Brandnetel | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> Brandnetel

De brandnetel is een (on)kruid dat je overal tegen komt in Europa. De botanische naam van brandnetel is Urtica. De naam Urtica is afgeleid van het Latijnse woord urere (branden). De groene mannelijke of vrouwelijke bloemen (tweehuizig) zijn klein. Ze staan in vertakte trossen en bloeien van juni tot september.

Meestal zijn de meeste mensen niet blij om een brandnetel tegen te komen. Niet voor niets is het een bekend onkruid, tegen wil en dank, dat wel. Het wordt dus de hoogste tijd om kennis te maken met de veelzijdigheid en de mooie kanten van de brandnetel. Wordt je toch geprikt door een brandnetel: doe er dan het sap uit de stengels op. Ook de bladeren van de zuring, die er vaak vlak in de buurt staat kunnen op de geirriteerde plek worden gelegd. Beide oplossingen verzachten de geprikkelde huid.

In het oude Griekenland was de heilzame werking van de Brandnetel al bekend. Hippocrates noemde hem ‘knida’. Deze naam is afgeleid van het Griekse werkwoord ‘knizoo’ wat steken of branden betekend. De vochtafdrijvende werking van de plant was toen al bekend. Ook de Romeinen waren al bekend met deze heilzame plant.

brandnetel geneeskrachtige kruiden

Geschiedenis en weetjes

Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed.  Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.

Er bestaat een leuke legende over de brandnetel. Een boosaardige voogd wilde zijn stiefdochter niet laten trouwen, voordat zij een kleed van brandnetel geweven had. Die nacht, in haar droom kreeg het verdrietige meisje te zien hoe ze dat moest doen. Toen werd haar duidelijk dat als een brandnetel bij het krieken van de dag geplukt wordt, met de dauw er nog op, dan prikken de bladeren niet. met deze wijze les ging zij aan de slag. Toen haar kleed af was, stierf de voogd en kon zij met haar geliefde trouwen. Zie je nu ook de mooie kanten van de brandnetel? En die brandnetels kun je ook prima in de salade doen.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Brandnetel: toepassingen

Om de spijsvertering te stimuleren is brandnetelthee een goed middel. Doe hiervoor een eetlepel gedroogde brandnetelblad in je thee-ei. Laat dit een paar minuten trekken. Hiervan drink je 3 kopjes op een dag. Meer tips over de gezonde werking van thee vind je hier.

Van brandnetelblad wordt in de fytotherapie beschreven dat het kan worden toegepast bij reumatische klachten. In dat geval is het toch raadzamer om een natuurgeneeskundige arts te raadplegen. De inhoudsstoffen van de bladeren remmen de vorming van ontstekingsstoffen.

Uitwendig kan deze plant gebruikt worden voor de verzorging van de huid en de hoofdhuid. Van brandnetelthee kun je een goede haarspoeling maken, die zorgt voor een goede conditie van het haar en het helpt tegen roos.

Recepten met Brandnetel

Brandnetelsiroop is algemeen versterkend voor het lichaam.  Maak 4 volle handen brandnetelblad goed schoon en maal ze zeer fijn, bijvoorbeeld met de staafmixer of in een vijzel. Voeg wat water toe aan de brij en vermeng het geheel met 250 gram honing en 300 gram rietsuiker. Het geheel langzaam aan de kook brengen en blijven roeren. Als er een dikke brij is ontstaan dan kan de siroop in een fles of weckpot worden gegoten. Bewaren in de koelkast.

Een variatie tip voor je brandnetelthee: voeg een schijfje gember of citroen toe in de theepot. Verrassend hoe lekker fris dat smaakt.

Brandnetel in de keuken: kook de jonge blaadjes als spinazie of verwerk ze in soepen.

Brandnetel en Bach

Net als bachbloesem Crab Apple hebben brandnetels een reinigende werking. De brandnetel dus vooral een bloedreinigende werking en vanwege de stimulering van de spijsvertering. Crab Apple is de reiniger van negatieve gedachten. Bijvoorbeeld wanneer je een negatief zelfbeeld hebt of je hebt iets lelijks tegen iemand gezegd waar je spijt van hebt.  Mensen die dwangmatig altijd maar bezig zijn om hun huis schoon te maken kunnen ook wel de ondersteuning van Crab Apple gebruiken.

Tip: planten die niet goed groeien of snel last hebben van luis kunnen baat hebben bij deze bachbloesem als het wordt toegevoegd worden aan het plantenwater. Druppel hiervoor 10 druppels van deze bachbloesem in de gieter met water.