Natuurlijke eerste hulp bij ongevallen | Insectenbeten en kleine letsels

Het gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft is al duizenden jaren oud. Maak gebruik bij eerste hulp bij ongevallen van planten en kruiden om allerlei ongemakken te verlichten. Vroeger waren planten en kruiden onderdeel van het dagelijks bestaan. Niet alleen om te eten, maar ook om gezond te blijven. Alles wat je nodig hebt, gewoon bij de hand. Deze primitieve mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten veilig en gezond waren en welke giftig. Onze voorvaderen gebruikten nog het natuurlijke instinct, net zoals dieren dat nu nog doen.

Eerste hulp bij ongevallen: middelen uit de natuur

Tegenwoordig zijn we in onze maatschappij vervreemd van ons eigen instinct en het gevoel van eenheid met de natuur.  Het instinct om de juiste planten te kiezen is verloren gegaan. En helaas zijn er steeds meer regeltjes over het gebruik van producten uit de natuur. Gebruik dus vooral kruiden, waarvan bekend is dat de werking veilig is. Want als we niet meer op ons instinct kunnen vertrouwen is dat wel een veilig idee als het gaat om eerste hulp bij ongevallen.

In de natuur groeien volop kruiden die helpen bij het herstel van het lichaam. Het is wel belangrijk om de kruiden en essentiële oliën te gebruiken, waarvan bekend is dat ze een milde werking hebben. Wanneer je de werking van een kruid of olie niet goed kent, gebruik het dan niet. Het is een misverstand dat het gebruik van kruiden geen bijwerkingen heeft. Gebruik dus ook vooral je gezonde verstand.

eerste hulp bij ongevallen

Eerste hulp bij ongevallen kit

Bij eerste hulp bij ongevallen is het belangrijk om op twee dingen te letten. Dat is in eerste plaats het letsel van het slachtoffer en daarnaast de handelingen die je moet doen om te helpen. Voor kleine letsels, kun je prima gebruik maken van de eerste hulp middelen die je ter beschikking hebt. Mocht je twijfelen of je zelf wel moet gaan behandelen, zorg dan in ieder geval dat je de hulpdienst inschakelt. Dan is het in ieder geval fijn, dat je er bent om het slachtoffer gerust te stellen. Over eerste hulp verlenen is voldoende informatie te vinden op IkEHBO. Hier kun je ook je EHBO kennis testen.

Tip: Voor kleine dagelijkse ongelukjes is het handig om een aantal natuurlijke middelen in huis te hebben. Deze kunnen goed van pas komen in allerlei “noodsituaties”. Door ervaring op te doet met kruiden en essentiële oliën, krijg je een goed beeld van de werking ervan. Meer informatie over heilzame planten en kruiden vind je hier. We hebben een aan aantal suggesties op een rijtje gezet om je op weg te helpen met je persoonlijke eerste hulp bij ongevallen kit.

Eerste hulp bij ongevallen: bachbloesems

Rescue (Bachremedie) : Bij een schok, bijvoorbeeld na een ongeluk ,een beet van een beest of als je een jetlag hebt.

eerste hulp bij ongevallen

Kersenbloesem (Cherry Plum is één van de bachbloesems die in rescue zitten. Deze bloesem helpt je om niet in paniek te raken.

Bachbloesem Rescue  is altijd fijn om bij je te hebben. Het heeft al in zoveel situaties dienst bewezen!

Rescue crème: Deze crème, gemaakt op basis van de bachbloesem rescue, aangevuld met de bloesem Crab Apple ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. De crème kun je naar behoeften aan brengen.

Terra (Bloesemremedies Nederland): Eerste hulp remedie voor emotionele klachten. Maakt rustiger bij spanning, stress, angst, examens.  Wanneer je overwerkt bent geeft deze remedie innerlijke rust en kracht. Ruimt blokkades op en gaat daarna helpen met het herstel. Geeft kracht in moeilijke situaties en zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft.

Voor een goede gemoedstoestand

Rescue remedie of Terra (bachbloesem) kan ook ondersteunen om evenwichtig te zijn in stress situaties.  Voor advies over een natuurlijke rustgever kun je altijd terecht bij Digibach. Lees bijvoorbeeld de blog over valeriaan ervaringen. Met een advies op maat voor een persoonlijk samengestelde mix bachbloesems. Want een goede gemoedstoestand wil je vast houden. Bachbloesems helpen je om de geestelijke veerkracht te vinden om de problemen aan te kunnen.

Bij een zenuwachtige gevoel kun je Passiflora complex (Dr. Vogel) of Avena nervositeit van Weleda .Het geeft de zwakke zenuwen een weldadige rust. Net als Valeriaan.

Eerste hulp aromatherapie

Eucalyptus olie: heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Zodat je weer opgelucht kunt adem halen. Ook fijn om de hele nacht lucht te hebben, zodat je nachtrust niet verstoord wordt.

Kamille olie: heeft een verzachtende invloed op het hoofd. Huismiddeltje: leg rauwe aardappelschijfjes op het voorhoofd, vervang deze als de verkoelende werking ervan vermindert.

Lavendel olie: wetenschappelijk is bewezen dat de bloemen helpen bij onrust en inslaapproblemen. Een paar druppels olie op je hoofdkussen is voldoende.

Pepermunt olie: en paar druppels in kokend water. Dat is lekker om te stomen voor een verzachtende werking op de luchtwegen.

Basilicum olie: de etherische olie van deze plant wordt gebruikt in de parfum industrie. Van de geur wordt je vrolijk. Een echte oppepper!

Oud huismiddel uit de aromatherapie

Toco-Tholin: Dit goede oude huismiddel is samengesteld uit zuivere etherische oliën. Bij hoofdpijn enkele druppels Toco-Tholin op het voorhoofd en de slapen, dit werkt ontspannend. Ook goed te gebruiken als spierolie. Als je spieren overbelast zijn door activiteiten die je niet gewend bent om te doen.

Ben je gevallen of heb je een ruwe en schrale huid

Calendula: deze balsem of huidolie is  onmisbaar als ondersteuning bij het zelf herstellend vermogen van de huid. Vooral in combinatie met lavendel bloemen is het een heerlijke crème. Recept: van ieder kruid 150 gram (gedroogd) in een glazen pot doen. Giet de warme kokosolie erover tot de kruiden zijn bedekt en sluit de pot goed af. Zet de pot 3 weken in de zon, af en toe goed schudden. Zeef de olie en bewaar het in flessen in de koelkast. Toepassing: breng 3-6 keer per dag aan of als het nodig is.

Kleine wondjes, zoals een oppervlakkige snij of schaafwond of kloofjes kun je kun je goed en snel helpen hertsellen met Rescue crème.

Wond verzorging: snijwond

Maak de snijwond grondig schoon met een zachte natuurlijke zeep en lauw water. Zo verwijder je het vuil en verklein je de kans op bacteriën. Een natuurlijk antibioticum is rauwe, onbewerkte honing. Wrijf een dun laagje honing op de schone wond en dek het af met een verband. Vervang dit twee maal per dag.

Om een snijwond die open blijft staan goed dicht te houden, kun je hier het beste een zwaluwstaartje op doen.

Kneuzing, verrekkingen & verstuikingen

Eerste hulp bij  spierletsels: leg meteen een koud compres op de getroffen plaats om zwelling en ontsteking tegen te gaan. Voor een koud compres kun je gebruik maken van een ijszak, zoals die ook bij sportblessures gebruikt wordt. Je kunt er ook zelf eentje maken, door een plastic tas te vullen met een verhouding van drie kwart water en een kwart poetsalcohol. Invriezen en gebruiken wanneer nodig!

Maak stijve en stramme spieren soepel met aroma therapie massage. Rozemarijn- en pepermunt olie zijn hiervoor zeer geschikt. Meng hiervoor 30 ml amandelolie met 15 druppels rozemarijn olie en 5 druppels pepermunt olie. Giet het mengsel in een donkere glazen fles en goed schudden. Wrijf dagelijks een beetje op de spier totdat deze weer soepel wordt.

eerste hulp bij ongevallen

Eerst water, de rest komt later.

Brandwonden weetjes

Wat is een brandwond: dit is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, elektriciteit of chemische stoffen.

De ernst van de brandwond is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de grootte, de diepte, plaats(en) waar de brandwond zich bevindt, leeftijd van de patiënt en bijkomende letsels. Wanneer het om een 1e graads brandwond gaat, kun je die zelf verzorgen, zoals hierboven beschreven. Gaat het om 2e of 3e graads brandwonden, dan is professionele behandeling nodig in een brandwondencentrum.

De grootste oorzaak van verbranding bij kinderen is heet water. Bijvoorbeeld een kop thee die omvalt, een pan heet water die van het fornuis wordt getrokken of heet water uit de kraan. Als dit gebeurt: de plek eerst 5-10 minuten onder lauw stromend water houden. In de zomer komt daar nog een risico factor bij, en dat is verbranding door de zon of bijvoorbeeld aan de barbecue. Een geneeskrachtig kompres kan de nodige verlichting brengen. Wat ook goed helpt tegen zonnebrand is schijfjes komkommer. Dat werkt ook verkoelend op de huid. Daarna een aantal dagen insmeren met rescue zalf, aloë vera gel.

Verzachting van een geprikkelde huid

Bij een geprikkelde huid, bijvoorbeeld door de weersinvloeden, dan kan een kompres verlichting geven. Deze is ook goed ter ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid.

Wat heb je nodig:

  • 60 gram verse of 30 gram gedroogde goudsbloemblaadjes, weegbree en koriander blaadjes en lavendel bloemen.
  • 500 ml kokend water
  • 20 ml aloë vera gel.
  • 2 druppels Crab Apple (Bachbloesem)

Doe de gemengde kruiden in een theepot en giet er kokend water over. Laat dit 10 minuten trekken en afkoelen. Roer er aloë vera gel door. Week een schone doek in het mengsel, wring hem uit en leg het voorzichtig op de huid. Geniet van de verzachtende werking.

Verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten

Er zijn veel verschillende soorten insecten die bijten of steken. Ze steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met ons bloed. Tijdens het steken brengen ze een giftige stof in de huid. Deze stof veroorzaakt een rode en gevoelige huid. De ene mens heeft hier meer last van dan de andere. Misschien ben jij wel net die pechvogel die in gezelschap door muggen gestoken wordt? Terwijl de anderen daar geen last van hebben. Het zijn akelige stekers, die muggen, vlooien, steekvliegen, wespen, mieren, bijen, teken en dazen.

insectenbeten

Wil je geen last hebben van insecten die kunnen bijten of steken? Zorg dan dat je een spin als huisvriend hebt.

Insectenbeten: gestoken door een wesp

Wat moet je dan doen: wanneer je door een bij of een wesp gestoken bent, kijk dan of de angel er nog inzit. Zo niet, dan moet je die eerst verwijderen voordat je het gif uit de wond kunt zuigen.

Waarschuw de huisarts bij een steek in de mond of keel. Of als je weet dat iemand overgevoelig is voor insectenbeten. In geval van acute benauwdheid of zwelling op een andere plek dan waar je gestoken bent is snel handelen van belang!

Om ervoor te zorgen dat de paniek niet toeslaat: een paar druppels rescue op de tong druppelen.

Insectenbeten: een vastzittende teek

Wanneer je door het bos hebt gelopen, door het hoge gras of door de struiken: controleer dan altijd op aanwezige teken.  Deze moet je altijd meteen verwijderen.

Als het niet lukt de teek te verwijderen, laat dit dan dezelfde dag door de huisarts doen (op de praktijk of de huisartsenpost).

Bij jeuk, pijn en zwelling geeft een koude, natte doek, gedrenkt in water met wat druppels  Crab Apple verlichting.

Lavendel en Basilicum kun je rechtstreeks op de rode huid wrijven ter verzachting. Toepassing: Wrijf het verse kruid tussen de vingers fijn en vermeng het met een beetje aloë vera gel. Gebruik de aloë vera gel die in het blad zit. Smeer het op de plek van de beet of steek.

Bij een rode en gevoelige huid is Calendula essence verzachtend en verzorgend. Een koude natte doek kan ook verlichting geven. Let wel goed op de uitwerking van de insectenbeet. Bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.

Goed voor een normale darmfunctie

Aloë Vera sap is een goed hulpmiddel voor de spijsvertering , brengt maagzuur in balans en beschermt de darmwand. Het sap is een zacht laxeermiddel en bestrijd infecties. Ook een nuttige aanvulling bij het afvallen, omdat het afvalstoffen afvoert.

Wat kun je opgelucht zijn als je het in noodgevallen in huis hebt!

Daarbij is het een goede gewoonte om regelmatig muntthee te drinken. Goed ter ondersteuning voor een goede darmfunctie.

Geplaatst in Mindful & Lekker in je Vel.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.