Hond met verlatingsangst: Therapie en een praktijkvoorbeeld

Een hond met verlatingsangst kan erg lastig zijn. Weggaan wordt een hele uitdaging, wanneer je iedere keer maar moet afwachten hoe je hond daarop reageert.

Honden zijn echte gezelschapsdieren. Toch moeten ze prima een tijdje alleen thuis kunnen zijn. Toch krijgen we regelmatig mails van baasjes met een hond die daar moeite mee heeft.

Soms gaat een hond blaffen en janken of zelfs dingen stuk wanneer hij alleen wordt gelaten. Dat doet hij niet om wraak te nemen. Het is zijn uiting van zich niet prettig voelen met de situatie. Zie het als onmacht, een uiting van angstige gevoelens.

Als de hond extreme verlatingsangst vertoont, kan dat jullie band behoorlijk in de weg staan. Wat kun je daaraan doen, om het zowel voor jou als voor je hond wat prettiger te maken?

Angst of paniek

Praktijkvoorbeeld van Kareltje

Leren om alleen te zijn

Bachbloesems bij verlatingsangst

Angst of paniek

Verlatingsangst is precies wat het woord zegt: een angst om alleen te worden gelaten. Bij een hond is dat eigenlijk een heel natuurlijke reactie.

Voor honden – die van nature gewend zijn om in een roedel te leven – is het verwarrend als er iemand weg gaat. Vooral als diegene de “leider” is of het baasje, dan valt het gevoel van veiligheid weg. Die verlatingsangst kan ook ‘s nachts de kop opsteken, wanneer het baasje gaat slapen en de hond bang is alleen te worden gelaten.

Wij zijn geen hondentrainer, dus als je er meer over wilt weten verwijzen we liever door naar iemand die daarin gespecialiseerd is. Wij willen het in dit artikel vooral hebben over wat Bachbloesems voor honden met verlatingsangst kunnen betekenen.

Zoals helpt Bach bloesem Rock Rose om kalm te blijven en de situatie aan te kunnen.

Wanneer de hond al angstig is door ervaringen uit het verleden, kun je Bach bloesem Star of Bethlehem gebruiken. Dat helpt de gevolgen van een schok te neutraliseren. Bach bloesem Mimulus kun je geven om de hond meer moed te geven om de uitdaging van het alleen zijn aan te kunnen.

Praktijkvoorbeeld van een hond met verlatingsangst

Kareltje is bijna 3 jaar oud als zijn baasje een mail schrijft met de vraag of Bach bloesems iets kunnen betekenen bij verlatingsangst. Zij kreeg Kareltje toen hij een half jaar oud was. Een hondje dat al het nodige had meegemaakt, voordat hij als 6 weken oude pup op straat werd gevonden in Roemenië. Eerst heeft hij daar een tijdje in een asiel gewoond, voordat hij dus bij zijn Nederlandse baasje terechtkwam.

Vanaf het begin was duidelijk dat hij een sterke verlatingsangst had, wat gepaard ging met veel angst en spanningen. Kareltje was totaal niet gesocialiseerd: hij wist niet hoe hij met andere honden kon spelen.

Zijn baasje heeft hem op een gegeven moment Bach Rescue remedie gegeven, maar daar reageerde hij veel te heftig op: in zijn slaap begon hij soms (hard) te huilen als een wolf, alsof hij werd geplaagd door nachtmerries. Daar is ze dus snel weer mee gestopt.

Ze stuurde ons een mail met de vraag of we Kareltje kunnen helpen. Het zou geweldig fijn zijn als hij zijn angsten achter zich kan laten en door kan gaan in zijn nieuwe leven, zo schrijft ze. Kareltje is een van nature geweldig vrolijke hond. Hij houdt van geintjes, heeft een bepaald gevoel voor humor en durft veel; hij zou veel meer kunnen genieten, maar zijn gevoeligheid voor stress en verlatingsangst blokkeren hem.

Wat wij voor Kareltje konden doen

Antwoord Digibach: Wat heeft Kareltje veel meegemaakt, en fijn dat hij zoveel liefde krijgt, dat is al een goed begin! Daar kunnen Bach bloesems heel mooi bij aansluiten, om hem te helpen om zijn angsten te verwerken.

Advies voor een Bach bloesem mix: Star of Bethlehem, Aspen, Rock Rose, Walnut, Bescherming en Terra.

Nadat Kareltje dit een maand heeft gebruikt, krijgen we een enthousiaste reactie van zijn baasje, dat het een stuk beter gaat. Ze bestelt nog wel een navulling, omdat de klachten nog niet helemaal weg zijn. Dat is ook logisch. Zo’n rugzak als Kareltje met zich meedraagt, ben je niet zomaar kwijt. Maar de Bach druppels helpen hem om die gevoelens steeds beter een plekje te kunnen geven.

Voor een hond met verlatingsangst kan té veel ruimte overweldigend voelen. In een kleinere ruimte kan hij dan juist tot rust komen.
Honden zijn niet voor niets vaak rustiger in een kleinere ruimte.

Honden met verlatingsangst kunnen leren om alleen te zijn

Hoe ga je nu om met een hond die niet alleen kan zijn? In ieder geval moet je juist niet het negatieve gedrag aanpakken, maar de oorzaak van het probleem.

  • Meestal begint het met het vertrek van het baasje. Honden in een roedel zijn van nature gewend dat als er een roedel lid weggaat, die in principe niet meer terug komt. Er bestaan trainingsmethodes om een hond te leren dat een baasje soms weggaat, maar ook weer terug komt.
  • Over het algemeen is vooral het eerste kwartier moeilijk, daarna is een hond aan de situatie gewend. Als dat niet zo is, kan verveling ook een rol spelen. Zorg er dus voor, dat hij voldoende speeltjes heeft om zich in zijn eentje te vermaken.
  • Teveel ruimte kan een gevoel van onveiligheid geven. Laat dus niet alle deuren in het hele huis openstaan, omdat je de hond bewegingsruimte wilt geven. Een kleinere ruimte zal eerder een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.

Bach bloesem therapie voor een hond met verlatingsangst

Zoals we in het voorbeeld hebben beschreven zijn er verschillende Bach bloesems die gebruikt kunnen worden bij een hond met verlatingsangst. Wel is het per hond verschillend hoe een mix eruit gaat zien.

Niet iedere hond is hetzelfde als het gaat om karakter en achtergrond. De oorzaak van de verlatingsangst is dan ook voor alle honden anders. Hetzelfde geldt dan natuurlijk voor de juiste Bach mix om daarin te ondersteunen.

  • Een hond die niet goed leert van ervaringen, heeft baat bij Chestnut Bud om te voorkomen dat hij steeds dezelfde gedragingen blijft vertonen, die jij hem nu juist wilt afleren.
  • Wanneer je een gevoelige hond hebt, die moeite heeft met veranderingen, kun je Bach bloesem Walnut gebruiken.

De juiste Bach bloesems mix voor een hond met verlatingsangst, is dus een kwestie van het goed observeren van je hond. Want als jij je hond goed kent, weet je ook welke Bach bloesems hij nodig heeft. Misschien ontdek je ook welke Bach bloesems je zelf nodig hebt, als je merkt dat je te weinig geduld hebt om met het probleem om te gaan. Impatiens kan je daarbij ondersteunen.

Natuurlijk kunnen wij je ook helpen om een mix te vinden die bij jouw hond past, net zoals bij Kareltje. Omschrijf via het formulier zo goed mogelijk waar je met jouw hond tegenaan loopt. Via de mail laten we je dan – gratis en vrijblijvend – weten wat Bachbloesems daarvoor kunnen betekenen!

Voor en/of achternaam: wat jij fijn vindt!
Het spreekt voor zich dat we alleen het strikt noodzakelijke vragen. Meer weten? https://digibach.nl/privacybeleid/
Geplaatst in Bach therapie ervaringsverhalen, Doelgroepen, Uitdagingen & Klachten Overwinnen.

Jolanda is gediplomeerd Bach therapeut. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van Bach bloesem advies en het vinden van de juiste Bach mix op maat die het beste aansluit bij de hulpvraag van haar klanten.