Rusteloos? Rustgevende tips bij innerlijke onrust

Ben je rusteloos, heb je last van innerlijke onrust en wil je daar vanaf?  Met een natuurlijke rustgever kun je met een gerust gevoel neerslachtigheid, verdriet of innerlijke onrust verzachten. Daarbij moeten we ons natuurlijk blijven realiseren dat we niet alle dagen dolgelukkig kunnen zijn en dat het leven bestaat uit ups en downs. Belangrijkste is, dat je ermee om leert gaan!

Het is een normaal menselijke emotie om verdrietig te zijn of om tijdelijk moedeloos te zijn omdat je de dingen even niet meer overziet. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld door verlies van je baan,  of omdat je ruzie met iemand hebt.

Het is logisch dat je daar af en toe een extra steuntje in de rug bij nodig hebt. Dat kan iemand zijn die een arm om je heen slaat, of een persoonlijke bachbloesem mix die bij jouw onrustige gevoel past. Een combinatie van beide is natuurlijk het mooiste!

Rusteloos of neerslachtig zijn

rusteloos

De natuur is rustgevend bij innerlijke onrust, maar soms is dat niet genoeg.

We hebben allemaal wel iets meegemaakt waar we verdrietig, neerslachtig of rusteloos van werden. Misschien herken je de symptomen wel: vermoeidheid, innerlijke onrust en geen trek in eten zijn een aantal voorbeelden. Meestal gaat die innerlijke onrust na een tijdje weer over. Dan kom je er weer over heen, zoals dat heet. In dit geval kunnen bachbloesems, zoals bijvoorbeeld Hornbeam je net dat extra steuntje geven wat je nodig hebt.

Het wordt een ander verhaal, wanneer je zo depressief bent, dat professionele hulp nodig is. Dit merk je dat aan een aantal symptomen, waarvan we er hier een aantal noemen.

 • Een depressieve stemming is het grootste deel van de dag aanwezig, je hebt geen zin om iets te ondernemen.
 • Verandering in eetlust, van extreem veel tot bijna geen eetlust en dus gewichtsverlies.
 • Slaapproblemen, concentratieproblemen en vermoeidheid/gebrek aan energie.
 • Je voelt je waardeloos en denkt aan zelfmoord.

Herken je meer dan 3 signalen bij jezelf, dan wordt het tijd om naar de huisarts te gaan. Dan is het niet verstandig om zelf te gaan experimenteren. Hier kunnen en willen wij ook geen advies in geven.

Herken je gedachten die  innerlijke onrust veroorzaken

Wordt je bewust van je gedachten. De manier waarop je denkt, bepaald hoe je in het leven staat. En dat heeft invloed op hoe goed of neerslachtig/somber jij je voelt. Laat jij je leven bepalen door jouw emoties of sombere gedachten? Het is goed om te weten dat emoties een manier zijn om te overleven, want als je niet bang zou zijn in een gevaarlijke situatie, onderneem je ook geen actie om jezelf in veiligheid te brengen. Andere emoties, zoals blijdschap, helpen je om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Dus emoties horen nu eenmaal bij het leven en kunnen het leven kleuren!

Wat is kenmerkend voor emoties

 • Een emotie is tijdelijk, er komt altijd weer een eind aan.
 • Emoties veranderen, je hebt niet je hele leven dezelfde emotie.
 • Iedere emotie ervaar je anders: bij boosheid voel je bijvoorbeeld een versnelde hartslag, bij verdriet een brok in je keel. Het zijn allemaal lichamelijke ervaringen. die erbij horen.
 • Je bent niet je emoties, je kunt wel ervaren wat ze met je doen.
 • Emoties hebben veel invloed op je gedachten. Als je niet lekker in je vel zit denk je minder positief.
 • Prettig, niet prettig of neutraal: dat is wat emoties kunnen zijn.

Kijk eens eerlijk naar jezelf, en neem een paar minuten de tijd om over verschillende emoties na te denken: boosheid, ongerustheid en angst. Eerst spoor je dus de gedachte op die jou een rotgevoel bezorgd. Daarna kun je bij jezelf nagaan welk gevoel dat oproept. Is het jaloezie, angst, , drift, schaamte, schuldgevoel, zit je in een spannende tijd of voel jij je gekwetst. Herken de emoties en stop ze niet weg! Mindfulness kan helpen bij die bewustwording.

Natuurlijk rustgever: ontspannend als je rusteloos bent

Neem een voorbeeld aan de Scandinaviërs. Zij drinken elke dag Agrimony thee op de nuchtere maag. Dit helpt  ze om zich losser en  vrolijker te voelen. En als je zelf vrolijk bent, sta je ook een stuk positiever in het leven. Dat helpt om de problemen van alledag aan te kunnen! “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”.

Kamille thee is rustgevend en ontspant. Lekker om de dag mee af te sluiten. Een natuurlijke rustgever, waarvan je de smaak wel lekker moet vinden. Maar, met honing erin moet dat wel lukken!

Of wat denk je van een rustgevende massage met Lavendel olie? Een massageolie die je trouwens ook gemakkelijk zelf kunt maken: het recept vind je op onze lavendel pagina.

Etherische olie van Marjolein is goed bij een stijve nek of gespannen spieren. Een paar druppels in een beetje zonnebloemolie maakt een massageolie die ontspannend is. Laat maar los die somber gedachten en ervaar hoe ontspannend een massage en de geur van lavendel kan zijn.

Bij hartkloppingen door angst gevoelens kun je een tinctuur van Valeriaan en Meidoorn gebruiken  als een natuurlijke rustgever. Lees meer over de verschillende kruiden.

Lees ook deze 3 persoonlijke ervaringen met valeriaan.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Bachbloesems als je rusteloos bent

Hink jij vaak op twee gedachten?  Dit kan leiden tot innerlijke onrust. Om je te helpen tot een goede keuze te komen helpt Bachbloesem Cerato je tot een keuze te komen. En te vertrouwen in je eigen innerlijke wijsheid. Dat geeft zelfvertrouwen en minder gepieker.

Wordt je vaak teleurgesteld in het leven? Maak het jezelf niet te moeilijk om iets te geloven, alleen maar omdat je het graag wilt. Is de wens is de vader van de gedachte: dan wordt je teleurgesteld als het niet loopt zoals je gehoopt had. Bachbloesem Clematis helpt om je in het hier en nu te houden. Maakt je wakker, om je realistisch en nuchter naar je wensen te kijken.

Gedachten zijn tolvrij. Als je er van uit gaat dat iedereen mag denken wat hij wil, dan kies je toch positieve gedachten zou je denken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms heb je daar een extra steuntje bij nodig van een coach, een goede vriend(in) of bachbloesems. Tussen die 38 verschillende bachbloesems moet toch wel een passende remedie zitten toch! Laat je gerust hierover adviseren.

rusteloos

Een echte natuurlijke rustgever: yoga in de natuur!

Tips die ontspannend kunnen werken

Gedachten komen en gaan, van de meeste gedachten zijn  we ons niet eens bewust. Gelukkig maar!  Want volgens geleerden hebben we 40-60 duizend gedachten per dag. De hele dag gaan er gedachten door ons hoofd. Niet alleen leuke, maar ook sombere gedachten. En die wil je graag stoppen!

Om je een beetje op weg te helpen, volgen hieronder een aantal tips om nare gedachten te stoppen.

 • Schrijf elke dag één ding op dat wel goed is gegaan
 • Glimlach naar jezelf in de spiegel, of naar de mensen om je heen. Wie weet glimlacht er iemand terug. Laat je niet kisten, ga om met optimisten.
 • Zet een muziekje op waar je blij van wordt.
 • Ga lekker wandelen in de natuur. Laat de frisse wind je gedachten weg waaien.
 • Probeer eens een ontspanningsoefening, er staan er genoeg op internet!
 • Humor verdrijft alle sombere gevoelens. Wie om zichzelf kan lachen, maakt het leven voor zichzelf een stuk makkelijker.
 • Accepteer dat het is zoals het is, perfectie bestaat niet. En weet: kwetsbaarheid maakt je een mooier mens.
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.