Veel mensen vragen het zich wel eens af: “Waarom droom ik niet?” Ze horen anderen vertellen over hun levendige dromen en zijn ervan overtuig dat zij die nooit hebben. Toch is de werkelijkheid waarschijnlijk iets anders dan dat je nooit droomt.
Wetenschappers gaan er namelijk van uit dat (bijna) iedereen regelmatig droomt. Waarschijnlijk zelfs elke nacht. Het grote verschil is dat niet iedereen zijn dromen onthoudt.
Wat zijn dromen?
Om bij het begin te beginnen: eigenlijk weten we nog steeds niet precies wat dromen zijn. De algemene tendens is dat dromen een manier voor je hersenen zijn om indrukken te verwerken.
Dat is ook de reden dat veel mensen geloven dat dromen betekenis hebben. In dromen zie je namelijk terug wat je onderbewuste bezighoudt. Daarmee kun je dromen dus zien als een boodschap van dat onderbewuste. Soms zie je in dromen eerder wat je dwarszit dan je in je wakker leven zelf door hebt.
Die samenhang van dromen en emoties, of onverwerkte issues, is waarom ze zo goed samen gaan met Bach bloesems. Zowel het begrijpen van je dromen als het werken met Bach bloesems draait om inzicht en bewustwording van wat je dwars zit.
Verder is het nog goed om te weten dat we niet de hele nacht dromen, maar alleen in onze REM-slaap. Dat is een bepaalde periode in je slaapcyclus. REM staat voor Rapid Eye Movement, oftewel snelle oogbewegingen. Die naam heeft deze fase omdat snel bewegen achter je gesloten oogleden.
Dat komt dan weer doordat je hersenen bijzonder actief zijn tijdens het REM-gedeelte van je slaap.
Is het mogelijk om te slapen zonder te dromen?
Het is heel onwaarschijnlijk dat je nooit droomt. Mocht je toch dat gevoel hebben, dan is de meest voor de hand liggende verklaring dat je wel droomt, maar je dromen niet onthoudt.
Dat geldt namelijk voor heel veel mensen. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe snel je dromen begint te vergeten nadat je wakker wordt. Na een heel erg levendige droom word je wakker met de droom vol op je netvlies, maar die begint je al snel weer te ontglippen.
Normaal gaat dat zo snel, dat je dromen zo snel vergeet dat het lijkt alsof je nooit droomt. Daar kun je iets tegen doen door jezelf te trainen je dromen beter te onthouden.
Jezelf trainen om beter te onthouden wat je droomt? Dat doe je door een droomdagboek bij te houden. Direct nadat je wakker wordt schrijf je zoveel mogelijk op wat je van je dromen herinnert. Door dat regelmatig te doen, zul je zien dat je meer en meer onthoudt en het lijkt alsof je steeds meer droomt. Bekijk hier een handig droomdagboek.
Waarom je niet droomt en je gezondheid
Dromen worden vaak gezien als een teken van goede, gezonde slaap. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kan het lastig zijn om het verschil te merken tussen echt niet dromen of je dromen niet onthouden.
Tegelijkertijd is natuurlijk ook de inhoud van je dromen belangrijk. Wanneer je vaak bijzonder heftig droomt of veel nachtmerries hebt, is dat waarschijnlijk een teken dat je veel onverwerkte emoties hebt om mee te dealen. Probeer dan eens ons gratis e-consult.
Wanneer het niet dromen voor problemen met je slaap of gezondheid zorgt, raadpleeg dan altijd een professional. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
7 redenen waarom je niet droomt
Toch is het wel degelijk mogelijk dat je echt niet droomt, of op zijn minst een stuk minder dan zou moeten. Wanneer het verder lijkt te gaan dan het niet onthouden van je dromen, is er meer aan de hand.
Heb jij het idee dat je al een hele tijd niet gedroomd hebt? Hieronder bespreken we een aantal mogelijke verklaringen.
Stress
Stress – zowel kortdurend als chronische – kan een grote impact op de kwaliteit van je slaap hebben. Door stress slaap je oppervlakkiger, minder diep en kom je dus minder makkelijk in je REM-slaap. En zoals je hierboven kon lezen, is die REM-slaap de fase waarin je dromen hebt.
Wanneer je dus als een gevolg van stress minder goed de verschillende slaapfasen kunt doorlopen, is dat ook een voor de hand liggende reden waarom je niet droomt. De oplossing is dan ook simpel, maar vaak niet gemakkelijk: signaleer de bron van je stress en probeer die te verminderen.
Angst
Een andere, vaak hardnekkiger vorm van stress is angst. Daarmee bedoelen we niet de kortdurende angst wanneer je ergens van schrikt, maar diepe en langdurige angst. Je spreekt dan vaak van een angst- of paniekstoornis: chronische angstgevoelens zonder een logisch aanwijsbare reden.
Die gevoelens kunnen op een vergelijkbare manier als stress je slaapkwaliteit verstoren. Vaak slaap je oppervlakkiger, altijd op je hoede omdat je in je “vechten of vluchten” mindset blijft hangen.
Ontdek ook welke Bach bloesems bij angst kunnen helpen.
Depressie
Slaapproblemen zijn een aanhoudend probleem voor veel mensen met depressieve klachten. Die problemen kunnen zowel te veel als te weinig slapen betekenen. Overdag worstelen deze mensen vaak met gevoelens van vermoeidheid. Dit kan allemaal samenhangen met de impact die depressie heeft op de hersenen, wat ook weer invloed heeft op de kwaliteit van de REM-slaap.
Worstel je met depressieve klachten? Schakel dan altijd professionele hulp in, te beginnen met je huisarts.
Slaapstoornis
Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid, slaapapneu narcolepsie. Al die verschillende stoornissen kunnen uiteraard veel impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Een gevolg is dat je minder vaak de REM-fase van je slaap bereikt en dus ook dat je minder droomt.
Wanneer je twijfelt of je een slaapaandoening hebt, is het een goed idee je daarop te laten testen. Soms heb je nauwelijks door dat iets de kwaliteit van je slaap beïnvloedt, maar dit kan verregaande gevolgen hebben voor je (mentale) gezondheid.
Middelmisbruik
Ook het gebruik van alcohol of verdovende middelen kan verklaren waarom je niet droomt. Die middelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder diep in slaap komt en dus niet de REM-fase van je slaap bereikt. Daardoor krijgen je hersenen dan weer niet de kans om te dromen.
Is het je ooit wel eens opgevallen dat je na een avondje stappen en flink drinken urenlang diep kunt slapen, maar de volgende dag toch moe kunt blijven? Dat heeft dezelfde reden. Hoe lang je ook slaapt na flink alcohol drinken, echt diep slaap je niet.
Geheugenproblemen
Hierboven schreven we al dat de kans groot is dat je gewoonweg niet onthoudt wat je droomt. Toch kan ook dat ernstiger vormen aannemen. Geheugenproblemen, geheugenverlies of zelfs dementie kunnen een reden zijn dat mensen het idee hebben dat ze nooit dromen.
Slaaptekort
Ironsich genoeg kan ook slaaptekort een reden zijn dat je slaapkwaliteit afneemt. Soms leidt dat gebrek tot meer en heftige dromen. Andere keren zorgt het er juist voor dat je helemaal niet droomt. Het is onduidelijk of het slaaptekort ervoor zorgt dat je dromen minder goed onthoudt, of dat je door een andere reden je REM-fase niet bereikt, daardoor minder goed slaapt en dus ook minder uitrust.
Zo zorg je voor een betere REM-slaap
REM-slaap is dus de sleutel tot meer dromen. De waarde van een goede nachtrust kan sowieso niet worden overschat. Wanneer jij je afvraagt waarom je nooit droomt, dan kan het dus een goed idee zijn om extra aandacht aan je slaapkwaliteit – en dan met name je REM-slaap – te besteden.
Hier zijn een aantal tips om je daarbij te helpen:
- Zorg voor een goede slaapomgeving. De basis van een goede nachtrust is een fijne slaapplek. Zorg voor een fijne matras en een goed dekbed. Maak van je slaapkamer een oase van rust en geborgenheid.
- Voorzichtig met cafeïne. Iedereen weet wel dat cafeïne een negatieve impact op je nachtrust kan hebben. Toch drinken veel mensen koffie in de avond. Het is een goed idee dit te vermijden dan zes uur ‘s avonds als je de kwaliteit van je slaap wilt verbeteren.
- Vermijd series en spannende content. Hoe ontspannend het ook lijkt, een serie of film kijken in bed is niet zo’n goed idee. Je kunt beter een boek lezen dan iets kijken op een scherm met veel licht. Zeker opwinden content (horror of thrillers bijvoorbeeld) zijn geen goed idee vlak voor het slapen.
- Laat je telefoon links liggen. Ook scrollen op je telefoon kan je hersenen al te veel activeren.
- Geen dutjes overdag. Wanneer je slecht slaapt en overdag vermoeid bent, kan het verleidelijk zijn een dutje te doen. Toch is dat geen goed idee: het zorgt ervoor dat je ‘s nachts minder goed slaapt, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.
- Sporten. Door overdag voldoende fysiek actief te zijn, zorg je voor een diepere vermoeidheid en komt ook je geest ‘s nachts beter tot rust. Daarom wordt sport vaak geassocieerd met een gezonde nachtrust.
Hoe je meer dromen kunt onthouden
Zoals gezegd is de meest voor de hand liggende reden waarom je nooit droomt, dat je ze simpelweg niet onthoudt. Daarom zijn hier tot slot nog een aantal tips om je te helpen om je dromen voortaan wél te onthouden. Veel mensen halen er namelijk voldoening uit om hun dromen te onthouden, of gebruiken het om zichzelf en hun behoeften beter te begrijpen.
Consistentie is je vriend
Zorg voor een goede slaaproutine. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Maak van je slaapkamer een plek van rust en met zo min mogelijk afleiding. Dat wil zeggen: voldoende donker tijdens het slapen, en met zo min mogelijk afleidende rommel.
Een onderdeel van je routine zijn de volgende tips, die je kunt gebruiken om jezelf te trainen je dromen beter te onthouden.
Reflectie
Wanneer je wakker wordt, spring dan niet meteen je bed uit. Wanneer je de ruimte hebt, vermijd dan ook het gebruik van een wekker die je uit je slaap wegrukt. Ideaal is wanneer je rustig vanuit slaap naar wakker kunt glijden. Grijp niet direct naar je telefoon of je pantoffels, maar gun jezelf de tijd om even te blijven liggen en de dromen van afgelopen nacht – en de beelden die daarbij hoorden – door je heen te laten gaan.
Houd een droomdagboek bij
Een volgende stap na die reflectie, is rustig rechtop gaan zitten en zo veel mogelijk details die je herinnert op te schrijven. Daar kun je dit droomdagboek voor gebruiken.
Positieve mindset
Het klinkt flauw, maar het is vooral belangrijk om een positieve mindset te houden over je dromen. Wanneer je steeds maar denkt “Waarom droom ik nooit?” dan zul je zien dat je ook echt je dromen niet onthoudt. Dromen onthouden is moeilijk, wanneer je jezelf al voor blijft houden dat je ze niet hebt, dan wordt het alleen maar moeilijker.