Aloë Vera | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Aloë Vera

Aloë Vera is een vetplant die groeit op de meest tropische plaatsen en behoort tot de lelie familie. Een familie van wel 3.700 soorten bloeiende planten, zoals ook de knoflook, asperge en de ui. Een grote, gevarieerde familie van geneeskrachtige planten en bloemen dus!

De Aloë is een stamloze rozetplant. De bladeren zijn vlezig en dik en 40 – 50 cm lang. Langs de rand en de onderkant zitten stekels. Je kunt deze plant ook heel goed thuis houden, op een zonniger vensterbank. Want hij groeit het liefst in huis, in een gematigd klimaat. Het is verbluffend om te zien waartoe deze plant in staat is. Wanneer het blad beschadigd wordt, of er wordt een stukje vanaf gesneden, dan herstelt hij zichzelf.  Binnen een paar seconden komt er een dun, sterk vliesje op de wond, die na een tijdje helemaal hersteld is. Dit is ook de werking op onze huid, als die beschadigd is.

Geschiedenis en weetjes

De plant komt oorspronkelijk uit Oost en Zuid Afrika. De naam komt van het Arabische alloeh, dat glanzend en bitter betekend. Glanzend is het blad, bitter het sap. Al in de Oudheid was er enthousiasme over het gebruik de plant, zoals Alexander de Grote en Nero. Door de eeuwen heen is er is veel onderzoek gedaan naar de werking van Aloë Vera. Hoewel er verschillende effecten worden beschreven van wat Aloë vera kan betekenen voor onze gezondheid, is er nog geen wetenschappelijk bewijs.

De gel van de bladeren wordt nog steeds gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De heldere, slijmachtige gel in de bladeren is goed voor het verzachten en het ondersteunen van het herstellend vermogen van de huid. Niet voor niets een bekende in het rijtje van geneeskrachtige planten en bloemen.

Het gedroogde sap wordt als poeder en extract gebruikt in geneesmiddelen. Wanneer het als geneesmiddelen wordt gebruikt, is advies van een arts noodzakelijk. Deze preparaten mogen maximaal 2 weken gebruikt worden. Als de gel wordt vermengd met water wordt het Aloë Verasap genoemd. Dit sap is goed bij problemen die te maken hebben met te veel hitte. Aloë heeft een verkoelend effect bij een geïrriteerde huid.

 

Aloë Vera

Aloë Vera: toepassingen

Als gel wordt de Aloë uitwendig gebruikt bij een gevoelige huid. Verjongd de huid en kan rimpels laten verminderen. Je kunt Aloë Vera gel gebruiken bij een geprikkelde huid. Bijvoorbeeld als je te lang in de zon gezeten hebt of als je gevallen bent.  Maar ook voor rode en gevoelige huid, helpt rimpelvorming te vertragen en voed en beschermt de huid.

Aloë Verasap ondersteunt een gezonde spijsvertering . Het sap is goed voor een normale maagfunctie en bevordert een goede darmflora. Het sap bevordert een natuurlijke stoelgang. Ook een nuttige aanvulling bij het afvallen, omdat het de inwendige reiniging bevordert.

Voor vrouwen: Aloë kan goed werken bij prikkelbaarheid voor de menstruatie en bij opvliegers.

Deze informatie is vooral verkregen uit ervaringsverhalen van enthousiaste gebruikers. Het is natuurlijk geen garantie dat het bij iedereen werkt. Het gebruik van de Aloë Vera is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts of een natuurgeneeskundig arts.

Recepten met Aloë Vera

Het herstellend vermogen van de huid wordt ondersteunt met Aloë Vera. Met een Aloë Vera plant in huis heb je altijd de gel bij de hand. Snijd het blad open en je kunt de gel direct gebruiken door het rechtstreeks op de plek smeren. Je kunt het zo vaak herhalen als nodig is en gaan merken dat de gel de geprikkelde huid verzacht. Aloë werkt ook verkoelend als je bijvoorbeeld te lang in de zon gezeten hebt.

Het is ook lekker ontspannend om een Aloë Vera gezichtsmasker te nemen. Het masker wordt niet hard en  is rijk aan vitaminen, verzachtend, vochtregulerend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Ga er maar even een kwartiertje lekker voor zitten en luister naar een ontspannend muziekje of een mindfulness app.

Aloë Vera en Bach

Net als de rescue crème van Bach lijkt de Aloë door zijn veelzijdigheid een universele wondermiddel voor uitwendig gebruik. Rescue kennen we inmiddels als de remedie voor noodsituaties. Bijvoorbeeld bij een crisis of slecht nieuws. Of voorafgaand aan een spannende gebeurtenis. Rescue helpt de angst en een zenuwachtig gevoel te verminderen. Deze is via Digibach verkrijgbaar als druppels, spray en crème.

“U vraagt mij wat de geheime krachten waren die mij overeind hielden gedurende mijn lange vastenperiode. Welnu, dat was mijn onwrikbaar vertrouwen in God, , mijn eenvoudige en sobere levensstijl en de Aloë, waarvan ik de weldadigheid ontdekte na mijn aankomst in Zuid-Afrika aan het einde van de negentiende eeuw. Mahatma Gandhi (uit een brief aan zijn biograaf, Romain Rolland).”