Is Bach bloesem homeopathie? Op zoek naar overeenkomsten (en verschillen)

De medische ontdekkingen van Dokter Bach waren een moeizame speurtocht naar een eenvoudige en natuurlijke geneeswijze. Die speurtocht werd afgelegd door iemand met een homeopathische achtergrond (daarnaast was Bach arts en viroloog). En dus dringt de vraag zich al snel op of Bach’s systeem van Bach bloesems een homeopathie variant is.

Is Bach bloesem homeopathie? Raakvlakken zijn er in ieder geval zeker! Dr. Bach heeft veel gehad aan zijn kennismaking met het boek ‘Organon’ van Dr. Hahnemann, de grondlegger van de Homeopathie. En het heeft hem zeker op weg geholpen om de methode te ontwikkelen, waar we nu dankbaar gebruik van maken.

Om duidelijker te krijgen hoe homeopathie en Bach bloesems zich verhouden, eerst wat meer achtergrond van beide.

is bach bloesem homeopathie of is het iets anders

Wat is homeopathie?

In tegenstelling tot (veel van) de reguliere geneeskunde, komen homeopathische middelen uit de natuur in de vorm van kruiden, planten en mossen. Hiervan worden sterk verdunde tincturen gemaakt, die het afweersysteem activeren om het te ondersteunen.

Daarbij wordt in de behandeling uitgegaan van de individualiteit en karakter van elk mens. Behandel de patiënt, niet de ziekte is het motto van zowel Dr. Bach als van Dr. Hahnemann.

In ons artikel over wat homeopathie is gaan we er uitgebreider op in. Maar belangrijk om je te beseffen is dus dat het een aanpak is die zich niet richt op het bestrijden van symptomen en ziekten, maar op het gezonder maken van de mens als geheel. De holistische aanpak noemen we dat.

Bach bloesems zijn tincturen die vergelijkbaar zijn met homeopathie
Bach bloesems zijn tincturen die vergelijkbaar zijn met homeopathie

Hoe onderscheidt Bach bloesem therapie zich hiervan?

Een Bach bloesem is vergelijkbaar met homeopathische middelen in de zin dat het ook een sterk verdunde tinctuur van een plan of bloem is. Deze aanpak richt zich echter op een ander deel van de mens: emoties.

Bach bloesem therapie gaat vooral uit van de psychische toestand en karakter van de mens. Dokter Bach ging ervan uit dat veel van de ziekten die hij als arts behandelde, voortkwamen uit emotionele en psychische disbalans bij zijn patiënten.

Door die emotionele uitdagingen te behandelen, zou veel ziekte te voorkomen zijn.

Nadat Dr. Bach kennis gemaakt had met Homeopathie, werd zijn enthousiasme steeds groter om zijn onderzoek voort te zetten. Hij wilde de methode van de homeopathie combineren met de resultaten uit zijn eigen onderzoek. Hij werd steeds bekender door de positieve resultaten van zijn onderzoek en werd al snel de tweede Hahnemann genoemd.

Dus eigenlijk is het niet zo gek, dat Bach bloesem therapie en homeopathie veel op elkaar lijken. Zo maken ze allebei gebruik van de levensenergie uit bloemen en planten. Alleen is er een verschil in de verwerking hiervan.

De gemene deler: holistische benadering

De homeopathie en Bach bloesemtherapie hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen naar de ziektesymptomen kijken, maar naar de mens. Lichamelijke en psychische symptomen, maar ook het karakter spelen een rol in de  oorzaak van de klachten.

Een klassiek homeopaat doet een uitgebreide anamnese (onderzoek) door middel van een vragenlijst, om een goed klachtbeeld te krijgen van de patiënt. Modaliteiten, dat zijn omstandigheden waardoor klachten verergeren, geven ook veel informatie.

Enkele voorbeelden van modaliteiten zijn: psychische toestand (zoals boosheid, verdriet, stress), voeding (klachten na warm of koud eten of drinken), tijd van de dag (op welk moment van de dag worden de klachten erger) of houding (zittend, staand, liggend, of kan geen dekens verdragen).

Een Bach bloesem therapeut zal ook een goed beeld van de patiënt willen krijgen om de juiste mix van bloesems te kunnen voorschrijven. Daarbij wordt vooral gekeken naar bepaalde zelfbeelden die de patiënt erop na houdt, of steeds terugkerende patronen die hem of haar in de weg zitten.

Overigens zal zowel een goede homeopaat als een oprechte Bach therapeut de patiënt bij lichamelijke of psychische klachten ook altijd aanraden hulp te zoeken in de reguliere gezondheidszorg. Zowel homeopathie als Bach bloesems zijn namelijk beide geen alternatief voor reguliere gezondheidszorg. Wel kunnen ze aan aanvulling zijn, bijvoorbeeld om te kunnen omgaan met de stress en emoties van ziekte.

Conclusie: is Bach bloesem homeopathie?

Nee, het gebruik van Bach bloesems is geen homeopathie sub-onderdeel. Het is een complete methode, los van de homeopathie. Bach bloesem therapie maar heeft wel veel aan de homeopathie te danken. Beide gaan uit van een holistische benadering, waarin de mens centraal staat.

Geplaatst in Over Bach bloesems.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.