7 rustgevende kruiden voor natuurlijke ontspanning

Ontspanning is vaak lastig. We kunnen ons over allerlei dingen zorgen maken. Van alledaagse dingen tot grotere problemen. Bij een gezonde bezorgdheid zie je geen beren op de weg en kun je goed relativeren wat er aan de hand is. Wanneer de angst toeslaat, wordt het een ongezond bezorgdheid. Het lukt dan meestal niet meer om reëel te blijven. Dan ontstaat er stress. Stress die bovendien, door het tempo van ons huidige leven, voortdurend op de loer ligt. In dit artikel ontdek je 7 rustgevende kruiden, waarmee je op een natuurlijke manier tot rust kunt komen. Zo houd je zelfs in roerige tijden het hoofd koel.

Natuurlijk ontspannen met Bach

Een Bach bloesem mix richt zich op wat JOU in de weg zit. Zo voel je je niet alleen beter en rustiger, maar pak je ook de bron van die onrust aan

Rustgevende kruiden gebruiken

Rustgevende kruiden kun je op meerdere manieren gebruiken om te ontspannen. Vaak is het de geur die zorgt voor rust in je hoofd. Door die in te ademen, helpt de natuurlijke geur je weg te dromen en het malen een halt toe te roepen. Laat je meeslepen door de geur, en waan jezelf middenin een zonovergoten veld met lavendel, of in de schaduw van een prachtige eucalyptusboom. Rustgevende kruiden herinneren ons aan de natuur waar we voor even kunnen ontsnappen aan de stress en hectiek van het moderne leven.

Een overzicht van rustgevende kruiden

Hieronder vind je 7 verschillende kruiden die je kunnen helpen om tot rust te komen, angsten los te laten of malende gedachten een halt toe te roepen. Bij ieder kruid bespreken we ook de bijbehorende Bachbloesems. Ben je benieuwd naar wat een voor jou persoonlijk samengestelde remedie kan doen tegen jouw bron van stress? Vraag dan een gratis en vrijblijvend advies van onze natuurtherapeut.

Ontspanning | Lavendel

Lavendel is eigenlijk een soort eerste hulp bloem. Het wordt gebruikt voor een kalmerende werking op het hart en zenuwstelsel. Lavendel wordt ook ingezet voor ontspanning bij stress en angsten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de (geur van de) bloemen helpen bij onrust en inslaapproblemen. Het verkort de inslaapfase en verlengd de totale slaapduur.

Lavendel werkt kalmerend bij onrust.

Bachbloesem klaproos is net als Lavendel rustgevend. Klaproos is één van de meest gebruikte bachbloesems voor slaapproblemen, geeft rust en bescherming tijdens de nacht, voor jong en oud.

Lekker voor het slapen gaan: Lavendelthee! Schenk 150 ml kokend water over 1-2 theelepels bloemen. Laat het (afgedekt) 10 minuten trekken. Geniet van je rustgevende kop thee!

Ook interessant: 12 soorten thee om beter te slapen

 Stress en angst | Basilicum

Basilicum wordt gebruikt als versterking voor het zenuwstelsel en werkt kalmerend in stress situaties en bij angsten. Ook wordt basilicum ingezet voor herstel van kracht, energie en zin in het leven.

Dat is wat zowel bachbloesem Olive, als basilicum doen.

Beide planten zetten de gebruiker aan om meer te luisteren naar de eigen behoeften van het lichaam en het niet meer uit te putten.

Basilicum heeft een verfrissende uitwerking op geest en lichaam. Het kan daarom fijn voelen om wat olie van basilicum te verdampen. Lekker voor een zuivere lucht, thuis of op het werk. Natuurlijk ook lekker als massage olie!

ontspanning: stress en angst

Piekeren | Rozemarijn

Rozemarijn vermindert onrust en depressie. De blaadjes en bloemen zijn opwekkend en bevorderen de energie.

Rozemarijn wordt al eeuwenlang gebruikt ter bevordering van het evenwicht in het zenuwstelsel. Ook is het goed bij een “vol” hoofd, geheugen problemen of piekeren. Met andere woorden: voor een goede concentratie.

Een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn. En in het badwater doet dit kruid wonderen voor het vermoeide lichaam, net als in een massage olie.

Een vergelijkbare bachbloesem is white chestnut, die ook helpt bij malende en piekerende gedachten.

Loslaten | Pepermunt

Pepermunt: versterkend voor het zenuwstelsel. Helpt bij loslaten en werkt kalmerend. Vooral als spanning vast zit in de vorm van spanningshoofdpijn. Dan is het tijd voor een ontspannend kopje thee. Voor één pepermuntthee kopje thee heb je 2 theelepels gedroogde bladeren nodig.  Als extra aanvulling kan bachbloesem Oak om goed voor jezelf te zorgen. Laat los dat grote verantwoordelijkheidsgevoel.

Lees meer over de toepassingen van pepermunt

In balans | Eucalyptus

Eucalyptus: helpt in balans te blijven. Geeft lucht. Net als bachbloesem Terra maakt Eucalyptus rustiger bij spanning, stress. Helpt in balans te blijven. Geeft lucht. Ruimt blokkades op en reinigt de atmosfeer om je heen. Geeft kracht in moeilijke situaties en zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft. Verdamp de olie voor een zuivere lucht thuis of op je werk. Dat kan al heel simpel door een paar druppels olie in een beetje water te doen. En te verwarmen op de verwarming of in de zon.

Lees meer over het gebruik van Eucalyptus

Ontspanning bij angst | Tijm

Tijm: goed voor het denk vermogen. Tegen sufheid. Werkt zenuw versterkend  bij angsten en spanning. Last van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid? Dit kruid verdrijft mentale en fysieke uitputting. Wanneer je bijvoorbeeld te veel hooi op je vork genomen hebt. Bachbloesem Elm kan hierin extra ondersteunen. Helpt bij het herstel van de vitaliteit. Zodat je de verantwoordelijkheden weer aankunt.

Lees meer over de toepassingen van Tijm

Kalmerend bij stress | Kamille

Net als Bachbloesem Rock Rose is Kamille rustgevend en kalmerend. Rock Rose is van grote waarde als schrik wordt ervaren, of men nu gezond is of niet. Mensen die hoog sensitief zijn, en bijvoorbeeld snel last hebben van harde geluiden of spanningen die andere mensen bij zich dragen. Wanneer er sprake is van een chronisch schrikachtig karakter, bij zowel bij volwassenen als bij kinderen en dieren.

Een kompres met afgekoelde kamille thee is goed bij vermoeide ogen. Stomen met kamille is goed bij verkoudheid.

Lees meer tips en recepten voor het gebruik van kamille

Voor wie kamille thee niet lekker vind: combineer het met andere kruiden. Bijvoorbeeld pepermunt, tijm, citroenmelisse.

Bonus: 6 manieren hoe Bach bloesems je kunnen helpen bij ontspanning

  • Accepteer jezelf. Als we onszelf accepteren, kunnen we anderen makkelijker accepteren. Bachbloesem Cerato helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. En meer ontspanning in je dagelijks leven.
  • Hoe ga je om met uitdagingen die stress geven. Ben je iemand die in het verleden gaat leven. Vroeger was alles beter. Dan kun je wel wat Honeysuckle gebruiken. Of verlies je gelijk alle hoop: dan is Gorse jouw bachbloesem.
  • Maak tijd voor vrienden en familie. Dat voorkomt dat jij je eenzaam gaat voelen. Eenzaamheid is zeker een stress factor. Dus, vind je het moeilijk om je zorgen te delen? Neem dan een paar druppels Water Violet. Hoe fijn is het als je elkaar kunt helpen! Zowel emotioneel als praktisch.
  • Met de stroom meegaan. Probeer te genieten van het moment. Accepteer de dingen die je toch niet kunt veranderen zoals ze gaan. Ook dat is ontspanning. White Chestnut helpt je om je gedachtenstroom onder controle te houden. Vertrouw in de goede afloop in plaats van te piekeren.
  • Wat is je doel in het leven. Wild Oat helpt je bewust te worden van het levenspad dat bij jou past. Leef in harmonie leeft met je eigen innerlijke waarheid. Jouw levensdoel.
  • Geniet van de goede dingen. Dat helpt om positief in het leven te staan. En om in het hier en nu te blijven. Bachbloesem Clematis kan daar zo nodig een handje bij helpen.

Ontdek gratis hoe Bachbloesems jou helpen tot rust te komen

Wij adviseren je gratis en vrijblijvend hoe Bachbloesems jou kunnen helpen om tot rust te komen. Een persoonlijke remedie werkt namelijk het beste! 👇

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.