Kamille | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Kamille

Kamille is een éénjarige plant die overal in Europa voorkomt. De plant heeft een vrij lange bloeitijd, en mooie geel-witte bloemetjes. Een echte aanwinst voor je tuin of balkon dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kamille kompressen, -thee en andere fijne dingen die je met de bloemen kunt maken!

(Dat gaan we verderop in dit artikel natuurlijk wel doen, het daar over hebben)

Kamille is een geslacht van planten: de Matricaria. De variant die de meeste mensen kennen, wordt aangeduid als “echte Kamille”. De volledige Latijnse naam van die echte Kamille, is Matricaria Chamonilla.

Kamille was één van de negen heilige kruiden. Het verhaal gaat, dat het aan de wereld is geschonken door de god Wodan. De kennis over Kamille is bewaart gebleven omdat het staat beschreven in de Lacnunga: een oud Angelsaksisch geschrift. We kennen deze plant allemaal, omdat hij bijna overal wordt gekweekt. Vooral voor kruidenthee en andere heilzame doeleinden. Chamonilla komt voor in streken met gematigde temperaturen.

Echte kamille herkennen

Heel kenmerkend voor kamille is de geur. Als je wel eens van een dampende mok kamillethee hebt genoten, weet je vast waar we het over hebben.

De plant wordt 60 cm hoog en heeft bloemen die aan margrieten doen denken: een knalgeel hart, omcirkeld door dunne witte bloemblaadjes.

Die bloemen worden als versterkend en kalmerend middel gebruikt. De bladeren zijn heldergroen, veervormig en ruiken naar appel.

Kamille

Kamille kopen

Heb je, na het lezen van dit artikel, straks zelf zin om aan de slag te gaan met kamille?

Groot gelijk!

Er zijn alleen al allerlei verschillende soorten kamillethee te koop.

Of wat denk je van rustgevende spray voor op je kussen?

Maar, er gaat toch niets boven zelf kweken. Dan heb je behalve een fijn kopje thee ook nog eens de voorpret met mooie bloemen. Wat wil je nog meer? Dus, ga voor de full-kamille experience, bestel je zaadjes en sla aan het kweken!

Geschiedenis en weetjes

De bloemen bevatten stoffen die  rustgevend en kalmerend zijn. Alleen al het ruiken aan een handvol kamillebloemen kan je helpen om tot rust te komen.

Daarnaast kan Chamonilla het natuurlijke afweersysteem bevorderen. De plant bevat vluchtige (essentiële) olie en bittere bestanddelen. Deze stoffen heten azuleen, flavonoïden en appelzuur. Daarnaast heeft hij verdovende eigenschappen die pijnen kunnen verlichten. Hierdoor hebben ze een verzachtende werking op het hoofd, bijvoorbeeld door de geur van kamille in de aromatherapie. De mond spoelen met kamillethee verbetert de conditie van het tandvlees, en werkt ook verzachtend bij het doorkomen van tandjes bij kleine kinderen.

Zelf heb ik snel last van kleine ontstekingen aan mijn tandvlees. Ook dan vind ik het prettig om te spoelen met lauwwarme kamillethee.

Een kopje kamille als alternatief voor pillen tegen stress
Een kopje kamille is voor heel veel te gebruiken

Wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat kamillebloesem ontstekingsremmend en krampstillend werkt. Daarom zou het geschikt zijn ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid en het verlichten van maag-en darmklachten. De ESCOP adviseert de uitwendige toepassing bij huid en slijmvliesontsteking, maar ook bij bacteriële aandoeningen.

Verder wordt  geadviseerd om te stomen met gedroogde kamillebloesem in heet water, om weer vrijer door de neus te kunnen ademen. Vraag bij de apotheker naar gestandaardiseerde kamillepreparaten, want daar wordt het meeste wetenschappelijk onderzoek mee gedaan.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Kamille: toepassingen en bijwerkingen

Kamille is een erg veelzijdig kruid. Voor jouw inspiratie hebben we een paar toepassingen waarvoor het wordt gebruikt op een rijtje gezet.

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen. In principe kun je kamille dus zoveel gebruiken als je wilt, maar toch zouden we adviseren om het niet te overdrijven. Sommige mensen krijgen bij al te sterke kamillethee last van hun maag, of van misselijkheid. Ook kan er bij dagelijks veelvuldig gebruik wat duizeligheid en een wazig gevoel ontstaan.

Net als met vrijwel alles geldt dus: geniet met mate.

Voor de spijsvertering

Kamillethee zou een gezonde spijsvertering ondersteuning. Ook gebruiken sommige mensen het bij last van winderigheid.

Verzachtend voor de huid

Heb je een rode en geïrriteerde huid? Deze kun je verzachten door een lauw bad te nemen waaraan 5-10 druppels kamilleolie (vermengd met neutraal badschuim) is toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat je meteen een momentje voor jezelf hebt.

Tip: voeg een aantal druppels kamilleolie toe aan basisolie of plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, amandelolie of druivenpitolie. Zo maak je een heerlijke massageolie die goed is bij vermoeide spieren. En als een lichaamsmassage niet lukt, kun je ook de voeten masseren. Hierdoor stimuleer je de reflexpunten van je voeten en daarmee ook de rest van je lichaam. Dat komt omdat alle organen, klieren en spieren in ons lichaam zenuwuiteinden in de voetzolen hebben.

Bij menstruatiepijn

Hierboven hadden we het al even over de ontstekingsremmende werking van Kamille. Die werken in op de baarmoeder, waardoor het ook zou kunnen helpen bij menstruatiepijn. Daarnaast bevat de plant een plantaardige vorm van oestrogeen, wat ook een heilzame werking op de pijnen promoot.

Ben je de menstruatiepijn voorbij, maar heb je daardoor nu te maken met kwaaltjes van de overgang? Lees dan ook deze natuurlijke tips tegen opvliegers.

Kamille kompressen en kamille thee

Doordat Kamille zo goed gedijt in ons klimaat, is het een ideaal kruid om in je eigen tuin te kweken. Daar komt nog bij dat de witte blaadjes met geel hart het een mooie bloem maakt om naar te kijken. En je kunt er van alles mee!

Kamillethee met rozemarijn heeft een verzachtende werking op het hoofd. Met afgekoelde kamille thee kun je een kompres maken. Leg dit kompres op je ogen en neem een kwartiertje rust. Dit is ontspannend en fijn bij vermoeide ogen.

Voor die kamillethee kun je overigens het beste gedroogde kamille gebruiken, maar je kunt ook zelf gekweekte kamillebloemen uit je tuin in kokend water laten trekken. Net als een beker muntthee vol met takjes groen. Wel goed wassen vooraf!

Kamillethee is een bekend onderdeel van fytotherapie

Een oud en bekend huismiddel is stomen met kamille, zodat je weer vrij door je neus kunt ademen. Doe hiervoor een handje gedroogde kamillebloemen in een kom met kokend water. Handdoek over je hoofd en lekker een minuut of 10 boven de stoom hangen. Ook nog eens reinigend voor de huid als bonusvoordeel.

Voor wie kamillethee niet lekker vind vanwege de weeïge smaak: combineer het met andere kruiden. Enkele voorbeelden van lekkere toevoegingen zijn pepermunt, tijm, citroenmelisse.

Kamille en Bach

Bachbloesem Rock Rose en Kamillebloemen: beide zijn rustgevend en kalmerend. Rock Rose is van grote waarde bij schrik in onverwachte situaties. Ook fijn om te gebruiken door mensen die hoog sensitief zijn en snel last hebben van harde geluiden of spanningen die andere mensen bij zich dragen. Het is fijn om dan met een kop kamillethee op de bank te ploffen en tot rust te komen. Rock Rose is ondersteunend bij zwakke zenuwen, als er sprake is van een chronisch schrikachtig karakter.  Dit werkt zowel bij bij volwassenen als bij kinderen en dieren.

🌼 Hoe herken ik kamille?

Kamille is te herkennen aan de kenmerkende, ontspannende geur. En natuurlijk aan de dat knalgele bloemhart met die mooie krans van witte bloemblaadjes!

Waar wordt kamille voor gebruikt?

Kamille wordt vooral graag gebruikt om thee van te zetten. Dit is een ideaal drankje voor het slapengaan, omdat kruidenthee (in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte en groene thee) geen cafeïne of theïne bevat.

🩺Is kamille giftig?

Mensen vragen zich wel eens af of het wel volstrekt veilig is om kamille thee te drinken. Wanneer je kiest voor professioneel geproduceerde thee, is het dat zeker. We raden je af om zomaar kamille in je theewater te doen, zeker wanneer je deze buiten hebt gevonden waar je niet weet wat ermee gebeurd is. Sowieso is gedroogde kamille het meest geschikt voor thee.