Waar is een spijkermat goed voor? 5 voordelen van ontspannen op een spijkermat

In onze drukke en hectische wereld worden welness, ontspanning en meditatie steeds belangrijker. Mensen zijn op zoek naar manieren om stress en spanning te verminderen en een moment van rust te creëren in hun dagelijks leven. Een product dat steeds meer populariteit wint in deze context is de spijkermat. Maar wat is een spijkermat eigenlijk en waar is het goed voor? In dit artikel zullen we de voordelen van het gebruik van een spijkermat bespreken en uitleggen hoe je dit interessante voorwerp optimaal kunt benutten voor jouw gezondheid.

Maar voordat we beginnen: waar hebben we het eigenlijk over wanneer we het over een spijkermat hebben? 

waar is een spijkermat allemaal goed voor

Wat is een spijkermat? 

Een spijkermat – ook wel bekend als een acupressuurmat – is een mat met duizenden kleine plastic spikes of nagels die op het oppervlak zijn bevestigd. Die spikes zijn speciaal ontworpen om zachtjes druk uit te oefenen op talloze punten van het lichaam wanneer je erop gaat liggen. Het principe van een spijkermat is in feite een soort combinatie van acupunctuur en acupressuur. 

Accupunctuur is een vorm van alternatieve geneeskunde, afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij accupunctuur worden belangrijke punten in het lichaam gestimuleerd of geactiveerd door ze aan te prikken met speciale naalden. 

In acupressuur wordt druk uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam om de gezondheid te bevorderen. Bekende spijkermatmerken zoals Flowee combineren heel gericht het beste van die twee werelden.  

Beide behandelvormen draaien om ontspanning en het bevorderen van een gezonde energiehuishouding. Net als in acupunctuur prikken de naaldjes uit een spijkermat in de huid en in de spieren eronder. Het principe dat dit ontspannend werkt voor spieren, wordt zelfs toegepast in de fysiotherapie in een proces dat dry needling heet. 

Hoe gebruik je een spijkermat? 

Het gebruik van een spijkermat is eenvoudig. Je kunt de mat op de grond, een bed of een stoel leggen. Vervolgens ga je erop liggen, waarbij je ervoor zorgt dat de spikes in contact komen met de huid. Shirtloos gebuik van de spijkermat werkt dus het beste. 

Je kunt beginnen met korte sessies van 10-15 minuten en geleidelijk aan de tijd verlengen naarmate je eraan gewend raakt. Het kan een beetje oncomfortabel aanvoelen in het begin, maar na verloop van tijd zul je merken dat je ontspant en gewend raakt aan de sensatie van de spikes op je huid.

Vijf voordelen van het gebruik van een spijkermat

Je gaat natuurlijk niet voor niets op een spijkermat liggen: de mensen die dat doen halen er ook echt iets uit. Wat dan precies? Hier is een spijkermat allemaal goed voor! 

1. Stressvermindering

Een spijkermat kan helpen om stress te verminderen. De spikes op de mat oefenen heel verdeeld, maar heel intens druk uit op bepaalde punten op het lichaam, wat kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren. Daarnaast zorgen al die kleine pijnprikjes voor het vrijgeven van endorfines, het zogenaamde “gelukshormoon”. Ook endorfine helpt om stress te verminderen en bevordert een gevoel van geluk en ontspanning. 

2. Verbeterde slaap

Het gebruik van een spijkermat is ook goed voor de slaap. Door de ontspannende werking van de spikes kan het gebruik van een spijkermat voor het slapengaan helpen om stress los te laten en je spieren en lichaam tot rust te brengen.

Daarnaast kan het meditatieve karakter van op een spijkermat liggen je ook helpen om je geest tot rust te brengen, waar je natuurlijk nog lekkerder door slaapt en mooie dromen hebt. 

3. Vermindering van spierpijn en spanning 

De druk van de spikes op de spieren kan helpen om spierpijn en spanning te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn na een intensieve workout of een lange dag van zitten achter een bureau. Al die kleine prikjes helpen bovendien om de doorbloeding te bevorderen, spierknopen los te maken en de spieren te ontspannen. Dat allemaal bij elkaar kan ook weer bijdragen aan het verminderen van spierpijn en spanning.

4. Stimulatie van acupressuurpunten 

De spikes op de spijkermat zijn ontworpen om druk uit te oefenen op specifieke acupressuurpunten op het lichaam. Acupressuur is een eeuwenoude techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde die stelt dat bepaalde punten op het lichaam verbonden zijn met bepaalde organen en systemen en dat het stimuleren van deze punten kan helpen om de energiestroom in het lichaam in balans te brengen. Het gebruik van een spijkermat kan dus helpen om deze acupressuurpunten te stimuleren en de algehele gezondheid en welzijn te bevorderen.

5. Verbeterde ontspanning en meditatie 

Het gebruik van een spijkermat kan helpen om een diepere staat van ontspanning en meditatie te bereiken. De druk van de spikes en de subtiele pijnsensatie helpen om de geest te kalmeren, stress te verminderen en de focus te verbeteren, wat kan bijdragen aan een diepere meditatie-ervaring. Bovendien kan het gebruik van een spijkermat na een meditatiesessie helpen om het ontspannende effect te versterken en langer te blijven genieten van de voordelen van meditatie. Helemaal mindful dus! 

Conclusie over de voordelen van spijkermatten 

In de wereld van welness, ontspanning en meditatie wordt de spijkermat steeds populairder. Het is een eenvoudige en effectieve manier om stress te verminderen, spierpijn en spanning te verminderen, acupressuurpunten te stimuleren en ontspanning en meditatie te bevorderen. 

Door regelmatig gebruik te maken van een spijkermat, kun je genieten van de vele voordelen die het kan bieden voor je algehele gezondheid en welzijn. Dus, als je op zoek bent naar een natuurlijke en handige manier om te ontspannen en te ontstressen, kan een spijkermat zeker de moeite waard zijn om te proberen!

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.