Lavendel | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen --> lavendel

Over de geneeskrachtige werking van lavendel willen wij het niet hebben. Dat laten we liever over aan de deskundigen op dit gebied. We willen het wel hebben over de geur, waar we zelf dol op zijn. We genieten niet alleen van de geur, maar ook van de bloemetjes zelf, die er vooral in grote getalen bij elkaar prachtig uitzien. Net als wij zijn de bijen en hommels er ook dol op. En dat is natuurlijk ook mooi meegenomen, zodat we ook deze nuttige insecten in stand houden.

Als je zelf een lavendelstruik in de tuin hebt staan is dat handig. Want dan heb je altijd verse bloemen bij de hand voor een kopje lavendelthee. Zakjes lavendel zijn ook heel fijn om te gebruiken in de kledingkast. De geur is aangenaam en jaagt ook ongedierte weg. Wanneer je de bloempjes wilt oogsten, dan moet je dat ‘s morgens vroeg doen.

Lavendel

Geschiedenis en weetjes

Het gebruik van Lavendel is al heel oud. Dat is begonnen bij de monniken, zij zijn wel een beetje de ontdekker van deze heerlijk geurende plant . Zij brachten de Lavandula Vera, zoals de Latijnse naam luid in de 11de eeuw mee over de Alpen. Later, in de Middeleeuwen adviseerde Hildegard von Bingen het middel om luizen te bestrijden.
Maar vooral werd de lekker ruikende plant gebruikt als bad toevoeging. Het is niet voor niets een kruid om mee te badderen, want de naam komt van het Latijnse lavare (wassen). Deze halfstruik kan 60 cm hoog worden en heeft sterk vertakte, grijsgroene takken en langwerpige bladeren. Gelukkig bloeit hij lange tijd de zomer, zodat we volop van de geur kunnen genieten. De violet kleurige bloemen zitten in kransen.

Wist je dat je lavendel heel goed kunt stekken? Dit kun je het beste in juli doen. Hiervoor scheur je de zijtakjes van de hoofdtak af, zodat er een “hieltje” aan blijft zitten. Zet de stek met een beetje stekpoeder in de aarde. Houd de aarde vochtig en zet de stekken niet in de volle zon. Laat deze stekjes een paar maanden in de pot staan, totdat ze in het voorjaar naar buiten kunnen. Laat ze dan eerst afharden (wennen aan de buitenlucht) tot je ze overplant in de volle grond. Lees meer over de verzorging van Lavendel.

Lavendel: toepassingen

Wetenschappelijk, volgens De Europese wetenschappelijke coöperatie voor fytotherapie (ESCOP) is bewezen dat de bloemen helpen bij onrust en inslaapproblemen. Het gebruik van lavendel in een slaapkussentje of als aromatherapie verkort de inslaapfase en verlengd ook de totale slaapduur. Lavendel is kalmerend bij onrust, en fijn in massageolie bij spanningen in het lichaam.

Een aromatherapie bad met lavendel en bergamot, vermengd in een neutraal badschuim brengt lichaam en geest tot rust. Laat een bad vollopen met warm water en voeg er 10 druppels lavendelolie en 5 druppels bergamotolie die je in de badschuim gemengd hebt aan toe. Blijf er minstens 20 minuten inzetten voor een optimaal rustgevend effect.

Bij slaapproblemen kun je ook eens een bad met epsomzout en lavendelolie proberen. Epsomzout is rijk aan magnesium, wat de spieren ontspant en het zenuwstelsel kalmeert. Voeg 250 gram epsomzout toe aan een bad water op lichaamstemperatuur. Als je daar nog 10 druppels lavendelolie aan toevoegt, maakt het de ontspanning compleet. Blijf 20 minuten in het bad en ga na het afdrogen gelijk naar bed. Voorkom dat lichaam en geest opnieuw in actie schieten voor het slapen gaan.

Het gebruik van geneeskrachtige planten en bloemen is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Recepten met Lavendel

Lekker voor het slapen gaan: Lavendelthee. Schenk 150 ml kokend water over 1-2 theelepels lavendelbloemen. Laat het (afgedekt) 10 minuten trekken. Geniet van je rustgevende kop thee, eventueel met een beetje honing!

Zelf lavendelolie maken is heel eenvoudig. Neem een handvol verse bloemen. Doe dit in drie kwart liter olijfolie. In een goed afgesloten fles. Laat het geheel 2 weken in de zon staan. Daarna afzeven.  Nu heb je een goed middel om de spijsvertering te bevorderen. Neem voor de maaltijd enkele druppels in.

Last van je keel? Gebruik de lavendelthee met honig om te gorgelen. Lekker verzachtend voor de keel.

Wist je dat lavendel ook kan helpen om een beneveld hoofd weer helder te maken? maak hiervoor zelf lavendelwater. Recept lavendelwater: neem 2 eetlepels lavendel, 4 theelepels kaneel, een snufje nootmuskaat en een liter medicinale alcohol. Adem de zalige dampen in en ervaar direct verlichting.

Lavendel en Bach

Bachbloesem klaproos is net als Lavandula Vera rustgevend. Met een paar druppeltjes lavendelolie op een zakdoek kun je de rustgevende geur inhaleren wanneer je dat nodig hebt. Klaproos is één van de meest gebruikte bachbloesems als je niet goed kunt slapen. Dan komt omdat deze bachbloesem  rust en bescherming geeft. Klaproos kan gebruikt worden voor zowel jong en oud om lekker te kunnen slapen.