Natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij katten

Als kattenbaasje van een poes of kater die geregeld buiten komt, kun je er zomaar mee te maken krijgen: vlooien of teken bij je trouwe poezebeest. In dit artikel bespreken we een aantal natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij katten die je in dat geval kunt proberen.

Wat zijn vlooien en teken?

Vlooien zijn te herkennen als kleine donkerbruine stipjes in de vacht. Bij katten zitten ze rond de kop, oren, nek romp en staart.

Daarnaast is het goed om de vacht van je kat geregeld te controleren op teken. Die beestjes zijn wat lastiger te vinden, omdat het er maar één hoeft te zijn die zich onopvallend tussen de haren van je kat heeft genesteld. Wel zijn ze – zeker wanneer ze zich hebben volgezogen – een stuk groter dan vlooien.

Voor teken moet je extra oppassen, want het zijn dragers van serieuze ziekten. Bij katten komen ze minder vaak voor, omdat die zich zo uitgebreid wassen.

Natuurlijke middelen om van vlooien en teken bij je kat af te komen

Goed, dus je kat heeft vlooien of teken opgelopen. Hoe kom je er nu weer vanaf? Hier zijn een aantal natuurlijk middelen tegen vlooien en teken bij katten die je kunt proberen.

De vlooien uit de vacht kammen

Het is een dagelijks klusje om de vlooien te lijf te gaan. Met een speciale vlooienkam verwijder je de vlooien uit het haar. Door de extra fijne tanden in deze kan, krijg je die vlooien wel te pakken. Pas er wel op dat je ze gelijk in een kom met warm water met zeep doet. Hierin verdrinken de vlooien en voorkom je dat ze weer terug springen op de kat.

Natuurlijk middel tegen vlooien en teken bij katten: in bad

Lukt het om je kat in bad te krijgen? Dan is een wekelijks bad aan te bevelen. Gebruik een milde shampoo, die je voor de helft verdunt met water om de vacht te wassen. Spoel na met een sterke oplossing van eucalypthus thee. De etherische olie in eucalyptus zorgt voor het doden van vlooien en teken. Dat komt door de natuurlijke insecticide eigenschappen die in de olie zitten.

Hoe maak je eucalyptus thee? Laat 4 eetlepels gedroogde eucalyptus bladeren 5 minuten zachtjes koken in 1 liter water. Laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het goedje en gebruik het na het wassen van de vacht als afsluitende spoeling.

Oude natuurlijke huismiddeltjes tegen vlooien

Vroeger waren er allerlei natuurlijke en goedkope middeltjes, deze werken in onze moderne tijd nog net zo goed!

  • Elke dag de vacht van de kat goed deppen met het afgietwater van de gekookte aardappelen helpt om de vlooien uit de haren te verjagen.
  • Een handje gedroogde kamille in de kattemand, houd vlooien op afstand.

Natuurlijke vlooienspray: recept

Het is heel simpel om je eigen natuurlijke vlooienspray te maken. Gebruik hiervoor 250 ml toverhazelaardistillaat, een halve theelepel citronella olie, een halve theelepel eucalyptusolie en een theelepel lavendelolie. Meng alles in een verstuiver en goed schudden. Elke dag goed sprayen!

Hoe haal je een teek veilig weg?

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een teken-tang in huis hebt. Deze zijn bij de drogist te koop. Pak met de tang de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet en trek hem er recht uit. Doe dit rustig, zodat er geen stukje afbreekt, en er een deel blijft zitten. Wikkel de teek in een stukje wc papier en spoel door de wc.

Blijft er toch een stukje zitten dat gaat ontsteken? Reinig de plek met een paar druppels echinacea in gekookt en afgekoeld water. Doe er daarna een druppel teatree olie op voor de antiseptische werking.

Geplaatst in Doelgroepen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.