Wat doet een chakra therapeut?

Je hebt vast wel eens gehoord van een chakratherapeut. Wat doet zo iemand precies? En welke voordelen kun jij uit een behandeling verwachten?

Hieronder duiken we in de wondere wereld van de chakra therapie. Je leert wat een chakra therapeut doet tijdens een behandeling en waarom mensen daar baat bij hebben. Hoe pakt een chakra therapeut blokkades aan zodat de energie door je chakra’s weer beter kan stromen? Na het lezen van dit artikel weet je het.

wat doet een chakra therapeut
wat doet een chakra therapeut

Wat doet een chakra therapeut? De basis

Een chakra therapeut behandelt de chakra’s – knooppunten van energie – in het menselijk lichaam. Chakra therapeuten werken dus met energie. Ze worden daarom ook wel lichtwerkers genoemd: een verzamelnaam voor behandelaars en therapeuten die gebruik maken van een grote gevoeligheid voor de energie in een menselijk lichaam.

Dat betekent dus ook dat een chakra therapeut valt onder de alternatieve, of holistische geneeswijzen. Het is dus belangrijk om te weten dat een chakra behandeling nooit een alternatief mag zijn voor reguliere gezondheidszorg. Wel kan het een goede aanvulling vormen, doordat je chakra’s een belangrijke rol vervullen in hoe lekker jij in je vel zit.

Deze afbeelding laat de spreiding van de chakra's door het lichaam zien, waar de chakra therapeut mee werkt
Deze afbeelding laat de spreiding van de chakra’s door het lichaam zien, waar de chakra therapeut mee werkt

Wat zijn chakra’s?

Voordat we dieper ingaan op de vraag wat een chakra therapeut precies doet tijdens een behandeling, is het belangrijk om kort stil te staan bij wat chakra’s ook weer precies zijn.

Chakra’s zijn kleine centra of knooppunten van energie. Ieder mens heeft er zeven: van het topje van je kruin liggen ze op een rechte lijn langs je ruggengraat tot aan je stuitje. Naast locatie heeft iedere chakra een eigen kleur en speciale betekenis.

Normaal zorgen deze energiecentra voor een goede verdeling van energie door je lichaam. Ze kunnen echter ook geblokkeerd raken, wat kan zorgen voor een verstoring van de energiebalans in je lichaam. Om dat te keren, kan een chakra therapeut je chakra’s openen in een behandeling.

Je kunt ook zelf je chakra’s openen, of via onderstaande cursus je eigen chakra’s beter leren kennen. In feite leer je daarmee zelf te doen wat een chakra therapeut doet.

In deze toegankelijke en fijne cursus leer je jouw chakra’s kennen en ermee werken. Helemaal op je eigen manier en tempo!

Of begin met onze tips om zelf je chakra’s te openen

Chakra therapeut zoekt blokkades

Het werk van de chakra therapeut draait dus om het vinden welke blokkades ontstaan zijn. Daarnaast is een zogenaamde anamnese een manier om gegevens van de persoon te verzamelen. Dit kan door middel van een vraaggesprek, waarin de lichamelijke, emotionele, sociale en mentale situatie duidelijk in kaart wordt gebracht.

Al deze informatie bij elkaar, geeft een goed beeld van de blokkades die er ontstaan zijn en in welke chakra.

Een overzicht van Bach bloesem chakra remedies

We schrijven bij DigiBach natuurlijk niet voor niets graag over chakra’s. Er is namelijk een duidelijke gelijkenis tussen het werk van de chakra therapeut en het geven van Bach bloesem advies.

Het doel van van beide is bewustwording van je klachten en stil te staan bij het ontstaan ervan. Dit overzicht is niet volledig, het is slechts een indicatie om een voorbeeld te geven.

De hierboven genoemde cursus kan je heel goed helpen wanneer je zelf meer inzicht wilt krijgen in het werken met chakra’s. Hieronder geven we je een overzicht van de samenhang met Bach bloesems.

Behandeling is erop gericht om de geest weer te verhelderen en het lichaam te ontspannen. Bloesemremedies Nederland heeft voor iedere chakra een mix samengesteld. Wij kunnen een persoonlijke mix maken, met de chakra remedies die jij nodig hebt.

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/

Wat doet een Bach bloesem therapeut met chakra’s?

Hieronder gaan we dieper in op de behandeling van chakra’s met Bach bloesems. De samenhang tussen beide is zo sterk, dat er speciale chakra remedies bestaan binnen de bloesemtherapie. Die leer je hieronder kennen.

Het begint bij een solide basis

We beginnen met de 3 basis chakra’s, het fundament waarop de chakra’s gebouwd zijn. Voor een persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk dat de basis goed is!

Een chakra-mix kan een combinatie zijn van één of meerdere chakra remedies die bij jouw ontwikkeling van dit moment passen.

  • Chakra 1 = Wortelchakra:  mentaal kun je angst en onrust ervaren, omdat je niet goed geaard bent en je geen veiligheid ervaart. Deze chakra remedie herstelt de aardebinding en versterkt het bewustzijn dat het leven onderdeel is van het grote geheel, de natuur. De remedie helpt je om met plezier in het leven te staan en met vertrouwen je eigen plek in te nemen op aarde.
  • Chakra 2 = Buikchakra: dit is het chakra van de emoties, seksualiteit en beweging. De remedie die bij dit chakra hoort, haalt oude, diep weggestopte emoties naar boven, zodat je ze kunt verwerken. Doordat blokkades en oude opgelegde patronen worden losgelaten, gaat het gevoel weer stromen.
  • Chakra 3 = Zonnevlecht: vanuit dit chakra manifesteer je jezelf in de buitenwereld, waarbij het belangrijk is om goed bij jezelf te blijven. Hierdoor kun je jezelf accepteren zoals je bent en kun je open en eerlijk met andere mensen omgaan. Wanneer deze chakra geblokkeerd is, helpt de bijbehorende remedie om weer in evenwicht te komen.

Het centrum van alle chakra’s: liefde voor jezelf

  • Chakra 4= Hartchakra:  dit is het chakra van de liefde centrum van alle chakra’s. Vooral belangrijk is de liefde voor jezelf, van waaruit je hartelijkheid, mededogen en liefdevolle aandacht aan anderen kunt geven. De bijbehorende remedie helpt je oude hartenpijn los te laten, je hart kunt luchten en je gevoelens te uiten.
  • Chakra 5= Keelchakra: deze chakra is de verbinding tussen je lijf en je hoofd en gaat over voelen, handelen en denken. Hierbij horen ook creativiteit, het horen en gehoord worden en zuiver spreken. De remedie die hierbij hoort, laat je luisteren met je hart én met verstand naar je lichaam en je gevoel.
  • Chakra 6= voorhoofdschakra:  dit is het chakra van de uiterlijke en innerlijke waarneming, ook wel derde oog genoemd. De bijbehorende remedie versterkt het contact met het Hoger zelf en het handelen naar eigen inzicht. Het helpt je ook de dingen in een breder perspectief te zien, goed bij jezelf te blijven en trouw te blijven aan wat goed voor je is.
  • Chakra 7= kruinchakra: hoe meer dit chakra geopend is, hoe meer we de hoogste staat van ontwikkeling bereikt hebben en het ego kunnen loslaten. Deze remedie helpt je om het kruinchakra te openen, zodat je inzicht krijgt in hoe de dingen werkelijk zijn. Het versterkt je vertrouwen in moeilijke momenten en geeft spirituele bescherming en begeleiding.

Chakra’s en het omgaan met emoties

Onze emoties, gedachten en gevoelens hebben veel invloed op de werking van de chakra’s. Voor veel mensen is het vast wel herkenbaar dat niet uitgesproken woede of frustratie zich kan ophopen als spanning in de spieren. Deze emotionele energie kan het chakra systeem overbelasten, waardoor blokkades ontstaan. Hierdoor wordt het positief gebruiken van energie verstoord en komen we in een negatieve spiraal.

Een chakra therapeut gaat samen met jou in gesprek over de emoties en gedachten die jou in de weg zitten om verder te komen in je ontwikkeling.

Wat doet een chakra therapeut: behandeling

Nadat de therapeut samen met jou in kaart heeft gebracht wat de klachten zijn, wordt gekeken in welke chakra het probleem zit. Voor een behandeling kunnen verschillende therapievormen of oefeningen worden ingezet. Hierbij kun je denken aan: aromatherapie, yoga, acupunctuur, reflexologie, Bachbloesems, meditatie, kleurentherapie. Meestal wordt er een combinatie ingezet, om de behandeling zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten. Zo nodig verwijst een chakra therapeut naar een erkend beoefenaar van een therapie, zoals bijvoorbeeld voor acupunctuur.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.