel. Daardoor zijn deze middelen antiseptisch, biologisch afbreekbaar en zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Voor een natuurlijke luchtreiniger: doe enkele druppels Teatree in de waterbakjes aan de verwarming of in de aroma diffuser.

Teatree olie
Niet alle bacteriën hoeven uitgebannen te worden, al willen de reclames ons doen geloven dat het vijanden zijn die bestreden moeten worden.

Tea Tree olie ervaringen

Als ik een verstopte neus heb, vind ik het altijd fijn om te stomen. Dan doe ik 5 druppels Teatree in een bak met warm water, net van de kook af. Dit stoombad heeft een verzachtende werking op de luchtwegen, net als kamille kruiden.

Regelmatig heb ik last van mijn nek en schouders. Lang achter de computer zitten, maar ook psychische spanningen van mijn werk, zorgen voor gespannen spieren. Voor veel mensen is dat vast wel herkenbaar, toch? 😉

Massageolie met Teatree en de activerende werking van de massage zijn de perfecte combinatie voor een weldadige, ontspannen beleving. En deze massage olie is makkelijk te maken: meng voor de juiste verhouding 1 eetlepel olijfolie met 9 druppels Teatree en masseer de pijnlijke plekken ermee in. Natuurlijk ook erg lekker bij een voetenmassage!

Wat ook heerlijk is: een heet bad met 10 druppels van de olie gemengd in je badschuim. Ook weer erg ontspannend voor de spieren!

Waar moet je op letten bij het gebruik?

Ook al is Teatree een mild, natuurlijk middel, toch kunnen er altijd mensen zijn die gevoelig reageren op deze olie. Ik kom in mijn werk regelmatig overgevoelige mensen tegen, dus voorzichtigheid is geen overbodige luxe.

Doe voor gebruik op de huid eerste een huidtest: doe een druppel olie op de rug van je hand en laat dit een uur inwerken. Geeft dit irritatie: spoel de plek met veel koud water af. Probeer later eventueel of je de olie wel in (met water) verdunde vorm kunt verdragen.

De olie mag nooit in contact komen met de ogen.

Teatree olie is niet giftig, maar heeft een zeer sterke werking. Daarom mag je het niet inwendig gebruiken, tenzij dat door een arts is voorgeschreven. Wees ook voorzichtig met kleine kinderen en zwangere vrouwen. Krijg je klachten van het gebruik van de olie: altijd de huisarts raadplegen!

Op zoek naar goede kwaliteit? Onze Tea Tree olie kooptip.

Aromatherapie

De kracht van aromatische geur kom je ook tegen in de aromatherapie. Ook de aromatherapie was al bekend bij de Aboriginals. Zij leefden zo één met de natuur, dat ze ook wisten dat een goede gezondheid alleen mogelijk was als de lucht zuiver was. Ik moet zeggen: die geur is fijn om te branden in je aromabrander als je een verstopte neus hebt. Heb je die niet, dan kan de geur nogal sterk aanwezig zijn. Als je ervan houdt is dat natuurlijk geen probleem! Maar het heeft wel zo zijn voordelen:

 • Houdt insecten, zoals vliegen en muggen op een veilige afstand.
 • Desinfecteert ruimtes, bijvoorbeeld de kamer van iemand die ziek is.
 • Zorgt voor een frisse en aangename omgevingslucht.
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

2 reacties

 1. Goedemiddag,

  Kan tea tree olie gebruit worden bij chronische oorontsteking? Zo ja kan ik het puur gebruiken of beter verdund?

  Ik heb al diverse oordruppels van de huisarts gekregen maar ik ben voor vele allergisch.
  (Waarschijnlijk voor conserveeringsmiddelem)

  Dank voor de moeite,

  • Goedemiddag, tea tree is niet geschikt voor inwendig gebruik. Het is dus niet verstandig om het in je oor te druppelen.

Reacties zijn gesloten.