Geneeskrachtige planten en bloemen overzicht

Er zijn verschillende geneeskrachtige planten en bloemen.  Deze worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, of fytotherapie. Onze allervroegste voorouders wisten al dat bepaalde planten, bloemen en kruiden een heilzame werking hebben. In de vele generaties is die kennis steeds verder uitgebreid, zowel over de werking als het gebruik ervan.

Toch is het geen algemene kennis meer. Zonde! Want het is een toegankelijke manier voor wat extra vitaliteit in je leven. Hieronder vind je een overzicht van geneeskrachtige planten, kruiden en bloemen die je zelf eenvoudig kunt gebruiken.

Let op! Natuurlijk is het geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Net als fruit en groente zijn deze planten en bloemen een onderdeel van een gezonde manier van leven. Raadpleeg bij twijfel en aanhoudende klachten altijd de huisarts!

geneeskrachtige planten

Geneeskrachtige bloemen: Agrimonie

Agrimonie is samengesteld uit 2 Griekse woorden. “agros” is veld en “monas” is eenzaam. Vandaar dat het de plant van de eenzaamheid is. Een veelzijdige plant, met verschillende eigenschappen die een gezonde levensstijl ondersteunen. De blaadjes en bloemen zijn goed voor de spijsvertering.

De Scandinaviërs drinken  Agrimoniethee om zich losser en  vrolijker te voelen. Elke dag een kop thee op de nuchtere maag is hun advies. En voor de zangers onder ons: het drinken en gorgelen van Agrimoniethee maakt de stem helder. Lees meer over Agrimonie.

Geneeskrachtige planten: Aloë Vera

Een vetplant, met sappige bladeren. Deze bevatten een heldere slijmachtige gel. Deze gel goed is voor het verzachten en bevorderen van het herstellend vermogen van de huid. Je kunt Aloë Vera gebruiken voor huidirritaties. Als je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gezeten, 0f als je gevallen bent. Maar ook bij een gevoelige of rode huid helpt het ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.  De gel heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de huid. En beschermt de huid tegen veroudering.  Lees meer over Aloë Vera.

Geneeskrachtige kruiden: Arnica

Het kruid is al honderden jaren bekend om zijn heilzame werking. Arnica wordt ook wel valkruid genoemd. Toepasselijk, omdat het verzachtend werkt als je gevallen bent. Tegenwoordig bekend als bijvoorbeeld de arnicazalf van Dokter Vogel. Het kruid (bij inwendig gebruik alleen voorgeschreven door een Homeopaat) is ook ontstekingsremmend en helpt bij hart-en bloedomloopklachten. Bij zelfbehandeling mag Arnica alleen uitwendig worden gebruikt. De plant bezit een werkzame stof die bij overdosering giftig is. Lees meer over Arnica.

Geneeskrachtige kruiden: Basilicum

Als keukenkruid zorgt basilicum voor een betere vertering van zware gerechten. Gedroogd basilicumblad verliest zijn smaak en kracht. Invriezen kan wel goed. De heilzame werking van het kruid is rustgevend en bevordert de nachtrust.  Basilicum heeft een verzachtende werking op het hoofd. En geeft zwakke zenuwen een weldadige rust. Helpt om het evenwicht te vinden in stress situaties. Versterkt de aura. Verder werkt dit kruid opbeurend. Lees meer over Basilicum.

Geneeskrachtige planten: Brandnetel

Een niet zo geliefde plant, de brandnetel als je die in het wild tegen komt. Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt. Je loopt langs een brandnetel, met als gevolg jeuk en een branderig gevoel. De brandnetel is een geweldige plant als het gaat om de heilzame werking. De plant versterkt de levenskracht. Als thee lossen ze slijm op. Ook bevorderen brandnetels de stofwisseling. Lees meer over Brandnetel.

Geneeskrachtige planten: Eucalyptus

Deze boom, die tot de familie van de Mirte hoort kan wel 40 meter hoog worden. Het blad of de olie van de Eucalyptus is een goed middel om vrijer te ademen door de neus en is verzachtend als je een koutje hebt opgelopen. Je kunt het blad of de etherische olie (Aromatherapie) gebruiken. De Eucalyptusolie wordt ook geadviseerd bij reumatische klachten. Dit mag dan alleen voorgeschreven worden door een Homeopathisch of natuurgeneeskundig arts. Voor kinderen tot 4 jaar kan de olie gevaarlijk zijn. Buiten bereik van kinderen bewaren dus. Lees meer over Eucalyptus.

De geneeskrachtige werking van Eucalyptus

Heb je ooit wel eens een verkouden koala gezien? Precies!

Geneeskrachtige bloemen: Goudsbloem

Deze bloem is beter bekend onder de naam Calendula officinalis. Deze bloem is verwerkt in veel bekende homeopatische producten van bijvoorbeeld Dr. Vogel, Weleda en VSM. Calendula heeft zowel inwendig als uitwendig een heilzame werking. Zo zijn de bloemen een verzachtende werking op de luchtwegen. Bij verwondingen helpt Calendula om bloedingen te stelpen, sneetjes te genezen en schaafwonden te herstellen. Lees meer over Calendula.

Geneeskrachtige planten: Kamille

Goed bij allerlei problemen die met stress te maken hebben: Echte Kamille en Roomse Kamille. Wanneer je ’s avonds kamillethee drinkt, zorgt dat voor een goede nachtrust. De verdovende eigenschappen kunnen verlichting geven bij o.a. hoofdpijn. Verder is het een natuurlijk antihistaminicum, waardoor het ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld eczeem. Een veelzijdig geneeskrachtig kruid, niet alleen als gedroogde plant, maar ook als etherische olie. Lees meer over Kamille.

Geneeskrachtige bloemen: Lavendel

De bloempjes van de Lavendel zijn kalmerend in stress situaties. Lavendel verbetert ook het humeur en kan dus helpen als je neerslachtig bent. Een paar druppels lavendelolie op je kussen voor het slapen gaan helpt ontspannen. Maar Lavendel is meer dan dat. Helpt bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid, is slijmoplossend en een uitstekend antiseptisch eerste hulp middel. Voor inwendig gebruik, mag ook Lavendel alleen maar worden voorgeschreven door een arts. Pure lavendelolie is een uitstekend middel bij een geïrriteerde huid. Dit heilzame kruid mag dus zeker niet in de huis EHBO ontbreken. Lees meer over Lavendel.

Geneeskrachtige plant lavendel

Laat de zon weer doorbreken als het even allemaal donker lijkt met lavendel

Geneeskrachtige bloemen: Marjolein

De heilzame eigenschappen van Marjolein zijn al sinds eeuwen bekend. Al bij de oude Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. Ook in onze tijd zijn er nog veel toepassingen mogelijk met dit kruid. Bijvoorbeeld  bij het gebruik in vette gerechten maken ze deze licht verteerbaar. En thee van dit kruid is goed tegen zwakke zenuwen en geeft de maag rust. Deze thee is algemeen ontspannend. Lekker na een drukke dag op het werk. Lees meer over Marjolein.

Geneeskrachtige planten: Meidoorn

De Meidoorn staat ook bekend als haagdoorn. Een boom met doornen. Maar ook met veel witte bloemen in het voorjaar. En in de herfst krijgt hij een variatie aan bessen. Zowel de bloemen als de bessen zijn bruikbaar voor heilzame doeleinden. Door Duits onderzoek is aangetoond dat de meidoorn een heilzame werking heeft op het hart. Als tinctuur is het goed voor de bloedsomloop. Verder is Meidoornthee goed tegen opvliegers. En heeft een gunstge werking op de geestelijke veerkracht.  Lees meer over Meidoorn.

Geneeskrachtige planten: Pepermunt

De pepermunt zoals wij die nu kennen, komt uit Engeland. In ons land komen inmiddels verschillende soorten munt voor. Zowel in het in het wild als in onze achtertuin. Muntthee verhelderd het hoofd. Goed om het als ontbijt thee te drinken dus. Verder bevorderd deze thee de spijsvertering en verdrijft gassen. Muntthee is versterkend voor de zenuwen en kalmeert menstruatiepijnen. Het plantje is antiseptisch en heft krampen op. Lees meer over pepermunt.

Geneeskrachtige planten: Ratelpopulier

Ratelpopulier wordt van oudsher geassocieerd met hergeboorte, hoop, ouderdom, doorzettingsvermogen en bescherming. De jonge bladknoppen hebben een heilzame werking. Deze stof ondersteunt het afweersysteem. Deze boom is ook bekend als de bachbloesem Aspen. Lees meer over ratelpopulier.

Geneeskrachtige planten: Walnoot

De Walnoot wordt gezien als voedsel voor de hersenen. Volgens de niet-wetenschappelijke theorie van de signatuurleer heeft de kern van de walnoot dezelfde vorm als de hersenen. Dus dat deze goed zijn voor de hersenen is dan een logische gedachte. In een Amerikaans wetenschappelijk is ontdekt dat walnoten helpen tegen stress. De moeite waard om te proberen, als het dagelijks leven veel stress situaties oplevert.  Lees meer over walnoot.