Kamille | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Kamille

Kamille was één van de negen heilige kruiden. De Latijnse naam is Matricaria Chamonilla. Het verhaal gaat, dat het aan de wereld is geschonken door de god Wodan. De kennis over Kamille is bewaart gebleven omdat het staat beschreven in de Lacnunga: een oud Angelsaksisch geschrift. We kennen deze plant allemaal, omdat hij bijna overal wordt gekweekt. Vooral voor kruidenthee en andere heilzame doeleinden. Chamonilla komt voor in streken met gematigde temperaturen.

De plant wordt 60 cm hoog en heeft margrietachtige bloemen. Deze bloemen worden als versterkend en kalmerend middel gebruikt. De bladeren zijn heldergroen en veervormig en ruiken naar appel.

Kamille

Geneeskrachtige werking

De bloemen bevatten stoffen die  rustgevend en kalmerend zijn. Daarom hebben we het kamillekruid ook toegevoegd aan het slaap lekker kruidenkussen.

Daarnaast kan Chamonilla het natuurlijke afweersysteem bevorderen. De plant bevat vluchtige (essentiële) olie en bittere bestanddelen. Deze stoffen heten azuleen, flavonoïden en appelzuur. Daarnaast heeft hij verdovende eigenschappen die pijnen kunnen verlichten. Hierdoor hebben ze een verzachtende werking op het hoofd, bijvoorbeeld door de geur van kamille in de aromatherapie. De mond spoelen met kamillethee verbetert de conditie van het tandvlees, en werkt ook verzachtend bij het doorkomen van tandjes bij kleine kinderen.

Wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat kamillebloesem ontstekingsremmend en krampstillend werkt. Daarom zou het geschikt zijn ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid en het verlichten van maag-en darmklachten. De ESCOP adviseert de uitwendige toepassing bij huid en slijmvliesontsteking, maar ook bij bacteriële aandoeningen. Verder wordt  geadviseerd om te stomen met gedroogde kamillebloesem in heet water, om weer vrijer door de neus te kunnen ademen. Vraag bij de apotheker naar gestandaardiseerde kamillepreparaten, want daar wordt het meeste wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Kamille: toepassingen

Kamillethee ondersteunt een gezonde spijsvertering . Zoals bijvoorbeeld als je winderig bent.

Heb je een rode en geïrriteerde huid? Deze kun je verzachten door een lauw bad te nemen waaraan 5-10 druppels kamilleolie is toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat je gelijk een momentje voor jezelf hebt.

Tip: voeg een aantal druppels kamilleolie toe aan basisolie of plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, amandelolie of druivenpitolie. Zo maak je een heerlijke massageolie die is goed bij vermoeide spieren. En als een lichaamsmassage niet lukt, kun je ook de voeten masseren. Hierdoor stimuleer je de reflexpunten van je voeten en daarmee ook de rest van je lichaam. Dat komt omdat alle organen, klieren en spieren in ons lichaam zenuwuiteinden in de voetzolen hebben.

Recepten met Kamille

Kamillethee met rozemarijn heeft een verzachtende werking op het hoofd. Met afgekoelde kamille thee kun je een kompres maken. Leg dit kompres op je ogen en neem een kwartiertje rust. Dit is ontspannend en fijn bij vermoeide ogen.

Een oud en bekend huismiddel is stomen met kamille, zodat je weer vrij door je neus kunt ademen. Doe hiervoor een handje gedroogde kamillebloemen in een kom met kokend water. Handdoek over je hoofd en lekker een minuut of 10 boven de stoom hangen. Ook nog eens reinigend voor de huid als bonusvoordeel.

Voor wie kamillethee niet lekker vind vanwege de weeïge smaak: combineer het met andere kruiden. Enkele voorbeelden van lekkere toevoegingen zijn pepermunt, tijm, citroenmelisse.

Kamille en Bach

Bachbloesem Rock Rose en Kamillebloemen: beide zijn rustgevend en kalmerend. Rock Rose is van grote waarde bij schrik in onverwachte situaties. Ook fijn om te gebruiken door mensen die hoog sensitief zijn en snel last hebben van harde geluiden of spanningen die andere mensen bij zich dragen. Het is fijn om dan met een kop kamillethee op de bank te ploffen en tot rust te komen. Rock Rose is ondersteunend bij zwakke zenuwen, als er sprake is van een chronisch schrikachtig karakter.  Dit werkt zowel bij bij volwassenen als bij kinderen en dieren.