Kamillethee is een bekend onderdeel van fytotherapie

12 soorten thee om te slapen

Wanneer je niet goed kunt slapen, kun je wel wat steun gebruiken. Thee om te slapen is er gelukkig in vele smaken. Voor ernstige slapeloosheid ga  je naar de dokter. En die kan daarvoor slaapmiddelen voorschrijven. Het nadeel van chemische slaapmiddelen is het verslavend effect. Chemische slaapmiddelen hebben ook bijwerkingen zoals bijvoorbeeld sufheid. Wil je liever slapen zonder bijwerkingen? Maak kennis met een aantal natuurlijke middelen, zoals thee om te slapen, die je zelf kunt uitproberen. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

Thee om te slapen

Drink je ’s avonds graag koffie of gewone thee? Sta er dan eens bij stil dat koffie en gewone thee cafeïne bevatten. Van cafeïne is bekend dat het opwekkend en stimulerend is. Niet echt slaapverwekkend dus. Als je hier gevoelig voor bent, drink dan liever kruidenthee. Er zijn vele planten die van oudsher bekend staan om hun rustgevend effect, zoals citroenmelisse, valeriaan, hop, passiebloem, lavendel en kamille.

Veel theesoorten zijn tegenwoordig in handige theebuiltjes te koop. Het voordeel van deze theebuiltjes is de vaste samenstelling. En ook dat de hoeveelheid en kwaliteit van de kruiden gewaarborgd blijven. Het gebruiksgemak is ook een belangrijk punt. Want dat zorgt ervoor dat je het ook makkelijker volhoud om je dagelijkse kopje thee om te slapen te zetten.

Slapeloosheid

Er zijn verschillende oorzaken voor slapeloosheid.  Doordat de hersenen niet tot rust komen door allerlei prikkels (zorgen, ziekte, pijn) kun je niet slapen. Deze blog gaat over de slaapproblemen door spanning en stress (zorgen maken).

Iedereen ligt wel eens een paar uur wakker. Maar sommige mensen kunnen wekenlang niet goed slapen. Langdurige slapeloosheid kan behoorlijk veel invloed op je leven hebben. Je krijgt minder energie, krijgt last van concentratieproblemen en allerlei lichamelijke ongemakken. Denk hierbij aan: hoofdpijn, rugpijn, geen zin om te eten, minder weerstand, wazig zien, enzovoorts.

Ook interessant: Snel in slaap vallen: 9 natuurlijke slaapmiddelen & goede slaapgewoonten

Mix je eigen thee om te slapen!

12 soorten thee om te slapen

Kamillethee als rustgevend onderdeel van thee om te slapen

Je eigen thee om te slapen te maken is leuk om te doen. Meng twee delen hop, valeriaan, en één deel sint-janskruid, kamille en meidoorn door elkaar. Giet op 20 gram van dit mengsel een halve liter komend water en laat dit tien minuten trekken. Giet de thee door een zeefje en drink ’s avonds één of twee kopjes, eventueel met honing.

Vind je dat te veel gedoe, dan is er ook voldoende keuze in de kant en klare thee om te slapen. Digibach heeft  naast bovenbstaand recept, 11 verschillende slaap thee soorten van verschillende merken onder de loep genomen.

Thee om te slapen met munt

Celestial Sleepytime Extra: Een fruitige thee voor het slapen gaan. Deze thee bestaat uit kamille, citroengras, pepermunt, tiliabloemen, haagdoorn, braambessen, oranjebloesem, rozenknoppen, natuurlijke perzik smaak en natuurlijke aroma’s. Deze thee heeft een kalmerende werking en is cafeïne vrij. Echt een thee om de dag mee af te sluiten dus! Holland & Barrett heeft verschillende soorten

Clipper snore & peace: Een sterk smakende kruidenthee met kamille, groene munt, citroengras, meidoorn, lindebloesem, oranjebloesem en valeriaan. In deze thee is de munt duidelijk te proeven, voor de liefhebbers van munt een aanrader dus. De thee smaakt ook best wel sterk naar kruiden, maar in positieve zin.

Kneipp welterusten thee: Valeriaan, lavendel en melisse zijn de ingrediënten voor kopje kneipp welterusten kruidenthee. Op smaak gemaakt met pepermunt. De thee werkt ontspannend en bevordert een gezonde nachtrust.

Thee om te slapen met valeriaan

Zonnatura goede nachtrust: Deze thee is op basis van alleen pure biologische kruiden, zoals citroenmelisse, valeriaan en kamille. Voor de liefhebbers:  deze thee heeft een zoete smaak.

Zonnatura ontspanningthee: Het is een kruidenmelange van passiebloem, valeriaan, citroenmelisse en lavendel. Een heerlijk geurende en smakende thee waarvan je lekker kunt genieten, tijdens een ontspannen moment voor jezelf en voor het slapen gaan.

Relax & Sleep van Physalis bestaat uit een mix van meidoorn, valeriaan en citroenmelisse. Deze biologische ingrediënten staan van oudsher bekend om de rustgevende werking en zorgen ervoor dat deze thee ideaal is in stressvolle en spannende tijden.

Slaap lekker thee (Pickwick): Kamille, valeriaan, citroenmelisse en lavendel vormen samen de kruidige geur van deze thee.. Er zit geen munt in deze thee. Wel fijn dus als je niet zo van munt houd. Deze slaapthee bevat in verhouding meer valeriaan.

thee om te slapen met lavendel

Lavendel voor een ontspannen nachtrust

Thee om te slapen met lavendel

Kruidvat Dreaming: Kamille, lavendel en heeft een zachte smaak. Lekker om de dag mee af te sluiten. Wanneer je dit elke dag drinkt, kan de smaak snel gaan vervelen vinden wij.

Sweet nights van Lipton: Citroen verbena, limoenbloesem, lavendel, kamille en sinaasappel bladeren. De combinatie van de kruiden, bloemen en fruitsmaak geeft een  special smaak.

Salus Thee Salusan Nr.22: Hopbel, citroenmelisseblad en lavendelbloem zorgen voor ontspanning.  Dit is een kalmerende en rustgevende thee die ontspant bij stress of slaapproblemen. Deze milde thee kan ook overdag gedronken worden. Voor het slapen gaan bevorderd de thee een goede en natuurlijke nachtrust.

St. Janskruid mélange van AH: Voor de liefhebbers van rooibos thee is er ook een slaapthee, met kamille, kaneel, anijs, 10% sint-janskruid, kruizemunt, gember, aroma, korianderzaad, meidoornbes, kardamom. Voor wie van een meer uitgesproken smaak houdt.

Tot slot nog een kruiden tip om lekker te slapen:

Sommige mensen hebben er baat bij wanneer ze met hun hoofd op een kruidenkussen slapen. Dit kussen is gemaakt van linnen en wordt gevuld met de volgende kruiden: 20 gram sinaasappelbloesem, 20 gram lavendel, 20 gram kamille, 30 gram akkerhoningklaver, 30 gram citroenmelisseblad en 20 gram hondsroosbloem ( of een andere rozenbloesem).

Slaap lekker!

Leestip: meer kooktips met (on-)kruiden

Geplaatst in Fit en vitaal, Natuurgeneeskunde.

5 reacties

  1. Pingback: Hand- en voetreflexologie: welke voetreflexpunten kun je zelf gebruiken?

  2. Pingback: Snel in slaap vallen: 9x een natuurlijk slaapmiddel | DigiBach

  3. Pingback: 5x een natuurlijk middel tegen stress en angst | Ontdek de ontspanning

  4. Pingback: 5 kanshebbers: wat is de beste mindfulness app? | Ontdek jouw favoriet!

  5. Pingback: Thee uit de natuur: 9 smakelijke kopjes puur genieten | DigiBach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *