Eucalyptus | Eucalyptus Bladeren gebruiken & Thee Tip!

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Eucalyptus

Oorspronkelijk komt Eucalyptus, ofwel de gomboom uit Tasmanië, in Australië.  Tegenwoordig komen we deze boom ook tegen in het Middellandse zeegebied en Noord Afrika.  Er zijn meer dan 40 soorten Eucalyptus bekend. Zoals bijvoorbeeld: de blauwe gomboom, de cidergomboom en de suikereucalyptus.

De grote eucalyptusfamilie behoort tot de mirteachtigen. Deze boom kan wel 40 meter hoog kan worden. De bladeren lopen eivormig, zijn leerachtig en glanzend grijs/groen.  Voor de koala beer in Australië is het zijn dagelijkse kost: die lust er wel pap van. Hoe anders is dat voor ons mensen. Wij eten het niet, maar gebruiken het ongemerkt vaker dan we denken . Wij gebruiken dit kruid op verschillende manieren om zijn heilzame werking.  Zoals het gezond houden van onze luchtwegen en het reinigen van de atmosfeer om ons heen.

Geschiedenis en weetjes

Bij eucalyptus denk je gelijk aan hoestpastilles. Dat kan kloppen, want een ingrediënt van hoestpastilles is namelijk eucalyptus. Daarom is het niet zo gek dat het wordt gebruikt vanwege de verzachtende werking heeft op de luchtwegen.  Wist je dat de gedroogde eucalyptusbladeren  in verschillende natuurlijke geneesmiddelen worden gebruikt. Net zo goed als de etherische olie, die wordt gewonnen door waterdamp destillatie. Deze olie, die veel wordt gebruikt in de aromatherapie bevat eucalyptol. De etherische olie wordt gebruikt om vrijer te kunnen ademen door de neus.

Het is wetenschappelijk bewezen dat dit kruid is antiseptisch is op verschillende gebieden. Zowel bij uitwendig als inwendig gebruik. Wij richten ons alleen op het uitwendig gebruik. Het advies over inwendig gebruik laten we liever over aan een natuurgeneeskundige arts.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

eucalyptus

Eucalyptus: toepassingen

Van oudsher is de gomboom al bekend bekend in de volksgeneeskunde.  Eucalyptus werd toen al gebruikt om de luchtwegen gezond te houden.  Het is één van de beste antiseptische etherische oliën. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Wanneer je deze olie verdampt, zuivert het de lucht: geeft positieve ionen af.

De etherische olie wordt gebruikt als toevoeging aan water, als stoombad. Om vrijer te kunnen ademen kun je het stoombad inhaleren. Doe hiervoor 10 druppels etherische olie in heet water en inhaleer de damp. Tip: doe een grote handdoek over je hoofd, zodat je de damp zo goed mogelijk opvangt.

Recepten met eucalyptus

Bij koorts werkt een kompres met een mengsel van water en eucalyptusolie koorts verlagend. Leg een kompres van dit mengsel op het voorhoofd. Bij kinderen: wikkel natte doeken met dit mengsel om de voeten. Regelmatig vervangen tot de koorts gaat zakken. Eucalyptus is ook lekker om thee van te zetten. Neem een eetlepel verse of gedroogde bladeren. Hak ze fijn. Overgiet de fijngehakte bladeren met kokend water. Goed om mee te stomen (verkoudheid) of om het te drinken.

Onze eucalyptus thee tip

Eucalyptus en Bach

Net als bachbloesem Terra maakt Eucalyptus rustiger bij spanning en in stress situaties.  Doordat het je helpt vrijer te ademen, geeft een eucalyptus stoombad je letterlijk lucht en het is luchtzuiverend.  Dat kan de lucht helpen opklaren! Terra helpt je in balans te blijven en ruimt blokkades op. Geeft kracht in moeilijke situaties en zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft.