School stress verminderen | van basisschool naar brugklas

School stress verminderen bij pubers. Ze staan er om bekend dat ze lui zijn. Die rust hebben ze nodig, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dat kost veel energie. Te veel druk, geeft stress.

 “Als iedereen wat meer lui zou zijn. Dan zou iedereen wat minder stress hebben. En een stuk gelukkiger zijn”.     Roland van Campenhout (1944) Vlaams muzikant.     

Naar de brugklas

De eerste stap om het veilige nest te verlaten. Naar de  brugklas. Daarbij hoort het zoeken naar nieuwe ervaringen. En het nemen van risico’s. Het liefst wil je natuurlijk dat je kind ervaringen op doet en er van leert. Hierin kunnen Bach druppels een goede aanvulling zijn.

school stress verminderen

Elm kan helpen als jouw puber overweldigd wordt door verantwoordelijkheden. Opeens wordt er meer zelfstandigheid verwacht, krijg je huiswerk.

Moeite met wennen aan de veranderingen die deze stap met zich mee brengt. Walnut helpt die verandering aan te kunnen. Onzekerheid hoort erbij. Cerato helpt het zelfvertrouwen te versterken.

“Je vader veranderd van een held in een oude zak. En je moeder van een warme haven in een theemuts”  Midas Dekkers / De Larf.

Brugklas tips voor ouders

Loslaten kun je natuurlijk nooit helemaal. Wel anders vasthouden. Dat betekend je kind zelf dingen laten ervaren. Van hun fouten moeten ze leren. Bachbloesem Red Chestnut helpt tegen de overbezorgdheid die je als ouder kan overvallen. En de eerste dag mee fietsen naar school is niet cool. Dat oefenen heb je als het goed is al van te voren gedaan. Want dan maakt het niet uit hoe vaak je de route moet oefenen.

Moed houden. Met bachbloesem Gentian als ondersteuning. Tot de kerstvakantie moet je rekenen op onrust. Bijvoorbeeld sleutels kwijt raken, pech onderweg en onvoldoendes halen. Allemaal stress factoren, waar een kind mee om moet leren gaan. Bachbloesem Chestnut Bud kan hem dan helpen, om niet steeds dezelfde fouten te blijven maken.

School stress verminderen

Niet te veel helpen. Hulp opdringen geeft vooral frustratie, van beide kanten. En op een preek zitten ze al helemaal niet te wachten. Bachbloesem Impatiens helpt je om de lat niet te hoog te leggen en geduld te hebben. Maar ook om je kind de ruimte te geven om zelf om hulp te vragen.

In gesprek blijven. Neem de tijd om te luisteren. Maar accepter ook, dat ze niet alles meer delen. Sommige dingen deel je als puber nu eenmaal liever met vrienden.

Voldoende duidelijkheid en grenzen. Spreek regels met elkaar af, maar ga niet alles controleren. Je kind elke avond aan het huiswerk maken zetten werkt averechts.

En……..overschat jouw puber niet. Ze kunnen nog heel veel dingen niet. Pubers hebben moeite met plannen, vooruit kijken, ordenen en anticiperen.

overgang basisschool naar brugklas

De overgang van basisschool naar brugklas : wat een verandering!

Overgang basisschool naar brugklas

Een grote stap in het leven van een beginnende puber. Een nieuwe situatie die spanning en stress kan geven. Bachbloesem Walnut helpt om te leren om gaan met die veranderingen. In de brugklas beginnen ze zich los te maken van hun ouders. Pubers gaan een nieuwe emotionele binding aan met leeftijdgenoten. Onderken het belang van vrienden. Als ze welkom zijn, leer je ze kennen. Help je kind met het leren stellen van grenzen. Bachbloesem Cerato kan hierin een extra steuntje bieden.

Pubers zijn gevoelig voor groepsdruk. Ze willen niet opvallen. Er bij willen horen, uit zich in  kledingstijl, welke sport ze kiezen. Maar ook stoer gedrag kopiëren zoals roken, brutaal zijn, iets in een winkel stelen. Bachbloesem Centaury helpt een puber zichzelf te blijven. Trouw aan eigen normen en waarden.

School stress verminderen: voor een beetje zelfvertrouwen of bij faalangst is Larch een onmisbaar steuntje.

Emotioneel zijn pubers erg gevoelig. Ze kunnen zich ontpoppen als ware drama queen of king. Hele drama’s kunnen er gemaakt worden, omdat ze díe nieuwe spijkerbroek willen. Als het te erg wordt, is een paar druppels Chicory aan te bevelen.

Ontspannen voor een toets

School stress verminderen: op tijd beginnen met leren. Zo al gezegd kunnen pubers nog niet goed plannen. Een beetje begripvolle hulp is zeker welkom. Graag zonder preek! Om je goed te kunnen concentreren is een rustige plek wel fijn. Al zijn er ook pubers die graag muziek aan hebben staan. Als het maar ontspannen is.

Probeer het leren voor een toets af te wisselen met bewegen. Het voordeel van bewegen is: je lijf blijft soepel, je spieren worden sterker, betere stofwisseling en je maakt dopamine aan (geeft een geluk gevoel). Een gezonde geest in een gezond lichaam dus!

Een uitgerust brein presteert beter. Drink ’s avonds kruidenthee, gezet van kruiden/planten die een rustgevend effect hebben. Snel in slaap vallen zal dan ook beter lukken. Veel verschillende thee merken hebben wel een thee om te slapen in hun assortiment.

Last van faalangst tijdens de toets: hou dan een flesje rescue bij de hand. Voor als de paniek toch even toeslaat.

Geplaatst in Doelgroepen, Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.