Geneeskrachtige planten en bloemen overzicht

Maak kennis met de wereld van de geneeskrachtige planten, en ga mee op ontdekkingstocht in een tuin met vele schatten. Alle kruiden zijn planten, maar niet alle planten zijn kruiden. Wat is dan het verschil, hoor ik je denken. Kort gezegd kun je ervan uitgaan dat de benaming kruiden meestal gebruikt wordt voor “nuttige” planten. En dan zowel nuttig als voedingsmiddel, smaakmaker of vanwege de heilzame werking. Wij willen ons vooral richten op de nuttigheid van de plant, zonder ons te richten op de geneeskracht. Want er valt zoveel te beleven met kruiden!

Er zijn verschillende geneeskrachtige planten en bloemen.  Deze worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, of fytotherapie. Onze allervroegste voorouders wisten al dat bepaalde planten, bloemen en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Niet voor niets is er een bekend spreekwoord: “tegen alles is wel een kruid gewassen”. In de vele generaties is die kennis steeds verder uitgebreid, zowel over de werking als het gebruik ervan.

Toch is het geen algemene kennis meer. Zonde! Want het is een toegankelijke manier voor wat extra vitaliteit in je leven. Kruiden bestaan uit natuurlijke bestanddelen die vergelijkbaar zijn met de stoffen in ons lichaam. Daarom kunnen ze heel goed het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen. Hieronder vind je een overzicht van geneeskrachtige planten, kruiden en bloemen die je zelf eenvoudig kunt gebruiken.

Zie voor geneeskrachtige bloemen ook het Bach bloesem overzicht.

Let op! Natuurlijk is het geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Net als fruit en groente zijn deze planten en bloemen een onderdeel van een gezonde manier van leven. Raadpleeg bij twijfel en aanhoudende klachten altijd de huisarts!

geneeskrachtige planten

Geneeskrachtige planten en bloemen: Agrimonie

Agrimonie is samengesteld uit 2 Griekse woorden. “agros” is veld en “monas” is eenzaam. Vandaar dat het de plant van de eenzaamheid is. Een veelzijdige plant, met verschillende eigenschappen die een gezonde levensstijl ondersteunen. De blaadjes en bloemen kunnen gebruikt worden om een gezonde spijsvertering te ondersteunen .

De Scandinaviërs drinken  Agrimoniethee om zich losser en  vrolijker te voelen. Elke dag een kop thee op de nuchtere maag is hun advies. En voor de zangers onder ons: het drinken en gorgelen van Agrimoniethee maakt de stem helder. Lees meer over Agrimonie.

Geneeskrachtige planten: Aloë Vera

Een vetplant, met sappige bladeren. Deze bevatten een heldere slijmachtige gel. Deze gel goed is voor het verzachten en bevorderen van het herstellend vermogen van de huid. Je kunt Aloë Vera gebruiken voor huidirritaties. Als je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gezeten, 0f als je gevallen bent. Maar ook bij een gevoelige of rode huid helpt het ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.  De gel heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de huid. En beschermt de huid tegen veroudering.  Lees meer over Aloë Vera.

Geneeskrachtige kruiden: Arnica

Het kruid is al honderden jaren bekend om zijn heilzame werking. Arnica wordt ook wel valkruid genoemd. Toepasselijk, omdat het verzachtend werkt als je gevallen bent. Tegenwoordig bekend als bijvoorbeeld de arnicazalf van Dokter Vogel. Het kruid (bij inwendig gebruik alleen voorgeschreven door een Homeopaat) is ook ontstekingsremmend. Bij zelfbehandeling, met bestaande en goedgekeurde zelfhulp middelen mag Arnica alleen uitwendig worden gebruikt. De plant bezit een werkzame stof die bij overdosering giftig is. Lees meer over Arnica.

Geneeskrachtige kruiden: Basilicum

Als keukenkruid zorgt basilicum voor een betere vertering van zware gerechten. Een heerlijk kruid, wat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld pasta sauzen. Gedroogd basilicumblad verliest zijn smaak en kracht, invriezen kan wel goed. De geur van het kruid is rustgevend en bevordert de nachtrust.  Basilicum geeft zwakke zenuwen een weldadige rust. Helpt om het evenwicht te vinden in stress situaties. Versterkt de aura. Verder werkt dit kruid opbeurend. Lees meer over Basilicum.

Geneeskrachtige planten: Brandnetel

Een niet zo geliefde plant, de brandnetel als je die in het wild tegen komt. Je hebt het wel eens meegemaakt: je loopt langs een brandnetel, met als gevolg jeuk en een branderig gevoel. De brandnetel is een geweldige plant en één van de eerste planten die groen zijn in het voorjaar. De plant is versterkend, als je er bijvoorbeeld een voedzame soep mee maakt.  Ook lekker als thee te drinken.  Lees meer over Brandnetel.

Geneeskrachtige kruiden: Citroenmelisse

Dit kruid dankt zijn naam aan de heerlijke citroengeur. Het is bovendien prima te drogen, zodat het een dankbaar kruid is om zelf te kweken. En wat je er dan allemaal mee kunt? Dat vertellen we je graag in het uitgebreide artikel over citroenmelisse. Lees meer over Citroenmelisse.

Geneeskrachtige planten: Eucalyptus

Deze boom, die tot de familie van de Mirte hoort kan wel 40 meter hoog worden. Het blad of de olie van de Eucalyptus is een goed middel om vrijer te ademen door de neus en is verzachtend als je een koutje hebt opgelopen. Je kunt het blad of de etherische olie (Aromatherapie) gebruiken. De Eucalyptusolie wordt ook geadviseerd voor een goede gewrichtsfunctie. Dit mag dan alleen voorgeschreven worden door een Homeopathisch of natuurgeneeskundig arts. Voor kinderen tot 4 jaar kan de olie gevaarlijk zijn. Buiten bereik van kinderen bewaren dus. Lees meer over Eucalyptus.

De geneeskrachtige werking van Eucalyptus
Heb je ooit wel eens een verkouden koala gezien? Precies!

Geneeskrachtige planten en bloemen: Goudsbloem

Deze bloem is beter bekend onder de naam Calendula officinalis. Deze bloem is verwerkt in veel bekende homeopathische producten van bijvoorbeeld Dr. Vogel, Weleda en VSM. Calendula heeft zowel inwendig als uitwendig een heilzame werking. Zo zijn de bloemen een verzachtende werking op de luchtwegen. Bij ruwe en schrale huid helpt Calendula het bevorderen van het zelfherstellend vermogen van de huid. Lees meer over Calendula.

Geneeskrachtige planten en bloemen: Kamille

Goed bij allerlei problemen die met stress te maken hebben: Echte Kamille en Roomse Kamille. Wanneer je ’s avonds kamillethee drinkt, zorgt dat voor ontspanning, wat een goede nachtrust kan bevorderen. kamille is ook heerlijk om mee te stomen, zodat je weer opgelucht kunt ademhalen. Een veelzijdig geneeskrachtig kruid, niet alleen als gedroogde plant, maar ook als etherische olie. Lees meer over Kamille.

Geneeskrachtige bloemen: Lavendel

De bloempjes van de Lavendel zijn kalmerend in stress situaties. De geur van lavendel verbetert ook het humeur en kan dus helpen als je neerslachtig bent. Een paar druppels lavendelolie op je kussen voor het slapen gaan helpt ontspannen. Vroeger, toen er nog geen wasverzachter bestond met een lekker luchtje,  werden lavendelbloemetjes gedroogd, om er geurzakjes mee te maken voor in de kledingkast. Lavendelbloemen zijn niet alleen mooi om te zien, ook de bijen en vlinders zijn er dol op. Dus als je lavendel in je eigen achtertuin zet, doe je daar de bijen en vlinder populatie een groot plezier mee. Lees meer over Lavendel.

Geneeskrachtige plant lavendel
Laat de zon weer doorbreken als het even allemaal donker lijkt met lavendel

Geneeskrachtige bloemen: Marjolein

De heilzame eigenschappen van Marjolein zijn al sinds eeuwen bekend. Al bij de oude Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. Ook in onze tijd zijn er nog veel toepassingen mogelijk met dit kruid. Bijvoorbeeld  bij het gebruik in vette gerechten maken ze deze licht verteerbaar. Het verse blad geeft een licht verfijnde smaak aan pasta en pizza sauzen.  En thee van dit kruid  geeft de maag rust. Marjolein als thee of als toevoeging aan het badwater is algemeen ontspannend. Lekker na een drukke dag op het werk. Lees meer over Marjolein.

Geneeskrachtige planten: Meidoorn

De Meidoorn staat ook bekend als haagdoorn. Een boom met doornen, maar ook met veel witte bloemen in het voorjaar. En in de herfst krijgt hij een variatie aan bessen. Zowel de bloemen als de bessen zijn bruikbaar voor allerlei doeleinden. je kunt Meidoornthee bijvoorbeeld eens proberen als je last hebt van opvliegers. Deze boom staat symbolisch voor de brenger van ontspanning, zelfvertrouwen, optimisme en welzijn. Lees meer over Meidoorn.

Geneeskrachtige planten: Pepermunt

De pepermunt zoals wij die nu kennen, komt uit Engeland. In ons land komen inmiddels verschillende soorten munt voor. Zowel in het in het wild als in onze achtertuin. Muntthee verhelderd het hoofd. Goed om het als ontbijt thee te drinken dus. Pepermunt is één van die vele soorten, net als watermunt, kruizemunt, witte munt, polei en akkermunt. Keuze genoeg dus: én alle soorten hebben een heerlijke muntgeur. Lees meer over pepermunt.

Geneeskrachtige planten: Ratelpopulier

Ratelpopulier wordt van oudsher geassocieerd met hergeboorte, hoop, ouderdom, doorzettingsvermogen en bescherming. De ratelpopulier dankt zijn naam aan het Griekse woord paipolos, wat trillen betekent. De bladeren van de populier trillen op typische manier in de wind en maken daarbij soms een ruisend geluid. Deze boom is ook bekend als de bachbloesem Aspen. Lees meer over ratelpopulier.

Geneeskrachtige bloemen: Roos

Een roos wordt ook wel de bloem van de liefde genoemd. Deze koningin der bloemen komt zowel in sprookjes als in gezegdes en liedjes.
Er zijn verschillende soorten roos, zoals hondsroos (die we ook kennen als bachbloesem), damascener roos, franse roos en egelantier. Maak kennis met de veelzijdigheid van deze prachtige bloem. Lees meer over roos. 

Geneeskrachtige kruiden: Rozemarijn

Rosmarinus betekend: ‘dauw van de zee’. Dit verwijst naar het verfrissende effect van het kruid op de geest. Maar dat is niet het enige wat we van rozemarijn kunnen verwachten, het kruid dat we allemaal wel kennen als heerlijk geurend keukenkruid. Lees meer over rozemarijn.

Tijm als teken van heldenmoed bij ridders
De Engelsen borduurden vroeger tijm op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun heldenmoed in de strijd te vergroten.

Geneeskrachtige kruiden: Tijm

Thymus-soorten zijn vaste planten, en één van de belangrijkste en mooiste kruiden die we kennen. De soorten die we kennen zijn: citroentijm, kruiptijm, grote tijm wilde tijm en echte tijm. Uit kruisingen zijn verschillende nieuwe soorten ontstaan, met een decoratief blad. Dat maakt de plant steeds aantrekkelijker in onze siertuinen, of in een pot op het balkon. We kennen tijm allemaal wel als keukenkruid, maar tijm is meer dan dat! Lees meer over tijm.

Valeriaan

Valeriaan is familie van de kamperfoelie. Deze kruidachtige plant bloeit met trossen van kleine, witte bloemetjes. Al eeuwenlang wordt valeriaan gebruikt als rustgevend middel. Met name uit de wortels wordt een extract gewonnen dat kan helpen te kalmeren in stressvolle periode.

We schreven een artikel over drie persoonlijke ervaringen met valeriaan, om je te helpen bepalen of het iets voor je is.

Geneeskrachtige planten: Walnoot

De Walnoot wordt gezien als voedsel voor de hersenen. Volgens de niet-wetenschappelijke theorie van de signatuurleer heeft de kern van de walnoot dezelfde vorm als de hersenen. Dus dat deze goed zijn voor de hersenen is dan een logische gedachte. In een Amerikaans wetenschappelijk is ontdekt dat walnoten helpen tegen stress. De moeite waard om te proberen, als het dagelijks leven veel stress situaties oplevert. Lees meer over walnoot.

Geneeskrachtige planten: Hop

Hop is vooral een bekend ingrediënt voor het brouwen van bier. Maar omdat het ook slaapverwekkende eigenschappen heeft, hebben wij hop toegevoegd aan ons lekker slapen kruidenkussen. Lees meer over hop.