Ben jij benieuwd welke Bach bloesems bij concentratie problemen uitkomst kunnen bieden? In dit artikel bespreken we zes bloesems die je concentratie ondersteunen. Daarnaast geven we je ook praktische tips om je te helpen beter te concentreren.
Wil je graag advies om de kern van jouw probleem of hulpvraag aan te pakken? Maak dan gebruik van ons gratis en vrijblijvende e-mailconsult, voor advies over een Bach mix op maat.
In dit artikel:
6 Bach bloesems voor concentratie
Dit zijn zes veelgebruikte Bachbloesems bij concentratie problemen:
Hoe gebruik je deze Bach bloesems voor een betere concentratie?
Via de links hierboven kun je de losse Bach bloesems eenvoudig bij ons bestellen. Hieronder lees je meer over bij welke specifieke uitdagingen ze helpen.
We raden je echter aan om te kiezen voor een – persoonlijk voor jou samengestelde – mix op maat. Die is niet alleen effectiever, maar ook een stuk goedkoper.
Onze Bach therapeut stelt die zonder extra kosten voor jou samen uit de bloesems die jij nodig hebt. Jij bent daardoor ook nog eens altijd voordeliger uit dan wanneer je zelf de losse flesjes zou bestellen.
1. Bach Cherry Plum en concentratie
Bij het werken onder druk, bijvoorbeeld als je een deadline moet halen, is het belangrijk dat je een heldere en kalme geest hebt om het overzicht te bewaren. Cherry Plum helpt je om rationeel te denken en te handelen in stressvolle situaties, zodat jij je hoofd koel kunt houden om te presteren.
2. Bach slaapmutjes en concentratie
Als je er vooral mee bezig bent wat anderen van je denken, leidt dat af van waar je mee bezig bent. Slaapmutsje helpt met ontspannen en het loslaten van je zorgen en het druk maken om de buitenwereld. En helpt je ook beschermen tegen prikkels uit de buitenwereld door er voor te zorgen dat je minder “open staat” voor de wereld om je heen.
3. Bach White Chestnut en concentratie
Gedachten die door je hoofd blijven rondmalen kunnen een stoorzender zijn als het gaat om concentratie. Bach bloesem White Chestnut zorgt voor een heldere geest en helpt de gedachtenstroom onder controle te houden.
4. Bach Clematis en concentratie
Soms is het heerlijk om je terug te trekken in je eigen droomwereld, bijvoorbeeld wanneer je alle drukte en gedoe even zat bent. Het is natuurlijk niet wenselijk om je terug te trekken uit de werkelijkheid als je op school of op je werk bent. Clematis helpt om interesse in het hier en nu te krijgen, je focus te behouden en plezier te hebben in het leven.
5. Bach Impatiens en concentratie
Voor snelle denkers die geen geduld hebben, is Impatiens een goede bachbloesem om te gebruiken. Door je ongeduld neem je niet de tijd om de juiste stappen te nemen en geconcentreerd aan een opdracht bezig te zijn. Een extra steuntje voor meer geduld en begrip.
6. Bach Red Chestnut en concentratie
Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt om anderen? Die zorgen kunnen je behoorlijk in de weg zitten, vooral als je constant bang bent dat je dierbaren iets overkomt. Of wanneer het niet meer lukt om een professionele afstand te houden tot de problemen op je werk (wakker liggen van je werk). Dan is Red Chestnut aan te bevelen.
Bonus Bach bij concentratieprobelem van kinderen: Yana Kinder Remedie concentratie
De combinatie Concentratie van Yana Kinder Remedies is speciaal voor kinderen die zich moeilijk op hun werk kunnen focussen.
Sommige kinderen kunnen dromerig zijn en zich lekker in hun eigen wereldje terug trekken. Anderen hebben maar een korte concentratieboog en zijn snel uitgekeken op waar ze mee bezig waren. Ook het missen van structuur kan bij kinderen zorgen voor concentratie problemen.
Deze combinatie geeft mentale helderheid, om zo het concentreren makkelijker te maken.
Waar komen concentratie problemen vandaan?
Er zijn veel dingen die je concentratie kunnen verstoren. Een storend geluid uit je omgeving bijvoorbeeld, zoals de buren die de tv weer eens hard aan hebben staan.
Maar ook je eigen malende gedachten of ongeduld kunnen er oor zorgen dat het niet lukt om je te concentreren op waar je mee bezig bent. Die bron van concentratie verlies is vaak minder eenvoudig op te lossen, omdat het uit jezelf komt.
Juist omdat Bach therapie zich richt op jouw innerlijke wereld – op je emoties, schommelingen en kolkende gedachten – kan het uitstekend helpen om problemen met concentratie die daarvandaan komen, aan te pakken.
Maar er is natuurlijk meer dat je kunt proberen.
Concentratie tip 1: Mindfulness
De gedachten zijn niet het echte probleem. Die komen en gaan. Of je er nu aandacht aan besteed of niet.
Belangrijker is de betekenis die jij aan die gedachten hecht en of jij je door jouw gedachten laat afleiden.
Mindfulness is een goede en populaire manier om jezelf erin te trainen minder door je gedachten uit je concentratie te worden gebracht. Hiervoor zijn hele goede mindfulness apps ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen.
Online yoga en mindfulness abbo
Ontdek dé manier om thuis yoga of mindfulness te beoefenen.
Concentratie tip 2: luisteren
Dit is een concentratie oefening die je met zijn tweeën kunt doen.
Ga met je rug naar elkaar toe zitten. De één vertelt twee minuten lang een verhaal. De ander concentreert zich op het verhaal vat het daarna samen.
Let er tijdens het vertellen op waar je aandacht op gericht was. Heb je vooral naar de inhoud van het verhaal geluisterd, of liet jij je juist afleiden door de omgeving?
Door dit regelmatig te oefenen, train je niet alleen je concentratie. Je wordt ook een betere luisteraar, en dat is een eigenschap die veel mensen zouden kunnen gebruiken.
Concentratie tip 3: oefen je aandacht
Om je goed te kunnen concentreren is aandacht belangrijk. Aandacht in het hier en nu, maar ook met aandacht aanwezig te zijn in je lichaam.
Dat helpt om minder bezig te zijn met je omgeving. En dus om je te kunnen concentreren op waar je mee bezig bent.
Een goede manier om dit te trainen, is met je ademhaling.
Ga rustig zitten. Adem diep in. Zo diep dat je het ook in je buik voelt. Hou nu je adem een paar tellen in en concentreer je op hoe dat voelt. Adem dan weer rustig uit. Helemaal uitblazen. En weer je adem een paar tellen vasthouden.
Herhaal dit een paar keer. Daarna zul je rustiger en meer gefocust zijn. Dit kun je telkens inzetten wanneer je voelt dat je behoefte hebt aan een verbetering van je concentratie.
Concentratie tip 4: begin klein.
Elke dag komen er allerlei kleine mogelijkheden voorbij om concentratie te oefenen.
Er zijn zoveel kleine klusjes in huis die je bedachtzaam en vol concentratie kunt uitvoeren, maar die we vaak op de automatische piloot doorlopen.
Probeer de volgende keer eens om met je volle aandacht de afwas te doen. Ruik de geur van het sop. Voel de temperatuur van het water. Let op de beweging van je handen. Probeer het gewoon een keer; je hoeft echt je vaatwasser niet direct weg te doen hoor!
Pingback: Wat doet angst met je lichaam? En wat kun je ertegen doen? | DigiBach