De Ratelpopulier. Biografie van een iconische boom

Geneeskrachtige planten en bloemen –> ratelpopulier

Ratelpopulier is is een symbool van ✔️ Hoop ✔️ Ouderdom ✔️ Doorzettingsvermogen ✔️ Bescherming. Alles over de kracht van deze boom lees je hier!

De ratelpopulier dankt zijn naam aan het Griekse woord paipolos, wat trillen betekent. De bladeren van de populier trillen op typische manier in de wind en maken daarbij soms een ruisend geluid. De populier of peppel is een snel groeiende boom, daarom wordt hij vaak gebruikt als beschutting rondom huizen. Hij schiet recht omhoog, zo snel mogelijk richting hemel. En daarbij houd hij zijn takken dicht bij de stam.

Die ratelende blaadjes worden in de volksmond ook wel vrouwentongen of klaterpeppel genoemd. Vroeger werden ze als magische bomen gezien door de verhalen die erover de ronde deden. Eén van de verhalen gaat over Hercules. Volgens de vertelling bond hij populierentakken om zijn hoofd om zijn overwinning op de reus Cacus te symboliseren. Ook in het Christendom is er een verhaal bekend met de ratelpopulier in de hoofdrol. De Christenen associeerden het trillen van de bladeren van de populier met de kruisiging van Christus. De legende verteld daarover het volgende verhaal over de kruisiging van Jezus. Alles was stil toen Jezus aan het kruis hing. De populier kon het ratelen niet laten en wilde niet in stille aandacht staan. Voor staf moet hij nu altijd ratelen.

Ratelpopulier

Geschiedenis en weetjes

De jonge bladknoppen zijn geneeskrachtig, daar zijn wetenschappelijk bewezen toepassingen van te noemen. Zo wordt uitwendige toepassing geadviseerd bij oppervlakkige verwondingen, uitwendige aambeien, winterhanden/voeten en zonnebrand. De Engelse arts Nicolas Culpeper prees enthousiast de ontstekingsremmende en wondgenezende werking van een zalf met populierknoppen aan.  De knoppen bevatten salicylglycosiden.  Deze stof is ontstekingsremmend en antibacterieel.  Verder bevatten de knoppen olie, was, hars en vet. Er worden medicijnen van gemaakt tegen prostaatvergroting en blaas aandoeningen. Voor een goed advies op maat over deze aandoeningen verwijzen wij liever naar een deskundige op dit gebied.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts of een natuurgeneeskundig arts.

Ratelpopulier : toepassingen

Een aftreksel van populierenknoppen kan verzachtend werken op de luchtwegen. Hiervoor laat je een handvol knoppen een uur langzaam koken in water. Dit mengsel moet je goed zeven en zoeten naar smaak. Drink het verdeeld over de dag in kleine slokjes op.

Tip van oma: laat men de knoppen uit groeien dan worden het mooie rode bloemen. Deze bloemen bengelen als 10 cm lange katjes en geven na rijping veel wil pluis. Dat witte pluis werd vroeger gebruikt om kussens te vullen.

Thee van deze knoppen heeft een reinigende werking, wat ook ten goede kan komen voor een stralende huid. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te reinigen en veel verse rauwe groenten en fruit te eten of sap te drinken. De huid is niet voor niets een afspiegeling van je gezondheid! Meer tips over gezonde thee lees je hier!

Recepten met Ratelpopulier

Voor een tinctuur: zet 300 ml water op met 3 theelepel knoppen. Laat het even aan de kook komen en zeef het. Gebruik het afgekoelde mengsel als toevoeging aan een bad, of om een kompres mee te maken.

Als haargroeimiddel: laat een handvol blad trekken in water waarmee je het haar gaat wassen.

Populierthee: 40 gram schors op 2 liter water. Laat dit een kwartier koken. Drink hiervan 2 tot 3x daags een kopje. Deze thee is urine afdrijvend, tegen spierreuma, arthritis en reuma, ontstekingswerend, jeukverdrijvend en koortswerend.

Ratelpopulier en Bach

Als bachbloesem is de Ratelpopulier bekend als Aspen. Voor vage angsten en ongerustheid die uit de gedachtewereld voorkomen. Het vervelende is, dat je niet weet waar het vandaan komt, waardoor die voorgevoelens  je bang kunnen maken . Deze angstige voorgevoelens kunnen je zowel ‘s nachts als overdag overvallen. Je krijgt er kippenvel van, of rillerig van paniek. Ook bijvoorbeeld als je angstig ontwaakt uit een droom, maar de droom al vergeten bent. Nuttig voor kinderen die last hebben van nachtmerries.

Populierenhout wordt van oudsher geassocieerd met hergeboorte, hoop, ouderdom, doorzettingsvermogen en bescherming.