Onrustig gevoel symptomen, oorzaken en oplossingen

Een onrustig gevoel kan je soms als vanuit het niets overvallen.

Zo’n gevoel is lang niet altijd makkelijk te verklaren. Vaak ben je je er niet bewust van waar dat onrustige gevoel vandaan komt.

Of misschien heb je soms onverklaarbare voorgevoelens. Juist omdat je het op dat moment niet kunt verklaren, kan die onrust je ook bang maken. Daar wordt het gevoel van onrust alleen maar verder door aangewakkert.

Door meer inzicht in je eigen gevoel te krijgen, wordt je innerlijke kracht en vertrouwen versterkt. En dat is de belangrijkste sleutel voor het overwinnen van die onrustige gevoelens.

onrustig gevoel symptomen, oorzaken en oplossingen

Hoe je gedachten een onrustig gevoel veroorzaken

Het valt niet altijd mee om je gevoelens te herkennen. Nog lastiger is het om je bewust te zijn van de invloed die je geest heeft op de gevoelens in je lichaam.

Toch herken je het effect waarschijnlijk wel.

Als je de hele dag door loopt te piekeren, raakt jouw lichaam vanzelf ook gespannen. Dat is een puur automatische reactie van je lichaam. De onrust in je hoofd zorgt op die manier ook voor een onrustig gevoel in je lichaam.

Met andere woorden: onrustige gedachten kun je letterlijk voelen in je onrustige innerlijk.

Daarom helpt een techniek zoals mindfulness ook zo goed om een onrustig gevoel tot bedaren te brengen. Als je onrustig of gespannen bent, helpen mindfulness oefeningen om je hier bewust van te worden zonder er een waardeoordeel aan te verbinden. In plaats van proberen de onrust uit te bannen, leert mindfulness ons om “naar de plek van de onrust te ademen”.

Mindfulness kun je prima leren met een online of digitale cursus.

Want actief proberen onrustige gevoelens aan de kant te schuiven, is misschien wel de grootste fout die mensen maken. Alan Watts zegt het mooi in onderstaande video. Onrustige gevoelens actief wegduwen, is als het proberen plat te slaan van golven. Je zult ze er alleen maar wilder mee maken.

Maar wat kun je dan wél met dat onrustige gevoel? Zoals de mindfulness ons leert: het begint met herkenning en erkenning.

Gevoelens herkennen en benoemen (onrustig gevoel symptomen)

Inzicht krijgen in wat je voelt is de basis van het herkennen van je gevoelens. Het is belangrijk om het verschil tussen gezonde en ongezonde emoties te leren (her)kennen.

Leer je emoties herkennen en vervolgens hoe je ze kunt érkennen om er gezond en bewust mee om te kunnen gaan. Want dat onrustige gevoel is een symptoom van iets wat eronder ligt.

Sta jij regelmatig met je mond vol tanden wanneer iemand vraag hoe het met je gaat? Vaak is het lastig om in woorden te vatten wat je nu eigenlijk voelt. Niet in de laatste plaats omdat er vaak verschillende emoties door elkaar heen lopen.

En dat zorgt op zijn beurt ook weer voor veel onrust, die ook weer moeilijk uit te leggen is. Daarmee kom je in de vicieuze gedachte-cirkel terecht uit de video hierboven. En het gevoel van onrust neemt alleen maar verder toe.

Om jou een beetje op weg te helpen, beschrijven we hieronder een aantal emoties. Herken jij er de bron van jouw onrust in? Of kun je ze gebruiken als een opzetje om voor jezelf te beschrijven wat bij jou eigenlijk aan dat onrustige gevoel ten grondslag ligt?

1. Onrust die veroorzaakt wordt door boosheid

Boosheid is een emotie die we vaak gewend zijn te onderdrukken, waardoor het bij veel mensen onrust veroorzaak.

Het begint met geprikkeld of knorrig zijn, humeurigheid en irritatie. Van binnen knaagt het, maar omdat je deze emoties niet uit loopt de druk steeds verder op. Vergelijk het met een fluitketel waarin de druk van de stoom steeds verder oploopt en het water steeds verder begint te borrelen. Als een fluitketel ertoe in staat was, zou hij er een behoorlijk onrustig gevoel van krijgen 😉

Deze opgekropte emoties komen er bij veel mensen pas uit wanneer ze zo hoog zijn opgelopen dat ze eruit knallen. Dan pas kun je letterlijk met je vuist op tafel slaan en je grenzen aangeven.

Boosheid is een krachtige emotie, die onderdrukt voor onrustig gevoel kan zorgen
Sporten kan een goede uitlaatklep zijn om je boosheid af te reageren. Zoals boksen, waarmee je letterlijk je frustraties van je af kunt slaan op een boksbal in plaats van op je naasten.

Boosheid wordt gezien als een negatieve emotie, waardoor we het gevoel hebben die te moeten verstoppen.

Maar ook je boosheid mag er zijn. Daar gaan we bij het werken met Bachbloesems ook van uit. Er zijn verschillende bloesemremedies die goed passen bij boosheid.

Zo leert Water Violet je dat je problemen en emoties met anderen kunt delen, zodat je voorkomt dat je een binnenvetter blijft.

Beech is geschikt voor iemand iemand die altijd kritiek heeft op anderen en niet meer het goede in mensen kan zien. Wat een onrust geeft dat in jezelf!

2. Ook onze angsten zorgen voor een onrustig gevoel

Er zijn verschillende soorten angsten, die allemaal voor een hoop onrust kunnen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je ergens tegenop ziet, zoals een belangrijke vergadering die je moet leiden of een afspraak bij de tandarts.

Het zal niemand verbazen dat dit soort angsten automatisch gepaard gaan met gevoelens van onrust. Maar ook overbezorgd zijn om je dierbaren is een voorbeeld van een onrustig gevoel dat voortkomt uit angst.

Angsten en onbestemde angstgevoelens kunnen vaak lastig te plaatsen zijn. Soms bekruipt zo’n gevoel je bij een bepaalde plek of omgeving, zonder dat je daar een verklaring voor kunt geven.

Komt jouw onrustige gevoel voort uit angst, maar kun je de oorzaak niet achterhalen? Aspen kan hierin verlichting geven. Mimulus is er voor mensen die wel wat extra moed kunnen gebruiken.

3. Het verwerken van verdriet en teleurstelling

Verdriet hoort bij het leven, want we krijgen allemaal te maken met verlies, teleurstellingen en dingen die mislukken. Toch weten veel mensen niet zo goed hoe ze met verdriet moeten omgaan en hoe je het verwerkt.

Net als boosheid wordt het vaak gezien als een emotie waar je niet mee te koop hoort te lopen.

Dat roept vragen op. Hoe lang duurt het voordat het over is? Wat is een normale periode om verdriet te voelen?

je gevoelens niet laten zien of uitspreken is voor veel mensen een bron van onrustige gevoelens
Je gevoelens niet laten zien of uitspreken is voor veel mensen een bron van onrustige gevoelens

Het is natuurlijk een heel verschil of je verdrietig bent om het verlies van een dierbare of verdriet om een teleurstelling. Dat laatste zal eerder over zijn, omdat het meer onderdeel is van het dagelijks leven.

Maar wat vooral belangrijk is: ieders verdriet is uniek. Het ene verdriet is niet erger dan het andere. Dan kun je nu eenmaal niet wegen.

Vind dus niet van jezelf dat jouw verdriet er niet mag zijn, omdat iemand anders iets ergers mee heeft gemaakt dan jij en “daar allang overheen is”. Ten eerste valt verdriet dus niet te vergelijken. Ten tweede kun je niet in de gevoelens van de mensen om je heen kijken: jij bent alleen verantwoordelijk voor jouw verdriet en hoe jij daarmee om gaat.

Verdriet onderdrukken is ongezond en geeft een onrustig gevoel. Omgaan met verdriet, is een kwestie van ontdekken wat dit voor jou betekent. Soms heb je daar iemand bij nodig, zoals een coach, een goede vriend(in). Of een Bachbloesem therapeut natuurlijk, die jou kan adviseren in het leren omgaan met jouw verdriet.

4. Altijd haast geeft ook een onrustig gevoel

Opzij, opzij, op zij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Wanneer je luistert naar dit bekende nummer van Herman van Veen, bekruipt je als vanzelf een onrustig gevoel.

Haast en rust gaan niet voor niets niet samen. Wie altijd haast heeft, gunt zichzelf niet de tijd om tot rust te komen. Je bent voortdurend in een staat van on-rust. En dat is een heel duidelijk signaal naar je lichaam, die dat onrustige haastgevoel steeds meer overneemt.

Ben jij het type dat geleefd wordt door je agenda en je horloge? Grote kans dat je dan ook de symptomen vertoont van deze haastziekte. Durf jij in het weekend jouw horloge af en toe weg te leggen en jezelf minder druk op te leggen? En waarom moet je zoveel van jezelf?

De eerste stap is om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is en rustmomenten voor jezelf in te plannen. Dat kan al beginnen met elke dag een klein ommetje te maken, daar is tegenwoordig ook een leuke app voor. Probeer eens online yoga lessen om te ontdekken of dat iets voor je is.

Is Netflixen of televisie kijken voor jou de ultieme bron van ontspanning? Doe dat dan eens met één van deze fijne programma’s om je geest te leren begrijpen.

Wat voor mij goed werkt, is regelmatig de tijd te nemen om op te schrijven wat voor mij nou écht belangrijk is. Zo krijg je een duidelijker beeld van waar je jouw waardevolle tijd met goede moed aan kunt besteden. En waar je wellicht iets meer ademruimte voor jezelf kunt creëren om je onrustige gevoel een beetje te laten varen.

Een onrustig gevoel en bachbloesems

In deze blog hebben we een aantal voorbeelden gegeven van Bachbloesems die je kunt gebruiken bij gevoelens van innerlijke onrust. Zoals je hebt gezien, pakken ze elk een andere achterliggende reden van de onrust aan.

Dat is de kern van Bach therapie. Het vinden en bewust worden van de oorzaak áchter wat jou in de weg zit. Omdat geen mens hetzelfde is, adviseren we je graag – gratis en vrijblijvend – wat bij jou past.

Alle emoties die je bij jezelf herkent, zijn niet goed of fout. Het belangrijkste is dat jij in evenwicht komt en je gevoel van onrust kwijt raakt. Zodat je weer blij kunt zijn met jezelf.

Geplaatst in Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.