Dit is valeriaan

3 persoonlijke valeriaan ervaringen

De valeriaan ervaringen van een piekeraar.

Van nature ben ik een piekeraar. Zo iemand die denkt dat je problemen het beste kunt oplossen door er lang en uitgebreid over na te denken. Ook al weet ik best dat het vaak helemaal geen problemen zijn als je ze een tijdje laat rusten. Maar, soms kan ik het niet helpen en steekt de piekeraar weer de kop op. Doodvermoeiend.

Mijn ervaring is dat valeriaan als kalmeringsmiddel helpt om die innerlijke stem te beteugelen. In dit artikel wil ik een paar voorbeelden met je delen, om je te helpen bepalen of het ook iets voor jou kan zijn. 

Bij oplopende zenuwen
Als kalmeringsmiddel bij heftige emoties
Bij een (te) druk hoofd
Om beter te slapen
Is valeriaan verslavend?

Let op! Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Kruiden zijn géén vervanging van reguliere gezondheidszorg.

En heb je zelf ervaring met valeriaan, positief of negatief? Deel ze dan vooral in de comments onder dit artikel. Hoe meer verschillende ervaringen, hoe completer deze informatie immers wordt!

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant. Dat kruidachtige houdt in dat een plant geen stam, stengels of takken heeft die dikker worden zoals bij veel andere planten. Valeriaan komt voor in grote delen van Europa en Azië, waar er maar een gematigd klimaat heerst.Dit is valeriaan

Al ruim 2000 jaar geleden, in het oude Griekenland, werd valeriaan gebruikt als kalmerend middel. In eerste instantie vooral tegen krampen, maar al snel ook als verdovend middel. In de loop der tijd is het ook in de geneeskunde gebruikt als middel tegen onder meer nervositeit, angsten en slapeloosheid. Tot het in de officiële geneeskunst werd verdrongen door moderne, farmaceutische middelen.

De reden hiervoor is dezelfde als de ondergeschoven rol van vrijwel alle natuurgeneeswijzen. Ondanks een grote hoeveelheid studies, heeft men nog niet kunnen aantonen hoe valeriaan precies ondersteunt bij deze kwalen. Sommige studies toonden een positief effect op de snelheid van het in slaap vallen, of de diepte van de slaap. Andere experimenten konden deze resultaten echter niet dupliceren.

Kortom: net als bij veel natuurlijke geneesmiddelen is de werking niet wetenschappelijk aangetoond.

Toch zijn er zat voorbeelden van mensen die baat hebben gehad bij het gebruik van een kalmeringsmiddel op basis van valeriaan. Het viel me op dat het online nog ontbrak aan een goed artikel dat hierop ingaat. Hieronder vind je drie van mijn eigen ervaringen.

Mijn valeriaan ervaringen

Jaren geleden gebruikte ik voor het eerst valeriaan. Ik was achttien en het werd me aangeraden door mijn rij-instructeur. Hij zei dat veel mensen het gebruiken in de aanloop naar hun rij-examen om rustig te blijven en niet kapot te gaan van de zenuwen.

Hieronder bespreek ik deze, en twee andere valeriaan ervaringen die ik gehad heb.

1. Valeriaan en zenuwen

Zoals gezegd gebruikte ik valeriaan dus voor het eerst bij mijn rijexamen. Mijn instructeur zei dat het een middel was dat veel van zijn collega’s ook aanraden aan hun klanten.

Het voordeel van valeriaan is namelijk dat het je helpt om je zenuwen in bedwang te houden, zonder dat het je slaperig of “groggy” maakt, zoals andere kalmerende middelen wel kunnen doen.

Voor mij hielp het ook zeker. Het maakte me kalmer achter het stuur, en juist scherper en oplettender.

Ook tijdens mijn studie, vooral in examenperiodes, heb ik valeriaan gebruikt om me beter te kunnen concentreren. Zo kon ik mijn aandacht bij het studeren houden, in plaats van me onnodig zorgen te maken over een examen dat nog moest komen.

Lees ook: 13 natuurlijke hulpmiddelen tegen stress en zenuwen

2. In een tijd van heftige emoties

Als piekeraar kun je jezelf werkelijk kapot denken als je iets meemaakt dat niet prettig is. In mijn geval was dat een relatie die op de klippen liep.

Voortdurend liep ik maar te malen over wat er fout was gegaan, hoe het opgelost kon worden.

Het viel niet op te lossen. Dat wist ik ergens wel, maar toch was het een denkpatroon dat moeilijk was om los te laten. Dat werd nog eens versterkt door het verdriet en het gevoel iets kwijt te zijn wat behaaglijk en fijn was geweest.

Valeriaan helpt in dit soort periodes om je emoties (iets) beter onder controle te krijgen. Daarnaast zorgt de kalmerende werking dat het makkelijker wordt om vrede te hebben met de nieuwe situatie, los te laten en verder te gaan.

Daarmee wil ik niet zeggen dat het een wondermiddel is om een gebroken hart te helen. Absoluut niet. En dat zou ook niet goed zijn, want dat soort emoties horen nu eenmaal bij het leven en daar moet je doorheen. Maar voor mij heeft valeriaan in dit soort situaties zeker geholpen om een beetje tot rust te komen.

Lees ook: hoe Bach Rescue helpt bij heftige emoties.

Valeriaan ervaringen bij overmatig

3. Bij een (te) druk hoofd

Herkende je je in het begin van dit artikel? Die piekeraar?

Dan is valeriaan naar mijn mening zeker iets dat je kunt proberen.

Alan Watts zei ooit dat we verslaafd zijn aan denken. Het filmpje hieronder gaat over deze verslaving, en als jij net zo’n piekeraar bent als ik dan raad ik je zeker aan om dit te kijken.

Hoeveel mensen hebben niet het gevoel dat je een probleem alleen op kunt lossen door er over na te denken? Met als gevolg dat je de hele dag door alleen maar aan het nadenken bent, over alles wat je nog moet doen van jezelf. En over alles wat je van anderen moet – van je baas tot aan de belastingdienst – maar waar je tegenop ziet of niet weet hoe je het moet aanpakken.

Hier liep ik een paar maanden geleden tegenaan. Ik voelde me uitgeblust. Vaak had ik nergens zin in, maar ondertussen moest ik van alles van mezelf, wat alleen maar voor meer onrust zorgde. Ondertussen sliep ik nog wel prima.

Mijn vriendin en ik aten inmiddels al een tijdje vegetarisch, misschien een ijzertekort? Dus ging ik naar de huisarts, maar een bloedonderzoek liet niets zien. Waarop de dokter suggereerde dat het misschien toch een psychologisch probleem was.

Omdat ik in het verleden al goede valeriaan ervaringen had, besloot ik dat weer een tijdje te gaan gebruiken voor meer innerlijke rust. Ik heb het idee dat het ook nu weer helpt, al zijn er meer dingen die ik probeer om die innerlijke stem het zwijgen op te leggen. In een volgend artikel zal ik daar wat dieper op ingaan, ook in relatie tot de adviezen van de huisarts. Hij moedigde het gebruik van valeriaan alvast van harte aan!

Lees ook: Hoe ik als piekeraar mijn concentratie wist te verbeteren

Valeriaan en slaap

In de bovenstaande drie situaties kan het moeilijker zijn om in slaat komen. Je wordt wakker gehouden door je malende gedachten, de zenuwen of zorgen door wat er voor je ligt.

Doordat valeriaan daarbij ondersteunt, kan het ook helpen om in bed beter tot rust te komen. Ook de slaap komt dan gemakkelijker.

Zelf gebruik ik meestal twee tabletten per dag, wanneer ik een periode heb waarin ik het nodig heb. Een bij het ontbijt, om gedurende de dag beter in mijn vel te zijn. En een voor het slapen gaan, om beter te kunnen ontspannen en in slaap vallen. Soms is er daardoor een periode – rond het avondeten – dat het even niet meer werkt. Maar ik vind het belangrijk om je soms even wel bewust te zijn van de spanning en de emoties in je lichaam.

Mijn advies: kies dus goed de momenten waarop je het meest bij de ondersteunde werking gebaat bent. Rustiger slapen door valeriaan is prima, maar voorkom dat je er afhankelijk van wordt.

Leestip: probeer dit om beter te slapen

De valeriaan ervaringen van anderen en eventuele bijwerkingen

Zelf heb ik nooit last gehad van bijwerkingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die er niet zijn, al zijn ze bij een kruidenmiddel als valeriaan meestal wel zeer beperkt.

Sommige mensen rapporteren wel buikpijn, of in een enkel geval hoofdpijn na het gebruik van valeriaan. Dat kun je bijvoorbeeld terugvinden op de website van meldpunt medicijnen.

Ook is het altijd een goed idee om advies te vragen in de drogist waar je het product koopt.

Vergeet ten slotte niet dat je bij enige twijfel altijd een huisarts moet raadplegen. Valeriaan, en andere kruidenproducten, kunnen een prima steuntje in de rug zijn. Zo heb ik ze ook altijd gebruikt. Voor de situaties die ik hierboven beschrijf, waarvoor je normaal ook niet naar een professional zou gaan. Maar, een vervanger van de reguliere gezondheidszorg zijn ze zeker niet!

Valeriaan bestellen?

Zorg dan dat je kiest voor een extract van een gerenommeerd merk. Bij de gediplomeerde drogist bijvoorbeeld. Zelf vind ik de zuivere variant van Holland & Barrett het fijnst.

Bach Rescue als alternatief voor valeriaan druppels

Met de druppels heb ik zelf geen ervaring. In plaats daarvan heb ik wel geregeld gebruik gemaakt van Bach Rescue druppels. Wil je dat eens proberen als een alternatief voor valeriaan? Dan raad ik het flesje druppels van 5ML aan. Een goedkope kennismaking. Bevalt het? Dan is de spray ideaal om altijd bij je te hebben!

(Exclusief €3,95 verzendkosten. Bij bestellingen vanaf €20,- gratis verzending)
(Je ontvangt een betaalverzoek. Snel, veilig super simpel! Liever zelf overmaken? Laat het even weten in het onderste veld)
(Waar mogen we het pakketje straks naartoe sturen?)

Is valeriaan verslavend?

Voor zover bekend is valeriaan niet verslavend. Maar…

In principe is iedere stof waar je afhankelijk van kunt worden, verslavend.

Ik zou dan ook altijd aanraden om valeriaan echt alleen als periodieke ondersteuning te gebruiken. Is de stress weg of wat minder? Probeer dan weer eens een dagje hoe je je zonder valeriaan voelt.

Anders bestaat er altijd de kans dat je er afhankelijk van wordt om een bepaald gevoel van rust te ervaren. Je lichaam went namelijk aan de stoffen die het te verwerken krijgt. Zo ook valeriaan. Verslavend? Niet direct, maar als je lichaam eraan went wordt het vanzelf minder effectief.

En je wilt natuurlijk voorkomen dat je op den duur alleen nog maar kunt ontspannen door valeriaan te gebruiken, nietwaar?

Overigens is er een geval bekend van iemand die een overdosis valeriaan heeft genomen. Dat bedroeg TWINTIG KEER de aanbevolen dosering.

De persoon kreeg last van de maag en een katerig gevoel. Na een dag was dat weer verdwenen. Vergelijkbaar met de gevolgen van een “overdosis” alcohol dus.

Toch is valeriaan voor zover we weten minder verslavend dan alcohol. Dat heeft te maken met de uitwerking. Van alcohol ga je je blij en euforisch voelen, net als van andere (verslavende) drugssoorten. Valeriaan werkt juist kalmerend.

Kortom, zoals met alles geldt: gebruik met mate.

Heb jij een andere valeriaan ervaringen, positief of negatief, met valeriaan als kalmeringsmiddel? Of heb jij bijwerkingen gehad na het gebruik van de druppels of pillen?

Laat het even weten in de reacties hieronder, of stuur een mailtje naar info@digibach.nl Dan maken we die artikel samen zo compleet mogelijk!

Geplaatst in Alternatieve geneeswijzen, Ervaringsverhalen, Fit en vitaal, Natuurgeneeskunde.

8 reacties

  • Hoi Demonie,

   Dank voor je vraag 🙂

   In mijn ervaring, voelde ik vrij snel (binnen ongeveer een uur na inname) dat het begon te werken. Maar, de kracht lag voor mij wel vooral in het langere tijd gebruiken in een spannende tijd, om vooral rustig te blijven. Zoals ik in het artikel beschrijf, wanneer er een spannende gebeurtenis aankomt, of wanneer ik langere tijd wat meer last had van stress of “malende gedachten”.
   Heb je daar wat aan?

 1. Ik heb al jaren slaapproblemen. Slaaptest wees geen fysieke oorzaak aan. Ik heb al alle huis-, keuken- en tuinmiddeltjes gebruikt om beter te kunnen slapen maar ik heb er geen baat bij. Heb al regelmatig valeriana forte van biover gebruikt zonder resultaat ondanks ik de max dosering gebruik. Voor mij dus een nutteloos voedingssupplement….

  • Goedemorgen,
   Bedankt voor je reactie en waardevolle toevoeging op dit artikel! Ik kan me goed voorstellen dat het bij serieuze slaapproblemen niet (voldoende) werkt. Zelf heb ik ook nog geregeld wakker gelegen ondanks het gebruik van valeriaan, en dat was dan nog niet eens chronisch. Mag ik vragen wat je nog meer hebt geprobeerd?

 2. Goedemorgen,
  Sinds een paar maanden ben ik overspannen. Continu gespannen, extreem moe, down, angsten, steken in mijn hart, benauwd en nog een hele waslijst aan onverklaarbare klachten. Na tal van onderzoeken bleek ik lichamelijk gezond te zijn en konden ze concluderen dat ik overspannen was. Ik ben doorverwezen door de huisarts naar een psycholoog. Helaas duurt het 3 maanden voordat ik daar terecht kan met een intake gesprek. Intussen kreeg ik oxazepam van de dokter om de tussentijd te overbruggen. Na 2 maanden merkte ik dat ik ondanks de medicijnen en rust niet in een stijgende lijn zat maar het alleen maar erger werd. Doordat ik ervaring heb met verslaving voelde het ook niet goed om nog langer aan de oxazepam te blijven en ben ik op onderzoek gegaan en kwam ik op het idee om valeriaan te proberen. Dit besproken met de huisarts en bij de apotheek kon ik het gewoon halen. Nu een week verder…. en ik voel me er goed bij. Meer energie, vrolijker en rustiger. Ik heb nog een lange weg te gaan maar tot ik echt aan de slag kan met de kern van het probleem, heb ik even wat “lucht” gekregen.

  • Bedankt voor deze mooie toevoeging van jouw persoonlijke ervaring! Heel fijn dat je op deze manier zoals je het zelf zo mooi omschrijft wat lucht krijgt tot je bij de psycholoog terecht kan. Het klinkt alsof je heel zelfbewust en kritisch naar jezelf durft te kijken, en ook niet simpelweg op zoek bent naar een makkelijk wondermiddeltje. Chapeau daarvoor, en heel veel geluk gewenst in het verder aan de slag gaan met de kern van het probleem. Je instelling zit in ieder geval alvast goed 🙂

 3. Ik gebruik Valeriaan om de onrust te temperen die veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen (PMS/herstel Essure verwijdering). Tijdens 2e deel van mijn menstruatiecyclus heb ik dagen dat ik het gevoel heb “door te draaien” van alle onrust in mijn lijf, dit helpt om weer met met beide benen op de grond te komen, de scherpe randjes gaan er af. Dus bij overgangsklachten en Pms werkt het ook goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *