Chakra therapie en chakra’s uitgelegd. Omarm je chakra’s!

Kennisbank: Natuurgeneeskunde --> Chakra therapie

Chakra therapie is een geneeswijze die de harmonie tussen geest, gevoel en lichaam bevordert. Ieder mens houdt zich (on)bewust bezig met de eigen chakra’s: je sluit ze af of stelt ze open.

Chakra therapie richt zich op het bewust worden van je chakra’s, geeft inzicht in de betekenis van de 7 hoofdchakra’s en leert je ieder chakra gebruiken om energieker en evenwichtiger in het leven te staan.

Daarbij maakt chakra therapie gebruik van verschillende therapievormen om je te helpen op het juiste moment af te sluiten voor negatieve invloeden of juist open te stellen om bijvoorbeeld liefde toe te laten.

Om de chakra’s te openen en blokkades op te heffen zijn er verschillende mogelijkheden: zoals Reflexologie, Aromatherapie, Bachbloesemtherapie, meditatie, chakra massage, yoga, kleurentherapie en Edelsteentherapie.

Product

Voordelen

Prijs

Activeer je chakra's zelf

Leer hoe ook jij je chakra's zelf kunt activeren en beter kunt leren kennen via yoga en meditatie.

Leer helen via chakratherapie

De beste keuze voor als je wilt leren hoe je de energie van anderen kunt helen via chakra therapie en reiki.

Gratis yoga en meditatie les

Ontvang meer rust en innerlijke vrede. De eerste 14 dagen les krijg je gratis! 

Wat is een chakra en hoeveel chakra’s zijn er?

Een chakra wordt vaak voorgesteld als een wielvormige draaikolk waarbinnen verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of ontmoeten.

Het woord “chakra” komt uit het Sanskriet en betekent wiel of schijf.

We hebben allemaal zeven belangrijke chakra’s (hoofd chakra’s). Deze liggen langs de ruggengraat en zijn met elkaar verbonden. Dit kun je zien als een energiestroom die door alle leven en door het menselijk energiesysteem stroomt. Deze hoofdchakra’s vertegenwoordigen de zeven kleuren van de regenboog. Ze zijn de verbindende schakels tussen: lichaam en geest; verleden, heden en toekomst; geest en materie; hemel en aarde.

Hieronder bespreken we kort de zeven chakra’s ter kennismaking.

1e Chakra: Het Stuitchakra

Het wortel- of stuitchakra (rood) geeft basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de grond staan. Het wortelchakra houdt verband met je thuis voelen en aanwezig zijn in situaties en in het hier en nu aanwezig zijn.

2e Chakra: Het Sekschakra

Het 2e chakra (oranje) staat voor emotie en seksualiteit. Functioneert het goed, dan kun je je emoties vrij laten gaan en uiten zonder (te) emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit chakra, net als een gezonde omgang met seksualiteit: hartstocht en emoties worden niet onderdrukt, maar geuit.

3e Chakra: De Zonnevlecht chakra

De Zonnevlecht (geel) is waarschijnlijk het bekendste chakra: misschien heb je de naam wel eens voorbij horen komen. In dit derde chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld.

hartchakra

4e Chakra: Het Hartchakra

Het hartchakra (groen) staat voor liefde, menselijkheid, geborgenheid en affectie. Als dit chakra open, is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal in dit chakra. Het zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met de ander.

5e Chakra: Het Keelchakra

Het zal je niet verbazen dat je jezelf met een goed geopend keelchakra (blauw) goed kunt uitdrukken. Dat geldt letterlijk, maar ook artistiek. Opkomen voor je eigen behoeftes valt hier ook mee samen. Dit chakra verbindt het hart met het voorhoofd en is dus de bemiddelaar tussen voelen en denken.

6e Chakra: Het 3e Oog

Het 6e chakra (violet) staat voor intuïtie en fantaseren, inzicht en voorstellingsvermogen. Ook alles wat niet binnenkomt via je 5 gebruikelijke zintuigen, maar via je 6e zintuig. Zoals helderziendheid. Dit chakra is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis.

7e Chakra: Het Kruinchakra

Het laatste chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting en zorgt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Daarnaast versterkt het besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en geeft het een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben.

Wat is een chakra-blokkade?

Een chakra blokkade is letterlijke een blokkade van deze centra van energie in je lichaam, waardoor de energie niet meer goed verdeeld kan worden. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je niet goed bent omgegaan met bepaalde uitdagingen of problemen in je leven. En dat heeft dan weer invloed op je functioneren. Laten we als voorbeeld het 5e chakra nemen.

In harmonie : Wanneer de 5e chakra in harmonie – en dus niet geblokkeerd – is, heb je een krachtige stem. Je kunt goed luisteren en duidelijk communiceren, hebt een goed gevoel voor ritme en timing en een creatief leven. Daarnaast heb je een goed contact met je innerlijke stem en raadgever.

Uit harmonie: Het vermogen om je goed te uiten is onvoldoende ontwikkeld.

Bij een tekort aan energie klinkt de stem iel, komt iemand niet uit zijn woorden en is verlegen/onzeker en durft geen mening te geven.

Bij een teveel aan energie schiet men in de verdediging. Iemand heeft veel woorden met weinig inhoud en kan niet het geduld opbrengen om naar anderen te luisteren.

Oplossing van een chakra blokkade

In de Chakra therapie wordt, zoals ik al in het begin noemde, met verschillende therapievormen gewerkt. Daarbij kun je denken aan chakra massage, chakra yoga, chakra meditatie en chakra’s en Bachbloesemtherapie.

Ook met toepassing van Reiki kun je leren hoe je blokkades in je chakra’s kunt oplossen en de energie in je lichaam weer vrijer kunt laten stromen.

Als online Bach therapeut kunnen wij je helpen ontdekken welke problemen of uitdagingen

wat is chakra therapie

Wat is chakra therapie? De verschillende vormen

Chakra therapie richt zich op het verhelpen van chakra blokkades, waarbij verschillende behandelingen beschikbaar zijn. We besprekende enkele van de meest gebruikte. En heb je een vraag over een bepaald type behandeling? Dan kun je altijd even een reactie achterlaten onder het bericht!

1. Chakra massage

Massage betekent kneden, zacht drukken. Door aanraking en het bewegen van de spieren en de huid worden ook de reflexpunten van het lichaam bewerkt.  De vele massage vormen hebben allemaal als doel om te ontspannen.

Een voorbeeld van massage is hand- en voetreflexologie, waarmee je het lichaam stimuleert tot het reinigen en het loslaten van afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in bindweefsel en spierweefsel.

2. Yoga

Chakra yoga is ook een onderdeel van chakra therapie. De voordelen van yoga zijn bij een groot publiek bekend. Stretchoefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie zorgen voor een mooi en gezond lichaam,  voor ontspannen spieren en een verhoogde concentratie.

Wanneer een chakra geblokkeerd raakt, kun je met chakra yoga de energie en de balans in het lichaam weer herstellen met behulp van de yoga oefeningen.

3. Meditatie

Met chakra meditatie ben je geconcentreerd op een bepaalde gedachte, je traint je geest om je aandacht te richten op datgene dat aandacht nodig heeft. Het doel is bewustwording van je klachten en stil te staan bij het ontstaan ervan. Chakra meditatie kan gebruikt worden om de geest weer te verhelderen en het lichaam te ontspannen.

Heb je moeite met het leegmaken van je hoofd? Lees dan eens onze review van 5 mindfulness apps.

4. Chakra’s en Bachbloesems

We schreven dit artikel natuurlijk niet voor niets, want er is een sterke link tussen Bachbloesems en chakra’s. Zo is er een Bachbloesem voor elke chakra:

  • Basis-chakra: Crab Apple, Elm, Oak, Pine, Star of Bethlehem, Sweet chestnut, Willow. De bachbloesems voor moedeloosheid en wanhoop.
  • Voortplantings-chakra: Beech, Chicory, Rock water, Vervain, Vine. De bachbloesems voor overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.
  • Handelings-chakra: Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose. De bachbloesems voor angst en schaamte.
  • Liefdes-chakra: Agrimony, Centaury, Holly, Walnut. De bachbloesems voor verdriet en overgevoeligheid voor invloeden en ideeën.
  • Communicatie-chakra: Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild oat. De bachbloesems voor onzekerheid.
  • Verbeeldingskracht-chakra: Clematis, Chestnut Bud, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut, Wild Rose. De bachbloesems voor onvoldoende interesse in het hier en nu.
  • Cognitie-chakra: Heather, Impatiens, Waterviolet. De bachbloesems voor eenzaamheid en gehechtheid.

Al deze Bachbloesems zijn te bestellen via onze webshop. Als je tegen een specifiek probleem aan loopt, kan ik ook een Bach mix op maat voor je maken.

Vitaliteit = levenskracht = zelfhelend vermogen. Zoals Dr. Bach al zei: onze gezondheid hangt samen met de harmonie tussen onszelf en onze ziel.

Wil jij ook gericht met je chakra’s aan de slag om jezelf beter, rustiger en evenwichtiger te voelen? Bekijk dan eens deze fijne videocursus die je leert om met je chakra’s te werken.

Product

Voordelen

Prijs

Activeer je chakra's zelf

Leer hoe ook jij je chakra's zelf kunt activeren en beter kunt leren kennen via yoga en meditatie.

Leer helen via chakratherapie

De beste keuze voor als je wilt leren hoe je de energie van anderen kunt helen via chakra therapie en reiki.

Gratis yoga en meditatie les

Ontvang meer rust en innerlijke vrede. De eerste 14 dagen les krijg je gratis!