Autisme en werk kunnen best een uitdagende combinatie zijn. Voor mensen met autisme is het geregeld lastig om een plek te veroveren op de arbeidsmarkt. Ook het jongleren met autisme en je werk behouden kan lastig zijn.
Zelf werkte is jaren als jobcoach waar ik regelmatig mensen ontmoette die hun autisme en werk in evenwicht probeerden te brengen. De belangrijkste ervaringen die ik daarbij heb opgedaan deel ik in dit artikel.
Tot slot vertel ik nog iets over wat een jobcoach eigenlijk precies doet om mensen te ondersteunen bij problemen op hun werk als gevolg van autisme.
Loop jij ergens tegenaan in jouw werk door jouw autisme? Stuur me gerust een berichtje met jouw uitdaging. Dan laat ik je zo snel mogelijk weten of en hoe ik jou daarbij kan ondersteunen.
Inhoud:
De uitdagingen van (passend) werk vinden met autisme
Voor mensen met autisme is het lastiger om werk te vinden. En al helemaal op een niveau dat bij je past.
Dat komt grotendeels doordat autisme aan de buitenkant onzichtbaar is. Zo ontstaat er snel onbegrip van beide kanten. Je kunt nu eenmaal niet aan iemand zien dat zijn hoofd vol loopt met indrukken of dat alles extra veel energie kost.
En dat is nu eenmaal waar mensen met autisme vaak last van hebben. Behoorlijk lastig in de meest werkomgevingen, waar de hoeveelheid prikkels, indrukken en andere input al snel overweldigend kan aanvoelen.
Daardoor lukt het mensen met autisme vaak niet om hun volledige potentie te laten zien in hun werk, waardoor de baan waarvoor ze wellicht in de wieg zijn gelegd aan hun neus voorbij gaat.
Het belangrijkste hierbij is: tijd nemen. Accepteer dat het voor jou misschien allemaal wat langer duurt dan voor de mensen om je heen. Maar weet ook van jezelf dat je misschien wat meer tijd nodig hebt om uit te vinden waar je gelukkig van wordt en gun jezelf die.
Idealiter begint dat al op school, door op tijd te beginnen met het kiezen van een opleiding. Zodat je de tijd hebt om er goed over na te denken.
Belangrijk is ook om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt over je eigen autisme. Waar liggen voor jou de grote uitdagingen? Hoe kun je hier mee omgaan op een moment dat je ermee wordt geconfronteerd? Kun je aan een ander goed uitleggen waardoor jij vastloopt en niet meer optimaal kunt presteren?
Op deze manier grip krijgen op jouw autisme is voor werk – en met name het behouden van werk – essentieel.
Afhankelijk van wat jij nodig hebt, kan het prettig zijn om na je opleiding een tijdje aan het werkende leven te wennen in een werkervaringsproject.
Autisme en werk: kansen voor werkgevers en werknemers
Een mooi voorbeeld is het ICT leer en werk traject van ITvitae, waar mensen met autisme opgeleid en begeleid worden naar betaald werk. Ze richten zich op ICT talenten, waarvan de meeste kandidaten zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs vanwege hun autisme.
Tijdens de het intensieve ICT Leertraject naar Werk, volgt de deelnemer in een kleine groep achtereenvolgens een assessment, een ICT-certificeringstraject. Belangrijk onderdeel is ook een werkervaringsplaats. Uiteindelijk is er ook uitzicht op een betaalde baan als ICT-specialist.
Gelukkig komen er steeds meer van dit soort trajecten, opgezet door werkgevers die ook de grote potentie zien die mensen met autisme voor werk hebben te bieden.
Praktische tips voor het omgaan met jouw uitdaging(en)
Ik schreef het hierboven al even. De belangrijkste stap om met autisme en werk om te leren gaan, is jezelf te leren kennen en accepteren. Zowel je uitdagingen als je kwaliteiten.
Ook al moet je soms wat meer rust nemen voor een bepaalde taak omdat je ander overprikkeld raakt. Je bent ook een waardevolle aanvulling in de maatschappij! Daarom is het fijn als je samen met een jobcoach kunt werken aan je zelfvertrouwen. Zodat je weet dat jij je niet moet vergelijken met collega’s. Maar dat jouw kwaliteiten jou uniek maken.
Daarover lees je hieronder meer.
Om volwaardig mee te kunnen (blijven) doen en met autisme je werk te behouden, is het belangrijk dat je aan energiemanagement doet. Dat betekend dat je bijvoorbeeld:
- Regelmatig een vrije dag neemt
- Kortere dagen werkt
- Niet teveel overwerkt
- Vaste patronen ontwikkelt in je werk, zoals op een vast tijd je e-mail checken zodat je hier niet voortdurend door geprikkeld wordt
Als je weet wat voor jou energievretende situaties zijn, probeer die dan zoveel mogelijk te mijden. En probeer een goede balans te zoeken tussen werk en privé. Bijvoorbeeld mindfulness kan hierin een goede manier zijn om je daarbij te helpen, maar eigenlijk is elke hobby die jou helpt om te ontspannen en op te laden perfect.
Ook Bach bloesem therapie kan je hierin ondersteunen. Dat is dan ook waar mijn baan als jobcoach en mijn bestaan als Bach therapeut samenkwamen 😉 Benieuwd hoe dat jou kan ondersteunen? Via het onderstaande formulier stuur ik je graag een gratis en vrijblijvend advies.
De jobcoach als schakel tussen autisme en werk
Zoals beloofd, tot slot nog iets over wat een jobcoach kan betekenen om autisme en werk in evenwicht te brengen.
Een jobcoach werkt meestal volgens een bepaalde methodiek om mensen met autisme op een gestructureerde manier te begeleiden naar werk. Een methodiek, waar ik zelf ook de cursus van gevolgd heb, is de KIRA methode.
Zo ziet zo’n traject er ongeveer uit.
Zo helpt een jobcoach bij het vinden en behouden van werk
In het eerste gesprek wordt door de jobcoach in kaart gebracht wat de hulpvraag is van de cliënt. Ook wordt er een inschatting gemaakt hoeveel begeleiding iemand nodig heeft.
Want ook al is iemand intelligent en handig, toch zijn er dingen die het leven van iemand met autisme ingewikkeld kunnen maken. Dat is nu juist waar vaak de schoen wringt bij autisme en werk. Met de intelligentie of handigheid is niets mis, het zijn andere dingen die het moeilijk maken om te floreren in een standaard werkomgeving.
Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
- Veel last hebben van prikkels
- Een rustige werkplek nodig hebben –
- Moeite met het goed organiseren en plannen van werkzaamheden
- Dat het niet handig is om gestoord te worden tijdens je werk omdat je in je hoofd rijtjes afwerkt. Dan raak je uit je concentratie en ga je fouten maken.
Als je een duidelijk beeld hebt van jezelf, kun jij jezelf ook beter presenteren bij een werkgever. Vanaf het moment dat je gaat solliciteren, totdat je aan de slag gaat en wilt laten zien wat je kunt om je baan te behouden.
Om een goede kans van slagen te hebben belangrijk om te weten hoe gemotiveerd je bent. Kunnen, willen, durven en weten zijn de vier voorwaarden waaraan alle vier voldaan moet zijn.
Het is al een hele stap om te accepteren dat je hulp nodig hebt, dat moet je maar kunnen! Daarbij moet je er open voor willen staan, dat je wensen moet bijstellen wanneer iets niet haalbaar is. Dat kan soms teleurstellend zijn, maar helpt je wel om realistische verwachtingen te hebben.
Na veel negatieve ervaringen kan een zekere faalangst ontstaan. Dat maakt het steeds lastiger om opnieuw de stap naar de arbeidsmarkt te durven maken. Dan is het juist fijn om dingen samen te doen met de jobcoach. Die kan op belangrijke momenten steun en veiligheid bieden. En ook positieve bevestiging geven, om je zelfvertrouwen te vergroten.
Tenslotte is het ook goed om inzicht te hebben en te weten in hoe autisme bij jou werkt. Soms is daar psycho-educatie voor nodig.