middelen tegen vliegen

Planten en natuurlijke middelen tegen vliegen

Bij overlast van vliegen en andere insecten, zijn we gewend om kant en klare producten te kopen. In ieder tuincentrum is er volop keuze. Lekker makkelijk natuurlijk, maar wel duur. In deze blog vind je planten en natuurlijke middelen tegen vliegen die niet alleen makkelijk te gebruiken zijn, maar ook goedkoper. En minder schadelijk voor het milieu dan sommige giftige bestrijders!

Waarom zou je bestrijdingsmiddelen kopen als alles in de natuur voorhanden is? Het kost wel meer tijd, maar biologisch tuinieren is ook goed tegen de stress.

Als mijn vader stress had, ging hij naar zijn groentetuin en had daar zijn mindfulness momentje. In plaats van onkruid te bestrijden met een bestrijdingsmiddel, was zijn motto: “schoffelen, schoffelen, schoffelen”. Dit kun je ook zien als een soort mantra, om je gedachten leeg te maken. Dat is een goede combinatie met lekker lichamelijk bezig zijn.


Aromatherapie als natuurlijk middel tegen vliegen

planten en natuurlijke middelen tegen vliegenVeel etherische oliën houden insecten op afstand en worden al eeuwenlang gebruikt. Citronella, lemongrass, ceder, lavendel, basilicum, tijm en eucalyptus zijn niet alleen insectenwerend, ze zorgen ook nog eens voor een frisse, aangename geur.

Kies je eigen geur, die voor jou fijn is om te gebruiken.

Wierook werkt overigens het beste: de meeste insecten kunnen niet tegen de rook. Dan maakt het dus ook niet uit welk geurtje je in de brander steekt! Dat is niet alleen handig tegen vliegen, maar ook om bijvoorbeeld wespen uit je buurt te houden.

Zakjes lavendel zijn ook heel fijn in de kledingkast. De geur is aangenaam (als je ervan houd) én het houdt ongedierte – bijvoorbeeld motten – weg.

Thee als natuurlijke ongediertebestrijder tegen mieren en luizen

Een oude tuintip van opa: het beregenen van gewas met koude pepermuntthee houdt ongedierte uit het groenteblad. Op elke groentetuin had je vroeger al dit soort plantenwijsheid tegen vliegen en ander ongedierte.

Ook voor het verdrijven van mieren is koude muntthee een natuurlijke manier. Mieren houden niet van de smaak en geur van munt. Nee, zélfs niet als ze vanavond een belangrijke date met een knappe vrouwtjesmier hebben.

Mieren blijven het liefst bij munt uit de buurt. Doe daar je voordeel mee en giet regelmatig muntthee op plekken waar je ze niet wilt hebben.

En heb je nog een restje zwarte thee over? Dit kun je heel goed gebruiken als biologisch bestrijdingsmiddel bij beginnende luis. Regelmatig besproeien voorkomt dat de luis zich verspreidt. Als de planten al vol met luis zitten, dan helpt het helaas niet meer. Dus het is belangrijk om er op tijd bij te zijn.

Waar thee nog meer goed voor is

Theeblaadjes in de grond verbeteren de structuur van de bodem, waardoor de wortels van je planten gemakkelijker lucht en water kunnen opnemen. Een bijkomend voordeel is dat de blaadjes langzaam vergaan, waardoor voedingsmiddelen vrijkomen die de aarde weer verrijken.

Water wordt makkelijker vastgehouden door grond met theeblaadjes, waardoor potplanten minder snel uitdrogen.

Let wel op! Thee maakt de bodem een beetje zuur, hoe meer thee, hoe zuurder. Gebruik dit trucje dus alleen voor planten die goed gedijen op een wat zuurdere grond. Planten die dit fijn vinden zijn bijvoorbeeld varens, magnolia’s en hortensia’s.

middelen tegen vliegen

Milieuvriendelijk tuinieren: weg met de bladluis

Bladluizen zijn overal bekend, of je nu een groentetuin hebt of een gezellige bloementuin. Zelfs als je alleen wat plantenbakken in de vensterbank hebt, kunnen ze opduiken.

En die luizen zijn net konijnen. Voor je het weet hebben ze zich razendsnel voortgeplant en zit niet alleen de plant waar het begon onder de luis, maar ook alle andere in zijn omgeving. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om bladluis weg te jagen.

Luizen houden bijvoorbeeld niet van den. Heb je ooit wel eens luis gehad in de kerstboom? Precies!

Zonder gekheid: dat heeft natuurlijk ook met de temperatuur rond kerst te maken. Maar een beetje etherische olie van den, met wat kaneel, rozemarijn en tijm opgelost in alcohol jaagt ook in de zomer luizen op de loop!

Hoe deed onze opa dat vroeger?

Een simpele maar wel bewerkelijke manier is afborstelen. Denk niet te snel dat het afborstelen van de bladeren die onder de luis zitten onzin is. Het is de moeite waard om het te proberen als je biologisch wilt tuinieren. Voor kleine planten is dat wel te doen, voor grote bomen ging mijn vader in de weer met een harde waterstraal. Dit was zijn genadeloze wapen als bladluis-’terminator’.

Tip: gebruik bij het afborstelen water met een klein beetje groene zeep opgelost. Luizen kunnen heel slecht tegen zeepsop, en je veegt ze stuk voor stuk heel wat eenvoudiger aan de kant. Gewoon afwasmiddel werkt natuurlijk ook, maar dat zou ik dan weer niet aanraden omdat het ook schadelijk kan zijn voor de plant. Het zou toch zonde zijn als je met veel tijd en moeite alle luizen uit je plant borstelt, om vervolgens de plant te zien sterven aan een sop vergiftiging.

Bittere stoffen uit planten tegen bladluis

Sommige planten bevatten bittere stoffen die dodelijk zijn voor bladluizen. Deze stoffen vinden we in de alsem, en de wortels van de gentiaan (bekend van de bachbloesem Gentian). Om deze planten te gebruiken om luizen te bestrijden, maak je een afkooksel van de houtige plantendelen, zoals de wortels. Zet hiervoor de plantendelen op het vuur in koud water, breng het aan de kook en laat het 1,5 uur sudderen. Daarna zeven. Besproei de planten die last hebben van luizen rijkelijk met dit aftreksel.

Hoe je ook ten strijde trekt tegen de luis: vergeet niet om de plant regelmatig aan een check-up te onderwerpen. Ook al zijn na je behandeling alle luizen weg, er kunnen heel goed eitjes zijn achtergebleven die nog moeten uitkomen.

Tenslotte nog een leuk weetje. Tomaten bij de hand, muggen op afstand. Word jij in de zomer altijd door muggen gestoken? Dan is het goed om te weten dat muggen niet houden van de geur van tomatenplanten. Leuk kom je eigen tomaten te kweken in je tuin of op je balkon, en je bent gelijk van die irritante zoemers af.

Geplaatst in De natuur centraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *