Zentangle | Bloemen en andere “Zen” patronen & tekentherapie

Zoek je naar een manier om tot rust te komen? Dan is Zentangle misschien wel iets voor jou. Misschien heb je het al eens voorbij horen komen, want het is helemaal hip de laatste tijd. De “Zen” uit Zentangle wijst naar de zoektocht naar leegte, wijsheid en innerlijke stilte, zoals Boeddha dat ook al deed. In het Engels betekent “tangle” wirwar of knoop, maar ook omarming. Zentangle bloemen is één van de voorbeelden van wat je met deze techniek kunt tekenen als je er lekker mee aan de slag gaat om de techniek onder de knie te krijgen.

Maar wat is Zentangle dan precies?

zentangle bloemen

Zentangle is een meditatie en kunstvorm, ontwikkeld in de Verenigde Staten door kunstenares Maria Thomas, in samenwerking met meditatie-monnik Rick Roberts. Hun verhaal kun je uitgebreid lezen op de officiële website van Zentangle.

De eenvoudig te tekenen Zentangle patronen bestaan uit simpele, herhalende lijnen. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht prachtige abstracte kunst te creëren, zoals Zentangle bloemen, dieren of letters. Door elke lijn bewust en weloverwogen te tekenen, verhoogt het tekenen van een Zentangle de concentratie.

Je kunt het ook gebruiken om creativiteit te stimuleren, je gemoedstoestand te veranderen, je zelfvertrouwen te verhogen of gewoon om iets moois te maken waar je zelf trots op bent.

In het filmpje hieronder zie je een duidelijke instructie van een paar mooie patronen (tangles).

Wat  heb je nodig om zelf aan de slag te gaan? Niet veel:

  • Een potlood (HB)
  • Een aantal micropennen
  • Zentangle papier of ander stevig papier.
  • Op de website van de Taal van tekenen vind je de verschillende stappen van vijf tangles. En natuurlijk zijn er ook volop leuke boeken met voorbeelden en stap voor stap voorbeelden hoe je een Zentangle maakt.

Mandala’s

Deze meditatieve vorm van kleuren is al langer bekend, er worden zelfs op internet gratis kleurplaten aangeboden. Maar voor de liefhebbers zijn er allerlei leuke kleuboeken te koop.
Wat is een mandala eigenlijk, behalve een leuke kleurplaat? Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekend cirkel. Deze cirkel staat symbool voor de oneindigheid van het leven.

Een mandala kan rond of vierkant van vorm zijn, maar altijd symetrisch en meetkundig in balans gerangschikt rondom een kern. In het Boeddhisme werd het kleuren van mandala’s al gebruikt als een vorm van meditatie. Het kleuren van een mandala doe je van buiten naar binnen toe: je werkt als het ware naar je eigen kern of middelpunt toe. Net als  Zentangle bloemen zijn er ook mooie voorbeelden van mandala bloemen. Doordat het een klusje is wat veel concentratie vraagt, ben je dus vooral op het kleuren en de kleurkeuzes gericht en kun je gedachten los laten. Zo heb ik zelf al heel wat afgekleurd, heerlijk om te doen! Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan: er is keuze genoeg aan mandala kleurboeken!

zentangle bloemen

Kleuren voor volwassenen

Nadat ik jarenlang mandala’s gekleurd had en er al een tijd niet meer naar omgekeken had, kreeg ik van mijn zoon een kleurboek voor volwassenen. Een kleurboek vol met kleurplaten over de natuur, dieren of andere onderwerpen.  Net als de Zentangle bloemen brengen deze kleurplaten je naar een wereld van ontspanning. Kleuren is “Zen”, het houd je op dat moment in het hier en nu.

Zo heb ik de wereld van het kleuren opnieuw ontdekt. Eigenlijk was het een herontdekking van het plezier in kleuren dat ik vroeger als kind had. De kindertijd verwijst naar speelsheid, leven in het nu, creatief zijn, onbezorgdheid. Dit zijn allemaal kwaliteiten die helpen om te kunnen luisteren naar je intuïtie.
Spelen maakt vitaal, brengt plezier in het leven en geeft energie, voor zowel kinderen als volwassenen. Het is dus een goed medicijn tegen bijvoorbeeld stress, somberheid, angsten.

“Je komt meer over iemand te weten door een uur met hem te spelen, dan door een jaar met hem te praten”. (Plato, filosoof).

Fijn om weer even “kind” te kunnen zijn, en rust en inspitratie te vinden door te kleuren. Er zijn zulke leuke kleurboeken, waarin je kunt wegdromen tijdens het kleuren in bijvoorbeeld een prachtige bloementuin. Een bloementuin vol verassingen, omdat je steeds iets nieuws ontdekt tijdens het kleuren. Echt iets voor een bloemen (en bachbloesem) liefhebber zoals ik!

Betekenis van kleuren

We hebben nu verschillende vormen van meditatief tekenen en kleuren op een rijtje gezet. Het is leuk om te ontdekken wat het beste bij je past. Er is wel een verschil: Zentangle is zwart-wit tekenen, terwijl de mandala’s en het kleuren voor volwassenen in kleur zijn. Bijkomend voordeel is wel dat kleuren ook iets met je kunnen doen. Ze kunnen een grote invloed uitoefenen op onze lichaam en geest. Meestal gebeurt dat vooral onbewust en heb je niet gelijk in de gaten wat je voelt bij een bepaalde kleur.

Kleuren zeggen meer dan duidend woorden. Daar maakt moeder natuur dankbaar gebruik van. Sprekende heldere kleuren symboliseren kracht, moed en levensvreugde. Door meer te weten te komen over de betekenis van kleuren, kun je tijdens het kleuren ook gebruik maken van de rustgevende werking van bepaalde kleuren, zoals bijvoorbeeld de kleur blauw kalmerend en vertragend werkt. En de kleur groen werkt stabiliserend en bevordert de concentratie.

zentangle bloemen

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.