Thee drinken is populair, vaak als een gezonder alternatief voor koffie. Waar komt die aanname eigenlijk vandaan? Is thee gezond, zoals we met zijn allen denken?
Thee is allereerst heel veelzijdig. Voor elk moment van de dag is er wel een thee als dorstlesser. Muntthee, of brandnetelthee met gember in de ochtend is verfrissend en goed voor de spijsvertering. Of maak je eigen ijsthee van je eigen favoriete smaak, als verfrissing voor een warme zomerdag. Je eigen ijsthee maken kan van bijvoorbeeld munt, of je favoriete vruchtenthee of groene thee. Goed koelen, zoetstof toevoegen en klaar! Tenslotte is thee verwarmend en ontspannend in de avond. Hiervoor kun je thee zetten van de gedroogde bloemblaadjes van roos, jasmijn of viooltjes. Of ga voor een lekkere ontspannende nachtrust thee. Thee is dan echt een momentje voor jezelf.
Welke thee is gezond?
Aanvankelijk werd thee gedronken vanwege de heilzame en verkwikkende eigenschappen. De wetenschap komt met steeds meer bewijzen, van wat de volksgeneeskunst allang wist. En dat is dat thee vitaminen en mineralen bevat. En dat is niet alles: thee bevat een flinke hoeveelheid polyfenolen, die als antioxidanten werken. Dat betekend dat ze schadelijke vrije radicalen uit ons lichaam opruimen.
Tegenwoordig zijn er vele soorten thee. De vraag hoe gezond thee is, begint dan ook bij het kennen van het verschil tussen deze soorten.
Verschillende soorten thee
Al die thee is ontstaan vanuit dezelfde basis: de groene bladeren, zoals deze aan de theeplant groeien. De verwerking van die bladeren bepaalt wat voor soort thee het wordt: zwart, groen, oolong (zit tussen zwarte en groene thee in) en de zeldzame en kostbare witte thee. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten vruchten thee, rooibos thee, gemberthee, kamillethee en muntthee.
De vraag “is thee gezond” knippen we dus liever op in een aantal verschillende soorten thee.
Is groene thee gezond?
Kies je voor thee in plaats van koffie omdat je wilt minderen met cafeïne? Verstandig, maar kies dan wel het juiste soort thee. In je kopje thee is theïne de tegenhanger van cafeïne.
In zwarte thee zit het meest: 30 – 40 mg per kop. Bij groene thee is dat 20 – 30 mg. Ter vergelijking: een kop zwarte koffie gaat al snel richting de 100 mg cafeïne.
Groene thee is dus een prima stap als je meer verantwoord wilt omgaan met wat je binnen krijgt. Maar er zijn meer voordelen.
Zo kan groene thee je weerstand versterken, is het goed voor je ingewanden en stimuleert het je stofwisseling. Door dat laatste kan groene thee ook ondersteuning bieden bij het afvallen, óók omdat thee (net als water) een vol gevoel geeft.
En over water gesproken: volgens sommige onderzoeken hydrateert groene thee nog beter dan water.
Is rooibos thee gezond?
Eigenlijk is rooibos geen thee. Wat is het dan wel zou je denken, want het wordt wel verkocht als rooibosthee. Je kunt dit kruid of aftreksel van de rooibos planten wel zetten als thee. De bladeren worden gefermenteerd, wat de karakteristieke rode kleur geeft.
Wat maakt rooibos gezond: rooibos thee bevat verschillende ingrediënten die goed zijn voor je lichaam. Zoals ijzer, calcium, kalium, koper, magnesium, zink en mangaan. Dit zijn de gezonde mineralen die in deze theesoort zitten verwerkt. Daardoor kun je rooibos thee goed drinken wanneer je wat laag in je energie zit. Nog een voordeel is, dat er geen cafeïne in zit. Ook lekker om voor het slapen gaan te drinken dus!
Is gemberthee gezond?
Gember is steeds populairder en tegenwoordig bijna overal te koop. Steeds meer mensen ontdekken hoe gezond gember is.
Gember bevat een verscheidenheid aan antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën.
Aan de smaak van gember moet je wel wennen. Wil je het vaker gebruiken omdat je er de gezondheidsvoordelen wel van inziet? Bouw het dan langzaam op, door te beginnen met 1 plakje gember in een pot thee. Gebruik het liefst verse gember.
Gemberthee heeft een kalmerende werking op de maag. Daarnaast werkt het rustgevend, versterkt het immuunsysteem en heeft onderzoek aangetoond dat het ontstekingsremmende stoffen bevat.
Tenslotte verfrist het ook nog eens de adem. Dus wat wil je eigenlijk nog meer?
Is kamillethee gezond?
Kamille heeft reinigende en verkoelende eigenschappen. Al in de oudheid werd kamille gebruikt als middel tegen krampen. Zo heeft het een gunstige werking op de darmen en de spijsvertering.
Maar ook in stressvolle situaties kan kamillethee hulp bieden, want het staat bekend om zijn ontspannende werking. Daarom wordt kamillethee bij uitstek gedronken voor het slapen gaan. Zelf vind ik de smaak van kamille een beetje weeïg. Dit kun je oplossen door de thee te serveren met een beetje honing of een schijfje citroen voor de frisse smaak.
Drink kamillethee niet te vaak. Bij matig gebruik levert het geen gevaar op voor de gezondheid, maar teveel kamille is juist weer niet goed voor je maag en darmen. Eén kopje per dag als ontspanning aan het einde van de dag, is natuurlijk prima.
Kamillethee kan beter niet gedronken worden in combinatie met medicijnen. Zwangere vrouwen kunnen beter geen kamillethee drinken omdat de thee voor baarmoedersamentrekking kan zorgen, wat een miskraam kan veroorzaken. Het is ook goed om te weten dat sommige mensen allergisch zijn voor kamille.
Is munt thee gezond?
Muntthee heeft een verhelderende werking op het hoofd. Dat maakt het een goede thee om ‘s morgens mee wakker te worden. Een ideale thee voor bij het ontbijt dus! Verder is deze thee goed voor de spijsvertering. Muntthee is goed voor de zenuwen en kalmerend bij menstruatiepijnen. Munt is ook antiseptisch en kan gebruikt worden bij maagkrampen.
De geur van munt kan verlichting geven bij misselijkheid. Probeer maar eens een paar druppels munt op je zakdoek en dit voorzichtig in te ademen. Bij mij trekt de misselijkheid dan altijd langzaam weg.
Niet iedereen reageert goed op muntthee. Tegenstrijdig genoeg worden zij er bijvoorbeeld juist misselijk van. Probeer dus eerst een keer voorzichtig uit, als je niet gewend bent om het te drinken.
Muntthee is ook lekker in combinatie met gember. Dan heb je de voordelen van de beide soorten thee in één kopje! En natuurlijk is muntthee ook lekker met honing. Dat is ideaal voor na het eten, om te voorkomen dat je trek krijgt in zoetigheid.
Een kopje thee na het eten
Na het eten is ook zoethout thee een echte aanrader.
Van zoethout wordt gezegd dat het de maag rust geeft. Het is het proberen waard! Zoethout ziet er uit als een takje hout, maar in werkelijkheid zijn het de wortels van de plant. Zelf zoethout thee maken is heel eenvoudig. Kneus een stokje zoethout met een stevige vijzel. Giet er warm water over, en klaar ben je! Eventueel kun je de thee nog op smaak brengen met bijvoorbeeld wat munt, anijs of citroen.
Als je last hebt van stress en moeilijk in slaap kunt komen, is thee om te slapen fijn om op een natuurlijke manier te kunnen ontspannen.
Is thee gezonder dan koffie
Koffie is niet ongezond, ook al wordt dat wel gedacht. Zwarte koffie staat niet voor niets in de schijf van vijf. De meeste mensen drinken koffie om een cafeïne stoot te krijgen. Zoals ‘s morgens bij het opstaan of gedurende de dag tijdens een dip. Na een kop koffie kun je er weer even tegen aan. Zwarte thee bevat veel minder cafeïne bevat koffie, dat wist je vast wel. Maar wist je dan ook dat die cafeïne wel 3x zo lang doorwerkt dan die van koffie? Is thee daarom beter dan koffie?
Koffie is als een sprinter, die korte tijd een heftige prestatie levert. Thee is meer zoals de marathonloper die zijn energie gedurende een langere tijd moet doseren.
Na het drinken van thee lever je betere prestatie. Vooral groene thee houdt je concentratie scherp. Dat doet koffie ook. Maar thee verhoogt je bloeddruk niet, maar geeft rust. Heel welkom en gezond in het drukke, jachtige bestaan van de moderne mens.
Toch zijn er ook een aantal misverstanden over koffie: zoals dat je uitdroogt van koffie. Net als water en thee telt koffie gewoon mee met de dagelijkse vochtinname. Deze drie staan dan ook in de top 3 van de meest gedronken dranken.
In het nationaal koffie en thee onderzoek kun je alles lezen over hoe gezond koffie en thee nu eigenlijk is.
Hele dag thee drinken
Thee drinken is een verbindende factor op verschillende momenten van de dag. Het schenken van thee is een vorm van gastvrijheid. Gezellig kletsen met een pot thee erbij.
Een lekker recept van thee die je de hele dag door kan drinken: zet een grote pot brandnetelthee en voeg daar verse gember aan toe. Zo heb je een vers warm kopje thee bij het ontbijt. En afgekoeld is het de hele dag lekker verfrissend om te drinken. Volgens de Chinese geneeskunde staat gember bekend om zijn positieve werking op de spijsvertering. Inmiddels heeft ook wetenschappelijk onderzoek de heilzame werking van gember bevestigd. Zo is er uit onderzoek gekomen, dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.
“…een verstokte theedrinker die zijn maaltijden al 20 jaar verdunt met enkel het aftreksel van deze fascinerende plant; wiens ketel nauwelijks tijd heeft om af te koelen; die zich ’s avonds met thee onderhoud, met thee de nacht verlicht en met thee de ochtend verwelkomt.” Dat is Dr. Samuel Johnson (1704-1784),hij dronk wel 40 koppen thee per dag. De man is 80 jaar geworden, slecht zal thee dus niet zijn.