Hoe kan ik mijn chakra openen? [4 praktische tips]

Hoe doe je dat nu eigenlijk, je chakra openen? Veel mensen vragen zich dat af, omdat ze het zien als een weg naar een leven met minder stress en spanning. Of liever gezegd: een gezondere omgang met stress en spanning.

Want helemaal zonder die twee leven, dat lukt niemand. Te veel ervan zorgt echter voor een tekort aan energie in je chakra’s – de energieknooppunten in je lichaam – waardoor ze kunnen blokkeren. En dan is het belangrijk om ze opnieuw te openen, zodat de levensenergie weer vrij door je lichaam kan stromen.

Daarom besteden we in deze blog aandacht aan de vraag: hoe kan ik mijn chakra’s openen? Je krijgt vier praktische tips waarmee je zelf kunt werken aan de harmonie in je verschillende chakra’s en daardoor je eigen levenskracht weer vrijelijk kunt laten stromen.

je chakas openen, hoe werkt dat

1. Chakra’s openen met ademhalen

Ademhalen kan op vele manieren en speelt niet voor niets een belangrijke rol in meditatie. Maar wist je dat ook met behulp van je adem je chakra’s kunt openen?

Dat komt doordat je de ademhaling als een soort anker kunt gebruiken om je intentie te sturen en je aandacht te brengen (en houden) waar hij moet zijn. Bijvoorbeeld tijdens het mediteren dus, om te voorkomen dat je gedachten afdwalen. Of als je tussen de bedrijven door even wilt ontspannen: even aarden via je ademhaling kan een krachtig onderdeel van je dagelijkse routine worden.

Zo kun je tijdens een meditatie ook vanuit je chakra’s ademen om ze te openen.

Waar moet je dan vooral op letten:

 • Forceer je ademhaling niet, probeer mee te gaan met het ritme van je lichaam.
 • Haal niet dieper of sneller adem dan je normaal gewend bent.
 • Blaas je longen niet helemaal leeg.
 • Adem door de neus.
 • Haal adem met je buik, als je buik mee beweegt met de ademhaling doe je het goed.

Wanneer je op deze manier ontspannen bent, stel je dan voor dat bij iedere inademing één van je chakra’s in een felle kleur opbloeit. Alsof je met de blaasbalg van je adem het innerlijke vuur van die chakra aanwakkert door er frisse lucht in te blazen.

De chakra kleuren van onder naar boven in het lichaam

Iedere chakra heeft zijn eigen kleur:

 • Rood (wortel chakra)
 • Oranje (heiligbeen)
 • Geel (zonnevlecht)
 • Groen (hart chakra)
 • Blauw (keel chakra)
 • Indigo (derde oog)
 • Violet (kruin chakra)

Bij de meditatie loop je deze van onder naar boven langs.

2. Een chakra openen met chakra meditatie

Wanneer je tot rust bent gekomen, is dit een mooie basis voor een chakra meditatie. Hierbij ga je als het ware nog een stapje verder om je chakra’s te openen dan bij de adem oefening hierboven.

Terwijl je in meditatieve staat bent, stel je voor dat je lichaam in een bron van warm en helder licht baadt. Vervolgens ga je de chakra’s weer één voor één visualiseren. Kies bij elke chakra een bloem die je mooi vind in de kleur die bij de chakra past. Probeer je al deze bloemen in een gesloten knop voor te stellen op de plekken van je chakra’s.

Adem naar de dichte bloemknop toe, zoals bij de buikademhaling. Kijk goed hoe de bloem open gaat. Op die manier ga je alle chakra’s af totdat je alle bloemen open hebt geademd. Gun jezelfd de tijd om van de mooi bloeiende bloemen te genieten en zie hoe ze het witte licht opzuigen dat jouw lichaam omringd.

Sluit de chakra’s daarna op dezelfde manier, dus door één voor één naar iedere chakra te ademen en te zien hoe de bloem zich weer in de knop vouwt.

Eindig deze meditatie door een paar keer diep adem te halen en je lichaam weer rustig in beweging te brengen.

chakra openen als een bloem

3. Aromatherapie

Met aromatherapie wordt het emotionele geheugen geactiveerd. Geuren kunnen leuke herinneringen oproepen, maar ook verdrongen ervaringen zoals verdriet en angst. Kies je de juiste geur die bij de chakra past, dan kunnen de geuren helpen om je chakra’s te openen en in evenwicht te brengen.

Hierin is vooral je eigen intuïtie leidend, om een geur te kiezen die op dat moment bij jouw gevoel past. Kies wel de natuurlijke essentiële oliën, omdat die een helende werking hebben. De synthetische (goedkopere varianten) hebben dat niet. Dan heb je alleen een lekker geurtje, dat verder niets met jou doet.

De aroma therapie kun je voor jezelf op verschillende manieren toepassen:

 • Verdampen in een aroma diffuser: het inademen van de geur werkt rechtstreeks op het zenuwstelsel en op de chakra’s.
 • Bij het baden, kompressen en massage met etherische olie komt de helende olie via de huid in de bloedsomloop en wordt op die manier verspreid door het lichaam.
 • Inwendig gebruik kan alleen op advies van een aroma therapeut, zodat je weet dat je de juiste dosering binnen krijgt en weet welke je wel/niet kunt innemen.

4. Bach Bloesem therapie om je chakra’s open te zetten

En tenslotte: hoe kan ik mijn chakra openen met Bach bloesems? Wanneer je een Bach bloesemremedie gaat gebruiken voor de chakra’s, ga je deze chakra’s en bijbehorende emoties in balans brengen. De keus voor de juiste bloesemremedies is hierin heel belangrijk. Het maken van die keus kan op verschillende manieren.

Het lezen van de beschrijvingen van de Bach bloesems om te zien of die bij jouw klachten passen. Of gebruik maken van de speciaal samengestelde chakra mix van Bloesemremedies Nederland. Zij hebben per chakra een mix samengesteld. Ook dan is het natuurlijk belangrijk om de bijbehorende beschrijving te lezen. Bewustwording is een onderdeel van de werking.

Intuïtief Bach bloesemremedies uitzoeken. Hierbij kun je gebruik maken van een pendel, waarmee je de flesjes met remedies langs gaat om uit te zoeken welke je nodig hebt.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.