Online yoga op TV. Tips & Reviews. Van gratis tot gevorderd

Het afgelopen jaar is online yoga les volgen populairder geworden dan ooit. Niet zo gek natuurlijk, aangezien door de coronacrisis veel yogascholen dicht moesten. Bovendien hadden veel mensen door al dat thuiswerken behoefte aan een manier om flexibel en “zen” te blijven.

Ben jij ook op zoek naar een goede manier om online yoga op je TV of laptop te volgen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik bespreek mijn favoriete digitale yoga platformen. Je vindt hier yoga online voor beginners en gevorderden. En van gratis online yoga tot professionele yoga training voor thuis.

Inhoud

online yoga volgen tips en reviews uitgelichte afbeelding

1. Happy With Yoga (De “Netflix” van yoga)

De beste tip voor wie online yoga les wil volgen, is wat mij betreft het programma van Happy With Yoga.

Waarom? Omdat het simpelweg een erg complete online yoga training is.

Deze optie is niet gratis, maar het scheelt niet veel. Voor de prijs van één “offline” les per maand, volg je via dit platform namelijk onbeperkt lessen in je eigen woonkamer. Een soort yoga tv, zeg maar.

Wat?

Happy With Yoga noemt zichzelf ook wel de Netflix van yoga. Een nogal grote claim, maar eigenlijk is hij wel gewoon terecht. Want voor een vast bedrag per maand, kijk je onbeperkt professionele online yoga lessen.

Het is een platform dat is samengesteld door twee enthousiaste en gepassioneerde yogi’s, Melanie en Rolf. Met hun jarenlange ervaring in verschillende yoga stijlen, heeft Happy With Yoga voor elk wat wils.

happy with yoga is het online yoga platform dat lijkt op netflix

Voor wie?

Dit is het perfecte model voor mensen die yoga echt een onderdeel van hun dagelijkse routine willen maken. Zelf merkte ik dat de gratis online opties hieronder toch wat vrijblijvend bleven, juist doordat ze gratis waren. Door de kleine maandelijkse uitgave voor Happy With Yoga, is je commitment ook groter.

Daar komt nog bij dat het platform verschillende aanvullende pluspunten heeft ten opzichte van lessen via YouTube:

 • Nederlands gesproken yoga lessen en meditaties, van prettige docenten.
 • Overzichtelijke navigatie zodat je eenvoudig het soort les kunt vinden waar je behoefte aan hebt, net zoals je van Netflix gewend bent.
 • Complete cursussen per onderwerp, van online yin yoga tot hatha yoga en van ademoefeningen tot mindfulness.
 • Programma’s gericht op lichamelijke doelen, zoals het versterken van je core, meer flexibiliteit in je rug of juist het tot rust brengen van je hoofd.

Ontdek het zelf

Elke dag een stapje meer zen, mindful en flexibel. Gun jezelf een leven vol yoga voor de prijs van één les per maand 🧘

2. Yoga With Adriene (Gratis online yoga voor beginners en gevorderden)

Adriene mocht absoluut niet in dit overzicht ontbreken. Om te beginnen is ze namelijk een ontzettend fijne yoga docente. Zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt: Adriene biedt de perfecte yoga online voor beginners.

Op haar YouTube kanaal vind je namelijk meerdere complete programma’s, waar je vanaf de absolute basis een dagelijkse yoga routine opbouwt.

Daarnaast zijn vooral haar afspeellijsten met lessen van verschillende tijdsduur. Zo kun je eenvoudig online yoga volgen van de lengte die in jouw dagindeling past.

Wat?

Adriene heeft een eigen platform en community, maar ze is vooral bekend van haar kanaal op YouTube met een kleine tien miljoen abonnees. Mensen van over de hele wereld volgen dan ook de online yoga lessen van Adriene. Iets wat ze soms benoemt tijdens een les en wat je er bewust van maakt dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Voor wie?

Zoals gezegd is Adriene de perfecte yogadocente voor de absolute beginner, omdat ze je – zelfs via je tv of laptop – volop vertrouwen en rust weet te geven. Haar kanaal is ook erg overzichtelijk ingedeeld, zodat je eenvoudig een online les kunt vinden waar je op die dag behoefte aan hebt:

 • Afspeellijsten gesorteerd op lengte van de les. Van lessen korter dan 10 minuten tot volledige yogalessen van drie kwartier tot een uur.
 • Lessen met leuke en inspirerende thema’s, zoals yoga voor thuiswerkers, voor en na het hardlopen, gericht op nek en schouders of yoga tegen “text neck” (de nekvariant van een muisarm).
 • Complete 30-daagse programma’s die je meenemen van online yoga voor beginners tot een meer gevorderd niveau.

3. Yoga With Tim (korte en gratis online yoga programma’s)

Een andere populaire online yoga docent op YouTube, is Tim Senesi. Hij heeft weliswaar lang niet zoveel volgers als Adriene, maar zeker de moeite van het bekijken waard wanneer je op zoek bent naar een online yoga docent.

Ik ben vooral fan van de rust en kalmte die hij uitstraalt. Deze man lijkt zen te ademen. Dat wil je toch in een yoga docent!

Wat?

Net als Adriene biedt Tim dus een flink aantal gratis online yoga lessen op YouTube.

Hij heeft aanzienlijk minder video’s online staan dan Adriene, maar voor beginners kan dat ook wel prettig zijn. Zelf had ik in het kanaal van Adriene althans regelmatig last van keuzestress om te bepalen aan welke video ik het meeste behoefte had.

Voor wie?

Het gratis online yogakanaal van Tim Senesi is vooral geschikt voor mensen die eens casual een yoga programma willen volgen. Hij heeft namelijk een aantal reeksen van 7 dagen online staan. Je vindt hier daarentegen geen video’s die een specifieke spiergroep of lichamelijke klacht aanpakken.

Ideaal voor je eerste stapjes om van yoga een dagelijkse routine te maken dus.

online yoga lessen volgen achter je laptop of via de tv

Tips voor online yoga les volgen

Online yoga les volgen heeft natuurlijk veel voordelen. Zo kun je precies wanneer het jou uitkomt – en wanneer jij er het meeste behoefte aan hebt – een les volgen. Je kunt uit al dat aanbod kiezen waar jij het meeste behoefte aan hebt. Bovendien hoef je niet door kou, wind en regen naar de yogaschool toe. Nee, online yoga les volgen doe je gewoon lekker vanuit je eigen warme woonkamer.

Maar er zijn ook een paar valkuilen.

Want juist door die vrijblijvendheid kan het ook makkelijker zijn om toe te geven aan het “een keer geen zin hebben”. Ken je dat? Dat je in je eentje sporten gemakkelijker overslaat dan wanneer je met een vriend of vriendin hebt afgesproken om te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan?

Werkt hetzelfde met yoga. Wanneer je een paar keer per week naar dezelfde yogaschool gaat, heb je het gevoel van sociale controle. Door de docent. Door de andere mensen die de klas volgen. Dat mis je bij thuis en online yoga lessen volgen.

Praktische tips om online yoga les te volgen

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn. Als je er maar voor zorgt dat je op een andere manier gemotiveerd blijft om yoga een onderdeel van jouw dagelijkse routine te maken. Hier zijn ter afsluiting wat tips die voor mij werkten:

 • Blok de lessen in je agenda of weekplanning. Net zoals je bij een offline yoga les aan een vaste tijd “vast” zou zitten, helpt het om dat ook met online yoga les te doen. Zo neem je een stukje van die vrijblijvendheid weg. Het is makkelijker om jezelf op een vooraf bepaald moment die schop onder je kont te geven dan wanneer je “ergens vandaag een online yoga les moet doen” van jezelf.
 • Reserveer een vaste plek in huis. Ook iets waarmee je de situatie van offline yoga kunt nabootsen. Het fijnste is wanneer je een vaste kamer of hoekje kunt inrichten als jouw “mini yoga studio”. Daarmee word je makkelijker geprikkeld om een yoga les te beginnen. Leg bijvoorbeeld je mat in het zicht, liefst op een plek waar je hem sowieso tegenkomt wanneer je jouw les zou moeten volgen.
 • Betrek iemand bij je yoga practice. Net zoals hardlopen of de sportschool bezoeken gemakkelijker gaat wanneer je met iemand afspreekt, zo geldt dat ook voor online yoga les volgen. Daag je partner, vader, moeder, zoon of dochter uit om op vaste dagen met je mee te doen. Zo kunnen jullie elkaar scherp houden. Wat ook goed werkt: een vriend of vriendin uitnodigen en vaste momenten afspreken waarop jullie allebei dezelfde training doen. Via WhatsApp of beeldbellen kun je dan afspreken wanneer je oefent en welke trainingen jullie doen, om ze na afloop na te bespreken. Gezellig, maar ook een prima stok achter de deur!
 • Oefen je mindfulness. Mindfulness is een goede aanvulling op yoga en perfect om je concentratie en motivatie te ontwikkelen. Het is iets wat je op elk moment kunt toepassen en waar je – ook buiten de mat – de vruchten van zult plukken. Met deze mindfulness apps gaat je dat zeker lukken!
thuis yoga oefenen wordt gemakkelijker vol te houden door het samen te doen
Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Tim is het digitale deel van DigiBach. In het dagelijks leven is hij online marketeer, waardoor hij veel tijd achter zijn scherm doorbrengt. Hij is altijd op zoek naar manieren dat digitale bestaat te combineren met zingeving, van mindfulness apps tot online yoga lessen. Voor DigiBach schrijft hij over zijn zoektocht en vondsten.