Persoonlijke en emotionele blokkades opheffen

We bouwen, soms zonder dat we daar erg in hebben, allerlei emotionele blokkades op. Om die te kunnen oplossen, moet je ze natuurlijk eerst leren herkennen bij jezelf. In deze blog laten we zien hoe je persoonlijke en emotionele blokkades opheffen stap voor stap aan kunt pakken.

Wat zijn dat voor blokkades?

Een emotionele blokkade is een remming in jezelf, die je tegenhoudt om in het leven te staan zoals je dat graag zou willen. Het zijn negatieve gedachten en emoties die zich als het ware in je gedachten nestelen. Ze uiten zich in terugkerende negatieve gedachten die je tegenhouden om vooruit te gaan in het leven:

  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Wat ik probeer gaat toch weer mislukken
  • Ik verdien het niet gelukkig te zijn

Herken je dit?

Deze – en andere emotionele blokkades – zijn goed op te lossen met een persoonlijke Bach bloesem mix

Hoe ontstaan persoonlijke en emotionele blokkades?

Er zijn allerlei redenen waarom blokkades kunnen ontstaan.

Dat kan zijn door angst, onzekerheid, verveling, over je heen laten lopen, boosheid, wanhoop enzovoorts. De emoties die deze zaken losmaken, komen vaak voort uit de neiging om de dingen (te) negatief te bekijken. Daar komt de druk vanuit de maatschappij ook nog eens bij. Want ben je wel goed genoeg?

De logische vervolgvraag is dan meteen: goed genoeg voor wie / wat?!

Door diezelfde maatschappij worden we vaak gedwongen om rationele keuzes te maken. Luisteren naar je hoofd, niet naar je hart of onderbuikgevoelens. Soms is dat natuurlijk prima, maar omdat hart en hoofd het niet altijd eens zijn kan het zorgen voor een verstoring van je gevoelsleven als je dat hart te vaak “negeert”.

Hoe ga je om met emoties om blokkades te voorkomen?

Realiseer je dat emoties van korte duur zijn, zoals boosheid of schrik. Die emoties kunnen dus nooit jouw leven gaan bepalen. Probeer ze te accepteren voor wat ze zijn: van voorbijgaande aard! Als een mug die irritant om je hoofd kan zoemen, maar die vanzelf weer verdwijnt.

Belangrijk is in ieder geval dat je je emoties niet gaat onderdrukken om dat irritante gevoel kwijt te raken.

Het is belangrijk om je emoties te kunnen uiten, want als je die onderdrukt worden ze alleen maar heftiger. Hoe meer je ze gaat onderdrukken, des groter de kans dat blokkades ontstaan. Persoonlijke en emotionele blokkades opheffen is dus niet hetzelfde als die emoties wegdrukken. Dat is juist hoe gezonde emoties uitgroeien tot een ongezonde blokkade.

Soms is het beter de mug met rust te laten en zijn gezoem te accepteren. Want als je het licht aan doet om hem te vinden, trek je alleen maar meer muggen aan.

Persoonlijke en emotionele blokkades opheffen kan soms onbegonnen werk lijken
Soms kunnen blokkades zo groot zijn, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het fijn als er iemand met je meedenkt!

Stap voor stap je persoonlijke en emotionele blokkades opheffen

Deze blokkades zijn vaak over een lange periode in je leven ontstaan. Het oplossen ervan is dan ook niet iets dat je van het ene op het andere moment voor elkaar krijgt. Zie het als een reis, net zoals je hele leven tot dit moment dat ook is geweest.

Het is een reis waar je de rest van je leven de vruchten van zult plukken.

Accepteer jezelf als individu

Je leeft dan wel op allerlei manieren met andere mensen samen, maar je hebt vooral met jezelf te maken. Gedurende je leven staat groei centraal: je blijft je voortdurend ontwikkelen. In die ontwikkeling is het onvermijdelijk dat je met je eigen persoonlijke blokkades geconfronteerd wordt. Groeien doe je door die blokkades te herkennen en overwinnen.

Dit is een doorlopend proces dat je leven lang doorgaat.

Het accepteren van deze groei als een essentieel onderdeel van jouw individuele leven, is een eerste stap in het oplossen van de blokkades die je hebt opgebouwd door te veel naar anderen te luisteren.

Geef je eigen grenzen aan en laat de lasten los die je blokkeren

Ben jij ook makkelijk met van alles en nog wat op te zadelen, dan ben je een lastdier en heb je nog niet goed geleerd je eigen grenzen aan te geven. Net als het Centaury type.

Grenzen stellen is een belangrijk stap bij het oplossen van persoonlijke blokkades
Daar wordt ik mooi weer mee opgezadeld!

Lastdieren, zoals kamelen, laten het toe dat anderen problemen op hun schouders laden. Zodra er een probleem is opgelost (de last is afgeladen) ontstaat er ruimte om een nieuw probleem op te laden. Sommige mensen blijven dit hun leven lang doen, maar anderen bereiken op een gegeven moment een punt dat ze er genoeg van hebben.

Hierbij kunnen bachbloesems jou een zetje in de goede richting geven. Bloesemremedies Nederland heeft Kruidje Roer Me Niet, een bachbloesem die je steunt om meer ruimte voor jezelf in te nemen.

Pak jouw blokkades aan met een Bach mix op maat

Een persoonlijk samengestelde mix werkt het beste om jouw blokkades aan te paken.

Brullen als een leeuw: weg met die blokkades

Als je leert om beter je grenzen aan te geven, kan dat gepaard gaan met een enorme (innerlijke) brul.De kamelenmens begint dan de problemen (en blokkades) van zich af te schudden en terug te geven aan degene waar het probleem hoort. Je durft opeens te zeggen: “ik vind het heel naar voor je, dat er moeilijkheden spelen in je leven. Maar die kan ik niet oplossen. Ieder mens moet inde eerste plaats zelf uit zijn problemen zien te komen, dat doe ik ook”. Die brul kan echt bevrijdend werken!

Gezond egoïsme

Een leeuw bepaalt zijn eigen leven en laat zich niet nodeloos met allerlei verplichtingen opzadelen en neemt problemen van anderen niet meer op zijn schouders. In de leeuwfase leer je om je eigen weg te gaan. Het kan in het begin onwennig zijn en een beetje egoïstisch lijken, maar dat hoeft het niet te zijn. Zolang het een gezond egoïsme is.

Het is een manier om je te leren manifesteren, te ontdekken wie je werkelijk bent en je bewustzijn te vergroten.

Als de leeuw genoeg heeft geschreeuw, zal hij op natuurlijke manier gaan inzien dat het zo genoeg is geweest. Wanneer je er te veel in blijft hangen, kan er een juist een blokkade ontstaan in de vorm van egoïsme of eenzaamheid. Juist dan kun je bachbloesems goed gebruiken, zoals Holly, Chicory, Beech of Vine.

Vrij en onschuldig als een kind: geen last meer van blokkades

Een kind beweegt zich vrij en onschuldig in zijn natuurlijke staat is zich tegelijkertijd overal bewust van. Een volwassen mens die het bewustzijnsstadium van het Kind bereikt, is natuurlijk letterlijk gezien al op een hogere leeftijd, maar deze mens bezit dan als het ware de spontaniteit en de natuurlijkheid van een jong kind.

Een kind dat door het leven dartelt en zich niet bekommert over eventuele problemen. Het stadium van het kind is volgens Nietzsche de hoogste stap van ontwikkeling: een mens die zijn kinderlijke staat heeft teruggevonden en zich tegelijkertijd overal bewust van is.

Echt aan de slag met jouw blokkades?

Profiteer dan vandaag nog van jouw gratis & persoonlijke consult per e-mail 👇

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.