De voordelen van een stilte retraite in de natuur (met 5 praktische tips)

Een stilte retraite in de natuur heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Dat is ook niet zo gek, want we leven in een wereld die steeds meer bol lijkt te staan van geluid en afleiding.

Sommige mensen hebben daar meer last van dan anderen. Extraverten – zeg maar, degenen die doorgaans een groot deel van dat lawaai maken – gedijen vaak juist goed bij rumoer. Zij kunnen slecht tegen stilte. Maar veel andere mensen hebben juist rust nodig om op te laden. En soms heb je iets meer oplading nodig dan je uit een uurtje in bad kunt halen. Dan is een stilte retraite in de natuur dé manier om die batterij weer helemaal vol te krijgen.

tips voor een stilte retraite in de natuur

Wat is een stilte retraite in de natuur precies?

Een stilte retraite in de natuur is letterlijk je even terugtrekken uit de drukke wereld. Dat doe je meestal met als doel om tijdens de retraite nieuwe (spirituele) inzichten op te doen, maar het een stilte retraite kan ook gedaan worden om even geestelijk op te laden.

De betekenis van een retraite wordt ook duidelijk wanneer je naar het Engelste “retreat” (terugtrekken) kijkt. Het gaat letterlijk om een terugtrekking van een bepaalde situatie. Een strijdmacht die zich terugtrekt weet dat het beter is om even de wonden te likken in plaats van voort te ploeteren. Evenzo is het in het dagelijks leven soms verstandig om even pas op de plaats te maken zodat je later met frisse energie weer het maximale uit jezelf kunt halen.

De voordelen zijn talrijk:

  • Nieuwe energie
  • Verhoogde creativiteit
  • Chaos in je hoofd verstilt
  • Betere concentratie
  • Hernieuwde waardering van het leven
  • Ruimte voor nieuwe inzichten
  • Afstand nemen tot problemen helpt ze vaak beter oplossen

In principe kan zo’n stilte retraite overal plaatsvinden, zolang je er maar de mogelijkheid hebt om je voor een tijdje (liefst minimaal een paar dagen) volledig af te snijden van je dagelijkse leven en je verplichtingen. En natuurlijk moet het er rustig zijn: anders is het geen erg stille retraite nietwaar?

Tips om meer uit je natuurlijke stilte retraite te halen

Reden genoeg dus om jezelf een stilte retraite in de natuur te gunnen. Zelf deed ik het tot nu toe twee keer en ik neem je graag mee in mijn ervaringen met mijn natuurlijke stilte retraites en geef je een aantal tips om jouw retraite nog fijner te maken.

Mijn stilte retraites in de natuur

Tot nu toe ben ik dus twee keer op retraite geweest. Dat deed ik in beide gevallen om aan een verhaal (ik schrijf graag in mijn vrije tijd) te werken voor een wedstrijd waar ik graag aan mee wilde doen. Ik merkte dat beide retraites goed werkten om een creatiever schrijfproces op gang te brengen, maar dat beide ervaringen toch niet helemaal gelijk waren.

Mijn eerste stilte retraite in de natuur was op Texel. De omgeving was hier helemaal geweldig: alle ruimte om te wandelen, te fietsen en heerlijk uit te waaien in de duinen en op het strand. Ik was er in een periode kort na de zomervakantie, waardoor het met de stilte wel goed zat (alle toeristen waren net weer vertrokken).

stilte retraite in de natuur op texel
Texel is voor mij een ideale locatie voor een stilte retraite in de natuur. Het gevoel van op een eiland zitten, volledig omringd door water, is voor mij de ultieme natuur ervaring.

De tweede keer dat ik op retraite ging in de natuur, was in de schitterende omgeving van de Utrechtste Heuvelrug. Deze keer verbleef ik in een huisje via Natuurhuisje.nl. Dat kun je zien als een soort Airbnb, maar dan met alleen huisjes en andere logeeradressen middenin de natuur.

Het verschil tussen deze twee brengt me direct bij de eerste tip voor jouw stilte retraite in de natuur.

1. Kies het juiste huisje

Je verblijf is namelijk een essentieel onderdeel van je stilte retraite. Mijn verblijf op Texel was heerlijk, maar had één groot nadeel. Doordat het een bed and breakfast setting was, werd het namelijk een stuk lastiger om even volledig los te komen van de maatschappij. Een echte stilte retraite werd het daardoor niet.

In het Natuurhuisje bij de Utrechtse Heuvelrug lukte dat een stuk beter. In deze setting was er namelijk alleen sprake van een sleuteloverdracht aan het begin van de retraite. Daarna was ik volledig op mezelf en heb ik – voor zover ik me kan herinneren – zelfs een paar dagen lang echt mijn stembanden niet gebruikt.

De eerste tip is dan ook om goed na te denken over waar je verblijft tijdens je stilte retraite in de natuur. Kies een omgeving waar jij je op je best voelt (duinen, bossen, zee, een meer?), maar zorg er ook voor dat je – behalve een geweldig buiten – een heel fijn binnen hebt waar je in de avond kunt terugtrekken. Een huisje huren waar je niet alleen middenin de natuur zit, maar ook alleen jezelf hebt om rekening mee te houden, is wat mij betreft een must voor een geslaagde stilte retraite in de natuur.

2. Combineer het met een digitale detox

Een andere fout die ik maakte tijdens mijn natuurretraite, was dat ik te veel digitaal verbonden bleef. Dat wil zeggen: ik trok me terug uit de maatschappij, maar bleef er via mijn telefoon en laptop toch mee verbonden.

Ergens was dat logisch: het doel van mijn retraite was immers om te schrijven en daar had ik mijn laptop bij nodig. Maar, dat de laptop mee was vergrootte ook de verleiding om andere digitale afleiding toe te laten. Zoals stiekem toch een paar freelance opdrachtjes uitwerken en ‘s avonds een Europaleague wedstrijd van Ajax kijken.

Daarom zou ik je altijd aanraden om een echte stilte retraite in de natuur te combineren met een digitale detox.

Een digitale detox is een periode waarin je vrijwillig afziet van digitale zaken, zoals je smartphone, laptop en sociale media. Je kunt het dus vergelijken met een maand geen alcohol drinken, of andere “ontgiftingskuren” waarbij je je lichaam een tijdje rust geeft van ongezonde stoffen om als het ware te resetten.

Bij een digitale detox geef je je hersenen een periode de tijd om af te kicken van digitale impulsen en afleidingen. Steeds meer mensen zweren daarbij, omdat we tegenwoordig gewend zijn om altijd “aan” te staan en dankzij onze telefoon altijd afleiding binnen handbereik hebben. Een digitale detox kan je daarom helpen je concentratie te verbeteren, maar vooral ook je stilte retraite verdiepen.

een retraite is een goed moment voor een digitale detox
Door hoeveel digitale apparaten wordt jouw leven eigenlijk beheerst? Een retraite in de natuur is waarschijnlijk een goed moment om daar eens van af te kicken: dat komt je mindset en concentratie ten goede!

3. Plan wandelingen en fietstochten

In mijn ervaring is het verstandig om met jezelf af te spreken wanneer je de natuur in trekt en waar je naartoe wilt. Op die manier maak je het namelijk gemakkelijker om ook echt zo veel mogelijk naar buiten te trekken: je hoeft er immers niet meer over na te denken.

Op Texel had ik voordat ik de veerboot nam bijvoorbeeld al bedacht op welke dag ik naar de vuurtoren in het Noorden wilde fietsen, wanneer ik wilde dagdromen aan de Noordzee en welke dag juist naar de Waddenzee zou gaan en op welke dag ik een bezoek aan de zeehonden in Ecomare wilde brengen.

Ook had ik me vooraf al voorgenomen dat ik elke avond de zon in de zee wilde zien zakken en ook in het donker nog een tijdje op het strand wilde doorbrengen om van het ruizen van de zee te genieten.

Lang verhaal kort: spreek vooraf met jezelf af wat jij uit je stilte retraite in de natuur wilt halen, dan is de kans een stuk groter dat je ook echt vindt wat je zoekt.

4. Neem alleen mee wat je nodig hebt (en laat in ieder geval afleiding thuis)

Minimalisme en een stilte retraite gaan hand-in-hand. Hoe minder spullen je meeneemt, hoe minder afleiding je riskeert. En hoe meer je echt op jezelf bent aangewezen: een retraite is in feite niets anders dan een terugkeer naar de basis.

Natuurlijk neem je voldoende kleding en andere spullen mee om comfortabel te zijn. Maar vaak stoppen we onze koffer voor een vakantie vol met dingen die zijn bedoeld voor afleiding. Spelletjes, boeken, puzzelboekjes: het zijn allemaal spullen om je gedachten af te leiden die je beter thuis kunt laten. Een stilte retraite draait er nu juist om dat je eens goed alleen bent met je gedachten. Je leert jezelf nooit kennen wanneer je niet alleen durft te zijn met je gedachten.

Kijk ook onderstaande video eens. Voor mij was dit een echte eye opener voor het belang van zo nu en dan eens écht alleen durven zijn met je gedachten, maar ook te leren om denken juist helemaal los te laten. De video maakt ook duidelijk hoe het vluchten voor je gedachten – in afleiding, maar ook in drank – je gedachten alleen maar hardnekkiger maakt.

5. Zoek comfort in de stilte

Al deze tips komen samen in het belangrijkste van een stilte retraite in de natuur: probeer je comfortabel te voelen in de stilte die je gaat ervaren. Voor verreweg de meeste mensen zal het ervaren van stilte en gebrek aan afleiding oncomfortabel zijn.

Dat is niet zo gek, want we zijn in onze Westerse maatschappij gewend om altijd maar te denken, altijd bezig te zijn, altijd “iets” te hebben om onze aandacht en hersenen bezig te houden.

In het begin zal het daarom een beetje voelen alsof je moet afkicken van die afleiding. Het omarmen van de stilte en saaiheid zal voelen alsof je als verstokte roker van de ene op de andere dag de sigaretten moet laten liggen. Maar net als in dat geval geldt: je doet jezelf (en in dit geval je geest) er een plezier mee om door te zetten.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.