Zo haal je het beste uit je gezondheid (gewoon simpele tips)

Je gezondheid in eigen hand nemen is essentieel om alles uit het leven te halen. Met deze kleine stappen kun je vandaag nog starten met een gezonder en gelukkiger versie van jezelf.

meer uit je gezondheid halen hoeft niet moeilijk te zijn

Maak slaap tot een prioriteit

Slaap helpt je om te herstellen, gezond te eten, helder te denken en stress aan te kunnen. Tijdens de nacht werkt je lichaam hard aan je herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Daardoor voel je je na een goede nacht fit en uitgerust en kun je de hele wereld aan.

Ook zoete of vette verleidingen kun je beter laten staan als je goed geslapen hebt. Net als stress. Bovendien is je hoofd helder en ben je gefocust en alert. Daardoor gaat je werk beter en ben je tevredener over jezelf. Dit is weer goed voor je zelfvertrouwen, waardoor je positief in het leven staat.

Zorg er daarom voor dat je tenminste zeven uur slaap krijgt per nacht en kijk vooral bij welke hoeveelheid slaap jij je goed voelt. Dat kan in de zomer anders zijn dan in de winter. Luister naar je lijf en geef het de rust die het nodig heeft.

Begin de dag goed

Hoe je je dag begint, heeft invloed op de rest van de dag. Dat geldt zowel voor het voedsel dat je eet, de gedachten die je hebt als de gesprekken die je voert. Door je dag te beginnen met een positieve gedachte, stap je opgewekt je bed uit.

Richt je je aandacht tijdens gesprekken in de ochtend op datgene wat goed gaat of waar je naar verlangt, dan heeft dat een positief effect op je humeur en het contact met anderen.

Als je de dag start met een paar minuten stil zijn met jezelf, dan komt er een rust over je die de hele dag kan aanhouden.

Geef je je lichaam volop voedingsstoffen met een gezond ontbijt, dan leg je de basis voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een krachtig en energiek lijf. Zo zie je dat je eerste activiteiten van de dag een grote invloed hebben op je welzijn en gezondheid.

Laat je lichaam doen wat het zelf het liefste doet

Je lichaam is gemaakt om te bewegen, dus geef het de kans om alle fantastische spieren te gebruiken die je tot je beschikking hebt. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar plezier in hebt. Dat kan een rustgevende yogasessie zijn of een rondje fietsen of joggen in de frisse buitenlucht.

Tijdens het bewegen verbetert je bloeddoorstroming en komt er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je cellen. Afvalstoffen worden daarentegen beter afgevoerd, wat bijdraagt aan een fit en fris gevoel.

Geef je lichaam de tijd om af te bouwen in de avond

In de avond is het prettig om je activiteiten langzaam af te bouwen. Misschien ben je nog even bezig na het avondeten of heb je een sport of andere hobby die je in de avond doet.

Zorg ervoor dat je ten minste een uur voor het slapengaan het licht dimt en alleen nog rustgevende activiteiten doet. Dan kan je lichaam geleidelijk aan steeds meer ontspannen en in een rustige modus komen, waardoor je je daarna gemakkelijker kunt overgeven aan de slaap. We zagen al dat een goede nachtrust de basis is voor een optimale gezondheid.

Het beste zet je het laatste uur voor het slapengaan ook alle schermen uit, of gebruik je de nachtmodus. Dan houdt het blauwe licht je niet wakker als je straks wil gaan slapen.

Lees een fijn boek, drink nog een rustgevende lavendelthee of een ander slaapopwekkend drankje of kijk gewoon voor je uit en mijmer over de voorbije dag.

Wil je nog meer tips om meer uit je gezondheid te halen? Hier vind je praktisch advies over gezonde voeding en de beste supplementen.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.