Geneeskrachtige stenen en de betekenis van edelstenen

Kennisbank: Natuurgeneeskunde --> Geneeskrachtige stenen

Edelstenen hebben op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Dit komt door hun betoverende  schoonheid. De pracht en verscheidenheid aan kristalvormen en prachtige kleuren. Maar behalve als versiering, worden ze ook gebruikt om hun helende werking. Geneeskrachtige stenen worden al sinds de prehistorie gebruikt als amulet. Waar komt deze geneeskracht vandaan. En hoe kun je deze helende stenen zelf in je leven gebruiken?

edelstenen en hun werking

Direct naar de geneeskrachtige steen waar je meer over wilt weten:

  1. Agaat
  2. Amazoniet
  3. Amethist
  4. Bergkristal
  5. Citrien
  6. Diamant
  7. Koraal
  8. Tijgeroog
  9. Turkoois

Helende en geneeskrachtige stenen

Er zijn allerlei verschillende soorten geneeskrachtige stenen. Iedere steen heeft zijn eigen unieke uiterlijk. Die uitstraling overeen komt met een bepaalde uitwerking op lichaam en geest. Helende stenen zijn, net als bijvoorbeeld geneeskrachtige kruiden, een natuurproduct. Ze worden daarom ingezet in de alternatieve geneeskunde.

Stenen zijn geen dode stukjes natuur. Ze zijn uit gestolde aardse stoffen gegroeid en ontstaan. Ze hebben hun eigen unieke levenskracht en elektromagnetisch veld.

Nog meer levende natuur. Ontdek ook de kracht van kruiden, planten en bloemen

Overigens moet je bij het dragen van een edelsteen wel even geduld hebben. Het duurt even voordat je iets van de werking merkt. Soms kan dat wel 3 maanden duren!

De aantrekkingskracht van edelstenen en geneeskrachtige stenen

De werking van geneeskrachtige stenen

Men merkte vroeger al dat edelstenen en mineralen het leven positief kunnen beïnvloeden.  In tijden van stress, ziekte en grote veranderingen hebben ze hun werking bewezen.

Lees ook: natuurlijke middelen tegen stress

Iedere edelsteen heeft zijn eigen werking, eigenschappen en karakter. Daar wordt in de edelsteentherapie en sensitherapie dankbaar gebruik van gemaakt. De edelstenen worden op energetische punten op het lichaam gelegd. Hierdoor ontstaat er een uitwisseling tussen mineraal en mens. Verstoringen of blokkades worden opgeheven. Er ontstaat er weer balans en de levensenergie goed kan stromen.

Welke steen past bij je?

Veel mensen voelen dat edelstenen en mineralen een uitstraling hebben. De één voelt dit als warmte of prikkeling. Een ander ervaren meer via hun intuïtie welke trillingsgetal een edelsteen uitzend. Of voelt zich op een onweerstaanbare manier aangetrokken tot een steen. Waar je oog het eerst naar toe getrokken wordt, is de steen die het beste past bij jou op dat moment. Kortom, je voelt vanzelf wel of je “iets hebt” met een steen.

Edelstenen en sterrenbeeld

Om de edelsteen te kiezen die bij je past, kun je ook afgaan op je sterrenbeeld. Ieder sterrenbeeld heeft namelijk een aantal stenen die goed bij dat type mens passen. Natuurlijk is ieder mens anders. Dus we raden je nog steeds aan om af te gaan op je eigen gevoel bij de steen. Jij weet het beste welke goed voelt en welke je dus nodig hebt. Maar deze indeling kan je helpen om een eerste keuze te maken.

Waterman (20 januari – 19 februari)

Bij dit sterrenbeeld horen de edelstenen aqamarijn, fluoriet, turkoois en angeliet.

Vissen (19 februari – 21 maart)

Edelstenen die bij dit sterrenbeeld horen zijn opaal, turkoois, amethist en saffier.

Ram (21 maart – 20 april)

Robijn, hematiet, granaat, diamant en carneool.

Stier (20 april – 21 mei)

Tijgeroog, topaas, citrien, agaat en aquamarijn.

Tweelingen (21 mei – 21 juni)

Citrien, tijgeroog, parel, topaas en agaat.

Kreeft (21 juni – 23 juli)

Chalcedoon, maansteen, opaal, diamant en carneool.

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Diamant, jaspis, robijn, tijgeroog, topaas en kristal.

Maagd (23 augustus – 23 september)

Peridoot, saffier, lapis lazuli en jade.

Weegschaal (23 september – 23 oktober)

Toermalijn, saffier, rozenkwarts en aquamarijn.

Schorpioen (23 oktober – 22 november)

Obsidaan, opaal, granaat en agaat.

Boogschutter (22 november – 22 december)

Lapis lazuli, opaal, sodaliet, topaas.

Steenbok (22 december – 20 januari)

Aquamarijn, fluoriet en turkoois.

Reinigen van edelstenen

Er zijn verschillende manieren om edelstenen te reinigen. Water is de meest eenvoudige. Houdt de steen in stromend water. Een beekje of onder de kraan, dat maakt niet uit. Leg hem 24 uur in een bakje, liefst gedestilleerd, water. Eventueel kun je wat druppels lavendel olie toevoegen, of bachbloesem Crab Apple.

 De geneeskrachtige werking van AmethystSoorten edelstenen en betekenis

Een kleine greep uit het overzicht edelstenen en hun betekenis. Met citaten uit het boek Edelstenen en mineralen van Anneke Huyser.

Agaat: Aarde en vruchtbaarheid.

Agaat helpt de drager om beter te aarden en verbonden te zijn met de werkelijkheid. Daarnaast staat Agaat voor innerlijke rust en een nuchtere houding, maar ook voor spirituele groei. Tenslotte zet Agaat aan tot zelfreflectie en het nemen van afstand, zodat rustig kan worden nagedacht.

Agaat heeft een duidelijke verbinding met de Bachbloesem Holly, die ondersteunt bij negatieve emoties. Net als Agaat, helpt deze remedie je om positiever en standvastiger in het leven te staan. Je laat je minder snel uit evenwicht brengen door (negatieve) emoties, doordat je stevig met twee voeten op de Aarde staat. Kortom: je bent geaard, als een echte standvastige soldaat!

“Als kind van moeder aarde sta ik stevig op de grond.”

Amazoniet: Vernieuwing en liefde.

Amazoniet is een veel gebruikte steen bij meditatie en ontspanningsoefeningen. Hij stimuleert gevoelens van liefde, licht en kracht. Helpt ons om onze eigen innerlijke kracht te ontdekken. Deze amazone steen helpt bij stemmingswisselingen, lost verdriet en bezorgdheid op. Lichamelijk heeft het een ontspannende werking en vermindert kramp. Het versterkt de zenuwen en helpt bij hersenaandoeningen.

Bachbloesem Walnut geeft net als de Amazoniet de innerlijke kracht  en het vertrouwen om met veranderingen om te gaan. Of aan een nieuwe fase in het leven te beginnen, zoals je dat bijvoorbeeld in de puberteit , de overgang, als je met pensioen gaat meemaakt of als je in de rouw bent na het verlies van een geliefde. Symbolische betekenis: vernieuwing en liefde.

“Met kracht en vertrouwen treed ik een nieuwe fase tegemoet.”

Amethist: Intuïtie, meditatie en onthechting.

Het is een symbool van intuïtie, van meditatie en van onthechting. Hij bevordert helderziendheid en meditatie. Beiden helpen om je gedachten onder controle te krijgen. Helpt daarnaast om eerlijk naar jezelf te kijken en schadelijk gedrag te overwinnen. Ook goed bij rouw en verdriet.

Als je een amethist onder je kussen legt, ga je in eerste instantie meer dromen. Onverwerkte indrukken worden in deze dromen verhelderd. Daarna ga je rustiger slapen. Nachtmerries verdwijnen.

Net als White Chestnut is de Amethist goed tegen zorgen en malende gedachten. Dat piekeren kan zorgen voor hoofdpijn, migraine en slapeloosheid. Hiervoor kun je natuurlijk een pijnstiller innemen. Die neemt de pijn weg, maar pakt niet de oorzaak aan.

Het is daarom belangrijk de onderliggende oorzaak van deze hoofdpijn aan te pakken: de stress en het zorgen maken! Zonder dat je hiervoor direct naar de medicijnen hoeft te grijpen.

“Door innerlijke rust en helderheid ontwikkel ik mijn geestelijke vermogens.”

Bergkristal: Evenwicht en helderheid.

Een  sterk werkende kracht op vele gebieden, dat is bergkristal. Zo werkt hij op alle chakra’s en reinigt de aura. Brengt de energie in lichaam, geest en de ziel in balans. Hierdoor geeft dit rust, geestelijke ontspanning en helderheid van denken. Versterkt ons eigen standpunt en helpt ons te ontwikkelen vanuit onze oorspronkelijke bron.

Op lichamelijk gebied brengt het hersenhelften met elkaar in harmonie. Versterkt ook de zenuwen en stimuleert klieren.  Beschermt op reis en tegen reisziekte.

Cerato is net als de Kristal een versterker van de innerlijke wijsheid. Wijsheid die voortkomt uit onze oorspronkelijke bron. Voor mensen die veel bevestiging nodig hebben, omdat ze geen zelfvertrouwen hebben. Terwijl ze veel innerlijke wijsheid hebben en een uitstekende intuitie en precies weten wat ze nodig hebben. Dit type mens is in staat om domme dingen te doen door de raad van anderen te volgen, tegen hun eigen-wijsheid in. “ Ik vertrouw op mijn eigen innerlijke stem”, is het levensmotto dat bij Cerato en deze kwartssoort hoort.

“De helderheid van mijn geest dringt door tot in iedere cel.”

Citrien: Lichtkracht en bescherming.

Citrien is een goede steen voor overgevoelige en snel kwetsbare mensen.  Helpt om negatieve energieën uit de omgeving te transformeren. Versterkt de aura. Deze kwarts werkt via de zonnevlecht en versterkt het immuunsysteem. Zorgt voor een geestelijk vuur dat de innerlijke spiegel vormt voor heldere gedachten.

De steen bevordert individualiteit, zelfvertrouwen en levensmoed. Helpt depressie te overwinnen en zich te bevrijden van onderdrukkende invloeden. Lichamelijk stimuleert het de spijsvertering: bevordert functies van maag, milt en alvleesklier. Versterkt de zenuwen en werkt verwarmend.

Aspen is de bachbloesem die goed past bij deze versterker van het geestelijk vuur. Het gebruik van Aspen geeft een innerlijk gevoel van vertrouwen, veiligheid en onbevreesdheid. De vrees maakt plaats voor de moed om nieuwe ervaringen te gaan beleven, en niet bang te zijn voor moeilijkheden en gevaren (omdat je weet dat je het aankunt. Bach schreef: “als we dat eenmaal realiseren, laten we de pijn en het lijden, de zorg en ongerustheid of angst achter ons. Wat overblijft is vreugde over leven en dood, ondanks alle gevaren die we tegenkomen, kunnen we de weg zonder angst afleggen.

“Met lichte tred stap ik zelfverzekerd door het leven.”

Diamant: Bescherming en bewustwording.

Voor edelsteentherapie maakt het niet uit of de steen ruw of geslepen is. Hij zorgt evengoed voor bescherming. Helpt de zwakke plekken in de aura van binnenuit te helen. Hij symboliseert de pure geestelijke energie. Ruimt blokkades op en stimuleert liefde, creativiteit en heldere gedachten. Bevordert geestelijke  vrijheid, zodat we trouw aan onszelf blijven. De onoverwinnelijke helpt ons ook om angst en depressies te overwinnen. Een edelsteen die alle reinigingsprocessen in het lichaam bevordert. Geneest vooral de ziekte van organen die in direct verband staan met de geestelijke activiteit. Zoals de hersenen, het zenuwstelsel, de zintuigen en de hormoonklieren.

Chicory is de bachbloesem die past bij de onoverwinnelijke. Helpt om oprechte liefde te leren geven, zonder er iets voor terug te verwachten. En om vrienden en familie de ruimte te geven zichzelf te zijn. Helpt een gevoel van voldoening en zelfverzekerdheid te ontwikkelen. Je weet dat je de moeite waard bent, dat maakt je onoverwinnelijk.  “Ik ben sensitief in het delen met anderen”.

“Ik ben een schitterende kosmische mandala.”

Koraal: Bescherming en liefde.

Koraal  wordt het meest gebruikt in de edelsteen therapie.  Hij wordt ook wel Corralium ofwel de bloedkoraal genoemd. De bloedkoraal geeft bescherming tegen negatieve energie. Vooral van buiten af. Geeft ook bescherming tijdens de zwangerschap.

De bloedkoraal brengt innerlijke rust. Brengt  emoties in balans. En bevordert de intuïtie. Bij depressieve mensen weet hij steun te geven.  Op lichamelijk gebied stimuleert hij de bloedsomloop.

Bloedkoraal is net als bachbloesem Mustard. Beiden bieden steun bij plotseling opkomende neerslachtigheid. En helpen bij depressie. Een depressie die als een soort mist opeens over je heen kan vallen. Maar ook na een paar dagen  opeens weer verdwenen kan zijn. Er is geen duidelijke oorzaak.

“Liefde wijst mij de weg.”

Tijgeroog:Bescherming en energie.

Tijgeroog is rustgevend, en schenkt zelfvertrouwen. En dankt zijn naam aan het kenmerkende uiterlijk, waardoor hij op een oog lijkt. In de Middeleeuwen werd de steen gedragen als bescherming tegen het boze oog. Tegenwoordig wordt deze pijnstillende  steen gedragen om te beschermen tegen overprikkeling van het zenuwstelsel.   Zoals een echte huisbeschermer dat hoort te doen worden we beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf die stress veroorzaken.

Deze steen heeft een duidelijke verbinding met de Bachbloesem Centaury.

Beschermt tegen negatieve invloeden en geeft positieve energie doordat je leert je eigen weg te volgen, zonder je te laten beïnvloeden door de mening van anderen. Geeft moed, kracht en doorzettingsvermogen.

“Ik voel een warme gloed om mij heen die beschermt”.

Turkoois: Intuïtie en bescherming.

Een steen die evenwicht brengt  bij extreme stemmingswisselingen. Hij is opwekkend en brengt evenwicht bij moeheid en uitputting. Het is ook een echte vrouwensteen. Want voor vrouwen kan deze steen helpen bij hormonale schommelingen tijdens de menopauze door zijn rustgevende werking. Bevordert ook de intuïtie en de creativiteit.

Als er een kleurverandering optreed tijdens het dragen, opgelet!  Dat is een teken van een verandering van het energie niveau van de drager.

Helpt bij lichamelijke klachten als: reuma, jicht, maagklachten en virusinfecties.

De bachbloesem Olive is ook een brenger van evenwicht. Geeft een extra steuntje bij oververmoeidheid en uitputting.  Olive hersteld de kracht, vitaliteit en interesse in het leven.

“Creativiteit is de spirituele voeding voor de ziel”.

Laat je ook betoveren door deze schatten van de aarde. Ik weet zeker dat er ergens een steen is die bij jou past. Eentje die jou helpt om in je kracht te staan. Of waar je gewoon blij van wordt als je deze draagt. Heb jij al een favoriete (edel-)steen? En waarom juist die? Ik zou het leuk vinden als je dit wilt delen in de reacties onder dit bericht!