Klantervaring: Sander, een 4-jarige jongen die zich moeilijk kan uiten

Bach bloesem ervaringen: Sander

Ik kreeg een vraag van een wanhopige moeder met een zoon (4 jaar) die moeilijk gedrag vertoonde omdat hij zich moeilijk kon uiten. Hij had net de diagnose AD/HD gekregen. En dan begint de medische molen vol onzekerheid! Ze had al veel met hem meegemaakt en was ten einde raad over zijn gedrag.

Woedeaanvallen

Sander heeft duidelijk veel woede in zich, die hij moeilijk kan uiten. Die woede heeft niets te maken met het woedeaanvallen-bachbloesemmoment waarop hij die afreageert. Meer met de vele signalen die hij oppikt.  Hij is nu eenmaal  gevoelig en intuïtief. Met de dingen die hij oppikt kan hij niets en kan ook niet verwoorden wat hij allemaal oppikt.

Innerlijke onrust

Sander  zoekt hij de confrontatie, om zijn innerlijke onrust af te reageren. Op dat moment zoekt hij eigenlijk begrip en liefde, terwijl hij met zijn gedrag mensen afstoot. Door zijn innerlijke boosheid wordt hij belemmert in zijn ontwikkeling.

Ik hoop moeder te kunnen helpen met Bach bloesem therapie, door middel van wat ik opschrijf en het inzicht te krijgen in wat er in Sander omgaat, zodat zij hem hiermee kan ondersteunen samen met de liefde die zij hem al geeft, want daar ontbreekt het hem niet aan!

Rust, reinheid en regelmaat

Sander is in het uiten van zijn gevoelens een gesloten boek, vol emoties en “eigen-wijsheden”.  Alleen is dat boek nu nog een beetje moeilijk te lezen. Hij heeft veel baat bij de ouderwetse “rust, reinheid en regelmaat”. Dat helpt hem overzicht te houden in zijn leven, vooral omdat zijn hoofd zo vol zit met indrukken.

Hij heeft moeite met onverwachte gebeurtenissen, mensen die spontaan langs komen. Het is voor hem belangrijk dat hij van te voren weet wat er gaat gebeuren. Duidelijkheid en voorspelbaarheid geven hem een gevoel van vertrouwen, waardoor hij sterker in het leven komt te staan.

Bachbloesems die ik hem voorschrijf

Dit waren de Bach bloesems die ik voor Sanders eerste mix selecteerde:

  • Cherry Plum: voor zijn boosheid en zijn gevoel bijna te ontploffen. Het helpt hem om zijn innerlijke rust te vinden.
  • Chestnut Bud: omdat hij niet leert van zijn ervaringen en daardoor steeds opnieuw gecorrigeerd moet worden.
  • Larch: voor zijn gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst.

Na 2 weken verteld zijn moeder dat de scherpe kantjes van zijn gedrag wel een beetje af zijn. Natuurlijk weet ze dat ze er nog lang niet zijn, maar dit begin geeft wel vertrouwen. Ze gaan er zeker mee door!

Twee maanden later: Het gaat al een stuk beter, Sander is op de goede weg. Hij leert zelf om met zijn gedrag om te gaan, met behulp van zijn moeder en de Bachbloesems.

Gevoelig voor spanningen

Sander heeft nog steeds last van spanningen in zijn omgeving, door zijn hoog gevoeligheid. Dat wordt inmiddels wel steeds duidelijker.

Ook al probeer je niets te laten merken, hij pikt de dingen die onderhuids spelen feilloos op. Het helpt dat hij leert om zich daarvoor af te schermen. Hij voelt zich het beste als er harmonie is en als hij onderdeel is van en liefdevolle omgeving. Belangrijk is om hem zelf te laten vertellen wat hem dwars zit en hem ook zelf oplossingen te laten bedenken hoe dingen anders kunnen.

Duidelijkheid en structuur Daarbij heeft hij veel behoefte aan duidelijkheid en structuur: zeggen wat je doet en doen wat je zegt, zodat hij weet waar hij aan toe is. Wanneer je hem dingen uitlegt, kan hij veel hebben, als je afspraken maar nakomt!

Geduld Dit blijft lastig voor hem. Hij wil iets het liefste gelijk doen en dan moet het ook gelijk goed zijn. Hij mist daardoor het geduld om de stappen te nemen die nodig zijn om zijn doel te bereiken, raffelt dingen af en slaat stappen over, waardoor het resultaat teleurstellend is.

Zelfbescherming Sander heeft de neiging om zich terug te trekken, vooral als dingen hem teveel worden. Dit doet hij uit zelfbescherming (zijn innerlijke wijsheid zegt hem wat goed voor hem is). Hij kan zich daardoor wel eens eenzaam voelen, maar laat wel altijd een deurtje open staan voor mensen waar hij zich veilig bij voelt. Hij heeft veel meegemaakt en stapje voor stapje is hij dingen aan het verwerken, vanuit de basis van liefde die hij nu krijgt.

Het is een gevoelig kind, kan zich niet goed afsluiten voor invloeden van buitenaf. Hij heeft last van wisselende gemoedstoestanden, door de innerlijke chaos die daardoor ontstaat.

Bachbloesems die ik hem voorschrijf:

  • Chestnut Bud: omdat hij niet leert van zijn ervaringen en daardoor steeds opnieuw gecorrigeerd moet worden. Het gaat al beter, maar hij kan er nog wat ondersteuning bij gebruiken.
  • Centaury: Omdat hij gevoelig is voor de sfeer om zich heen en helpt hem zich daarvoor af te sluiten.
  • Impatiens: Door zijn ongeduld, raakt hij snel geprikkeld. Als hij alles te lang opkropt, kan dat leiden tot woede uitbarstingen. Het helpt hem ontspannen.
  • Walnut: Geeft ondersteuning bij veranderingen en invloeden van buitenaf.

Na weer een maand krijg ik bericht van een dankbare moeder:

Onze zoon heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt, dit alles maakte dat hij behoorlijk aan stemmingswisselingen onderhevig was.
Dankzij de enorme hulp van Jolanda en de druppeltjes van Bachbloesems die specifiek voor hem zijn uitgemeten, hebben wij een totaal ander kind ervoor terug gekregen. Gaande weg door het gebruik ervan, keert de rust en balans weer in hem terug. Het helpt hem in alle rust zijn eigen wijsheid te kunnen vinden en te gebruiken en daarbij het overzicht te behouden.
Fantastisch!!

Lees ook: meer Bach bloesem ervaringsverhalen van onze klanten.

Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.