Is Bach bloesem veilig in gebruik? Het eerlijke verhaal met voorbeelden uit de praktijk

Bach bloesemremedies, ontwikkeld door de Britse arts Dr. Edward Bach in de vroege 20e eeuw, zijn een populaire vorm van alternatieve geneeskunde voor emotionele en psychologische problemen. Deze remedies zijn gebaseerd op de overtuiging dat bloemen en planten de energie van emoties kunnen vastleggen en overdragen.

Hoewel veel mensen baat hebben bij Bach bloesemremedies, rijst de logischerwijs de vraag hoe veilig Bach bloesem gebruik is. Laten we de verschillende aspecten van deze kwestie nader bekijken.

hoe veilig is bach bloesem gebruik eigenlijk

1. Natuurlijke Ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van de veiligheid, zijn natuurlijk de gebruikte ingrediënten. Doordat een Bach bloesem een volstrekt natuurlijk product is, zit het op dat gebied wel goed.

Bach bloesemremedies worden gemaakt van water dat is blootgesteld aan de energie van verschillende bloemen en planten. Omdat ze geen actieve chemische stoffen bevatten, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik.

Ze bevatten dus veel minder werkzame stoffen dan medicijnen, wat het een veilig product maakt. Tegelijkertijd is dat een van de meest gehoorde kritieken op Bach bloesems. Een belangrijk onderdeel van Bach therapie is dan ook de eigen bewustwording, in plaats van alleen gedachteloos een pil of druppel innemen.

Bach bloesem is veilig omdat het een natuurlijke mix is van plant en water

2. Afwezigheid van Bijwerkingen

Een van de aantrekkelijke aspecten van Bach bloesemremedies is dat ze geen bekende bijwerkingen hebben. Ze zijn niet verslavend en interfereren doorgaans niet met andere medicatie. Ook dat heeft er weer mee te maken dat Bach therapie vooral op emotioneel en innerlijk niveau werkt.

3. Gebrek aan Wetenschappelijk Bewijs

Ondanks hun populariteit is er weinig wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van Bach bloesemremedies te ondersteunen. Dit heeft geleid tot scepsis in de medische gemeenschap over hun werkzaamheid. Daar staan talloze voorbeelden van positieve ervaringen met Bach bloesems tegenover.

Er wordt dan vaak gezegd dat het positieve effect dat mensen ervaren bij het gebruik van Bach bloesemremedies kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan het placebo-effect. Als mensen geloven dat een remedie hen zal helpen, ervaren ze vaak verbeteringen, zelfs als er geen actieve ingrediënten aanwezig zijn.

Daar kan tegenin worden gebracht dat dit nu precies is waar Bach bloesems voor bedoeld zijn. De kracht van Bach bloesem en hun veiligheid ligt nu precies in het feit dat ze met weinig werkzame ingrediënten toch een positief effect bereikt. Juist omdat het ook iets vraagt van de bewustwording van de gebruiker. Je kunt het vergelijken met de invloed van affirmaties, mindfulness of meditatie. Daarom is het eigenlijk niet realistisch om het te vergelijken met de wetenschappelijke experimenten rondom reguliere geneesmiddelen.

5. Individuele reacties

Omdat Bach bloesemremedies gericht zijn op emotionele en psychologische problemen, kan hun effectiviteit variëren afhankelijk van de persoon. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor een ander.

Hiervoor verwezen we je graag nogmaals naar onze Bach bloesem ervaringen.

6. Consulteer een Professional

Het is belangrijk om Bach bloesemremedies te gebruiken onder begeleiding van een gekwalificeerde Bach therapeut. Niet omdat Bach bloesem niet veilig is om zelfstandig te gebruiken, maar wel omdat de werking beter is door een advies op maat. Een deskundige kan helpen bij het selecteren van de juiste remedie op basis van individuele behoeften.

Geplaatst in Over Bach bloesems.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.