Welke Bach bloesem bij paniekaanvallen?

Angst en paniek kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden, vooral als je het gevoel hebt dat je er zelf niets aan kunt veranderen. Juist daarom is Bach bloesem therapie een veilig steuntje in de rug. Hoe en welke Bach bloesem bij paniekaanvallen gebruikt kunnen worden leggen we uit in dit artikel.

Paniekaanvallen zijn er in verschillende vormen. Daarom bespreken we het gebruik van Bach bloesems bij omgaan met angst via verschillende scenario’s.

Bach bloesems bij paniekaanvallen als steuntje in de rug

Wat zijn paniekaanvallen en hoe ontstaan ze?

Paniekaanvallen zijn plotseling opkomende, intense golven van angst. Net als golven in de zee kunnen ze als vanuit het niets opdoemen en in korte tijd een grote piek bereiken. En net als golven spoelen ze vaak ook vanzelf weer weg.

In de tussentijd iemand die last heeft van een angststoornis behoorlijk last hebben van zo’n paniekaanval. Bach bloesems kunnen ondersteuning bieden bij de emoties rondom zo’n aanval, maar het is belangrijk om te vermelden dat het géén alternatief is voor professionele hulp in de vorm van therapie.

Daarnaast is het goed om je te beseffen dat paniekaanvallen zich vormen in je geest en gaan om ingebeeld gevaar. Gewone angst komt door een duidelijke aanleiding in je omgeving, zoals een op je af razende auto. Angst zorgt dat je aan de kant springt en houdt je dus in leven. Paniekaanvallen zijn meestal heel wat minder productief.

Jouw piekerende geest beeldt allerlei rampscenario’s in, en hoe meer je piekert, hoe erger het wordt. Natuurlijk ontstaan die gedachten niet zomaar en zijn een product van wat je meemaakt in je leven, maar dat neemt niet weg dat ze behoorlijk vervelend kunnen zijn. Angst, paniek en dwangmatigheden kunnen je leven op verschillende  manieren beïnvloeden.

Er zijn verschillende manieren om met angst om te gaan. Welk type ben jij: ga jij vechten, vluchten of krampachtig proberen de gedachten aan de angst te veranderen? Ook dit is belangrijke informatie voor de behandeling met Bachbloesems.

Persoonlijke aanpak: welke Bach bloesem bij paniekaanvallen

De meest gebruikte Bachbloesem bij paniekaanvallen is Rock Rose. Dat is alvast een begin om een persoonlijke mix samen te gaan stellen.

Verder kijken we bij de Bach therapie ook naar de oorzaak van je angststoornis of paniekaanvallen en hoe jij erop reageert. Let op: het kan zijn dat psychische hulp nodig is, vanwege de ernst van de problematiek. Bach bloesemtherapie is een therapie die op zichzelf staat, maar kan ook een fijne aanvulling bieden bij andere therapievormen. Maak het vooral bespreekbaar als je ook onder behandeling bent voor je klachten.

Hieronder bespreken we nog een aantal van die persoonlijke oorzaken en reacties die verder een rol spelen bij het gebruik van Bach bloesems bij angstaanvallen.

Piekeren: ongewenste gedachten en doemscenario’s

Mensen kunnen zich over allerlei zaken zorgen maken. Op zich is dat normaal, maar het wordt wat anders wanneer die zorgen gevoelens van angst en paniek veroorzaken. Tijdens een paniekaanval kun je last hebben van irreële angsten, en je zorgen maken over allerlei rampscenario’s.

Wanneer die gedachten eenmaal in je hoofd zitten, is het heel lastig om weer rust in je hoofd te krijgen. Bachbloesem White Chestnut geeft rust in je hoofd en een heldere geest. Het helpt om je gedachtestroom weer onder controle te krijgen en om te buigen naar positieve gedachten.

Emoties opslaan in je lichaam

Zonder dat we het merken, kunnen emoties en vervelende ervaringen impact hebben op het lichaam en niet alleen onze gedachten beïnvloeden. Fysiek kan het ook de nodige invloed hebben. Hoe dat zit wordt uitgebreid besproken in het boek: Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent. Die ben ik nu zelf aan het lezen en past mooi in het gedachtegoed van de werking van de bloesemremedies.

De remedie Crab Apple is reinigend voor zowel lichaam als geest. Een fijne ondersteuning bij angsten, negatieve gedachten of bijvoorbeeld dwangneurose.

Andere Bach bloesems bij paniekaanvallen

We hebben al een aantal Bachbloesems genoemd die fijn zijn bij paniekaanvallen. Bij de Bachbloesem therapie kijken we ook naar de achtergrond van de klachten en de manier waarop jij ermee omgaat. We zetten hier nog een aantal voorbeelden van bloesems die we vaak gebruiken op een rijtje om een beeld te geven van de mogelijkheden. 

  • Gentian: bij twijfel en wanhoop, depressief worden als iets misloopt.
  • Mimulus: angst voor nieuwe paniekaanvallen.
  • Cerato: gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Waterviolet: als je een binnenvetter bent. 
  • Star of Bethlehem: om de gevolgen van een schok te verwerken.

Vraag gerust naar de mogelijkheden, of stuur een mail voor een gratis advies.

Geplaatst in Doelgroepen, Over Bach bloesems, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.