Dit is valeriaan

3 persoonlijke valeriaan ervaringen

De valeriaan ervaringen van een piekeraar.

Van nature ben ik een piekeraar. Zo iemand die denkt dat je problemen het beste kunt oplossen door er lang en uitgebreid over na te denken. Ook al weet ik best dat het vaak helemaal geen problemen zijn als je ze een tijdje laat rusten. Maar, soms kan ik het niet helpen en steekt de piekeraar weer de kop op. Doodvermoeiend.

Mijn ervaring is dat valeriaan helpt om die innerlijke stem te beteugelen. In dit artikel wil ik een paar voorbeelden met je delen, om je te helpen bepalen of het ook iets voor jou kan zijn.

Let op! Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Kruiden zijn géén vervanging van reguliere gezondheidszorg.

En heb je zelf ervaring met valeriaan, positief of negatief? Deel ze dan vooral in de comments onder dit artikel. Hoe meer verschillende ervaringen, hoe completer deze informatie immers wordt!

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant. Dat kruidachtige houdt in dat een plant geen stam, stengels of takken heeft die dikker worden zoals bij veel andere planten. Valeriaan komt voor in grote delen van Europa en Azië, waar er maar een gematigd klimaat heerst.Dit is valeriaan

Al ruim 2000 jaar geleden, in het oude Griekenland, werd valeriaan gebruikt als kalmerend middel. In eerste instantie vooral tegen krampen, maar al snel ook als verdovend middel. In de loop der tijd is het ook in de geneeskunde gebruikt als middel tegen onder meer nervositeit, angsten en slapeloosheid. Tot het in de officiële geneeskunst werd verdrongen door moderne, farmaceutische middelen.

De reden hiervoor is dezelfde als de ondergeschoven rol van vrijwel alle natuurgeneeswijzen. Ondanks een grote hoeveelheid studies, heeft men nog niet kunnen aantonen hoe valeriaan precies ondersteunt bij deze kwalen. Sommige studies toonden een positief effect op de snelheid van het in slaap vallen, of de diepte van de slaap. Andere experimenten konden deze resultaten echter niet dupliceren.

Kortom: net als bij veel natuurlijke geneesmiddelen is de werking niet wetenschappelijk aangetoond.

Toch zijn er zat voorbeelden van mensen die baat hebben gehad bij het gebruik van een middel op basis van valeriaan. Het viel me op dat het online nog ontbrak aan een goed artikel dat hierop ingaat. Hieronder vind je drie van mijn eigen ervaringen.

Mijn valeriaan ervaringen

Jaren geleden gebruikte ik voor het eerst valeriaan. Ik was achttien en het werd me aangeraden door mijn rij-instructeur. Hij zei dat veel mensen het gebruiken in de aanloop naar hun rij-examen om rustig te blijven en niet kapot te gaan van de zenuwen.

Hieronder bespreek ik deze, en twee andere valeriaan ervaringen die ik gehad heb.

Valeriaan en zenuwen

Zoals gezegd gebruikte ik valeriaan dus voor het eerst bij mijn rijexamen. Mijn instructeur zei dat het een middel was dat veel van zijn collega’s ook aanraden aan hun klanten.

Het voordeel van valeriaan is namelijk dat het je helpt om je zenuwen in bedwang te houden, zonder dat het je slaperig of “groggy” maakt, zoals andere kalmerende middelen wel kunnen doen.

Voor mij hielp het ook zeker. Het maakte me kalmer achter het stuur, en juist scherper en oplettender.

Ook tijdens mijn studie, vooral in examenperiodes, heb valeriaan gebruikt om me beter te kunnen concentreren. Zo kon ik mijn aandacht bij het studeren houden, in plaats van me onnodig zorgen te maken over een examen dat nog moest komen.

Hier vind je meer natuurlijke ontspanners

In een tijd van heftige emoties

Als piekeraar kun je jezelf werkelijk kapot denken als je iets meemaakt dat niet prettig is. In mijn geval was dat een relatie die op de klippen liep.

Voortdurend liep ik maar te malen over wat er fout was gegaan, hoe het opgelost kon worden.

Het viel niet op te lossen. Dat wist ik ergens wel, maar toch was het een denkpatroon dat moeilijk was om los te laten. Dat werd nog eens versterkt door het verdriet en het gevoel iets kwijt te zijn wat behaaglijk en fijn was geweest.

Valeriaan helpt in dit soort periodes om je emoties (iets) beter onder controle te krijgen. Daarnaast zorgt de kalmerende werking dat het makkelijker wordt om vrede te hebben met de nieuwe situatie, los te laten en verder te gaan.

Daarmee wil ik niet zeggen dat het een wondermiddel is om een gebroken hart te helen. Absoluut niet. En dat zou ook niet goed zijn, want dat soort emoties horen nu eenmaal bij het leven en daar moet je doorheen. Maar voor mij heeft valeriaan in dit soort situaties zeker geholpen om een beetje tot rust te komen.

Valeriaan ervaringen bij overmatig

Bij een (te) druk hoofd

Herkende je je in het begin van dit artikel? Die piekeraar?

Dan is valeriaan naar mijn mening zeker iets dat je kunt proberen.

Alan Watts zei ooit dat we verslaafd zijn aan denken. Het filmpje hieronder gaat over deze verslaving, en als jij net zo’n piekeraar bent als ik dan raad ik je zeker aan om dit te kijken.

Hoeveel mensen hebben niet het gevoel dat je een probleem alleen op kunt lossen door er over na te denken? Met als gevolg dat je de hele dag door alleen maar aan het nadenken bent, over alles wat je nog moet doen van jezelf. En over alles wat je van anderen moet – van je baas tot aan de belastingdienst – maar waar je tegenop ziet of niet weet hoe je het moet aanpakken.

Hier liep ik een paar maanden geleden tegenaan. Ik voelde me uitgeblust. Vaak had ik nergens zin in, maar ondertussen moest ik van alles van mezelf, wat alleen maar voor meer onrust zorgde. Ondertussen sliep ik nog wel prima.

Mijn vriendin en ik aten inmiddels al een tijdje vegetarisch, misschien een ijzertekort? Dus ging ik naar de huisarts, maar een bloedonderzoek liet niets zien. Waarop de dokter suggereerde dat het misschien toch een psychologisch probleem was.

Omdat ik in het verleden al goede valeriaan ervaringen had, besloot ik dat weer een tijdje te gaan gebruiken voor meer innerlijke rust. Ik heb het idee dat het ook nu weer helpt, al zijn er meer dingen die ik probeer om die innerlijke stem het zwijgen op te leggen. In een volgend artikel zal ik daar wat dieper op ingaan, ook in relatie tot de adviezen van de huisarts. Hij moedigde het gebruik van valeriaan alvast van harte aan!

De valeriaan ervaringen van anderen en eventuele bijwerkingen

Zelf heb ik nooit last gehad van bijwerkingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die er niet zijn, al zijn ze bij een kruidenmiddel als valeriaan meestal wel zeer beperkt.

Sommige mensen rapporteren wel buikpijn, of in een enkel geval hoofdpijn na het gebruik van valeriaan. Dat kun je bijvoorbeeld terugvinden op de website van meldpunt medicijnen.

Ook is het altijd een goed idee om advies te vragen in de drogist waar je het product koopt.

Vergeet ten slotte niet dat je bij enige twijfel altijd een huisarts moet raadplegen. Valeriaan, en andere kruidenproducten, kunnen een prima steuntje in de rug zijn. Zo heb ik ze ook altijd gebruikt. Voor de situaties die ik hierboven beschrijf, waarvoor je normaal ook niet naar een professional zou gaan. Maar, een vervanger van de reguliere gezondheidszorg zijn ze zeker niet!

Heb jij een andere valeriaan ervaringen, positief of negatief, met valeriaan? Of heb jij bijwerkingen gehad na het gebruik van de druppels of pillen?

Laat het even weten in de reacties hieronder, of stuur een mailtje naar info@digibach.nl Dan maken we die artikel samen zo compleet mogelijk!

Geplaatst in Alternatieve geneeswijzen, Ervaringsverhalen, Fit en vitaal, Natuurgeneeskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *