Wat is homeopathie?

Kennisbank: Natuurgeneeskunde –> Wat is homeopathie?

Homeopathie is waarschijnlijke één van de bekendste natuurlijke geneeswijzen. Het is een oude geneeswijze, die al werd toegepast ver voordat de reguliere geneeskunst en  chemische geneesmiddelen ontstonden. Later is deze geneeswijze nog wel aangepast om haar beter passend voor deze tijd te maken. De grondlegger van deze moderne homeopathie is Samuel Hahnemann. Maar wat is homeopathie nu precies?

Wat is homeopathie en hoe kun je het gebruiken?

Photo by Andrea Reiman on Unsplash

Wat is homeopathie dan precies?

In de homeopathie geven we het lichaam een impuls om zelf de ziekte aan te pakken. Het lichaam krijgt een duwtje in de goede richting. Dit is vooral goed bij chronische ziekten, waar het lichaam het “opgegeven heeft” om de ziekte te bestrijden. Geven we het juiste homeopatische middel, dat in onverdunde vorm juist de ziekteverschijnselen op zou wekken, dan zien we dat het afweersysteem opeens weer actief wordt. Het lichaam wordt wakker geschud en probeert weer gezond te worden door zelf de ziekte te bestrijden.

Dit is in tegenstelling tot wat de reguliere geneeskunst doet: de ziekte bestrijden door bijvoorbeeld ziektekiemen te doden. Dan neem je eigenlijk de natuurlijke taak van het lichaam zelf over, het afweersysteem wordt buiten spel gezet.

De homeopathisch arts

Homeopatische artsen of therapeuten moeten voldoen aan strenge opleidingseisen. En de homeopathische geneesmiddelen worden bereid volgens de richtlijnen die te vinden zijn in de farmacopee. Deze vorm van geneeskunde heeft niets te maken dus met vage smeerseltjes of kwakzalverij, al wordt dat soms wel beweerd door mensen die en onbekend mee zijn. “Wat de boer niet kent………..”.

“De hoogste en enige roeping van de arts is de gezondheid voor de zieke te herstellen, wat men genezen noemt”. Samuel Hahnemann.

Deze scepsis is iets waar alle vormen van natuurgeneeskunde mee te maken krijgen. Maar een goede natuurkundig arts zal nooit beweren dat zijn of haar behandeling de medicijnen van de reguliere gezondheidszorg kan vervangen. Het is een aanvulling; een natuurlijke en laagdrempelige behandeling zodat we niet voor alles naar “echte” medicijnen hoeven te grijpen. Onze voorouders gebruiken al duizenden jaren de geneeskrachtige werking van de natuur, waarom zou dat voor ons dan niet goed genoeg meer zijn? Kijk alleen al naar de berichtgeving over penicilline, waar we steeds vaker over horen dat we het veel te vaak gebruiken en dat resistente bacteriën daarom in de maak zijn.

reguliere medicijnen versus homeopathische geneesmiddelen

Photo by freestocks.org on Unsplas

 Klassiek homeopathisch geneesmiddel: de kracht van minder

In de homeopathie draait het om de keuze van het juiste middel. Dit heet het gelijksoortigheidprincipe. De symptomen die iemand heeft kunnen genezen worden door een middel dat bij een gezond persoon soortgelijke symptomen kan veroorzaken. Bijvoorbeeld: een rauwe ui kan tranende ogen en een loopneus veroorzaken. Allium Cepa, een geneesmiddel dat bereid is op basis van ui kan een patient helpen met dezelfde klachten bij een acute neusverkoudheid, om deze te genezen.

Minimale dosering

Homeopathische middelen hebben een sterke energie, die niet alleen lichamelijk maar ook op energetisch niveau werkt. De werking is krachtig op zowel lichaam als geest en daarnaast alle processen (goede en slechte) die zich in de mens afspelen. Daarom werkt de homeopathie met sterke verdunningen: de wet van de minimale dosering.

 Holistische benadering

Zowel in de homeopathie als de bachbloesemtherapie  wordt niet alleen naar de ziektesymptomen gekeken, maar naar de gehele mens. Dus zowel lichamelijke en psychische symptomen, karakter en de oorzaak van de klachten. Hiervoor is in de homeopathie een uitgebreide anamnese (onderzoek) nodig waaronder een vragenlijst, om een goed klachtbeeld te krijgen van de patiënt.

Modaliteiten, de omstandigheden waardoor klachten verergeren, geven ook veel informatie. Enkele voorbeelden van modaliteiten zijn: psychische toestand (zoals boosheid, verdriet, stress), voeding (klachten na warm of koud eten of drinken), tijd van de dag (op welk moment van de dag worden de klachten erger) of houding (zittend, staand, liggend, of kan geen dekens verdragen).

Homeopathische zelfzorgmiddelen

Deze voorbeelden zijn bij een groot publiek bekend, en verkrijgbaar bij iedere drogist. Je zult vast wel eens iets van Dr. Vogel of VSM gebruikt hebben.

homeopatisch middel

Echinaforce Verhoogt de weerstand en versnelt het herstel bij ziekte

Het werk van Alfred Vogel is gebaseerd op een levenswijze die volledig uitgaat van de natuur. Hij gaat er vanuit, dat kwaliteit van leven bereikt kan worden door te leven in harmonie met de natuur. Maak de juiste keuzes, zoals gezonde voeding. Wordt je bewust van je verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Zorg dus ook voor een goede balans tussen spanning en ontspanning.

Leven met de natuur, is ook respect hebben voor ieder levend wezen en de zorg voor je leefomgeving. Wees zuinig op de natuur die we nog hebben.

Op de website van Alfred Vogel staan veel tips en informatie over de homeopatische middelen die ze in het assortiment hebben.

“Laat u bij alles wat u doet, leiden door de liefde. Liefde is de grootste kracht in het universum”.         Alfred Vogel.

VSM produceert homeopathische zelfzorgmiddelen. Het is een bedrijf dat de natuur als basis heeft.  Al meer dan 100 jaar worden producten op een veilige, verantwoorde en milieuvriendelijke manier geproduceerd en ontwikkeld. Er wordt gebruik gemaakt van de beste ingrediënten die de natuur ons te bieden heeft. Laat je inspireren op de website van de VSM. In de tuin “Terra Medica” worden honderden verschillende soorten bloemen, planten en kruiden verbouwd, waar de basis ligt voor veel van de producten. Het is dan ook de ambitie om een zo natuurlijk mogelijke oplossing aan te bieden.

cardifloor créme

VSM-Cardiflor-Forte bij jeukende huidirritatie

Een natuurlijke EHBO doos

Tip: het is handig om een aantal homeopatische middelen in huis te hebben, die goed van pas komen in allerlei “noodsituaties”. Hoe meer ervaring je opdoet met homeopatische middelen, hoe meer je een beeld krijgt van middelen die je regelmatig gebruikt. Hieronder volgen aan aantal suggesties om je op weg te helpen met je persoonlijke EHBO kit.

Arnica: crème of tabletten: bij letsel, kneuzingen of na een operatie of tandheelkundige behandeling.

Aconitum: Bij een schok, bijvoorbeeld na een ongeluk of een beet van een beest. Je kunt er ook voor kiezen om een flesjes rescue (bachbloesem) in je EHBO kit te doen.

Echinaforce: Voor een goede weerstand in de koude en natte maanden.

Passiflora complex: Bij spanning en stress. Rescue remedie (bachbloesem) is hierin ook en goed middel.

Rescue crème: Deze crème, gemaakt op basis van de bachbloesem rescue, deze samenstelling is aangevuld met de bachbloesem Crab Apple en heilzaam voor allerlei huidproblemen zoals brand-, schaaf- en snijwondjes, kneuzingen enzovoorts.

Toco-TholinDit goede oude huismiddel is samengesteld uit zuivere etherische oliën. Bij hoofdpijn enkele druppels op het voorhoofd en de slapen, dit werkt ontspannend. Ook goed te gebruiken als spierolie. Bij vekoudheid een druppel op je zakdoek of kussensloop voor meer lucht.