Waarom droom je zo veel en zo levendig? Mogelijke redenen, effecten en tips

Iedereen weet hoe het is om een levendige droom te hebben. Erna ben je eerst een tijdje in de war en gedesoriënteerd, of opgelucht omdat je door wakker te worden aan iets naars ontsnapte. Maar waarom droom je soms zoveel en zo levendig?

Waarschijnlijk droom je niet meer dan normaal. Je onthoudt je dromen vooral beter omdat ze een grote impact op je maken. Daardoor voelen ze ook levendiger. En dat heeft wél wat te betekenen.

Dit is waarom je soms bijzonder veel of levendige dromen hebt
Foto door Julia Avamotive: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-liggend-op-bloemen-1070967/

Dromen is gezond (en je doet het elke nacht)

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je elke nacht droom. Veel mensen beweren dat ze nooit dromen, maar dat betekent simpelweg dat ze niet onthouden wat ze gedroomd hebben.

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld zo’n twee uur per nacht dromen.

Dromen gebeuren in je REM-slaap. Dat is het gedeelte van je slaapcyclus waarin je hersenen grote activiteit vertonen. Daarom denken wetenschappers dat de hersenen via dromen informatie verwerken.

Hier ligt waarschijnlijk ook de link die veel mensen leggen met de betekenis van dromen. Vaak draaien ze om dingen die ons bezig houden, zelfs wanneer je dat eigenlijk niet doorhebt of wilt toegeven.

Er is dus een goede reden om veel te dromen, maar als al die dromen opeens bijzonder heftig en levendig zijn kan dat knap vervelend worden. Wat zou er aan de hand kunnen zijn, en kun je er iets tegen doen?

Mogelijke oorzaken van veel en levendig dromen

Goed, je weet nu dus dat je waarschijnlijk niet écht meer droom dan normaal, maar dat je dromen beter blijven hangen omdat ze levendiger zijn.

Levendige dromen kunnen verschillende aanleidingen hebben. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Slaaptekort

Het klinkt misschien tegenstrijd, maar slaaptekort is vaak de verklaring waarom je veel en levendig droomt. We zeiden al dat er nog veel onbekend is over dromen, maar wellicht heeft het ermee te maken dat je dromen dan te weinig kans hebben gehad om informatie te verwerken. Die verloren tijd moet dan ingehaald worden.

Dat verklaart misschien ook waarom mensen met ernstig slaaptekort kunnen gaan hallucineren. Alsof je hersenen dan maar in wakkere toestand aan het verwerken slaan.

Alcohol

Ken je het gevoel dat je na een avondje doorzakken uren hebt geslapen, maar jezelf toch nog dood moe voelt? Dat heeft te maken met de invloed van alcohol op je droomkwaliteit.

Alcoholgebruik kan je REM-slaap onderdrukken. En wanneer je nuchter bent, kan dat juist de reden zijn dat je meer levendige dromen hebt en ze intenser ervaart.

Andere drugs

Ook andere drugs kunnen een reden zijn dat je meer en levendigere dromen ervaart. Net als alcohol kunnen ze je REM-slaap verstoren. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld marihuana en andere hallucinogene drugs in je slaap net zulke levendige beelden oproepen als wanneer je wakker bent.

Verder kan het afkicken van drugs – ook stoppen met roken valt daaronder – zorgen voor bijzonder levendige dromen over het middel waar je vanaf wilt blijven. Volgens experts is dit een logisch gevolg van de impact die drugsverslaving heeft op de hersenen.

Medicatie

Ook medicatie kan de reden zijn dat je heftiger droom. Alle medicijnen kunnen bijeffecten hebben, en dat kunnen ook psychologische gevolgen zijn.

Dit is een goed moment om te benadrukken dat je altijd je huisarts om advies zou moeten vragen wanneer je veel last hebt van levendige dromen. Dat is zeker het geval wanneer je ook medicatie gebruikt.

Stres

Heb je een bijzonder drukke periode op je werk? Ga je privé door een spannende periode of heb je iets traumatisch meegemaakt? Ook dat kunnen allemaal redenen zijn dat je bijzonder veel heftige dromen hebt de laatste tijd.

Je las al dat dromen een manier is voor je hersenen om indrukken en ervaringen te verwerken. Dan is het dus ook niet zo gek dat heftige gebeurtenissen die veel (emotionele) indruk maken, ook voor extra levendige dromen zorgen.

Zo kun je bijzonder realistische dromen hebben over overleden dierbaren of kunnen soldaten met PTSD dromen over oorlog die hun hersenen proberen te verwerken.

Zwangerschap

Ook tijdens zwangerschap ervaren mensen vaak meer heftige en levendige dromen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de stress in aanloop naar de bevalling en het ouderschap. Ook hormonen kunnen een rol spelen.

Overigens is het niet gezegd dat je in deze periode alleen dromen over zwangerschap hebt. Alle thema’s kunnen voorbijkomen als een weergave van je zorgen over de periode die voor je ligt.

Mentale gezondheid

Mensen met een vorm van depressie of een angststoornis lijken ook een verhoogde kans op levendige dromen te hebben. Deze dromen draaien dan – niet verrassend – om angstige of gejaagde situaties, of de kern van iemands lage zelfbeeld.

Waarschijnlijk is ook dit een poging van de hersenen om deze vorm van trauma te verwerken. Mensen die last hebben van een paniekstoornis (de schrijver van dit artikel is er zelf een van, dus ik weet waar ik het over heb) zullen herkennen dat “piekeren” een poging is grip op de situatie te krijgen. En al dat denken komt tot uiting in je dromen.

Ontdek hoe Bach bloesems je hierbij kunnen helpen

Het gebruik van Bach bloesems gaat perfect samen met de oorzaak van levendige dromen. Vaak gaat het namelijk om iets op emotioneel vlak.

Benieuwd hoe een persoonlijke mix jou daarbij kan helpen? Vul dan het formulier in voor jouw gratis en vrijblijvende advies per e-mail

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/

Hoe kun je minder vaak levendig dromen?

In veel van de hierboven beschreven gevallen – zoals tijdelijke stress, afkicken of een zwangerschap – zullen de levendige dromen vanzelf weer minder worden.

Daarnaast kun je natuurlijk veel invloed uitoefenen door de zaken te vermijden die heftig dromen in de hand kunnen werken, zoals alcohol.

Ook kun je extra grip krijgen op je dromen door het bijhouden van dit droomdagboek.

De beste manier om minder vaak en levendig te dromen, is het volgen van een goede slaaproutine. Het National Institute of Neurological Disorders and StrokeTrusted Source heeft een aantal concrete tips voor een diepere nachtrust, waarbij je hersenen een betere REM-cyclus doormaken en dus op een gezondere manier kunnen dromen:

  • Probeer elke dag rond dezelfde manier in slaap te vallen en weer op te staan
  • Zorg voor ten minste 20 à 30 minuten beweging per dag, maar niet vlak voor bed
  • Vermijd cafeïne en nicotine in de avond
  • Ontspan voordat je gaat slapen, bijvoorbeeld door te lezen. Vermijd het gebruik van je telefoon of andere schermen in bed
  • Blijf niet wakker in bed liggen wanneer je de slaap niet kunt vatten. In plaats daarvan is het vaak beter even uit bed te gaan en iets ontspannends te doen – zoals lezen – totdat je moe genoeg bent om alsnog in slaap te vallen

En waarschijnlijk de belangrijkste tip: iedereen die last heeft van slaapproblemen of verontrustend heftige of levendige dromen heeft, zou altijd contact met de huisarts moeten opnemen. Je slaap is namelijk niet iets om licht over te denken.

Rustgevende lavendel thee
Ook een kopje lavendel thee is een uitstekende manier om tot rust te komen voordat je gaat slapen. En wanneer ook je gedachten tot rust komen, kan dat zorgen voor minder levendige dromen

Wat je mee moe neme van dit artike

Iedereen heeft wel eens levendige dromen. Die kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden, van stress tot een traumatiserende gebeurtenis of een keer te diep in het glaasje te kijken.

Je dromen kunnen een belangrijke boodschap zijn over wat je op diep innerlijk niveau bezighoudt. Daarom kan het een goed idee zijn stil te staan bij welke betekenis dromen voor jou hebben. Misschien leer je iets over jezelf waar je nog niet (voldoende) bewust van was.

Meestal gaan levendige dromen vanzelf weer weg. Wanneer je op een dieper niveau aan de slag wilt met de oorzaak achter jouw dromen, kun je ons gratis e-mail consult gebruiken.

Iedereen die regelmatig last heeft van bijzonder levendige dromen zou – zeker wanneer dit de nachtrust verstoort – er goed aan doen om met een arts te spreken.

Geplaatst in Dromen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.