Hoe dromen betekenis hebben voor jou. Luister jij wel naar je dromen?

Dromen doen we allemaal. Bewust of onbewust; voor iedereen hebben die dromen betekenis. Maar waarom en hoe dromen betekenis hebben, daarover verschillen de meningen. En luisteren we wel op de juiste manier naar die betekenis? 

Als online Bach therapeut zijn wij vooral geïnteresseerd in de emotionele betekenis van dromen.

Daarom lees je in deze gids vooral wat dromen jou over jezelf vertellen. Hoe sta je er op emotioneel vlak voor? Wat zit je misschien in de weg? Wat houdt jou tegen om de beste versie van jezelf te worden?

Om te begrijpen waarom dromen betekenis hebben, is het belangrijk om eerst beter te begrijpen wat een droom eigenlijk is.

Daarom beginnen we deze droom betekenis gids daar. Vervolgens zoomen we wat dieper in op wat dromen beteken en te vertellen hebben over hoe je er op emotioneel vlak voorstaat. 

Tot slot vind je een duiding van enkele veel voorkomende dromen.

Wil je direct naar één van die onderwerpen? Klik dan op dat onderwerp in de inhoudsopgave hierboven ☝️

Of scroll en lees rustig verder!

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Heal je energie en verwezenlijk je dromen

Heal jezelf, verdiep je spiritualiteit en boor nieuwe energie aan. Zodat jij weer vol energie je dromen kunt waarmaken. Dat gun jij jezelf toch ook? 

Aanrader!

Ontzettend fijne parfums en sprays voor op je kussen, om lekkerder in slaap te vallen en dieper te dromen.

alles over hoe dromen betekenis hebben

Wat zijn dromen?

Dromen zijn een soort video’s die zich in je geest afspelen terwijl je slaapt. Kenmerkend is dat dit (meestal) onvrijwillig gebeurd, en zonder dat je er controle over hebt. Dromen bestaan uit een combinatie van beelden, gedachten, emoties en gevoelens.

Waar dromen voor dienen, en hoe ze precies ontstaan, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Toch worden dromen al lange tijd bestudeerd. 

Duidelijk is wel dat dromen vooral voorkomen tijdens de remslaap. Dit is een periode van de slaap waarin de hersenen heel erg actief zijn. (Rem komt van “rapid eye movement”, oftewel snelle beweging van de ogen, wat die activiteit weerspiegelt.)

Je droomt gemiddeld zo’n drie tot vijf keer per nacht, waarvan je de meeste direct weer vergeet. In wat je wel onthoudt, zal opvallen dat vaak ervaringen uit je wakkere leven een rol spelen. Hierom wordt aangenomen dat dromen een middel zijn om tijdens de remslaap het emotioneel geheugen te verwerken.

Sigmund Freund – de beroemde psychoanalist – zag dromen als manifestaties van iemand diepste verlangens en angsten.

Weer andere mensen geloven dat dromen een voorspellende betekenis kunnen hebben. De betekenis van je dromen duiden zou je volgens hen dus een blik op de toekomst kunnen geven.

Welke betekenis van dromen je ook volgt, het lijkt wel duidelijk dat er een connectie is tussen die betekenis en het wakkere leven.

Een paar algemene tips voor het begrijpen van en omgaan met dromen

Dromen kunnen behoorlijk chaotisch zijn. Soms zijn ze ronduit verontrustend en laten ze je na wakker worden achter met een gedesoriënteerd en ronduit naar gevoel. Dat komt omdat ze vaak vanuit je onderbewuste naar boven borrelen en dus geen eenduidige boodschap overbrengen.

Hier zijn een aantal algemene tips om daarmee om te gaan en een betere band met je dromen op te bouwen:

 • Houd een dromendagboek bij. Door jezelf aan te leren om direct na het wakker worden zoveel mogelijk op te schrijven van wat je nog van je droom herinnert, zul je zien dat het onthouden van de dromen steeds gemakkelijker gaat. Ook kun je hierdoor patronen ontdekken en meer begrip kweken. (Deze kunnen we aanraden!)
 • Bach bloesems. Met de juiste bach bloesem combinatie krijg je meer grip op je emoties, maar ook inzicht in waar die gevoelens vandaan komen. En dat is vaak de bodem van je dromen!
 • Yoga en mindfulness. Door je geest tot rust te brengen, kun je de dingen helderder zien en raak je minder uit balans door je dromen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een van deze yoga tv opties? Gewoon lekker van uit de huiskamer!
Het was maar een droom. Of zit er meer betekenis achter?
Het was maar een droom. Of zit er meer betekenis achter?

7 leuke weetjes over dromen

💭 Een mens droomt tijdens zijn leven gemiddeld zo’n zes jaar (twee uur per nacht).

💭 De wetenschap die zich bezighoudt met dromen heet oneirologie.

💭 Een droom kan in lengte variëren van enkele seconden tot wel 20 à 30 minuten.

💭 Tijdens je slaap blokkeren je hersenen het gebruik van je spieren, om te voorkomen dat je bewegingen in je droom in het echt uitvoert en jezelf verwondt. 

💭 Het kan voorkomen dat je bewust al wakker bent, maar dat je hersenen nog in de “droomstand” staan. Je kunt dan behoorlijk bizarre dingen zien terwijl je gevoelsmatig al wakker bent. Soms staan ook je spieren nog in de slaapstand en kun je nog even niet bewegen. We spreken dan van een slaapverlamming, wat een behoorlijk angstaanjagende ervaring kan zijn.

💭 In het verleden zag men dromen als (voorspellende) boodschappen van de goden. Vandaar dat er ook nu nog een voorspellende betekenis aan dromen wordt toegeschreven.

💭 Over dromen heb je normaal geen controle, maar in een lucide droom is de dromer bewust en kan hij of zij de droom sturen.

Drie belangrijke vragen over (de betekenis van) dromen

Wat betekenen dromen spiritueel?

Dromen hebben een sterke spirituele betekenis. Juist doordat we nog niet alles rondom dromen volledig begrijpen, blijft er een zweem van mysterie omheen hangen. Ook lijken ze ons een kijkje te geven in de diepste krochten van het innerlijk. Voor veel mensen zijn dromen dan ook een belangrijke bron van spiritualiteit en spirituele groei.

Droom je elke nacht?

Dromen doe je elke nacht. Zoals we al beschreven, droom je vooral in je REM-slaap. Tijdens je slaap doorloop je zo’n vijf van die REM-periodes, dus heb je ook verschillende dromen per nacht. Mensen die beweren nooit of niet elke nacht te dromen, herinneren zich die dromen simpelweg niet.

Hebben alle dromen betekenis?

De betekenis van dromen hangt voor een belangrijk gedeelte af van de interpretatie door degene die de droom ondergaat. Veel mensen doen hun dromen af als betekenisloos. Voor anderen hebben dromen veel betekenis en is het een belangrijke bron van informatie over hun eigen leven.

Hoe hebben dromen betekenis?

Er zijn verschillende visies op hoe dromen betekenis met zich meedragen. 

Zo zijn er mensen die geloven dat dromen een voorspellende betekenis hebben en dus iets over de toekomst kunnen zeggen.

Meer voor de hand ligt dat we de betekenis van dromen in het onderbewuste moeten zoeken. Of beter gezegd: in wat ons in het wakkere leven het meeste bezighoudt.

Omdat we vaak dromen over dingen die we overdag hebben meegemaakt, worden dromen gezien als een verwerking van die gebeurtenissen. Daarom hebben dromen dus betekenis doordat ze je duidelijk maken wat jou bezighoudt of dwars zit. 

Ook zou het een manier kunnen zijn voor de hersenen om anders over deze zaken na te denken. Je hersenen werken tijdens je slaap namelijk veel vrijer, associatiever en creatiever. Ze nemen als het ware een stapje terug om iets vanuit heel veel verschillende invalshoeken te bestuderen.

Tijdens een droom worden je hersenen niet beperkt door hoe de wereld er uit hoort te zien, en kun je creatiever en vrije interpreteren
Tijdens een droom worden je hersenen niet beperkt door hoe de wereld er uit hoort te zien, en kun je creatiever en vrije interpreteren

Wie naar zijn dromen leert luisteren, kan daar dus wel eens waardevolle inzichten uit halen om een bepaald probleem in het wakkere leven aan te pakken.

Lucide en levendige dromen betekenis

Sommige mensen hebben bijzonder levendige dromen. Of, beter gezegd: zij herinneren zich hun dromen levendiger dan de meeste anderen.

Zoals gezegd: iedereen heeft dromen. Alleen kan niet iedereen ze zich de volgende ochtend herinneren.

Er is dan ook geen speciale betekenis van levendige dromen. Wel is er een interessant verband tussen een levendige herinnering en zogenaamde lucide dromen.

In een lucide droom is de dromer zich bewust dat hij of zij droomt. Dat geeft de dromen zelfs de mogelijkheid om controle over de droom te nemen. En wie controle heeft over zijn dromen, kan daarin alles beleven wat je je maar kunt voorstellen, omdat dromen zo veelzijdig zijn als je verbeelding.

Het levendig herinneren van je dromen is volgens velen de sleutel tot het ervaren van lucide dromen. Er zijn verschillende tactieken voor lucide dromen, maar in de kern komt het erop neer jezelf te trainen om te herkennen wanneer je droomt. 

En dat herkennen doe je door je dromen eerst te herinneren, bijvoorbeeld door een droomdagboek bij te houden en jezelf te trainen zoveel mogelijk van je dromen te herinneren. 
Hoe levendiger die herinnering, hoe groter de kans dat je op een gegeven moment in je droom gaat realiseren dat je droomt! 

Droomdagboek nodig?

Wij kunnen je Etsy van harte aanbevelen. Klik op de knop en bekijk tientallen mooie en originele droomdagboeken 👇

Wanneer je lucide dromen onder controle krijgt, kun je er alles in doen wat je wilt. Vliegen bijvoorbeeld!
Wanneer je lucide dromen onder controle krijgt, kun je er alles in doen wat je wilt. Vliegen bijvoorbeeld!

Over kinderdromen, enge dromen en nachtmerries

Kinderen hebben naar verhouding relatief vaak enge dromen, of nachtmerries. Als we dromen zien als een afspiegeling van onze emotionele gesteldheid, is dat ook niet verwonderlijk.

Als kind ben je nog druk bezig je plaats in de wereld te ontdekken. Veel van wat je op een dag tegenkomt is nieuw. Veel is spannend of zelfs een beetje eng.

Onzekerheid, nieuwe ervaringen, leren om met andere mensen en opgroeien om te gaan: er is ontzettend veel wat voor heftige kinderdromen kan zorgen.
Heeft jouw kind vaak last van enge dromen of nachtmerries, of is je kind bang in het donker? Ontdek dan – geheel vrijblijvend – wat Bachbloesems voor kinderen kunnen beteken. We hielpen al honderden andere kinderen en voorzien ook jou graag van gratis advies!

Kinderen dromen om alle nieuwe indrukken uit hun nog jonge leven te verwerken
Kinderen dromen om alle nieuwe indrukken uit hun nog jonge leven te verwerken

Dromen en hun betekenis op alfabet

Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van dromen en hun betekenis. Dit overzicht groeit voortdurend.

Achtervolging

Een achtervolging is beangstigend en beklemmend. Je loopt ervoor weg, slaat op de vlucht. Maar wat wil deze droom je vertellen over waar je in het dagelijks leven misschien voor wegloopt? Dit betekent dromen over achtervolging.

Brand en vuur

Vuur is vernietigend, maar geeft ook leven en brengt nieuwe mogelijkheden. Dromen over brand en vuur hebben daarom een sterk zuiverende en symbolische betekenis. Dit betekent dromen over brand.

Bussen

Dromen over bussen duiden op verandering en het levenspad dat je aan het volgen bent. Ze laten je zien of je op de juiste weg bent of juist toe bent aan verandering. Dit betekent dromen over bussen.

Dood (algemeen)

De dood is een thema dat mensen hun leven lang bezighoudt. Geen wonder dus dat dromen over dood – en alles wat er met de dood te maken heeft – veel voorkomen. Dit betekent dromen over de dood.

Overleden persoon bezoekt je in je droom

De dood is een emotioneel geladen onderwerp. Niet in de laatste plaats wanneer je moet leren om te gaan met de dood van iemand anders. Je hersenen, je geest, je onderbewuste: ze hebben tijd nodig om dat te verwerken. Dit betekent dromen over overleden personen.

Ex

Wanneer je ex opeens opduikt in je dromen, wil dat écht niet meteen zeggen dat je hem of haar onbewust erger mist dan je denkt. Het is ook geen teken dat de ander jou mist en dat het tijd is om weer bij elkaar te komen. Lees wat dromen over ex geliefden wel betekent.

Examens

Een examen is stressvol, dus is het logisch dat je erover droomt wanneer je binnenkort een belangrijk examen te maken hebt. Maar wat betekenen deze dromen wanneer jouw examentijd alweer een tijdje achter je ligt? Dit betekent dromen over examens.

Honden

Dromen over honden en andere dieren kunnen je veel over jezelf vertellen. Het dier waarover je droomt staat symbool voor de oerkrachten in jezelf. Dus wat zegt dit over een droom over honden? Dit betekent dromen over honden.

Paarden

Dromen over paarden hebben – zoals alle dromen met dieren in de hoofdrol – meestal een sterk symbolische betekenis. Mensen en paarden hebben van oudsher een speciale band en het paard symboliseert een wilder en speelser deel van onszelf. Dit betekent dromen over paarden.

Slangen

De slang is een veel voorkomend droomsymbool, en komt in verschillende gedaanten voor. Hierdoor de uitleg van het dromen over slangen op verschillende manieren mogelijk. Dit betekent dromen over slangen.

Spinnen

Er is veel onderzoek gedaan naar dromen over spinnen. Hierin is ook aangetoond, dat zowel mannen als vrouwen spinnen dromen hebben. Dit betekent dromen over spinnen.

Tanden

Tanden hebben emotioneel veel betekenis. Ze zijn een symbool van kracht, jeugdigheid en schoonheid. Geen wonder dat ze vaak in dromen voorkomen. Wat betekent dat? Dit betekent dromen over tanden.

Verhuizen

Veel mensen dromen over verhuizen. Dat komt doordat verhuizen nu eenmaal een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis is. Dit betekent dromen over verhuizen.

Water

Lucht, vuur, aarde en water zijn de vier belangrijke oerelementen die met het leven te maken hebben. Water is van levensbelang, als de schenker als de hoeder van het leven. Maar wist je dat water ook symbool staat voor onze emoties en het onderbewustzijn? Dit betekent dromen over water.

Zwangerschap

Wanneer je droomt over zwangerschap, wil dat niet zeggen dat het een voorspelling is dat je een baby krijgt. En ja, mannen kunnen net zo goed dromen over een baby krijgen of zwanger zijn. Dit betekent dromen over zwanger zijn.

Droombetekenis in verschillende culturen en geloven

Wanneer je je verdiept in de betekenis van dromen, valt op dat veel culturen en geloven hun eigen droomduiding hebben.

Het is bijzonder om te zien dat dromen in uiteenlopende culturen zo’n prominente plek innemen. Daarom sluiten we af met een korte uiteenzetting van wat dromen betekenen in enkele van de grootste godsdiensten.

Om jou een idee te geven van de veelzijdigheid van droombetekenissen.

Dromen en betekenis in de Islam

In de Islam hebben dromen betekenis als onderdeel van het profeetschap.

Ware dromen zijn één van de 46 delen van profeetschap.

Profeet Salallahu Alayhi Wasalam

Er worden grofweg drie soorten dromen onderscheiden, gebaseerd op wat wordt gezien als de bron van de droom:

 1. Rahmaani. Dromen afkomstig van Allah.
 2. Nafsaani. Psychologische afkomst, vanuit een persoon zelf (veroorzaak door wat een persoon meemaakt en denkt als hij of zij wakker is).
 3. Shaytaani. Dromen afkomstig van Shaytaan (dit zijn dromen die onrust veroorzaken).

Hindoestaanse dromen betekenis

Het Hindoeïsme beschouwt dromen als werkelijkheid, veroorzaakt door de godheid Brahma.

Ook wordt in de oudste Veda’s (Hindoe teksten) naar dromen verwezen als uitingen van slechte geesten. Door te bidden naar de watergod Haruna kon men zich tegen dergelijke boze dromen beschermen.

Ook hier worden verschillende bronnen van dromen onderscheiden:

 1. Het oog, gehoord of andere zintuigen (tijdens de wakkere periode).
 2. Verlangens.
 3. Bedacht en gevormd door de geest.
 4. Arishta, de ontoegankelijke godin.
 5. Elementen van het lichaam (vata, pitta en kapha).

Christendom

Binnen het Christendom worden verschillende soorten dromen onderscheiden:

 1. Profetisch.
 2. Waarschuwend.
 3. Voortvloeiend uit activiteiten.
 4. Valse dromen.

In de Bijbel komen verschillende voorbeelden voor van profetische dromen. Vaak gingen die over de eigen toekomst van de dromer. Ook wordt de ontvanger van de droom via deze weg regelmatig op het juiste pad gezet, om zijn goddelijke roeping ten uitvoer te brengen.

Boeddhisme

Boeddhisten zien dromen vooral als activiteiten van de geest. De meeste dromen worden gezien als relatief onbelangrijk. Dit zijn simpelweg ideeën van de geest die tot leven komen tijdens de slaap.

Daarnaast zijn er profetische dromen, die wél als belangrijk worden gezien.

Volgens Boeddhisten ontstaan dromen door biologische processen, bovennatuurlijke invloeden, ervaringen uit het verleden of als profetie op de toekomst.

Jodendom

Voor Joden, tenslotte, zijn dromen uitermate betekenisvol. Zij zien dromen als een blik op de andere wereld, die in de realiteit niet zichtbaar is. Dromen worden dan ook gezien als dragers van belangrijke informatie.

Doe méér met je droomtijd

Product

Voordelen

Prijs

Met dit handige dagboek leer je beter je dromen bijhouden en duiden. Met praktische tips en heldere uitleg!

Heal je energie en verwezenlijk je dromen

Heal jezelf, verdiep je spiritualiteit en boor nieuwe energie aan. Zodat jij weer vol energie je dromen kunt waarmaken. Dat gun jij jezelf toch ook? 

Aanrader!

Ontzettend fijne parfums en sprays voor op je kussen, om lekkerder in slaap te vallen en dieper te dromen.