Tweelingzielen | Soulmate of de perfecte partner?

Plato schreef al tweeduizend jaar geleden over het idee van Tweelingzielen. Door de eeuwen heen zijn daar verschillende inzichten bijgekomen. We gaan in een kleine vogelvlucht door deze inzichten heen.

En wanneer een van hen zijn andere helft zal ontmoeten, de werkelijke helft van zichzelf, is het paar verloren in een verbazing van liefde en vriendschap en intimiteit en men zal niet meer uit elkaars zicht verdwijnen, zelfs niet voor een moment

-Plato (2500 jaar geleden)-

Tweelingzielen in fases van de geschiedenis

In geschriften van oude wijzen, kunnen we lezen dat de ziel werd geschapen met zowel een mannelijke als een vrouwelijke kant. Die geschriften horen bij de Oosterse spirituele filosofieën, zoals de TweelingzielenBhagavad Gita en de Hindoeïstische Veda’s.

Filosofen, dichters en geestelijk leraren hebben door de eeuwen heen de gedachte verwoord, dat de ziel zich op een bepaald moment heeft verdeeld in twee geslachten. Een gedachte die wel inspirerend moet werken, omdat velen op zoek zijn naar een soulmate of de perfecte partner. Eigenlijk is het wel een romatisch idee toch?

Volgens dit idee is de hernieuwde ontmoeting van tweelingzielen waar we voortdurend naar uitkijken. We verkeren als het ware in een fase van onvolledigheid. Als een rups in een cocon, die de twee vleugels mist waarmee hij zijn ware pracht kan laten zien.

Plato heeft hier 2500 jaar geleden een mooie legende over gemaakt, die in de Westerse wereld erg tot de verbeelding sprak. In Symposion laat hij Aristophanes over de liefde spreken, waarin hij vertelt hoe Zeus de ziel in twee tegengestelde helften heeft gespleten. Die beide helften dolen rond op aarde, op zoek naar elkaar. Op zoek dus naar die nieuwe ontmoeting met de wederhelft: met de tweelingziel.

Tweelingzielen worden in het hele universum door een draad van herinnering naar elkaar toe getrokken. Het zijn de herinneringen die ze met elkaar verbindt. Zou het hierdoor komen, dat je elkaar met absolute zekerheid herkent als je elkaar tegenkomt?

Hoe wordt er nu naar tweelingzielen gekeken?

Er is veel geschreven over Tweelingzielen, via Google kom je in een labyrint terecht van teksten en meningen. Het wordt in deze teksten vooral gezien als een metafoor voor de perfecte partner, waarbij het er vooral om gaat dat je bewust wordt van jezelf. Dat jouw Tweelingziel een spiegel is, die onverwerkte zaken naar boven haalt. Zoals bijvoorbeeld nare ervaringen in je jeugd. Die onverwerkte ervaringen kun je met ondersteuning van Bachbloesems verwerken, of een plekje geven in je leven omdat je ermee om leert gaan. Zo kun je bachbloesem Star of Bethlehem gebruiken om de gevolgen van een schok te verwerken. Wil je liever een persoonlijk advies? Stuur ons dan een bericht met jouw vraag.

Maar heb je wel een tweelingziel nodig om jezelf die spiegel voor te kunnen houden?

Mijn ervaring is, dat je regelmatig mensen op je pad tegen komt, die iets triggeren. Want waarom kun jij je ergeren aan het gedrag van iemand? Dat kan toch alleen als het ook in jou zit, of als het op zijn minst iets in je losmaakt? Natuurlijk kom je ook mensen tegen die jou aanvullen, of waarmee je gelijk een klik hebt. Maar ook dat hoeft niet meteen een tweelingziel of soulmate te zijn.

Het zou toch wat zijn als iedereen die jou een spiegel voorhoudt of je aanvult, meteen je soulmate zou zijn!

In die zin zijn de soulmate en tweelingziel vergelijkbare concepten. Volgens mij zijn ze meer dan een aanvulling op wie wij zijn, of een spiegel die je wordt voorgehouden. Het vinden van je tweelingziel voelt als thuiskomen, als eindelijk weer op je plek zijn in dat grote en enge universum. Maar hoe denken anderen daarover?

Zijn tweelingzielen hetzelfde als soulmates?

In feite komen deze twee termen op hetzelfde neer. Een soulmate is letterlijk vertaald een “zielenmaat”, bij ons beter bekend als zielsverwant. Ook dat verwijst natuurlijk naar die wederhelft van onze eigen ziel die we, in de mythologie van Plato, zijn verloren.  In deze opvatting wordt seksualiteit ook wel gezien als de ultieme poging om opnieuw met die wederhelft te versmelten.

Wederhelft. Nog zo’n woord dat duidt op de dualiteit van de mensheid, en de sterke verwantschap die twee mensen kunnen ervaren. Onze taal zit er vol mee. En het is natuurlijk niet zo gek dat we in duetten denken: monogamie is niet voor niets nog steeds een waarde die de meeste mensen hoog in het vaandel hebben staan.

In deze opvatting, met een sterke liefdes of seksuele component, is zielsverwant misschien nog wel een beter woord dan tweelingziel. Toch is het een begrijpelijke analogie. Van tweelingen wordt immers wel eens gezegd dat zij extreme gevoelens van de ander ook kunnen waarnemen, zelfs al zit die persoon aan de andere kant van de wereld. Dat is een connectie die dieper gaat dan het lichaam, dus die het zielsniveau lijkt te halen. Het is een connectie die ook wel aan zielsverwanten wordt toegeschreven.

Die soulmate, zielenmaat, of zielsverwant is een persoon met wie men een (diepe) verwantschap ervaart op het gebied van vriendschap, geaardheid, liefde, intimiteit, seksualiteit of spiritualiteit. Dat is dus eigenlijk iemand waarmee je een “goede klik” ervaart. Iemand waarbij jij je gelijk op je gemak voelt omdat er veel overeenkomsten zijn. Dat maakt het wel makkelijker om jezelf te kunnen zijn!

Zelf ben ik een tweeling sterrenbeeld en getrouwd met een tweeling sterrenbeeld. Op veel vlakken zijn we elkaars tegenpolen en dus ook elkaars spiegels. En toch ervaren we regelmatig de bekende “twee zielen, één gedachte” belevenis. Ik denk dat we allebei op onze eigen manier sensitief zijn, maar of we dan ook Tweelingzielen zijn? Geen idee, maar dat maakt mij eigenlijk niet zoveel uit.

Tweelingzielen

Tweelingzielen: een soort metafoor voor de perfecte partner

Een perfecte partner, is volgens het boek Tweelingzielen iemand die in de kern op je lijkt en dezelfde visie heeft. Het spreekwoord: “twee zielen, één gedachte” is in dit geval ook zeker van toepassing. Beide partners vinden elkaar in de gelijkenissen en vullen elkaar aan, in een vanzelfsprekende harmonie.

De basis van een relatie met je tweelingziel, is dat je tevreden bent met jezelf en niet afhankelijk bent van de ander. Een relatie die gebaseerd is op romantiek heeft een ander uitgangspunt, omdat je dan verwacht dat de ander jou gelukkig kan maken. Terwijl je al gelukkig moet zijn, om geluk te kunnen delen. Als beide partners gelukkig zijn met zichzelf, stabiel in het leven staan en weten wat ze willen, kunnen ze elkaar stimuleren en accepteren zoals ze zijn.

Als je niet van jezelf houd, hoe kun je dan van een ander houden? Bachbloesem kunnen je helpen van jezelf te houden!

Ben je na deze vogelvlucht nog niet tevreden? Jacob Slavenburg schreef een erg interessant artikel over Tweelingzielen.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

Eén reactie

  1. Ik kan mij heel goed vinden in dit verhaal,heb vorig jaar iemand van het werk beter leren kennen op spiritueel en HSP gebied we groeiden meer en meer naar elkaar toe we begrepen elkaar vaak zonder een woord te zeggen,we voelden wat de andere voelde ze was en is nog steeds getrouwd met een narcist.
    We zijn beide tweelingen ik van 23 mei en zij van 6 juni ik ben nu 57 zij word 30.
    Ging heel goed tussen ons tot dat onze werkgever de leiding gevende personen dachten dat we een relatie hadden (Was ook zo) voor ons dan maar we waren gewoon collega`s spraken af na het werk dat mocht ook niet tot op een dag iemand van het werk nodig vond om haar man een sms te sturen toen ging het minder en minder tussen ons we hebben nog wel elke dag contact.
    Maar door dat sms is zij verandert terwijl ze nog steeds spiritueel en HSP is maar schijnbaar bang is om voort te zetten wat we hadden.

Reacties zijn gesloten.