Katten: 12 karakters en waarom je daar wel of niet voor kiest

Katten zijn niet voor niets zo geliefd als huisdier. Het zijn heel eigenzinnige beesten, ieder met hun eigen karakter en persoonlijkheid. Als vervent kattenliefhebber en eigenaar kan ik zeggen: geen kat is hetzelfde.

Laatst kwam ik een intrigerend boekje tegen, dat zelfs nog wat verder gaat. Het boek Astrologie voor katten van Traudl & Walter Reiner gaat in op de invloed die het sterrenbeeld van een kat heeft op het karakter.

Net zoals we van mensen soms zeggen “Dat is echt typisch iets dat een Weegschaal zou doen”, zou je ook het gedrag van je huiskat dus op deze manier kunnen verklaren.

Een bijzonder manier van naar kattengedrag kijken. En iets wat heel mooi aansluit op Bach bloesems voor katten zoals ik die regelmatig voorschrijf.

Hieronder vind je een impressie van de verschillende sterrenbeelden, met voorbeelden van bachbloesems die daarbij passen.

Ram-katten. Spontaan, strijdlustig, ongeduldig.

Een Ram-kat heeft veel ondernemingslust. Dit is zo’n kat die in staat is om deuren open te krijgen. Bijvoorbeeld door aan de deurknop te gaan hangen.  Met al hun trucjes zorgen ze ervoor in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze houden van veel eten. Zijn daarbij niet al te kieskeurig. Maar als het ze niet aanstaat, eten ze liever buiten de deur. Geduld is niet zijn sterkste kant. Zorg wel dat je zelf de baas in huis blijft en laat je huis niet overnemen door de temperamentvolle Ram-kat.

Bachbloesem: Impatiens

Stier-katten. Vasthoudend, volhardend, realistisch.

Deze viervoetige huisvriend is de rust zelve. Kan goed met iedereen opschieten. Maar houd niet van onrust om zich heen. Voor de Stier-kat is het belangrijk dat ze een eigen plekje heeft. Maar ook bijvoorbeeld een eigen etensbakje. Een honkvaste kat, die liever niet mee op reis gaat. Zolang er een vaste regelmaat is, gaat alles goed. Zo niet, dan kan de Stier-kat behoorlijk der boel op stelten zetten. Het gelukkigst is deze kat in een klein harmonisch gezin. Waar hij zich kan hechten aan de gezinsleden.

Bachbloesem: Wild Rose.

Tweeling-katten. Weetgierig, sociaal, onberekenbaar.

Een Tweeling-kat is vrolijk, speels en nieuwsgierig. Een kat die altijd op ontdekking is. Bijvoorbeeld om te proberen een kastdeurtje open te krijgen. Wat vaak ook lukt. Wordt je boos op dit type, dan kan hij protesteren door bijvoorbeeld hinderlijk in de weg te gaan lopen. Wees gewaarschuwd! Het is wel een sociale kat, die tevreden kan liggen spinnen. Houd ook erg van gezelschap. Gaat ook graag bij vreemden op schoot zitten. Wat eten betreft: afwisseling is zeer welkom.

Bachbloesem: Agrimony.

Kreeft-katten. Gevoelig, ordelijk, fijn besnaard.

Deze gevoelige kat kan zich als een ware diva gedragen. De Kreeft-kat wil graag vertroetelt en bewondert worden. Een kat om met zijden handschoentjes aan te pakken dus. Anders kan hij allerlei kwaaltjes ontwikkelen. Lastig om te weten wat echt is: dit type heeft een groot acteer talent. Met extra aandacht verdwijnen klachten als sneeuw door de zon. Het is ook een kieskeurige eter. Al met al een plezierige huisgenoot. Vooral als je rekening houd met de gevoeligheid.  Maakt niets kapot, is voorzichtig tussen je spullen.

Bachbloesem: Walnut.

tweeling-kat

Leeuw-katten. Zelfstandig, moedig, optimistisch, aanhankelijk.

Een kat met een groot bewustzijn. Dat is de Leeuw-kat. Hij zal weinig last hebben van bevelen, of verboden. Gaat zijn eigen gang. Een “Koninklijke” kat die zich niet snel als een ondeugend katje zal gedragen. Houd ervan om de vacht urenlang te poetsen. Een Leeuw-kat is gericht op zijn baasje. Kan jaloers worden als die bijvoorbeeld een andere kat aait. Dit type staat graag in het middelpunt. Andere katten worden geduld, als zij maar ondergeschikt zijn.

Bachbloesem: Vine.

Maagd-katten. Voorzichtig, verstandig, kritisch

Een kei in observeren. Weet daardoor waar alle lekkers bewaart wordt. En in een onbewaakt ogenblik toeslaan om het lekkers te bemachtigen. Dat is typisch de Maagd-kat. Behalve als er gevaarlijke situaties ontstaan. Want voorzichtigheid staat voorop. Let dus vooral goed op, als je net de tafel hebt gedekt. Voor je het weet slaat hij toe. Een kat die houd van planten. Om ervan te eten dus. Naar soortgenoten of andere mensen kan deze kat gereserveerd zijn.

Bachbloesem: Water Violet.

Maagd-kat

Weegschaal-katten. Tolerant, goed gehumeurd, besluiteloos.

De Weegschaal-kat heeft ster allures. Een kat die houd van een luxe levensstijl. Met haar charmes en goed humeur weet ze iedereen voor zich te winnen. Een kat die vooral houd van harmonie. Door het gevoel van veiligheid is deze kat aanhalig, soepel en volgzaam. Wanneer dit type verliefd wordt, laat ze zich gaan en vergeet de goede manieren. Wat betreft het eten is ze niet kieskeurig. Houd ook wel van tafelrestjes.

Bachbloesem: Cerato.

Schorpioen-katten. Volhardend,koppig, jaloers.

Een vindingrijke en onderzoekend huisgenoot, de Schorpioen-kat. Hij gebruikt het huis als speelplaats. Klimmen in de gordijnen of op de net nieuwe leunstoel. Laat zich ook moeilijk corrigeren. Tenzij je accepteert dat hij de lakens uitdeelt. Dan is hij één en al charme. Het zijn katten die graag buiten zijn en de ruimte nodig hebben. Alle ruimte om op avontuur te gaan. De Schorpioen-kat zit ook vol liefde. Liefst eist hij je de hele dag op. Kan dan ook jaloers worden als die aandacht gedeeld moet worden.

Bachbloesem: Holly.

Boogschutter-katten. Optimistisch, arrogant, reislustig.

Een avontuurlijk en vrijheidslievend type, die Boogschutter-kat. Blijft altijd optimistisch, ook al gaat er iets fout. Leert overigens niet echt van die fouten. Een mix van een beetje arrogantie en een groot geloof in zichzelf. Een energieke kat, die graag buiten is. Door al die lichaamsbeweging is hij echt een vreetzak. De Boogschutter-kat heeft graag een slaapplek, van waaruit hij altijd naar buiten kan. Overdag of ’s nachts. Wel een kat die ook graag mee op reis gaat.

Bachbloesem: Chestnut Bud.

Steenbok-katten. Eigenzinnig, sluw, melancholiek.

De Steenbok-kat heeft de streken van een vos. Listig, afwachtend en sluw. Als hij eenmaal iets in zijn koppie heeft, krijg je dat er niet meer uit. Hij zal niet snel in de problemen komen. Slim als hij is ziet hij gevaren op tijd aankomen. Een kat die zeker niet van eenzaamheid houd. Dan trekt hij zich terug en wordt somber. Met de nodige aandacht, is deze kat een gezellige en betrouwbare huisgenoot.

Bachbloesem: Chicory.

Vissen-kat

Waterman-katten. Vrijheidslievend, wispelturig, vindingrijk.

Het motto van de Waterman-kat: “niets fijner dan een moeilijke, onberekenbare kat te zijn”. Dat komt vooral door het feit dat hij moeilijk kan kiezen. Bedelt bijvoorbeeld om een schoteltje melk en gaat er dan besluiteloos voor zitten. Met een Waterman-kat in huis is het goed om altijd kasten of wasmachine te controleren. Hij houd ervan op ongewone plekken te gaan liggen. Een kat met een grenzeloze liefde. En één van de leukste eigenschappen is wel dat hij jou goed kan imiteren. Let goed op jezelf!

Bachbloesem: Scleranthus.

Vissen-katten. Fijngevoelig, dromerig, intuïtief.

Onverstoorbaar, die Vissen-kat. Gaat lekker zijn eigen gang. Wil hij naar buiten? Dan hou je hem echt niet tegen. Een zachtmoedige kat, die ook heerlijk kan liggen dromen. Deze kat weet feilloos hoe de stemming in huis is. En kan daar ook passend op reageren. Bijvoorbeeld, als je verdrietig bent, komt hij je troosten. Een gezellige huisgenoot, die zich hecht aan zijn baasje. Als je hem voldoende ruimte geeft tenminste!

Bachbloesem: Clematis.

Geplaatst in Doelgroepen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.