Snel in slaap vallen: 9 natuurlijke slaaptips & goede slaapgewoonten

Stress-situaties en moeilijk in slaap kunnen vallen hebben veel met elkaar te maken.  Na een slechte nachtrust volgt een dag vol stress. Want een slechte nachtrust vreet energie, leidt tot gepieker en getob. Wat weer leidt tot slapeloosheid: een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Ieder mens heeft een  andere behoefte aan slaap, maar voor iedereen geldt dat je meer uit je nacht haalt wanneer je goed tot rust komt.

Hoe val je snel in slaap, zonder meteen naar de slaapmiddelen te moeten grijpen?

In deze blog zetten we een aantal natuurlijke ontspanners op een rijtje. Ze kunnen je helpen om sneller in slaap te vallen, maar ook de kwaliteit van je slaapuren verhogen. Een betere ontspanning helpt namelijk tot een diepere slaap. Wat komt er aan bod?

  1. Thee, en dan met name de soorten zonder cafeïne en theïne.
  2. Bananen. Had je niet gedacht he?
  3. Homeopathie. Niet wetenschappelijk bewezen, maar voor sommige mensen heel behulpzaam.
  4. Bach bloesem. Richten zich niet op de lichamelijke problemen, maar op de onderliggende oorzaak.
  5. Melatonine, het stofje dat je slaap bevordert.

Let op: vergeet niet om bij serieuze slaapproblemen altijd je huisarts te raadplegen!

Natuurlijke producten om sneller in slaap te vallen

Hieronder vind je een snel overzicht van onze favoriete, natuurlijke producten om sneller in slaap te vallen. Gebruik de knoppen voor meer informatie, of lees onder de tabel verder voor onze verdere tips!

Onze tip

Voordelen

Prijs

Celestial thee

Een heerlijke en natuurlijke reeks van ontspannende thee. Ook leuk: komt in kleurige en vrolijke doosjes!

Slaap lekker kussenparfum

Ontzettend fijne parfums en sprays voor op je kussen, om lekkerder in slaap te vallen en dieper te dromen.

Cursus in Slaapgeheimen

Ontdek in deze stap-voor-stap cursus (die je gewoon lekker thuis achter je laptop volgt) alle geheimen van een goede nachtrust. 

Bach mix op maat

Pak de basis van slaapproblemen aan. Een persoonlijke Bach mix helpt jou om 

Heb jij moeite met snel in slaap vallen?

Slapen is een complex fysiologisch gebeuren. In onze slaap rusten we niet alleen lichamelijk uit. De slaap is een natuurlijke fase waarin het lichaam zich hersteld en de interne systemen controleert. De herinneringen worden opgeslagen, celafval wordt afgevoerd en energie wordt opgeslagen voor de komende dag. Kortom: een goede nachtrust is essentieel, maar helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Heb jij moeite met in slaap vallen? Hieronder bespreken we 9 producten die je kunnen helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Op internet vind je allerlei technieken die je beloven dat ze je helpen om binnen 5 minuten in slaap te vallen. Niet geschoten is natuurlijk altijd mis, maar onze ervaring leert dat deze natuurlijke slaapmiddelen meer effect hebben.

Na de 9 tips vind je nog een aantal technieken die je helpen om consequent beter te slapen.

Lees ook: 13 natuurlijke hulpmiddelen bij stress

Val ook sneller in slaap met deze natuurlijke slaapmiddelen

Gebrek aan slaap kan tot ziekte leiden

Slaaptekort veroorzaakt allerlei kwalen, zoals een slechte concentratie, hoofdpijn, snel geïrriteerd zijn en minder weerstand. Al die kwalen zorgen ook op de werkvloer voor een grotere kans op ongelukken en verlies aan productiviteit.

Inmiddels is slecht slapen een echte volkskwaal geworden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ’s nachts 2 tot 3 uur te weinig slapen, minder weerstand krijgen. De immuunreacties nemen met 30% af.

Ergens een nachtje over slapen

We zeggen het niet voor niets, dat we soms ergens een nachtje over willen slapen. Tijdens het slapen leggend de hersenen in het geheugen vast wat er overdag gebeurt is. Wat vandaag nog nieuw en verwarrend is, kan na een gezonde nachtrust al een stuk duidelijker zijn. Snel in slaap vallen  geeft onze hersenen voldoende tijd om alles te verwerken.

Maar hoe val je snel in slaap wanneer je hersenen het zo druk hebben, dat je niet tot rust kunt komen?

9 natuurlijke slaapmiddelen

Snel in slaap vallen door goede slaapgewoonten

Om snel in slaap te kunnen vallen helpt het als je de dag afsluit met vaste slaaprituelen. Eigenlijk kun je dat net zo invullen als je zelf prettig vind. Bijvoorbeeld het laatste rondje met de hond, nog even rustig een niet te spannend boek lezen), een vaste bedtijd.

Alles is goed als het voor jou een prettig ritueel is. Net zoals we dat als kinderen gewend waren. Zo rond je de dag echt af, kom je tot rust. Klaar om te slapen!

 1: Snel in slaap vallen met thee

Drink ‘s avonds kruidenthee, gezet van kruiden/planten die een rustgevend effect hebben. Snel in slaap vallen zal dan ook beter lukken. Er is veel keus in kant en klare theebuiltjes, dus er zit vast wel een combinatie bij die je lekker vind. Veel verschillende thee merken hebben wel een thee om te slapen in hun assortiment.

Leestip: Ruim 12 ontspannende kopjes thee in één overzicht

Ben je niet zo’n theeleut, dan is een bananen smoothie misschien iets voor jou. Want ook die gele krommerds hebben stofjes in zich die de slaap bevorderen!

2: Bananen als slaapmiddel

Bananen bevatten  naast vitamine B12  ook stoffen die zorgen voor de aanmaak van de chemische stof serotine in de hersenen. Dit heeft volgens deskundigen een kalmerende en slaapopwekkende werking. Problemen met slapen wordt bestreden door de vorming van endorfine (feel good chemicaliën). Die hebben een ontspannende werking en verminderen gevoelens van stress. Meer hierover kun je lezen op  de website van de  Nederlandse vereniging voor slaap/waak onderzoek.

Een super simpele bananen smoothie: 1 banaan, 150 gram aardbeien, 1,2 dl magere yoghurt en 0,6 dl melk (of sinaasappelsap).

Doe al deze ingrediënten in de blender en mix het in 1 minuut glad. Direct serveren!

3: Homeopathische slaapmiddelen

Er zijn verschillende middelen, met verschillende werking in de homeopathie van Dr. Vogel.

  • Dormeasan helpt bij in en doorslaap problemen. Dit middel onderdrukt de remslaap niet waardoor je een natuurlijke slaap houdt.
  • Avena sativa complex werkt slaaptijd verlengend, wanneer je te vroeg wakker wordt en niet door kunt slapen.
  • Coffea D3 is het juiste middel na grote geestelijke inspanning en opwindende gebeurtenissen. Coffea werkt ook goed bij gedachten die maar door het hoofd blijven malen.

4: Bachbloesems voor een goede nachtrust

  • Klaproos is één van de meest gebruikte bachbloesem voor slaapproblemen, voor jong en oud. De Klaproos werkt vooral goed als je een drukke dag hebt gehad.
  • Slaapmutsje werkt op dezelfde manier als klaproos. Het verschil is dat slaapmutsje meer inwerkt op het hart en de dromen.
  • Purple flower zorgt ervoor dat je gedachten die ‘s nachts te veel in je hoofd blijven hangen los kunt laten.
  • White chestnut is een goede remedie als gedachten blijven rondtollen in je hoofd, en je die gedachten niet meer kunt stoppen.
  • Engelwortel is een goede beschermer tijdens de nacht, fijn bij angstdromen.

Bach bloesems werken het beste wanneer ze in een persoonlijke mix worden gebruikt, die specifiek bij jou aansluit. Ben je benieuwd of DigiBach iets voor je kan betekenen met zo’n mix op maat? Stuur ons dan een vrijblijvend berichtje met wat jou ‘s nachts uit je slaap houdt. Je hoort dan van ons of en hoe Bach bloesems je daarbij kunnen helpen, en besluit pas daarna of je een flesje wilt bestellen.

snel in slaap vallen bachbloesems

5: Melatonine

Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt.

Melatonine kan worden gebruikt bij bepaalde vormen van slapeloosheid. Dit middel is gewoon bij de drogist te koop als tabletten of thee, maar dat is wel in een lage dosering. In hogere dosering moet het door een arts worden voorgeschreven.

Dit slaapmiddel is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen. Dit betekend dat de fabrikant melatonine niet heeft onderzocht bij kinderen. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar melatonine bij kinderen met bepaalde vormen van slapeloosheid. Uit dit onderzoek blijkt dat melatonine bij kinderen werkt en veilig is, als de arts het voorschrijft in de juiste dosering bij de juiste slaapklachten.

6: Snel in slaap vallen tijdens zwangerschap

Omdat kruiden natuurlijk zijn, zou je denken dat die altijd veilig zijn om te gebruiken. Maar: er zijn kruiden die net zoveel kracht hebben als bepaalde chemische medicijnen, sommigen kunnen zelfs giftig zijn! Het daarom ook aan te raden om te overleggen met de huisarts of verloskundige voor het gebruik van een natuurlijk slaapmiddel.

De bachbloesem slaapmiddelen, zoals in deze blog genoemd kunnen zonder problemen gebruikt worden. Bachbloesems hebben geen bijwerkingen.

7: Hoe val je snel in slaap als kind?

Calcium carbonicum Hahnemanni D6 helpt goed bij kinderen die bang zijn in het donker. Het gaat om kinderen die veel dromen en snel transpireren. Vaak willen ze dat de deur van de slaapkamer open blijft staan, zodat ze hun ouders kunnen horen.

De genoemde bachbloesems in deze blog zijn ook geschikt voor kinderen.

Mijn eigen zoon had tijdens zijn kinderjaren veel baat bij een geleide kindermeditatie. Daarin wordt het kind door een prettige vertelstem meegenomen naar een wereld waar de tijd lijkt stil te staan. Waar alles kan, en waar zorgen niet bestaan. De kinderlijke verbeeldingskracht wordt geprikkeld en aangewend om een gevoel van rust en veiligheid op te roepen.

Aanrader: deze uitgebreide cursus met Baby slaapgeheimen.

8: Snel in slaap vallen zonder recept

Bij elke drogist is er een groot assortiment aan natuurlijke slaapmiddelen. Laat je hier ook goed informeren over de producten die je wilt kopen. Digibach heeft er een aantal op een rijtje gezet:

  • Sleepzz heeft verschillende producten om te slapen. Voor jong en oud.
  • MetaRelax bij stress momenten en vermoeidheid.
  • Valdispert, heeft naast rustgevende middelen ook een slaapmiddel.
  • Ymea dag en nacht. Bij nachtelijk transpireren en gebroken nachten.
  • Valeriaan is een rustgevend kruid, helpt om snel in slaap te vallen.
  • Sint Janskruid wordt ook gebruikt bij slapeloosheid, dit kom je ook tegen in sommige thee om te slapen.

Lees ook: 3 situaties waarin ik veel aan valeriaan had om tot rust te komen

9: Warme melk, de witte slaapmotor

Als je niet kunt slapen neem je een beker warme (anijs)melk, en je valt vanzelf in slaap. Dit is een bekend middeltje uit oma’s tijd: Werkt dit inderdaad zo? Of is het suggestie? Wat maakt het eigenlijk uit? Stel dat het werkt omdat het suggestie is, dan is dat toch prima?

10: Snel in slaap vallen met white noise

Je hebt vast wel eens gehoord van de kracht van whiste noise om sneller in slaap te vallen. White noise is – kort gezegd – een achtergrondgeluid dat helpt om ander geluid te maskeren. Daarmee helpt het je hersenen om makkelijker tot rust te komen, doordat ze minder prikkels te verwerken krijgen. In slaap vallen wordt dus makkelijker met white noise op de achtergrond.

Er zijn verschillende white noise apparaten op de markt, die verschillende frequenties en soorten slaapverbeterende geluiden kunnen afspelen. Een goed voorbeeld is de Paradise White.

11: De invloed van licht

Het is voor de meeste mensen niet voor niets bijna onmogelijk om in een lichte kamer in slaap te vallen.

Toch bestoken we onze ogen massaal met licht, vlak voordat we gaan slapen. Door nog tot het nachtlampje uitgaat op onze smartphone gefocust te zijn. Daardoor worden onze hersenen als het ware overspoeld en geprikkeld met zogenaamd blauw licht. Tot rust en in slaap komen wordt daardoor erg moeilijk.

Het beste is dus om je telefoon buiten de slaapkamer te houden. Of hem op zijn minst niet meer te gebruiken voordat je gaat slapen. Lees liever een boek.

Ook zijn er speciale blauw licht filterende brillen te krijgen. Daarmee bescherm je ook overdag je ogen en hersenen tegen een overdaad aan blauw licht.

Tot slot vonden wij ook deze speciale lichttherapiebril een fascinerend product. Het uitzoeken meer dan waard!

Goede slaapgewoonten: technieken om snel in slaap te vallen

Een goede nachtrust wordt ook bevorderd door goede slaapgewoonten. Als kind heb je meestal wel een vast ritme als het bedtijd is. Volwassenen hebben dat meestal niet meer, door allerlei oorzaken. Verbeter jouw slaapgewoonten:

  • Consequent op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan
  • Geen lichamelijke inspanning voor het slapen gaan: door inspanning komt endorfine vrij. Endorfine zet aan tot actie, dat helpt dus niet echt om te ontspannen
  • Geen geestelijke opwinding, zoals het kijken van spannende tv programma’s, tot ’s avonds laat doorwerken
  • Ontdek hoeveel uur slaap je nodig hebt en zorg dat je dit ook elke nacht krijgt
  • Geen dutjes tussendoor, dan slaap je ‘s nachts minder goed. Vergelijk het met snoepen voor het eten waardoor je minder trek hebt
  • Zorg voor een frisse slaapkamer: een goede ventilatie en niet te warm
  • Opwekkende middelen, zoals koffie kunnen de slaap ook verstoren. Liever geen koffie na vier uur in de middag
  • Wees matig met alcohol: bij te veel alcohol gebruik slaap je minder diep en rust daardoor minder goed uit
  • Bestel de 7 stapsgids naar een goed nachtrust voor nog meer goede slaapgewoonten
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.

8 reacties

  1. Pingback: 12 soorten thee om te slapen | Ontdek jouw favoriete slaapmuts thee!

  2. Pingback: Hand- en voetreflexologie: 4 reflexpunten om zelf eenvoudig toe te passen

  3. Schandalig dat hier homeopathische producten worden aangeprezen. De werking ervan is nog nooit aangetoond. Pure kwakzalverij.

    • Hoi Jantine,
      Erg jammer dat je zo op het negatieve focust. Het artikel waar je op reageert staat boordevol andere tips. Daarvan zijn ook de bananen nooit wetenschappelijk “bewezen” als slaapbevorderend middel. Toch hebben veel mensen er baat bij gehad. Net als bij homeopathische middelen. Wat maakt het voor die mensen dan uit of het wel of niet wetenschappelijk is bewezen dat het “klopt” dat het hen heeft geholpen?
      We prijzen nergens natuurmiddelen aan als geneesmiddel of als alternatief hiervoor. We stellen ons juist ten doel om mensen die naar informatie over dit onderwerp zoeken zo compleet mogelijk te informeren, en moedigen waar mogelijk mensen aan om altijd naar de huisarts te gaan met klachten. Daarmee proberen we mensen er juist bewust van te maken dat de natuur – net zo goed als fruit en groente – onderdeel kan zijn van een gezonde leefstijl, maar géén alternatief is voor reguliere gezondheidszorg.

  4. Bij mij helpen homeopathische middelen goed. Ik moest er eerst niets van weten en geloofde er echt niet in. Toch ben ik, om mijn moeder en plezier te doen, het gaan proberen. En het werkte. Ik dacht, dat is gewoon toeval, tot de keer erna het weer werkte. Na een paar keer gebruiken was ik echt om. Maar niet voor alles. Later pas ben ik meer homeopathische middelen gaan gebruiken. Ook voor dieren werkt het. Die kun je niet voor de gek houden.
    Wat maakt het uit of het wetenschappelijk bewezen is. Mensen moeten niet zo moeilijk doen! Vroeger werd er alleen maar met kruiden en planten gewerkt.

    • Hoi Annie,
      Bedankt voor je mooie reactie! Dit is de kern van waar wij voor staan. Mensen die op zoek zijn naar informatie over deze onderwerpen zo goed mogelijk informeren, zodat ze zelf kunnen ontdekken wat voor ze werkt. Maar we vinden het wel belangrijk om duidelijk te maken dat het niet wetenschappelijk bewezen is, en dat het daarom altijd belangrijk is om bij twijfel naar de huisarts te gaan. Kruiden, planten en bloemen kunnen een aanvulling zijn op een gezonde en positieve levensstijl, nooit een alternatief voor geneeskunde. Daar distantiëren we ons van, want het zijn partijen die dat in de voorbije jaren wél hebben beweer die zorgden voor de slechte naam die homeopathie e.d. vandaag de dag hebben 🙂

Reacties zijn gesloten.