Geneeskrachtige planten en bloemen overzicht

Er zijn verschillende geneeskrachtige planten en bloemen.  Deze worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, of fytotherapie. Onze allervroegste voorouders wisten al dat bepaalde planten, bloemen en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Niet voor niets is er een bekend spreekwoord: “tegen alles is wel een kruid gewassen”. In de vele generaties is die kennis steeds verder uitgebreid, zowel over de werking als het gebruik ervan.

Toch is het geen algemene kennis meer. Zonde! Want het is een toegankelijke manier voor wat extra vitaliteit in je leven. Kruiden bestaan uit natuurlijke bestanddelen die vergelijkbaar zijn met de stoffen in ons lichaam. Daarom kunnen ze heel goed het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen. Hieronder vind je een overzicht van geneeskrachtige planten, kruiden en bloemen die je zelf eenvoudig kunt gebruiken.

Zie voor geneeskrachtige bloemen ook het Bach bloesem overzicht.

Let op! Natuurlijk is het geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Net als fruit en groente zijn deze planten en bloemen een onderdeel van een gezonde manier van leven. Raadpleeg bij twijfel en aanhoudende klachten altijd de huisarts!

geneeskrachtige planten

Geneeskrachtige planten en bloemen: Agrimonie

Agrimonie is samengesteld uit 2 Griekse woorden. “agros” is veld en “monas” is eenzaam. Vandaar dat het de plant van de eenzaamheid is. Een veelzijdige plant, met verschillende eigenschappen die een gezonde levensstijl ondersteunen. De blaadjes en bloemen zijn goed voor de spijsvertering.

De Scandinaviërs drinken  Agrimoniethee om zich losser en  vrolijker te voelen. Elke dag een kop thee op de nuchtere maag is hun advies. En voor de zangers onder ons: het drinken en gorgelen van Agrimoniethee maakt de stem helder. Lees meer over Agrimonie.

Geneeskrachtige planten: Aloë Vera

Een vetplant, met sappige bladeren. Deze bevatten een heldere slijmachtige gel. Deze gel goed is voor het verzachten en bevorderen van het herstellend vermogen van de huid. Je kunt Aloë Vera gebruiken voor huidirritaties. Als je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gezeten, 0f als je gevallen bent. Maar ook bij een gevoelige of rode huid helpt het ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.  De gel heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de huid. En beschermt de huid tegen veroudering.  Lees meer over Aloë Vera.

Geneeskrachtige kruiden: Arnica

Het kruid is al honderden jaren bekend om zijn heilzame werking. Arnica wordt ook wel valkruid genoemd. Toepasselijk, omdat het verzachtend werkt als je gevallen bent. Tegenwoordig bekend als bijvoorbeeld de arnicazalf van Dokter Vogel. Het kruid (bij inwendig gebruik alleen voorgeschreven door een Homeopaat) is ook ontstekingsremmend en helpt bij hart-en bloedomloopklachten. Bij zelfbehandeling mag Arnica alleen uitwendig worden gebruikt. De plant bezit een werkzame stof die bij overdosering giftig is. Lees meer over Arnica.

Geneeskrachtige kruiden: Basilicum

Als keukenkruid zorgt basilicum voor een betere vertering van zware gerechten. Gedroogd basilicumblad verliest zijn smaak en kracht. Invriezen kan wel goed. De heilzame werking van het kruid is rustgevend en bevordert de nachtrust.  Basilicum heeft een verzachtende werking op het hoofd. En geeft zwakke zenuwen een weldadige rust. Helpt om het evenwicht te vinden in stress situaties. Versterkt de aura. Verder werkt dit kruid opbeurend. Lees meer over Basilicum.

Geneeskrachtige planten: Brandnetel

Een niet zo geliefde plant, de brandnetel als je die in het wild tegen komt. Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt. Je loopt langs een brandnetel, met als gevolg jeuk en een branderig gevoel. De brandnetel is een geweldige plant als het gaat om de heilzame werking. De plant versterkt de levenskracht. Als thee lossen ze slijm op. Ook bevorderen brandnetels de stofwisseling. Lees meer over Brandnetel.

Geneeskrachtige planten: Eucalyptus

Deze boom, die tot de familie van de Mirte hoort kan wel 40 meter hoog worden. Het blad of de olie van de Eucalyptus is een goed middel om vrijer te ademen door de neus en is verzachtend als je een koutje hebt opgelopen. Je kunt het blad of de etherische olie (Aromatherapie) gebruiken. De Eucalyptusolie wordt ook geadviseerd bij reumatische klachten. Dit mag dan alleen voorgeschreven worden door een Homeopathisch of natuurgeneeskundig arts. Voor kinderen tot 4 jaar kan de olie gevaarlijk zijn. Buiten bereik van kinderen bewaren dus. Lees meer over Eucalyptus.

De geneeskrachtige werking van Eucalyptus

Heb je ooit wel eens een verkouden koala gezien? Precies!

Geneeskrachtige planten en bloemen: Goudsbloem

Deze bloem is beter bekend onder de naam Calendula officinalis. Deze bloem is verwerkt in veel bekende homeopatische producten van bijvoorbeeld Dr. Vogel, Weleda en VSM. Calendula heeft zowel inwendig als uitwendig een heilzame werking. Zo zijn de bloemen een verzachtende werking op de luchtwegen. Bij verwondingen helpt Calendula om bloedingen te stelpen, sneetjes te genezen en schaafwonden te herstellen. Lees meer over Calendula.

Geneeskrachtige planten en bloemen: Kamille

Goed bij allerlei problemen die met stress te maken hebben: Echte Kamille en Roomse Kamille. Wanneer je ’s avonds kamillethee drinkt, zorgt dat voor een goede nachtrust. De verdovende eigenschappen kunnen verlichting geven bij o.a. hoofdpijn. Verder is het een natuurlijk antihistaminicum, waardoor het ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld eczeem. Een veelzijdig geneeskrachtig kruid, niet alleen als gedroogde plant, maar ook als etherische olie. Lees meer over Kamille.

Geneeskrachtige bloemen: Lavendel

De bloempjes van de Lavendel zijn kalmerend in stress situaties. Lavendel verbetert ook het humeur en kan dus helpen als je neerslachtig bent. Een paar druppels lavendelolie op je kussen voor het slapen gaan helpt ontspannen. Maar Lavendel is meer dan dat. Helpt bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid, is slijmoplossend en een uitstekend antiseptisch eerste hulp middel. Voor inwendig gebruik, mag ook Lavendel alleen maar worden voorgeschreven door een arts. Pure lavendelolie is een uitstekend middel bij een geïrriteerde huid. Dit heilzame kruid mag dus zeker niet in de huis EHBO ontbreken. Lees meer over Lavendel.

Geneeskrachtige plant lavendel

Laat de zon weer doorbreken als het even allemaal donker lijkt met lavendel

Geneeskrachtige bloemen: Marjolein

De heilzame eigenschappen van Marjolein zijn al sinds eeuwen bekend. Al bij de oude Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. Ook in onze tijd zijn er nog veel toepassingen mogelijk met dit kruid. Bijvoorbeeld  bij het gebruik in vette gerechten maken ze deze licht verteerbaar. En thee van dit kruid is goed tegen zwakke zenuwen en geeft de maag rust. Deze thee is algemeen ontspannend. Lekker na een drukke dag op het werk. Lees meer over Marjolein.

Geneeskrachtige planten: Meidoorn

De Meidoorn staat ook bekend als haagdoorn. Een boom met doornen. Maar ook met veel witte bloemen in het voorjaar. En in de herfst krijgt hij een variatie aan bessen. Zowel de bloemen als de bessen zijn bruikbaar voor heilzame doeleinden. Door Duits onderzoek is aangetoond dat de meidoorn een heilzame werking heeft op het hart. Als tinctuur is het goed voor de bloedsomloop. Verder is Meidoornthee goed tegen opvliegers. En heeft een gunstge werking op de geestelijke veerkracht.  Lees meer over Meidoorn.

Geneeskrachtige planten: Pepermunt

De pepermunt zoals wij die nu kennen, komt uit Engeland. In ons land komen inmiddels verschillende soorten munt voor. Zowel in het in het wild als in onze achtertuin. Muntthee verhelderd het hoofd. Goed om het als ontbijt thee te drinken dus. Verder bevorderd deze thee de spijsvertering en verdrijft gassen. Muntthee is versterkend voor de zenuwen en kalmeert menstruatiepijnen. Het plantje is antiseptisch en heft krampen op. Lees meer over pepermunt.

Pepermunt zoals wij het kennen: als witte tabletjes

Altijd de verfrissende smaak van pepermunt bij de hand!

Geneeskrachtige planten: Ratelpopulier

Ratelpopulier wordt van oudsher geassocieerd met hergeboorte, hoop, ouderdom, doorzettingsvermogen en bescherming. De jonge bladknoppen hebben een heilzame werking. Deze stof ondersteunt het afweersysteem. Deze boom is ook bekend als de bachbloesem Aspen. Lees meer over ratelpopulier.

Geneeskrachtige bloemen: Roos

Een roos wordt ook wel de bloem van de liefde genoemd. Deze koningin der bloemen komt zowel in sprookjes als in gezegdes en liedjes.
Er zijn verschillende soorten roos, zoals hondsroos (die we ook kennen als bachbloesem), damascener roos, franse roos en egelantier. Maak kennis met de veelzijdigheid van deze prachtige bloem. Lees meer over roos. 

Geneeskrachtige kruiden: Rozemarijn

Rosmarinus betekend: ‘dauw van de zee’. Dit verwijst naar het verfrissende effect van het kruid op de geest. Maar dat is niet het enige wat we van rozemarijn kunnen verwachten, het kruid dat we allemaal wel kennen als heerlijk geurend keukenkruid. Lees meer over rozemarijn.

Geneeskrachtige kruiden: Slaap lekker kruidenkussen

Sommige mensen hebben er baat bij wanneer ze met een slaap lekker kruidenkussen slapen, de geur van de kruiden die er in zitten kunnen een rustgevend en ontspannend effect hebben. Natuurlijk is een kussentje geen wondermiddeltje, maar onderdeel van een manier om meer ontspannen naar bed te gaan. Ontdek wat geuren met je kunnen doen! Lees meer over het kruidenkussen.

Geneeskrachtige kruiden: Tijm

Thymus-soorten zijn vaste planten, en één van de belangrijkste en mooiste kruiden die we kennen. De soorten die we kennen zijn: citroentijm, kruiptijm, grote tijm wilde tijm en echte tijm. Uit kruisingen zijn verschillende nieuwe soorten ontstaan, met een decoratief blad. Dat maakt de plant steeds aantrekkelijker in onze siertuinen, of in een pot op het balkon. We kennen tijm allemaal wel als keukenkruid, maar tijm is meer dan dat! Lees meer over tijm.

Tijm als teken van heldenmoed bij ridders

De Engelsen borduurden vroeger tijm op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun heldenmoed in de strijd te vergroten.

Valeriaan

Valeriaan is familie van de kamperfoelie. Deze kruidachtige plant bloeit met trossen van kleine, witte bloemetjes. Al eeuwenlang wordt valeriaan gebruikt als rustgevend middel. Met name uit de wortels wordt een extract gewonnen dat kan helpen te kalmeren in stressvolle periode.

We schreven een artikel over drie persoonlijke ervaringen met valeriaan, om je te helpen bepalen of het iets voor je is.

Geneeskrachtige planten: Walnoot

De Walnoot wordt gezien als voedsel voor de hersenen. Volgens de niet-wetenschappelijke theorie van de signatuurleer heeft de kern van de walnoot dezelfde vorm als de hersenen. Dus dat deze goed zijn voor de hersenen is dan een logische gedachte. In een Amerikaans wetenschappelijk is ontdekt dat walnoten helpen tegen stress. De moeite waard om te proberen, als het dagelijks leven veel stress situaties oplevert. Lees meer over walnoot.