Hoe Bach bloesem faalangst kan helpen overwinnen

In deze blog willen we je een idee geven van hoe de juiste mix Bach bloesem faalangst kan helpen overwinnen.

Als je hier belandt bent, dan hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen dat die faalangst je soms lelijk in de weg kan zitten.

Hebben we niet allemaal op z’n tijd wel eens te maken met faalangst? Over sommige dingen ben je zo onzeker, dat je bang bent voor de mening en negatieve reacties van anderen. Of uit angst om fouten te maken durf je helemaal geen actie te ondernemen.

Herkenbaar? Lees dan zeker even verder!

Bach bloesem en faalangst

Zolang die onzekerheid je leven niet gaat beheersen is er niet zoveel aan de hand. Het is een naar gevoel, zeker, maar als je jezelf er niet door laat leiden hoeft het je niet in de weg te staan.

Helaas kunnen zowel kinderen als volwassenen aardig onder die faalangst gebukt gaan. Zo erg dat ze bepaalde doelen niet durven na te streven, of zichzelf wegcijferen terwijl ze zoveel meer in hun mars hebben.

In die gevallen kunnen Bach bloesems de faalangst helpen beteugelen. Een steuntje in de rug, zodat je er zelf beter mee om kunt gaan!

Want een Bach remedie voor faalangst is geen kant en klaar middeltje. Bij iedereen heeft de faalangst een andere oorzaak. Bovendien gaat niet iedereen hetzelfde met de klachten om. Bach bloesem therapie houdt daar altijd rekening mee.

Je krijgt daarom altijd een mix van Bach bloesems die optimaal op jou is afgestemd.

Wat is faalangst eigenlijk?

Faalangst is heel letterlijk: de angst dat iets dat je onderneemt, gedoemd is te mislukken. Dat kan ertoe leiden dat mensen die hiermee kampen moeite hebben om zich te uiten, uit angst te kort te schieten of fouten te maken.

Als jij daar ook last van hebt, dan merk je vast ook dat het heel vermoeiend is om zo verkrampt te leven. Niet alleen door je negatieve zelfbeeld en angst om tekort te schieten, maar ook doordat je (over-)gevoelig bent voor wat anderen van je vinden.

Helaas is er altijd wel iemand die kritiek heeft. Of het nu kritiek is op je uiterlijk, je politieke voorkeur of de mensen met wie je omgaat: onze maatschappij is nu eenmaal kritisch ingesteld. Daar moeten we mee om leren gaan, om sterker te worden en jezelf te kunnen zijn.

En: om die angst voor kritiek niet in de weg te laten staan van wie jij graag wil zijn. Denk je dat beroemde acteurs, politici of topsporter waren geweest wie ze nu zijn als ze zich door iedereen die kritiek had op hun keuzes uit het veld hadden laten slaan?

Nee, dan waren ze nooit zo succesvol geworden als ze nu zijn. Het is dus zonde om je door de mening van anderen – of de angst tekort te schieten – tegen te laten houden.

De juiste mix Bach bloesems kan faalangst helpen beteugelen. Het helpt bij jouw bewustwording van de faalangst en geeft een steuntje om hier verandering in te brengen. Je kunt jouw omgeving niet veranderen, wel de manier waarop je zelf met je problemen omgaat!

Welke Bach bloesem past bij faalangst?

Zoals we hierboven al zeiden: ieder mens is anders, dus is ook iedere oorzaak achter de angst om te falen anders. Er is daarom geen kant-en-klare mix van Bach bloesems die helpen bij iedere vorm van faalangst.

Ben je benieuwd naar een eerste kennismaking van welke bloesems jou kunnen helpen? Bekijk dan eens onze Bach druppels keuzehulp.

Om je toch een beeld te geven: deze bloesems verwerken we vaak in een mix voor iemand die vraagt om hulp bij faalangst:

Mimulus: wanneer je verlegen bent geeft deze bachbloesem de moed om moeilijkheden aan te kunnen.

Cerato: als je veel bevestiging nodig hebt, helpt deze bachbloesem om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Wild Oat: deze bachbloesem helpt je de juiste weg te vinden in het leven, als je even geen idee hebt welke keuzes je moet gaan maken, zoals bijvoorbeeld een andere baan.

White Chestnut: voor de piekeraars onder ons. Piekeren helpt niet echt als je onzeker bent. Deze bachbloesem geeft rust aan je hoofd en een heldere geest.

Larch: geeft zelfvertrouwen, waardoor je het risico durft te nemen om fouten te maken en ervan te leren. Hierdoor kun je talenten beter benutten/

Agrimony: helpt je om eerlijk te zijn tegenover jezelf, wanneer je altijd de neiging hebt om problemen te verbergen achter een lach. Hierdoor leer je dat je problemen mag delen.

Centaury: is jouw bachbloesem als je het moeilijk vind om “nee” te zeggen. Deze bachbloesem helpt je om het evenwicht te vinden tussen geven en nemen.

Walnut: deze bachbloesem beschermt tegen de negativiteiten (uit het verleden) die je verhinderen om verder te komen in je leven. Hierdoor krijg je de kracht om het achter je te laten.

Wat doe je wel en wat kun je beter laten?

Tot slot geven we nog wat tips mee, kijk maar wat je daarvan kunt gebruiken. Het helpt in ieder geval om je bewust te worden van je eigen gedrag en gedachten en hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan.

 • Stop met negatieve kritiek geven op jezelf. Wees ens wat milder tegen jezelf als er iets mis gaat. Foutje bedank! In plaats van mopperen op jezelf, kun je ook denken: “iedereen maakt wel eens een foutje”. Wie weet kun je ook leren lachen om je eigen fouten.
 • Positieve affirmaties helpen om aardiger te zijn tegen jezelf. En om de dag positief te beginnen en te eindigen. Onze blog over affirmaties brengt je vast wel op ideeën.
 • Wees je ervan bewust dat je een complimentje mag accepteren, in plaats van die altijd weg te wuiven.
 • Stop ermee om jezelf te vergelijken met anderen. Je kunt maar beter de beste versie van jezelf zijn, dan een slechte kopie van iemand anders.
Geplaatst in Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

2 reacties

 1. Hallo, ik heb een engels volbloed paard van 5 jaar. Hij is super lief maar schrikt voor kleine dingen langs de bak. Ik ben eraf gevallen en nu ben ik ook onzeker geworden.
  Hij voelt mijn onzekerheid haarfijn aan.
  In de kudde (wei ) wordt hij een beetje buitengesloten door de andere paarden dus hij is onzeker.
  Heb jij een oplossing ik krijg nu echt angst.
  Ik ben 53 en laat me snel beinvloeden door andere mensen en wordt soms erg eenzaam en angstig van alles en emotioneel.
  Help me alsjeblieft ik weet soms even niet wat ik moet doen.

  Groet,
  Claudia

  • Hallo Claudia, ik ga jou een mail sturen met een bachbloesemadvies voor jezelf, zodat jij rustiger met de situatie kunt omgaan.

Reacties zijn gesloten.