Wat is een chakra behandeling? Welke vormen kennen we?

Alles is energie, zowel de processen in ons lichaam, als de wereld om ons heen. Wat merken we van de onzichtbare, spirituele energieën in ons lichaam? Kan een chakra behandeling er iets aan doen als er blokkades ontstaan? En welke vormen zijn er eigenlijk?

Voor mensen die er gevoelig voor zijn, is het goed voelbaar dat overal om ons heen energie is. Ons fysieke lichaam kan de wereld waarnemen d.m.v. de vijf zintuigen. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. De chakra’s – de knooppunten van energie in ons lichaam – zijn niet zichtbaar, maar zorgen er wel zorgen voor dat de energie blijft stromen.

wat is een chakra behandeling

Wat is een chakra behandeling?

Een chakra behandeling richt zich op de chakra’s: de knooppunten van energie in het lichaam. Zo’n behandeling brengt de chakra’s weer in evenwicht en pakt blokkades en verstoringen aan. Het doel van een chakra behandeling is om de energie in het lichaam weer op de juiste manier te laten stromen.

Er zijn verschillende vormen van therapie die met deze energieën werken en die de chakra’s dus kunnen behandelen. Een chakra behandeling kan dan ook verschillende vormen aannemen, zoals je verderop in dit artikel kunt lezen.

Maar eerst nog iets meer over de energie waar een chakra behandeling mee werkt.

Geblokkeerde of negatieve energie

Je kunt lichaam en geest niet los van elkaar zien. Als je bijvoorbeeld de hele dag door loopt te piekeren, dan bouwt jouw lichaam vanzelf spanning op. Vaak merk je dat pas als je er lichamelijke klachten van krijgt. Blokkades in je chakra’s (en daarmee de stroom van energie door je lichaam) kunnen ontstaan door spanning, stress of een trauma. Het is dus belangrijk dat je bewust bent van deze spanningen en er ook iets aan doet.

We hebben namelijk de neiging om dit soort negatieve energie met ons mee te blijven dragen. Je zou kunnen zeggen dat onze chakra’s erdoor verstopt raken, zodat de gewenste energie ook niet meer vrij kan stromen. Als het doucheputje dat het water niet meer goed door kan laten omdat er te veel haren en zeepresten zijn opgehoopt.

Het gevolg is dat jij je niet lekker in je vel voelt. Misschien ben je snel vermoeid of heb je moeite met concentreren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je chakra’s in evenwicht te brengen, hierdoor is er voor iedereen wel en passende chakra behandeling.

Verschillende soorten chakra behandelingen

Omdat een chakra behandeling dus om energie draait, kan iedere therapie die me deze energieën werkt een vorm vna chakra behandeling geven. Hieronder bespreken we onze persoonlijk favoriete vormen.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie zijn er op gericht om een toestand van mentale rust en emotionele kalmte te vinden. Bijvoorbeeld bij angst en onrust kan de wortel chakra uit balans zijn. Het kan helpen om met mindfulness of meditatie oefeningen hier de aandacht op te richten.

Door middel van ademhalingsoefeningen, adem je naar de chakra die geblokkeerd is. Ook kun je de kleur visualiseren die bij de chakra hoort, in dit geval is dat rood.

Tip! Wil jij met meditatie jouw chakra’s behandelen en beter leren kennen? Bekijk dan eens deze uitgebreide chakra meditatiecursus.

Reiki als chakra behandeling

Reiki is een helingstechniek die oorspronkelijk uit Japan komt. Het is een zachte helingstechniek. De handen zijn het instrument voor het doorgeven van universele levensenergie. Reiki is een holistische geneeswijze, die op verschillende gebieden doorwerkt:

  • Het lichaam
  • De emoties
  • Gedachten en overtuigingen
  • Energie huishouding
  • Op zielsniveau, wie je werkelijk bent

Bij een chakra behandeling wordt doorgaans juist gefocust op de chakra’s. Daar wordt de universele levensenergie die wordt doorgegeven als het ware het lichaam in gebracht. Reiki kan dan ook een krachtige chakra behandeling zijn, waarbij je volledige energiebalans door de reiki meester gereinigd wordt.

Reflexologie

In de reflexologie onderscheiden we handreflex punten en voetreflex punten. Die punten corresponderen met organen, chakra’s en andere delen van het lichaam. Met de duim druk je op het reflex gebied, eerst zacht en daarna iets harder. Het mag geen pijn doen! Door te oefenen ga je ervaren wat het prettigste werkt.

Door deze massage van de zenuwuiteinden/zones op de voeten (en handen) gaat de energie weer stromen. De eigen genezingskracht van het lichaam wordt gestimuleerd. Door de behandeling wordt het lichaam zelf aan het werk gezet om blokkades op te heffen.

Er bestaat ook een ayurvedische reflexologie die gericht is op een chakra behandeling. Zoek hiervoor wel iemand die daarvoor erkend is bij een beroepsvereniging.

Kristallen en edelstenen

Dit zijn niet voor niets de schatten van de aarde! Al in de oudheid al merkte men dat edelstenen en mineralen onze energie kunnen beïnvloeden in tijden van stress, ziekte en grote veranderingen. Theorieën over helende edelstenen zijn al zo oud als de mensheid zelf.

Er is een grote diversiteit aan (edel)stenen, mineralen, kristallen en reiki stenen, passend bij iedere chakra. Bijvoorbeeld de granaat, de steen van de stabiliteit past bij de wortel chakra omdat die jou ook helpt om te aarden. Je kunt deze steen bij je dragen als een soort eenvoudige chakra behandeling, zodat die zijn werk kan doen. Verstoringen of blokkades worden opgeheven, waardoor er weer balans ontstaat en de levensenergie goed kan stromen.

Bij een chakra behandeling met edelstenen worden de gebruikte kristallen vaak in de richting van de chakra's gelegd, bijvoorbeeld langs de ruggengraat van degene die de behandeling krijgt
Bij een chakra behandeling met edelstenen worden de gebruikte kristallen vaak in de richting van de chakra’s gelegd, bijvoorbeeld langs de ruggengraat van degene die de behandeling krijgt

Bach bloesem chakra remedies

Natuurlijk kunnen ze niet ontbreken in dit rijtje manieren van chakra behandeling: de Bach bloesemremedies. Een ervaren Bach bloesem therapeut kan een persoonlijk mix voor jou samenstellen. Wat zijn jouw klachten, en welke Bach bloesems passen daarbij? We brengen dit in kaart en geven hierbij een passend advies.

Er is ook een speciale set samengesteld door Bloesemremedies Nederland met voor iedere chakra een passende remedie. Bij iedere remedie hoort een uitgebreide beschrijving over de werking.

Tip! Wil jij een Bach chakra behandeling die helemaal op jou is afgestemd? Kies dan onze persoonlijk samengestelde chakra remedie.

Aromatherapie: een chakra behandeling met een luchtje

Deze therapie maakt gebruik van een grote keus aan geurende oliën. Deze helpen om je totale gezondheid te verbeteren en jou in evenwicht te brengen. Bij iedere chakra horen andere oliën.

Bijvoorbeeld de oliën die bij het wortel chakra horen, en deze in evenwicht brengen zijn: ceder, kruidnagel, wierook, gember, mirre, rozemarijn, sandelhout en patchoeli. Misschien houd je niet van alle geuren, maar dan zit er vast wel eentje tussen die je wel lekker v

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.