Waar dromen honden over? Dit zeggen de experts

Iedere hondenbezitter weet hoe heerlijk onze trouwe viervoeters kunnen liggen slapen. Maar dromen ze dan ook net als jij en ik? En zo ja, waar dromen honden dan over? Hebben ze levendige droombeelden, of werkt het bij honden net even anders? Hebben hun dromen betekenis voor zoals die van ons, of kunnen we dat met geen mogelijkheid doorgronden?

Hieronder proberen we dit mysterie te ontrafelen aan de hand van wat experts zeggen over de droomwereld van honden. Zo begrijp je een klein beetje beter wat er in je hond omgaat, de volgende keer als hij naast je op de bank ligt te ronken.

Waar dromen honden eigenlijk over
Photo by Irina on Unsplash

Kun honden dromen op dezelfde manier als mensen?

Je hoeft maar naar een slapende hond te kijken of je kan niet anders dan denken dat ook je hond dromen heeft. Trekkende spieren alsof hij achter iets aanrent, bewegende ogen die achter de gesloten oogleden iets lijken te volgen: regelmatig lijkt hij het er maar druk mee te hebben.

Bij dieren die zoveel van hun tijd slapend doorbrengen ligt het voor de hand dat ze – net als wij – dromen hebben. En dat wordt onderstreept door de wetenschap. Volgens Dr. Gary Richter – een prijswinnende dierenarts – lijken de hersenen van honden namelijk erg op die van mensen en “hebben ze ook vergelijkbare hersengolven en – activiteit tijdens slaap.”

Daarnaast zijn wetenschappers het erover eens dat honden verschillende droomstadia doormaken. Net als mensen hebben ze een zogenaamde REM (rapid eye movement) slaap, met bijbehorende oogbewegingen, trekjes en kreuntjes. En mét de bijbehorende dromen.

Honden bereiken dat droomstadium na zo’n 20 minuten slapen. Ter vergelijking: voor mensen duurt het zo’n 70 à 90 minuten om in REM-slaap te komen.

Andere leuke weetjes uit onderzoeken: honden lijken beter te slapen in hun eigen bed dan op een vreemde plek. Daarnaast lijkt het erop dat ze beter slapen na een dag met voldoende lichaamsbeweging dan na een luie dag rondhangen. Klinkt ook bekend nieutwaar?

Honden lijken meer op ons dan we denken, ook in dromenland
Honden lijken meer op ons dan we denken, ook in dromenland

Waarom dromen honden dan over?

Om maar met de deur in huis te vallen: niemand weet zeker waar honden over dromen. Toch hebben wetenschappers wel een goed onderbouwde gok gedaan. Het ligt namelijk voor de hand dat honden dromen over “hondendingen”, zoals het apporteren van tennisballen of de favoriete brokjes.

Dromen zijn een manier om de afgelopen dag – en alle opgedane indrukken – te verwerken. Dat geldt zowel voor mensen als voor honden. Het is de reden dat veel mensen dromen zien als een poort naar het onderbewuste. De beelden uit je dromen zijn daar namelijk een afspiegeling van. Daardoor kunnen ze je soms dingen duidelijk maken die je diep van binnen al weet, maar nog niet wilt toegeven.

Wil je beter worden in het onthouden en begrijpen van je dromen? Je kunt jezelf trainen om meer detail te onthouden door het bijhouden van een dromendagboek.

Maar dat betekent ook dat honden kunnen dromen over nare dingen. Net als wij kunnen ze nachtmerries hebben, over iets vervelends dat gebeurd is en waar de hond erg van geschrokken is. Dat kan van korte duur zijn, maar bij een traumatiserende ervaring ook vaker terugkomen.

Heeft jouw hond last van sterke emoties, onrust, of andere gedragsproblemen? Ontdek wat Bach bloesems voor honden hierbij kunnen betekenen.

Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat je hond in zijn droom een diepe angst om alleen te zijn doorleefd, of wordt gekweld door dat enge onweer waar hij eerder zo bang van werd.

Moet je bange honden wakker maken?

Het spreekwoord leert ons dat we “geen slapende honden mogen wakker maken”, maar hoe zit dat met slapende honden die een nachtmerrie hebben? Kun je jouw hond helpen door hem wakker te maken als het duidelijk lijkt dat hij een nachtmerrie doormaakt?

Ja, zegt Dr. Richter: “Wanneer je hond stuiptrekt en zacht jankende geluiden maakt in zijn slaap, kun je proberen hem rustig wakker te maken uit die boze droom. Wees wel voorzichtig de hond niet te laten schrikken.”

Maar wanneer je hond gromt of een geïrriteerde indruk maakt in zijn droom, dan doe je er goed aan hem te laten slapen. Anders loop je namelijk het risico dat jij zelf het doelwit van de boosheid wordt. In de verwarring vlak na het wakker worden kan je hond dan naar je uithalen of bijten, zonder dat naar jou te willen doen. Voor jullie beiden natuurlijk niet wenselijk. Je kunt dan wel proberen je hond van een afstandje te wekken door zijn naam te roepen.

Wanneer je hond wakker is na die vervelende nachtmerrie, kun je hem een goede knuffel geven zodat hij weer lekker door kan slapen.

Net als jijzelf kan ook een hond er niet van gediend zijn om uit een mooie droom gewekt te worden
Net als jijzelf kan ook een hond er niet van gediend zijn om uit een mooie droom gewekt te worden. Photo by Ruby Schmank on Unsplash

Veel gestelde vragen over de dromen van honden

Ter afsluiting bespreken we nog twee andere vragen over hondendromen.

Dromen honden over hun baasje?

Aangezien honden – net als wij – vooral dromen over dingen uit hun dagelijks leven, ligt het voor de hand dat ze over hun baasje dromen. Dat is degene die voor ze zorgt en hen voedt. Die ze liefde en veiligheid geeft. Je hond is voor een groot deel van jou afhankelijk. Dus je kunt ervan uitgaan dat je een grote rol speelt in zijn dromen.

Dat denkt ook dokter Deirdre Barrett, een klinisch en evolutionair psycholoog aan Harvard. Zij wijst erop dat onderzoek laat zien dat honden grotendeels op dezelfde manier dromen als mensen. En dat het dus voor de hand ligt dat ze dromen over het gezicht en de geur van hun baasje.

Heeft het ras invloed op de dromen die een hond heeft?

Onderzoek suggereert dat kleine hondenrassen kortere, snellere dromen hebben dan grote honden. Zij dromen ook vaker, met misschien wel elke tien minuten een droom van 60 seconden. Grotere honden daarentegen hebben waarschijnlijk dromen tot zo’n 5 minuten, met een uur droomloze slaap ertussendoor.

Geplaatst in Dromen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.