Snel van je kater af met 8 natuurlijke anti kater tips

De feestdagen: de één kijkt er al naar uit, de ander schiet bij de gedachte alleen al in de stress. Feestdagen zonder kater (zowel de spreekwoordelijke als die door teveel alcohol), gaat dat lukken? Toch iets te diep in het glaasje gekeken en snel van je kater af? Wij zetten een aantal middeltjes voor je op een rijtje. Inclusief een paar anti kater tips, die je helpen een kater te voorkomen. Want zowel een kater van teveel wijntjes bij het kerstdiner, als een kater achteraf omdat je de lat te hoog hebt gelegd wil je allebei niet uitnodigen tijdens je feestdagen.

Anti kater tips die gezond zijn

De beste manier om een kater te voorkomen is niet teveel alcohol drinken. Helaas kom je daar dus veel te laat achter, dan is het kwaad al geschied. Maar gezellig was het wel! Snel van je kater af: met deze tips ben je weer snel in je gezonde modus.

1) Anti kater tip: Voorkomen is beter dan genezen

Diezelfde avond voor het slapen gaan minstens een liter water drinken om de gifstoffen af te voeren kan een kater voorkomen. Zo niet, dan zit er niets anders op. De bekende barstende koppijn, een keel als schuurpapier en een maag die van streek is. Gelukkig kun je dat op een gezonde manier aanpakken met deze tips.

2) Snel van je kater af met eieren

Eieren bevatten een stof die de effecten van alcohol neutraliseert. Dus de volgende ochtend het oude vertrouwde geklutste ei of gebakken ei met spek nemen werkt misschien dus toch!

Overigens kan die vettigheid natuurlijk wel weer wat al te zwaar zijn voor de onrustige maag. Gek genoeg lijkt dat de avond zelf beter te werken. Vet eten absorbeert wel goed alcohol, dus het eten voordat je gaat drinken werkt weer goed als anti kater tip.

3) Gember bij misselijkheid

Als je misselijk bent: rasp wat verse gemberwortel in een mok met kokend water en drink het met kleine slokjes op. Thee met gemberwortel brengt een opspelende maag tot rust.

4) Muntthee

Veel mensen grijpen naar koffie in de hoop dat het de hoofdpijn en die waas verdrijft. Maar thee is een betere keuze dan koffie, als je een kater hebt. Het is rustiger voor je maag, maar het is vooral een veel betere manier om je vochttekort aan te vullen. De hoofdpijn komt vooral doordat alcohol je lichaam heeft uitgedroogd, en koffie drijft alleen maar meer vocht af.

Muntthee is één van de beste keuzes, omdat het bij uitstek geschikt is voor de aanvulling van het vocht in je lichaam.

Lees ook: thee of koffie, welke is nu echt gezonder?

5) Banaan tegen kater

Tip nummer 5 op onze lijst is de banaan. Wij hadden er ook zelf niet aan gedacht tot we deze tip tegenkwamen, maar er zijn zat mensen die hebben ervaren dat het werkt. Hoe zit dat?

Bananen hebben van nature een zuurremmende werking, wat je maag tot rust brengt. Verder helpen bananen de vochtbalans op peil te brengen, omdat ze zelf voor 70% uit water bestaan. De suiker in de bananen zorgt ook nog eens voor een energieboost. Tenslotte bevatten ze kalium, wat ondersteunt bij het verwijderen van afvalstoffen zoals alcohol.

Als je niet aan eten moet denken de volgende ochtend, probeer dan een bananen smoothie.

Niet alleen een banaan doet wonderen: Australische wetenschappers hebben ontdekt dat een peer de symptomen van een kater kan verminderen.

Leestip: Wist je dat bananen ook kunnen helpen om beter te slapen? Hier vind je nog 8 natuurlijke slaapmiddelen.

Bierbrood bakken

6) Anti kater tip van oma

Drink na het wakker worden een groot glas water, voor de afvoer van afvalstoffen. Neem daarna een paracetamol met een kop koffie of een glas cola, om de werking van de paracetamol te versnellen.

Als de paracetamol begint te werken, neem je een kopje bouillon voor de nodige zouten. Die zorgen ervoor dat je het vocht dat je binnenkrijgt beter vasthoudt. Wanneer je er aan toe bent, kun je ook wat fruit nemen, voor de broodnodige vitamines. Wanneer je lichaam alle stoffen heeft opgenomen die ontbraken, moet je kater verdwenen zijn.

Dat is wat oma zegt tenminste. Zoals je bij tip 4 hebt kunnen lezen: niet iedereen gaat even goed op een kop koffie bij een kater.

7) Sneller van je kater af door te bewegen

Het zal niet het eerste zijn waar je aan denkt als je wakker wordt met een kater. Toch is het goed om te bewegen.

En dan bedoelen we niet een paar kilometer hardlopen. Dat dit goed is tegen een kater, omdat je “het er dan uitzweet” is een populaire mythe. Wees lief tegen je lichaam, je hebt het gisteravond al genoeg aangedaan! Bovendien droog je van al dat gezweet alleen maar verder uit.

Ga in plaats daarvan buiten een rondje lopen in de frisse lucht. Dit helpt je lichaam het alcohol af te breken en je lichaam te ontgiften. Daarnaast is het goed tegen de hoofdpijn: van binnen op de bank hangen wordt die meestal alleen maar erger.

9) Vul je vitaminen en mineralen snel weer aan

Neem een multivitaminepil. Door de alcohol is het aantal vitaminen en mineralen afgenomen in je lichaam. De snelste manier om die tekorten weer aan te vullen is met een pil of bruistablet. Jezelf trakteren op een ontbijt met lekker veel fruit mag natuurlijk ook!

En zo voorkom je de spreekwoordelijke kater tijdens de feestdagen

snel van je kater af

Het klinkt als een inkoppertje, als je op tijd begint en een goede planning hebt scheelt dat al de helft van de stress. En zo voorkom je een kater achteraf, omdat je iets anders van je feestdagen had voorgesteld.

Ook laten we je natuurlijk nog even zien hoe Bachbloesem therapie je deze maand kan ondersteunen.

  • Begin op tijd met inkopen doen. Of je moet het leuk vinden om je in de menigte te storten die ook op het laatste moment gaat inslaan.
  • Zie je toch op tegen de feestdagen omdat je het gevoel hebt dat alles je teveel is: bachbloesem Hornbeam geeft je de energie om de uitdaging aan te gaan.
  • Doe je alles alleen, of vraag je om hulp. Gedeelde smart is halve smart en het is gezelliger om dingen samen te regelen. Ben je niet zo goed in hulp vragen: bachbloesem Waterviolet geeft de vreugde van het delen.
  • Misschien kun je zo veel mogelijk op de fiets naar de winkel. Heb je ook gelijk je dagelijkse beweging.
  • Snel van je kater af: stel niet te hoge eisen aan jezelf. Het belangrijkste is dat je gezellige en ontspannen feestdagen hebt. Met een beetje Rock Water en een beetje met beide benen op de grond blijven houden de sfeer relaxed.

En heb je alles goed voorbereid: geniet vooral van de gezelligheid en drink met mate. Nou ja, dat moet je zelf weten natuurlijk. Toch teveel gedronken: misschien heb je iets aan onze tips. Al hopen we natuurlijk dat je ze niet nodig hebt.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.