Rozemarijn | Geneeskrachtige planten en bloemen

Geneeskrachtige planten en bloemen –> rozemarijn

Rosmarinus officinalis, zoals de Latijnse naam luidt, is een zomerse plant, die het goed doet in het gebied rondom de Midellandse Zee. Daar wordt het kruid veel gebruikt bij het roosteren van vlees. Rozemarijn bevat een sterk geurende en smakende etherische olie in de omgerolde grijsgroene bladeren.

Rosmarinus betekend: ‘dauw van de zee’. Dit verwijst naar het verfrissende effect van het kruid op de geest.

Er is gaat een verhaal, dat in het preutse victoriaanse Engeland de dames het warm kregen van rozemarijn. Ze hoopten dat dit hetzelfde effect zou hebben bij de mannen, waar ze stiekem een takje in de jaszak stopten. Was de truc gelukt en waren ze zwanger, dan moesten ze voorzichtig zijn met het gebruik van dit kruid, omdat het de baarmoeder sterk stimuleert.

Rosmarinus officinalis staat symbool voor vriendschap, liefde en trouw. Daarom werd het vroeger vaak verwerkt in bruidsboeketten.

rozemarijn

Geschiedenis en weetjes

Wanneer je rozemarijn met mate gebruikt, ondersteunt het een gezonde spijsvertering en kan ondersteunend werken bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

De etherische olie geeft het zwakke zenuwen een weldadige rust, en als de olie op de huid wordt gewreven is het een weldaad bij vermoeide spieren.

Rozemarijnolie bevat etherische oliën die zeer antiseptisch zijn en antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen hebben.

De plant kan gebruikt worden bij beschadigingen van de huid, het ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid.

Het gebruik van de kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg bij klachten ook altijd de huisarts.

Rozemarijn: toepassingen

De vluchtige olie is heerlijk om te verdampen, zowel in een aromabrander als in een lekker warm bad. De geur is verfrissend en bevordert de concentratie. Ook wordt de olie in veel cosmetische producten en parfums toegevoegd.

Heb je last van vet haar: doe twee handenvol rozemarijnblad in een pot en giet er ciderazijn overheen. Laat het tien dagen staan en zeef het mengsel. Gebruik een halve kop van deze azijn in het laatste spoelwater van je haar.

Drink een kopje hete rozemarijnthee als je merkt dat je verkouden gaat worden. De thee werkt verzachtend bij de verschijnselen die daarbij horen, zoals hoesten.

Ken je de werking van rozemarijnwijn al? Voor het eten een glas van deze wijn drinken ter bevordering van de eetlust en de spijsvertering.

Recepten met rozemarijn

Gebruik Rosmarinus met mate als je het in je recepten gebruikt. Want dan geeft het zijn heerlijke aroma aan vlees, soepen, sauzen en kaasgerechten. Overdaad schaad, want de smaak wordt kamferachtig bij teveel toevoeging.

Maak je eigen rozemarijnazijn (of olie): voeg een takje, of losse bladeren toe aan een fles azijn of olijfolie. Laat de smaak een paar dagen intrekken en zeef het, daarna heb je een heerlijke smaakmaker voor je gerechten.

Een verdunning van deze azijn is een geweldig ontsmettingsmiddel voor een ziekenkamer. Handig om te weten, en het proberen waard, toch?

Rozemarijn en Bach

Net als bachbloesem Gorse werkt rozemarijn aan een goede gemoedstoestand. Het gaat hier niet om alleen maar een beetje somberheid. Dr. Bach schreef over de Gorse mensen: “Ze zien er uit alsof ze wat zonneschijn in hun leven nodig hebben om de wolken te verdrijven”. Lees meer over de therapie van Dr. Bach en nieuwe toepassingen.

Naast het verbeteren van de gemoedstoestand, kan rozemarijnolie de energie en de concentratie verbeteren. Hier past bachbloesem Olive prima bij; voor herstel van kracht, vitaliteit en interesse in het leven. Meer tips over het verhogen van je energiepeil met kruiden lees je hier.

Een paar druppels Gorse en de heerlijke geur van Rozemarijnolie doen een mens goed!